Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 08:58   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

EURO’NUN TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNE ETKİLERİ


1999 yılı başından itibaren kaydi olarak kullanılmaya başlanan “Euro”, ülkemiz ekonomisini ve özellikle de bankacılık sistemini yakından etkilemekte olup, yeni para biriminin kullanımının öncelikle dış ticaret işlemlerinden başlayarak ülkemizde de yaygınlaşması beklenmektedir.
Bankacılık sisteminde ABD dolarından sonra en çok kullanılan yabancı para DM’dir. 30 Eylül 1999 tarihi itibariyle, bankacılık sisteminin konsolide olarak ABD Doları cinsinden aktifleri, toplam yabancı para aktiflerin %62’sini, ABD Doları cinsinden pasifleri ise toplam yabancı para pasiflerin %61’ini oluşturmakta, DM cinsinden aktif ve pasiflerin toplam yabancı para aktif ve pasiflere oranı ise sırasıyla %19 ve %23’e tekabül etmektedir. Almanya dışında kalan diğer Birlik üyesi ülke paraları cinsinden aktif ve pasifler ise toplam yabancı para aktif ve pasiflerin yaklaşık %1’ini oluşturmaktadır. Tek paraya tam olarak geçilmesinin ardından Euro’nun sistemde başka faktörlere de bağlı olarak, belki de ABD dolarının yerine geçebileceği düşünülmektedir.
Diğer yandan, bankalarca tek para sistemine dahil olan ülkelerin ulusal para birimleri üzerinden yapılan işlemler sonucunda, bu paraların birbirlerine karşı olan kur dalgalanmalarından dolayı ortaya çıkan kur riskine maruz kalma olasılığının ortadan kalkması da, tek para sisteminin olumlu etkilerinden biri olacaktır.
Tek para sisteminin ülkemiz bankacılık sistemine bir diğer olumlu etkisi ise, bu sistemin kapsadığı alanda ortaya çıkması öngörülen faiz düşüşlerinin, Türkiye’nin ülke riskinin azalması ölçüsünde, bankalarımıza Avrupa mali piyasalarından daha düşük maliyetli fon temini olanağı yaratması olasılığıdır.
  Alıntı ile Cevapla