Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:56   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İTHAL EDİLEN MALIN BEDELİNİN ÖDENMESİ
Eğer Mal Bedeli Peşin Ödenecekse, ithalat gerçekleştirilmeden mal bedeli ödenir. Havale ile gerçekleştirilen ödemede ithalatçı firma ,bankasına , ihracatçı adına mal bedelinin ödenmesi için ödeme emri verir. Bu ödeme emri faks yoluyla bankaya gönderilmeden önce mali işler koordinatörlüğü ,ithalat şefliği ve mali işler müdürlüğünce onaylanır. Ödeme emri yazısında mal bedeli, fatura tarihi ve numarası, ihracatçı firmanın banka hesap numarası, adı ve ülkesi bildirilir. Yurt dışına yapılan bu para transferi sonunda mal meblağının Merkez Bankası Kambiyo Taahhüt Hesabı kapatılarak işlem tamamlanmış olur.
Eğer Mal Mukabili Ödeme İse, mal alıcı firmanın ülkesine gelince ithalatçı firma malı gümrükten çeker ve daha sonra ödeme yapılır. Bu işlem onaylar sonrası bankaya talimat verilmesi ile devam eder.
Eğer Mal Bedeli Vesaik Mukabili Ödenecekse, ilgili taşıma bedelinin ithalatçı bankası tarafından mal bedelinin tahsili karşılığı muhataba teslimini öngören ödeme şeklidir. Mal ihracatçı tarafından sevk edildikten sonra belgeler tahsil emri ekinde ithalatçı bankasına verilir . İthalatçı bankası da talimat gereği mal bedelini tahsil ettikten ve kabul kredili vesaik mukabili ödeme şekli söz konusuysa , poliçenin ithalatçı firma tarafından kabulünden sonra belgeleri ithalatçıya teslim eder. İthalatçıda malı gümrükten çeker.
Akreditif Ödenecek Mal Bedelinde İse, ithalatçı firmanın emrine dayanarak bir bankanın ihracatçıya ödeme yapacağını yazılı olarak onaylamasıdır. Yani banka şarta bağlı ödeme garantisi verir. Bu ödeme şekli için bankanın hazırlamış olduğu akreditif açtırma mektubuna detaylar yazılarak bankaya fakslanır. Daha sonra banka akreditif onayı teminatını ithalatçıya fakslayarak ödemeyi kabullenmiş olur. Akreditif vadesi, son yükleme tarihinden itibaren 21 gündür.

Tüm bu ödeme şekilleriyle yapılan ödemelerden sonra banka ödemenin gerçekleştiğini gösteren transfer swiftini ithalatçı firmaya faks geçer. Amaç ödemenin ve havalenin yapıldığını belgelemektir. Bu swift ise ilgili ihracatçı firmaya fakslanarak bildirilir.

İthalat işlemi sonunda bankadan yapılan para transferi işlemi kapatılır. Bu işlem sırasında gümrük beyannamesi, vezne alındısı ve gümrükçe tasdikli fatura aslı bankaya gönderilerek işlem tamamlanır. Bu işlemin geçerli olması için muhasebe müdürlüğü, mali işler müdürlüğü ve ithalat şefinin onayı gereken bir başka husustur.


  Alıntı ile Cevapla