Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:56   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İTHALAT İŞLEMLERİNİN KAYDEDİLİP DOSYALANMASI
Her dosyaya sırasına göre bir numara verilir. Sırasıyla şu bilgiler kapakta yer alır:
- Belgelerin gümrükçüye teslim edildiği tarih
- Dosya no
- İthalatçı firma
- İhracatçı firma
- Malzeme cins ve miktarı
- Yükleme acentesi
- Konteyner no
- Plaka
- Yükleme tarihi
- Geliş tarihi
- Teslim şekli ve döviz tutarı
- Bankası
- Sigortası
- Ambara giriş tarihi
- Ödeme şekli
- Vadesi

Sipariş yazısı ihracatçıya yollanan ve cevabı yani proforma faturası beklenen mala, mallara dosya açılır. Bu dosyaya takip dosyasından sıradaki numara verilmek üzere takip dosyasına ve malın dosyasına dosya no’su, ithalatçı adı, ihracatçı adı, malın cinsi yazılarak dosya açma işlemi tamamlanmış olur.

İthalat işlemleri daha önce de belirtildiği gibi belirli bir takibi gerektirmektedir. Burada malın takibi için malla ilgili dört aşama söz konusudur : yükleme bekleyenler, yoldaki mallar, gümrükteki mallar ve ambara giren (ödeme bekleyen) mallar olarak takibi kolaylaştıracak sırada dosyalanmakta, ödemesi yapılanlar ise klasörlerine kaldırılarak gerektiğinde tekrar başvurulabilecektir. Bu dört aşamanın bilgisayara kaydedilmesi gelişmelerden haberdar olma ve bu dosyalara ulaşma adına kolaylık sağlamaktadır.
Yükleme bekleyenler, siparişi verilmiş mallara ait dosyalardır. Yükleme ile ilgili belgelere faksla ulaştığında , bu belgelerde eklenir ve dosya yoldaki malların dosyalarına alınır. Sigorta işlemi yapılarak dosyaya eklenir.
Yoldaki mallar, yolda olan malların dosyalarından oluşur. Mal gümrüğe ulaştığında ise dosyaya nakliyecinin ihbarname faksı, gelen orijinal belgeler, nakliyeciye ödeme talebi ve gümrük yazısı eklenerek ambara giren malların bulunduğu dosyalara alınır.
Ambara giren mallar, artık ödeme bekleyen mallardır. Bu dosyalara nakliyeci faturası eklenir. Ödeme vadeleri geldiğinde ödemeleri yapılır ve klasörlerine kaldırılır.
  Alıntı ile Cevapla