Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 09:56   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

SAPTANAN SORUNLAR, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


SORUN-1: İthalatla ilgili gecikmeler.
NEDENİ : Üretimde kullanılan bazı hammaddelerin ithalat sürelerinin tam bilinmeden ve elde olmayan sebeplerle doğacak ithalat gecikmelerinin hesaba katılmaması ile siparişindeki gecikme.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ –1 : Planlama departmanının ithalat departmanıyla yaptığı bilgi alışverişinin artması planlamadan önce her bir malın ithalatla ilgili gecikme sürelerinin yada ambara giriş sürelerinin ne kadar sürebileceği tahmininin ithalat şefinden gerekli tahminlerin ve termin sürelerini alarak hammadde ihtiyacı gecikmeden karşılanabilir.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ –2 : Planlamanın haftalık olarak düzenlediği hammadde ihtiyaç raporlarının bir haftadan uzun süreli düzenleyip ithalata bildirmesi yani siparişi sipariş tarihinden önce verip gerekli termin tarihini de beraberinde bildirmesi sonucu ithal malların teminindeki gecikme azalabilecektir.
SORUN-2 : Öncelikle işletmenin ithalat departmanındaki çalışma zorluğu.
NEDENİ : İşletmenin üst düzey yöneticileri tarafından alınan bir karara göre ithalat departmanı ile satın alma departmanının önceden birleştirilerek aynı büro içine alınma kararı. Sonucunda sadece ithalat departmanının yerinden ayrılarak daha uzak bir büroya taşınması... Taşınılan büroda gerekli olan faks cihazının bulunmayıp faks için bir üst kata çıkılması zaman kaybını arttırıp çalışanın işe motivesinin daha birçok nedenden dolayı azalması.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ-1 : İthalat departmanının eski yerine taşınması.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ-2 : Kararlaştırıldığı gibi satın alma ile ithalat departmanının birleştirilmesi. Sonucunda işlerin daha uyumlu ve zaman kaybından uzak yüksek motiveyle yürütülmesi.



5. ÖZET VE SONUÇ

Beşer Balatacılık A.Ş.’nin ithalat departmanında sekiz hafta süreli yapmış olduğum staj sonunda edinmiş olduğum bilgi ve kazandığım becerilerin bana fayda getirdiğine inanmaktayım. İthalat gibi beceri ve tecrübe gerektiren oldukça hareketli bir işin bu kanaatimdeki rolü büyük olmuştur. Asıl önemlisi öğrenim hayatımda görmüş olduğum tüm teorik derslerin bir anlamda pratiğini kazanarak ilerdeki iş yaşantımda bu pratiği tecrübeye çevirme şansımın olması olacaktır. Ayrıca son dönemde dersini aldığımız dış ticaretinde staj alanımı seçmemde büyük katkısı olmuştur. Bu derste edindiğim bilgileri yerinde görme ve uygulama imkanı sağlayarak bu konu hakkında bilgi sahibi olduğuma inanıyorum.


  Alıntı ile Cevapla