Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 15:17   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ilgın'da bulunan 5. Süvari Kolordusu harekat emrini alır almaz, gece yürüyüşleriyle 25 Ağustos 1922 de Tınaztepe ve Çiğiltepe'ye geldiler. Ayni gün i. Ordu'nun istihkam Birlikleri de Ballıkaya ve Ahır Dağları'ni aşıp Çayırhisar'daki düşman karakolunu ele geçirdiler.
25/26 Ağustos gecesi Afyonkarahisar' daki Yunan Karargahında bir balo düzenlenmişti. Yunanlı kumandanlar balonun mahmurluğu içinde daha yataklarında iken sabahın erken saatlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Kumandanı ismet (İnönü) Paşa Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi (Çakmak) Paşa Kocatepe ­-nin güneybatısındaki çadırlı ordugah'ta hazır idiler.

BüyükTaarruz 26 Ağustos 1922 sabahı saat 5.26 da Türk topçusunun yoğun ateşiyle başladı. Harekatı bizzat Mustafa Kemal yürütüyordu. Bu sırada V.Süvari Kolordumuz Yunan birliklerinin arkasına sarkmış, telgraf hatlarını keserek Küçükköy (Yıldırım Kemal istasyonu'nu ele geçirmişti,

Birinci Ordu birlikleri (90) topla ateş ederek saldırıyı başlattı. Bu ilk günde Akarçay'dan Tınaztepe'ye kadar uzanan Yunan mevzileri üzerindeki Kalecik Sivrisi, Belentepe ve Tınaztepe düşmandan geri alındı. 1310 rakımlı Erkmentepe topçu ateşimizin tesir alanı dışında kaldığından ilk günde alınamadı. Yine bu ilk günde 57. Tümen Kumandanı Reşat Bey birliklerini dağınık bulundurduğundan hedefine ulaşamamıştı. Bu durumu izleyen ve kendisine telefonla soran Başkomutan Mustafa Kemal'e Reşat Bey "yarım saat sonra bu hedeflere ulaşacağını" vaadetmiş ne yazık ki bu vaadini yerine getirememişti. Mustafa Kemal tekrar sorduğunda, "sözü mü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam" yazılı bir veda mektubu bırakarak intihar etmiş olduğunu herkeze bildirmişlerdi.
  Alıntı ile Cevapla