Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 15:18   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İngilizlerin "Türklerin ,dört beş ayda işgal edemeyeceklerini iddia ettikleri çok çok güçlendirilmiş Yunan Müstahkem Mevzi/eri daha 'savaşın ilk gününde, birkaç saat gibi kısa bir sürede, Türk Ordusu tarafından düşürülmüştü,

27 Ağustos sabahı 1310 rakımlı Erkmen Tepe ve öğleden sonra saat beş raddelerinde Afyonkarahisar düşmandan geri alındı. Yunanlıların Afyonkarahisar'ı terkederken çıkardıkları yangınlar birliklerimiz tarafından söndürüldü,

28 Ağustos'ta Balmahmut İstasyonu'nda, Köprülü'de daha birçok yerde yapılan önemli ve ciddi savaşlar sonunda düşman birlikleri kuzeye sürüldü, Yalnız Toklu Sivrisi 'nde düşman hala direniyordu, Ikinci ordumuz batıya doğru hareketine devam ediyor,düşmanla karşılaşacağı anı gözlüyordu,Süvari kıt'alarımız düşman birliklerinin gerisine sarkmıştı. Böylelikle düşman birliklerinin en güçlü oldukları Aslıhanlar yöresi birliklerimiz tarafından kuşatılmağa başlanmıştı.

29 Ağustos'ta saldırılarımız devam etti, düşmanın Dumlupınar yolu birliklerimiz tarafından kesildi. Ayni gün Başkomutan Mustafa Kemal Paşa Afyonkarahisar'a geldi. Hükümet Konağı'nda Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Paşa, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa toplanarak bir durum değerlendirilmesi yaptıktan sonra Mustafa Kemal Paşa, geceyi geçirmek üzere Afyonkarahisar Belediye Dairesi'nde kendisine ayrılan bir odaya gidip yattı. Gecenin bir vaktinde, Batı Cephesi Karargahı Harekat Dairesi Müdürü Tevfik Bey, İsmet Paşa'nın yanına gelerek cephedeki karargahlardan topladığı ve bir harita üzerine işaretlediği bilgileri kendisine gösterdi. İsmet Paşa'dan aldığı" hemen git bunları paşaya göster" emri üzerine sabaha karşı Mustafa Kemal Paşa'yı uyandırıp topladığı bilgileri kendisine iletti.

Durumun istediği şekilde geliştiğini gören Mustafa Kemal Paşa, Fevzi ve ısmet Paşaları çağırttı' Üçü birlikte durumu harita üzerinde yeniden durumu incelediler.Yunan birliklerinin kuzey, güney ve batıdan birliklerimizce kuşatılmış olduğunu görerek derhal Dumlupınar doğrultusunda yapılacak bir saldırının zaferle sonuçlanacağına ve hatta savaşı sona erdirebileceğine kanaat getirerek tüm birliklere derhal "seri saldırı emri" verdiler.
  Alıntı ile Cevapla