Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 15:19   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

30 Ağustos 1922 günü Başkomutan (ve başka adıyla Dumlupınar) Meydan Muharebesi Türk birliklerinin saldırılarıyla başladı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa savaşı yakından izliyor, savaş alanı içindeki ordu karargahlarını dolaşıyor, gereken emirleri veriyordu. Topçularımız mümkün olduğunca yakından ve açıktan ateş ediyorlardı. Düşman dört taraftan ateş çemberi içine alınmış amansız ve şiddetli bir savaş başlamıştı. Sonunda Yunan Ordusu dağıldı ve perişan bir vaziyette kaçmağa başladı. 30 Ağustos akşamına gelindiğinde 26 Ağustos sabahı başlayan ve beş gün beş gece aralıksız devam eden Dumlupınar Meydan Muharebesi son bulmuş, düşmanın asıl kuvvetleri yok edilmişti.

31 Ağustos'ta Mustafa Kemal, Fevzi ve ismet paşalar önce Adatepe'ye ,sonra da Çalköy'e gelerek son durumu yeniden gözden geçirdiler. Yunanlıların artık direnmelerine imkan kalmadığına kanaat getirdiler ve zaman kaybetmeden Bursa yönüne geri çekilen Yunan birliklerini ve Trikopis'in Uşak'a çekilen (8.000) kişilik
birliğini izlemeyi kararlaştırdılar. Ayrıca Mustafa Kemal, Yunanlıla­rın İzmir yöresinde yeni bir cephe oluşturmalarını önlemek için, BatıCephesi Kumandanlığı aracılığı ile, bu cephede bulunan tüm subay ve erlere okunmak üzere bir bildiri yayınladı. Bildiri şöyleydi:

" Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları !..
Afyonkarahisar-Oumlupınar büyük meydan muharebesinde, zalim ve mağrur bir ordunun temel varlığını inanılmayacak kadar az bir zamanda yok ettiniz. Büyük ve seçkin ulusumuzun fedakarlıklarına layık olduğunuzu kanıtladınız. Sahibiniz olan büyük Türk Ulusu geleceğine güvenmekte haklıdır. Savaş alanlarındaki başarı ve fedakarlıklarınızı yakından görüp izliyorum. Ulusumuzun size olan övgülerinin iletilmesine aracılık etme görevinin arkasını bırakmayacak, sürekli olarak yerine getireceğim. Ödüllendirme için Başkomutanlığa öneride bulunulmasını, cephe kumandanlığına duyurdum.

Bütün arkadaşlarımın, Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri de verileceğini göz önünde bulundurarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü ve yurtseverliğinin bütün kaynaklarını kullanarak yarışmayı bütün gücüyle sürdürmesini talep ederim.
  Alıntı ile Cevapla