Konu: Maden Kanunu
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 10:24   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Devlet hakki
MADDE 14.- Maden sahasindan çikarilacak cevherlerden isletme yillik brüt kârinin % 5'i Devlet hakki olarak, % 5'i Madencilik Fon istiraki seklinde her yil Mart ayinin son günü aksamina kadar ilgili daire tarafindan tahakkuk ettirilerek, ruhsat sahibince Devlet hakki Hazineye, fon istiraki ise Etibank'a ödenir.
Çikardigi cevheri kendi fabrikasinda hammadde girdi olarak kullanan sirketler için Devlet hakkina esas olacak deger bilançoda maliyetin asgari % 30'u kadar brüt kâr kabul edilerek hesaplanir.
Devlet hakkinin ve fon istirakinin tahakkukuna esas teskil edecek bilanço yönetmelikle belirlendigi sekilde hazirlanir.

Ihbar ve buluculuk hakki
MADDE 15.- Resit her Türk vatandasinin daha evvel tespit edilmemis bir maden zuhurunu yürürlükte bulunan bir arama ve ön isletme ruhsat sahasinda olmamak üzere cins, yer ve ebadi ile birlikte ilgili daireye bildirme- si ile ihbar hakki dogar.
Ruhsat sahibi, arama, ön isletme ruhsatlari sürelerinde faaliyet raporu ile zuhurunu bildirdigi madenlerin de bulucusu sayilir.
Ihbar ve buluculuk hakki ile ilgili islemler yönetmelikte belirtilir.
Ihbar ve buluculuk hakki mevcut sahalarda o madenler için ön isletme ve/veya isletmeye geçildigi andan itibaren yillik isletme brüt bilanço kârinin % 1'i ihbar, % 2'si buluculuk hakki olarak her yil Mart ayinin son günü aksamina kadar i-ruhsat sahibi tarafindan ilgili daireye yatirilir. Süresi içinde yatirilmayan ihbar veya buluculuk hakki tutarlari ruhsat teminatlarindan kesilerek ilgili daire tarafindan hak sahibine ödenir.
Ayni yilin son günü aksamina kadar ihbar veya buluculuk hakki ile ilgili alacaklar, hak sahibince mücbir bir sebebe dayanmaksizin alinmadigi takdirde Madencilik Fonuna irad kaydedilir.

Ilk müracaat arama ruhsati
MADDE 16.- Madenler arama ruhsati ile aranir. Mermer için 250 hektara kadar, göl sularinin ihtiva ettigi madenler için 2.000 hektara kadar ayri ayri diger bütün madenler için ise alan sinirlamasi olmaksizin ve maden ismi belirtmeksizin tek ruhsat verilir.
Müracaatlarda öncelik hakki esastir. Müracaat ilgili daireye veya valiliklere I/25.000 ölçekli haritalarda koordinatlari verilen noktalarla sinirlandirilmis alanlar için yapilir. Talep edilen sahanin müsait olup olmadigi müracaatçiya bildirilir. Sahanin müsait olan kismina madde 13'e göre hesaplanacak teminat tutarinin onda biri kadari rezervasyon ücreti olarak madencilik fonuna yatirildigi takdirde, saha müracaatçi adina 15 gün süre ile kapali tutulur. Süresi sonuna kadar gerekli islemleri tamamlanmayan müracaatlar iptal edilir.
Islemleri tamamlanan, harç ve teminatlari yatirilmis müracaatlara arama ruhsati verilir.
Bu maddeye göre yapilacak müracaatlarin ve islemlerle arama ruhsatinin verilis sekli yönetmelikte belirtilir.
  Alıntı ile Cevapla