Posta Gazetesi ‘Eğitim Sıfır’ Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından açıklanan 2004 yılı ÖSS’ye ilişkin verileri 14 Nisan 2005 tarihli Posta Gazetesinin ilk sayfasında manşet haber olarak yer alıyor. Sayfada manşet haber olması nedeniyle dikkat çeken bir yere konumlandırılan habere “Eğitim Sıfır” başlığı kullanılıyor. Nesnel bir anlatımdan ifadesi olmayan başlık objektif olmaktan uzaktır. Haberin spotunda yer alan kısa bir bilgilendirmenin ardında çıkarımda bulunularak ‘eğitimin içler acısı hali’ ortaya konulmuştur. Olması gereken ise eğitim gibi önemli bir konuda, bir sonucun ifadesi olan rakamlarla bir çıkarımda bulunmak yerine ortaya çıkan sonucun nedenlerini araştırmaktır. Zira soruşturmacı gazetecilik olanakları içinde olan haber konusu olumsuz tablonun nedenleri araştırılarak sunulmalıdır. Bir olayın neden sonuç ilişkisinden uzak sadece bir anlık durumundan söz etmek doğru bir bilgi edinilmesini sağlayamaz. Aksine olayın gerçekliğin oluşturan köklerinden -neden sonuç ilişkisi- koparılıp nedensizleştirilen her şey yönlendirilerek yeni anlamlar kazanmasına neden oluşturacak bir yapıya bürünür. Posta Gazetesi haberin ilk sayfadaki devamında gazetecilik etiğine ters düşen olumsuz bir biçim söz konusu değildir. |