Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-02-2007, 13:04   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Cnn ve Körfez Savaşı

CNN VE KÖRFEZ SAVAŞI

Körfez savaşı televizyonculuğu başladığında ABD’li gözlemciler olayı yeterince kavrayamamışlardı. Amerikalıların kaybı zayıftı ve Vietnam savaşının ardından olduğu gibi kızgın ve öfkeli değillerdi. İnsanlar ordularının teknolojik ve profesyonel düzeyini görmekten ve sürekli “ dünyanın jandarması” olduklarını duymaktan memnun ve gururluydular. Körfez haberleri o kadar dayanılmaz ve karşı konulmaz çekicilikteydi ki bir çok insan haberleri izlemek pahasına akşam yemeği için dışarı çıkmaktan vazgeçebiliyordu. Çatışmanın ilk günü Washington da önemli bir suç işlenmediği ortaya çıktı. Sonuçlarda kendilerini televizyonun cazibesinden kurtaramamışlardı.
CNN muhabirleri Peter Arnett, Bernard Shaw ve Vohn Holliman ilk geceyi canlı ses bağlantısıyla aktarıyorlardı. Bu bağlantıyı yapabilmek için haftalar öncesi ırakla sıkı pazarlığa girerek özel bir telefon hattı kiralamayı başarmışlardı. Televizyonlar sürekli askerlerin hazırlıklarını konvoyların hedeflerini görünmeyen hedeflere açılan top ateşlerini savaş uçaklarının fabrika ve köprülerin üzerine attıkları bombaları gösteriyordu. Halbuki bu olayların çoğu saatler önce meydana gelmişti. Ekranlarda yüzlerce saat süren kara harbinden tek bir canlı olaya yer verilmemişti.
Televizyon müttefiklerin komutanı General It. Norman Schwarzkopflu bir anda milli kahraman haline getirdi. Ateşkes ilan edilince yaklaşık her saat zafer stratejisine ilişkin brifing vererek öyküyü daha cazip hale getirdi, bu televizyon tarihinde ilk kez oluyordu. Einsenhower ve MacArthur’dan bu yan hiçbir askeri sima Schwarzkopf kadar Amerikalıları etkilememişti..
  Alıntı ile Cevapla