Konu: Dergi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-02-2007, 13:10   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Dergiciliğin Anadolu’da yaygınlık kazanması II. Meşrutiyet Dönemi’nde oldu. Belirli bir örgütlenmeyle yada siyasi akımlarla ilintili ilk siyasal dergiler de bu dönemde yayımlandı.
İlk kadın dergisi “İnsaniyet”in 19. yüzyılın sonlarında çıkmasına karşın, kadın dergiciliğinin ayrı bir tür olarak gelişimi 20. yüzyılın başlarında oldu.
Cumhuriyet döneminde 1923’ten önce çıkan kimi dergilerin yayımı sürerken, siyaset, mizah, edebiyat ve düşün dergilerinin yanı sıra yeni tür dergilerde yayın hayatına girdi.
1950’lerde yeni bir tür olarak haber dergiciliği ortaya çıktı. Türkiye’de bu dergi türünün öncüsü, Time dergisini örnek alan Akis (1954-1967) oldu. Belirli akımlarla yada örgütlerle ilişkili dergiciliğin asıl gelişimi de 1960’larda oldu. Siyasal ve toplumsal konuları ön plana çıkaran Gırgır, en geniş okur kitlesine erişen ilk mizah dergisi oldu.[1]
Dergiler bir önceki konuda belirtildiği gibi, her alana göre farklı yayımlandığı için, hangi alana kimlerin ilgisi varsa o kitleye ulaşmayı amaçlar.
  Alıntı ile Cevapla