Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-02-2007, 14:22   #26
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ahmed Refik ALTINAY (1880 - 1937)
Tarihçi yazar. Ürgüp ilçesinin Gürlükçüoğulları ailesinden Ahmed Ağa’nın oğlu, Askeri okullarda tahsilini yaptı ve Harbiye’yi bitirdi. Askeri okullarda Coğrafya, Fransızca öğretmenliği yaptı. İrtika, Malumat, Hazine-i Fünun, Mecmua-i Ebuzziya’ya yazılar yazdı. II. Meşrutiyetten sonra Harp okulu tarih öğretmenliğine getirildi.
Kütüphaneler ve devlet arşivinde çalışarak tarihi eserlerini tamamladı. 1918’de İstanbul’da Darülfünun Osmanlı tarihi muallimliğine getirildi.

Rıza Tevfik (1868 - 1949)
Bulgaristan’ın Cisr-i Mustafa Paşa (Tsaribrad) kasabasında doğdu. Kaza kaymakamı olan Mehmet Tevfik Efendi’nin oğludur. İstanbul’da Musevi Alliyons okulunda bir arada Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) de okumuş daha sonra Gelibolu rüştiyesini bitirerek Mekteb-i Mülkiye’ye girmiştir. Edebiyata burada iken girmiştir. Gazete çıkardığı için okuldan atılmış, Tıbbiye-i Mülkiye’ye girmiş, okulu bitirince Gümrükte doktorluk yapmış, cemiyet-ı tıbbiyeye üye olmuştur.
İlk zamanlarda aruz vezniyle ve Edebiyat-ı Cedide şairleri yolunda şiir yazmıştır. 1908 ‘den sonra hece vezni taraftarlığı etmiştir. Şiirleri şekil, dil, üslup hatta mecaz bakımından bu iki edebiyatın özelliklerini taşır. Rıza Tevfik 31 Aralık 1949’da İstanbul’da öldü.
  Alıntı ile Cevapla