07-02-2007, 14:45
|
#3 |
| Guest | TENBİH 6 Ahenk-i ifade Ahenk-i ifade iki kısım olup biri lafzi, diğeri ma’nevidir. Ahenk-i lafzi kelamı teşkil eden elfaz ve kelimatın lisana sıklet. Sem’a-ı kerahet olmamasıyladir. Okunuşu kolay ve lezzetli olduğu cihetle ahenk-i lafziye ha’iz olan ibareler-Hacim ve letafette müsavi tanelerden müteşekkil inci dizisine yahut yek renk ve nisk ise giyen saf beste-i intizam olmuş bir sınıf mekteb-i talibatına teşbiye olunur. İrili ufaklı, sarılı beyazlı tanelerden müteşekkil inci dizisi hoşa gitmediği gibi birbirini tutmayan renkli kumaşlardan yapılan elbise dahi zevk-i selime mülayim gelmez. Mesela bir fistanın üst tarafı al kumaştan alt tarafı mai kumaştan yaka ve kollarına da yeşil kurdeladan süs yapılıp telbis olunvsa elbette sakıl ve barid bir manzara teşkil ederki okurken lisana sıklet verecek ve sami’an kulağını zahımdar eyleyecek ve edban müptezal add edilecek kelimelerden ve birbirine uymayıp ibareye yakışmayan lafızlardan tertip ve teşkil olunan kelam dahi onun gibi olduğundan ahenk-i lafziden ari addedilir. No.: 15 Sayfa 32 MÜTEVERRİME -Hararet göğsümü yakıyor. Öyle zannediyorum ki hayatım bu ateş ile bitecek. Gözlerimde bir zaif var. Bir sahife okusam yoruluyor. Fakat Hemşire! Gözümü kapadığım zaman elimden tahtalar üzerine düşen kitap nakş-i me’anisini zihnimde bırakıyor. Geceleri üzülüyorum. Yalnız bu mezinat beni sevindirmiyor. Eğlendirmiyor. -Merak etme. Bunların cümlesi geçer. |
|
| |