Konu: İbni Sina
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-02-2007, 12:48   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Beyin gibi yumuşak ve gevşek, kemik gibi sert dokuların iltihaplanmayacağı iddiasını ilk defâ o reddeder. Enfeksiyöz (bulaşıcı) kemik ve beyin hastalıklarını anlatır, şarbon hastalığını mükemmel şekilde tanımlar. Karaciğer hastalıklarında hazım bozuklukları, kanamalar olacağını, dalağın ve mesanenin işlevlerinin bozulacağını anlatır. Veremin gül şerbetiyle tedavisini tavsiye eder.
Göz hareketlerinin adalelerinin tanımını, gözyaşı kanallarının işleyişini anlattığı gibi, trahomun ve konjuktivitin kusursuz olarak teşhisine yol gösterir.

Kadın hastalıkları alanında rahim tümörlerini anlatır.Embriyonun gelişimi esnâsında her iki cinsiyetin organlarının belli bir döneme kadar aynı olduğunu söyleyerek, farklılaşmanın sonradan oluştuğunu anlatır. Fötüsün gelişiminin devre ve seyrini tasvir eder. İkiz gebeliği sperm çokluğuna bağlar.

Teşhiste nabızların ve solunumun ritmi, şiddeti ve derinliği gibi hususlara dikkat ederek teşhis koyma konusunda son derecede ayrıntılı bilgi verir. Dokuz temel nabzın ikişer ikişer birleşerek on sekiz, üçer üçer birleşerek yirmi yedi şeklini tanımlar; düzenli-düzensiz, hızlı-yavaş ve normâl olarak da ayırır.


  Alıntı ile Cevapla