Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tarih

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13-02-2007, 12:47   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İbni Sina

İBNİ SİNA
Büyük Türk bilginidir. Ailesi Belh'ten gelerek Buhara'ya yerleşmiştir. İbni Sinâ, babası Abdullah, maliyeye ait bir görevle Afşan'dayken orada doğdu. Olağanüstü bir zekâ sahibi olduğu için daha 10 yaşındayken Kur‘an-ı Kerim'i ezberledi. 18 yaşında çağının bütün ilimlerini öğrendi. 150'den fazla eser bıraktı. Eserleri Latince’ye ve Almanca’ya çevrilmiş, tıp, kimya ve felsefe alanında Avrupa’ya ışık vermiştir. Onu Latinler “Avicenna” adıyla anarlar.

->İlk eğitimini babasından, daha sonra ünlü bilgin Natili'den özel dersler almış ve İsmail Zahit'ten geometri ve mantık dersleri almıştır. Ptolemaios'un yapıtlarını okuyarak, coğrafya; Eukleides'in eserlerini araştırarak geometri, Farabi'nin El-İbane adlı eserinden yararlanarak Aristo felsefesini öğrenmiş, ayrıca mantık, tıp, biyoloji, dini bilimler üzerine eğilmiştir. Tıp alanında hem okuyarak, hem de hasta tedavi ederek kendisini geliştirmiştir.

-> İbni Sina 17 yaşında iken, hastalanan Buhara prensi'ni verdiği tedavi ile iyileştirince, Buhara sarayı kütüphanesinden faydalanma olanağına kavuşmuştur.Sonradan Buhara'dan ayrılarak, Harezm ve Horasan çevresindeki kent merkezlerini dolaşmıştır.
->“Tıbbın Kanunu”(el-kanun fi'ttıb) altı yüzyıl Asya ve Avrupa'da tıp fakültelerinde okutulmuştur. Batıda Avicenna olarak anılmıştır. Yazdığı bitkisel özler ve diğer organik karışımlardan altmış kadarı 1920 yılında İngiliz ilaç endeksine girmiştir.
->240 tanesi hala korunmakta olan 450 çalışması bulunan İbni Sina sadece tıp alanında değil, astronomi (yıldızların koordinatlarını izlemek için bir alet icat etmiştir) ve fiziğin (ışığın belli bir hızla yolaldığını belirtmiştir) de aralarında olduğu pek çok bilim alanında eserleri bulunmaktadır.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 13-02-2007, 12:47   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

->İranlılar kendisinin Buhara ve Hemedan'da yaşadığı için İranlı; Araplar eserlerini Arapça yazdığı için kendisini Arap kabul etmişlerdir. Oysa ailesinin köken aldığı ve yaşadığı yer olan Belh, zamanında Türklere ait bir yerleşim yeri olup, kendisi de ana tarafından Türk soyundan geldiğini ifade etmiştir.

->Tıp ilmine dair araştırmaları son derece orijinal ve doğrudur. Bu yüzden doğu ve batı hekimliğine kelimenin tam anlamıyla, 600 yıl, hükmetmiştir. Kendisinden sonra yetişen Gazâli, Fârabî'yi' ondan öğrenmiştir. Düşünce ve anlayış bakımından İbn-i Sina, Farabî ile İmam Gazâlî arasında bir köprü vazifesi görür. Yunan felsefesini İslâm ilmi olan Kelâm ile, yâni Tanrı bilgisiyle bağdaştırmaya uğraşmıştır.

->İbn-i Sina'nın Kanûn adlı eseri XII. yüzyılda Latince'ye çevrildi ve Batı tıp aleminde bir patlama tesiri yaptı.Çağın Fransa'sının en meşhur tıp fakülteleri olan Montpellier ve Lauvain Üniversiteleri'nin temel kitabı Kanûn oldu. Durum XVII. yüzyılın ortalarına kadar böyle devam etti ve İbn-i Sina, 700 yıl Avrupa'nın tıp hocası oldu. Altı yüzyıl önce Paris Tıp Fakültesi'nin kütüphanesinde bulunan 9 ana kitabın en başında İbn-i Sina'nın Kanûn'u yer almıştır.
->Bugün hala Paris Üniversitesi'nin tıp fakültesi öğrencileri St. Germain Bulvarı yanındaki büyük konferans salonunda toplandıklarında iki Müslüman doktorun duvara asılı büyük boy portresiyle karşılaşırlar. Bu iki portre, İbn-i Sina ve er-Razi'ye aittir
->Yabancı güncel kaynaklarda halen İbni Sinanın bir arap biligini olduğu iddası devam etmektedir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 13-02-2007, 12:48   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Eserlerinin ayrıntılı açıklamaları
1)El-Kânûn fi't-Tıbb,
Kısaca Kânûn, beş kitaptan meydana gelir:

Birinci kitap tıbbın genel ilkelerini anlatır ve "el Külliyat" adını taşır. Dört alt bölümden oluşan bu eserin ilk bölümünde fizyolojik işlevler, mizaç teorisi, anatomi, dört unsur ve dört ahlâk konuları işlenmektedir. İkinci bölümde patolojik semptomlar, üçüncü bölümde hijyen, dördüncü bölümde ise düzenli ve ayrıntılı biçimde tedavi usûlleri anlatılır.

İkinci kitap ilâçlardan bahseder ve 800 dolayında ilâcın listesini içerir.
Üçüncü kitap anatomiyle beraber ele alarak, bütün hastalık türlerini inceler. Bu kitapta gâyet ayrıntılı ve doğru pek çok anatomi resmi ile açıklamalar yer alır.
Dördüncü kitap ateşli hastalıkları, zehirlenme ve yaralanmaları öğretir.
Beşinci kitap ise ilâç imâli ve bunların tedavide nasıl kullanılacağını anlatır.

->Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri ilgili İsabetli Tesbitleri
"Her hastalığı yapan bir nev'î kurttur, ne yazık ki bunları görecek âletimiz yok" der ve sulardaki bozulma ve kokuşmaya da "cinnü'l-mâ" yâni su cinlerinin sebep olduğunu anlatır; bununla da yetinmeyip, bunlardan kurtulmak için, suyun filtre edilmesi gerektiğini yazar. Arapça'da cin "bir hâdiseye sebep olan ama gözle görülemeyen kuvvet" anlamına geldiğine göre, mikroskobun henüz icat edilmediği bir devirde böyle bir kanıya varabilmiş olması çok dikkate değerdir.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 13-02-2007, 12:48   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İbn-i Sînâ, ağrıyı "bedene zararlı olanı hissetmektir" şeklinde tanımlar. Yabancı etkiler, organizmaya âni gelirse, İbn-i Sînâ'ya göre, daha çok ağrıya ve ateş reaksiyonuna sebep olur. Yer etmiş yabancı etkilerin ise daha hafif hissedildiğini yazar ve ağrıları on beş tipte toplar: Kazıyıcı, sertlik hissi veren, sıkıştırıcı, büzücü, kırıcı, yumuşak, delici, batıcı, uyuşturucu, darabanlı, ağırlık hissi veren, yoran ve yakıcı. Baş ağrılarının buz uygulamasıyla tedavisi onun keşfidir.

Kanın vazifesinin gıdâ taşımak olduğunu, akciğer hareketlerinin pasif olarak göğüs kafesi hareketlerine bağlı olduğunu, diyabette idrarda şeker çıktığını yazar. Kızıl hastalığını betimler ve tanımlar.

Ameliyatlarda anestezi kullanılmasını tavsiye eder ve uygular. Bunun için afyon, sarı sabur, mandragora (Âdem otu) ve Hindistan cevizi karıştırılıp hastaya içirilmesini salık verir. Bolognalı cerrah Hugo von Lucca, 1218'deki Haçlı Seferi sırasında bu usûlü Selçuklu tabiplerden öğrenerek Batı dünyâsına taşır ve anesteziyi keşfetmelerini sağlar.

Bâdemcik ameliyatını (tonsillektomiyi) ve gırtlakta solunum için delik açılması müdahalesi olan trakeotomiyi ayrıntılı olarak anlatır. Bâsura (hemoroid) hacamatı tavsiye eder. Bâsur memelerinin ibrişimle bağlanarak kurutulmasını, kendiliğinden düşmeyenlerin de makasla kesilip alınmasını önerir..


  Alıntı ile Cevapla
Alt 13-02-2007, 12:48   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Beyin gibi yumuşak ve gevşek, kemik gibi sert dokuların iltihaplanmayacağı iddiasını ilk defâ o reddeder. Enfeksiyöz (bulaşıcı) kemik ve beyin hastalıklarını anlatır, şarbon hastalığını mükemmel şekilde tanımlar. Karaciğer hastalıklarında hazım bozuklukları, kanamalar olacağını, dalağın ve mesanenin işlevlerinin bozulacağını anlatır. Veremin gül şerbetiyle tedavisini tavsiye eder.
Göz hareketlerinin adalelerinin tanımını, gözyaşı kanallarının işleyişini anlattığı gibi, trahomun ve konjuktivitin kusursuz olarak teşhisine yol gösterir.

Kadın hastalıkları alanında rahim tümörlerini anlatır.Embriyonun gelişimi esnâsında her iki cinsiyetin organlarının belli bir döneme kadar aynı olduğunu söyleyerek, farklılaşmanın sonradan oluştuğunu anlatır. Fötüsün gelişiminin devre ve seyrini tasvir eder. İkiz gebeliği sperm çokluğuna bağlar.

Teşhiste nabızların ve solunumun ritmi, şiddeti ve derinliği gibi hususlara dikkat ederek teşhis koyma konusunda son derecede ayrıntılı bilgi verir. Dokuz temel nabzın ikişer ikişer birleşerek on sekiz, üçer üçer birleşerek yirmi yedi şeklini tanımlar; düzenli-düzensiz, hızlı-yavaş ve normâl olarak da ayırır.


  Alıntı ile Cevapla
Alt 13-02-2007, 12:48   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

è Zehirlenmeleri mâdenî, nebatî ve hayvanî olarak üçe ayırır, verdiği bilgilerin çoğu günümüzde de doğruluğunu korumaktadır.

Nöropsikiyatri sahasındaki betimleme ve tanımlamaları de şaşırtıcı düzeydedir. "Maraz-ı akliye"'yi (akıl hastalıklarını) iki ana grupta inceler: 1) Hâfıza bozukluğu, hallüsinasyon veya zekâ özürlülüğü biçimindeki elemanter hastalıklar; 2) Gerçek psikozlar: Bunama ve mani. Bunamanın beynin orta ventrikülünde oluşan bir rahatsızlıktan kaynaklandığını düşünür. Melânkolinin ârâzını korku, yalnızlık isteği ve baş dönmesi olarak sıralar. Konuşarak, müzik dinleterek ve meşguliyetle tedaviye büyük önem verir.

Küçük kan dolaşımını Servetus ve Colombo'dan asırlarca önce keşfetmiş, ayrıntılı ve şekillerle açıklayarak anlatmıştır.
İbn-i Sînâ'nın Kânûn'u, pek muhtemeldir ki, bugün bile keşfedilmeyi bekleyen bilgilerle doludur.

2)Diğer tıp eserleri
-Urcüze fit-Tıbb isimli manzum yazılmış bir tıb kitabı :Bu eserin amacı tıbbın temel prensiplerini kolayca öğrenebilecekleri şekilde sunmaktır
-"el-Bevl" isimli eserinde bevliyenin (üroloji) temellerini,
-Bağırsak hastalığı hakkındaki "el-Kulûnç",
-Kardiyoloji hakkındaki "Ahkâmu'l Ecviyetil-Kalbiyye",
-Kan almanın ve beslenmenin anlatıldığı "el-Agziye ve'l-edviye",
-Hummâlı (ateşli) hastalıklar üzerine yazdığı "Urcuze fi Esbâbi'l Humeyyât"
-Kitâbü'ş Şifâ, felsefe sistemi üzerinde sonradan yaptığı değişikliklerden söz eden Kitâbü'l İşârât vet'tenbihat,
-Psikolojiyle ilgili olan Kitâb ün-nefis bulunur.
3)Tıp dışında önemli eserleri arasında
-Felsefe alanında "Necât" ve Aristo'nun felsefesini anlatan yirmi ciltlik "Kitâbü'l-İnsâf"'ı
-İbn-i Sînâ kimya alanında da çalışmış ve önemli keşifler yapmıştır. Bu hususta Berthelet, kimya ilminin bu günkü hâle gelmesinde İbn-i Sînâ'nın büyük yardımı olduğunu söyler.
-İyi de bir şâirdir.Türkçe olarak yazmış olduğu şiirleri de vardır.


  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 14:35 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580