Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13-02-2007, 15:59   #46
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

7. Sosyal ve İktisadî Hayat
a. Sosyal Hayat: Türklerin Anadolu'ya yerleşmesinden önce Anadolu. Bizans-Emevi ve Abbasi savaşlarından dolayı harap olmuştu. Bundan sonra devam eden Bizans - Selçuklu savaşları ve arkasından başlayan Haçlı Seferleri Anadolu'da sosyal hayatı olumsuz yönde etkiledi. Anadolu'nun yerli halkının büyük bölümü göç ederek iç kısımlara ve sahillere yerleşti.
Türklerin Anadolu'da hakimiyeti ele geçirmesiyle güvenlik ve huzur sağlandı. Müslümanlarla Hıristiyanlar (Rumlar, Ermeniler, Süryaniler) yan yana yaşadılar. Türkler diğer din mensuplarına hoşgörülü davrandılar. Selçuklular doğudan gelen Türkmenleri Anadolu'ya yerleştirerek nüfus üstünlüğünü sağladılar. Uzun süren savaşlar ve yerli halkın büyük bir bölümünün Bizans topraklarına göç etmesiyle vergi geliri azaldı. Bu durumu engellemek için Bizans yönetiminin baskısı ve ağır vergilerinden bunalanları kendi topraklarına yerleştirdi. Bu yerleşmeler sosyal ve ekonomik hayatın gelişmesinde etkili oldu. Anadolu'da halk şehirliler ve köylüler diye ikiye ayrılırdı.
Şehirliler : Devlet memurları, âyân, bilim adamları ve ahiler şehirlerde yaşıyordu.
Ahiler :Şehirlerde oturan esnafın meslek gruplarına göre kendi aralarında kurdukları dini - iktisadî bir özellik taşıyan teşkilata ahilik denir. Selçuklular döneminde bütün esnaflar mutlaka kendi meslekleriyle ilgili bir esnaf loncasına üye idi. Lonca üyeleri arasında sıkı bir dayanışma ve karşılıklı denetim vardı. Bir şehrin ekonomik hayatında en önemli kişi olan teşkilatın başkanına Âhi Baba denirdi. Şehirlerdeki Hıristiyan halktan zanaatkar olanlar da kendi aralarında loncalar kurmuştu. Bunlar Müslüman Türklerin kurduğu loncalara alınmıyordu.
  Alıntı ile Cevapla