Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16-02-2007, 09:04   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.Kapitülasyonlar; ilgili devletler kapitülasyonların devamını istiyorlardı.
3.Borçlar sorunu; Osmanlı Devletinin bırakmış olduğu borçların hepsini ödetmek istiyorlardı. Halbuki alınan borç paralar imparatorluğun çeşitli yerlerine sarf olunmuştu. İmparatorluk parçalandığı için, Türk heyeti borçların buna göre paylaşılmasını önerdi. Fakat bu öneri kabul edilmedi. Bütün çalışmalara karşın bu üç sorunda esaslı bir çözüme varılamadı.
Böylece Lozan konferansının birinci safhası sona ermiş oldu (4 Şubat 1923).
Yeni bir savaş çıkma olasılığı vardı. Fakat İngiltere ve Fransa'da ne halk, ne hükümet yeni bir savaşa taraftar olmadığından Türkiye'yi tekrar konferansa davet ettiler.
3.İkinci Lozan Konferansı ve Antlaşmanın İmzası (23 Nisan-24 Temmuz 1923):
İkinci Lozan Konferansı üç ay sürdü. Konferans yine birinci devredeki gibi çetin ve çekişmeli oldu. Sonunda borçlar ve Musul sorununun çözümü sonraya bırakılmak koşulu ile diğer bütün önerilerimiz kabul edildi. Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923'te imzalandı. İmza merasimi pek heyecanlı oldu. Antlaşmayı ilk önce İsmet Paşa, ondan sonra da diğer delegeler sırasıyla
imza ettiler. Merasimden sonra söz alan İsviçre Cumhurbaşkanı: Galibiyet Türklerde kaldı, kahraman bir mücadeleden sonra haklarını aldılar demiştir. Lozan Antlaşması 23 Ağustos 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylandı.


4.Lozan Antlaşmasının Önemli Maddeleri:
1-Trakya sınırı, Mudanya Mütarekesinde saptandığı şekilde kalacak.
2-Bozcaada ve İmroz Türkiye'ye veriliyor, Midilli, Sakız, Sisam askersiz hale getirilmek koşulu ile Yunanlılara bırakılıyordu.
3-Türkiye'deki Rumlar ve Yunanistan'daki Türkler yer değişecekler, fakat Batı Trakya Türkleri ile İstanbul Rumları bu değişmeye katılamayacaklardı.
4-Yunanistan savaş ödentisi yerine Edirne yakınındaki Karaağaç kasabasını Türkiye'ye verecekti.
5-Boğazlar savaş tehlikesi karşısında veyahut Türkiye'nin savaşa girmesi halinde Boğazlar silahlandırılabilecekti. Yabancı savaş gemilerinin barış ve savaş halinde, Boğazlardan nasıl geçecekleri belirtilmekte idi. Boğazlar komisyonu, Boğazlardan geçecek savaş gemileriyle ilgilenecek ve her yıl Milletler Cemiyetine rapor verecekti.
6-Suriye sınırı, Ankara İtilaf namesinde saptandığı gibi kalacaktı.
7-Kapitülasyonlar tamamen kalkıyordu.
  Alıntı ile Cevapla