Konu: Moğollar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-02-2007, 10:22   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

b.İlhanlılar Devleti(1256-1336)
İlhanlılar Devleti,Cengizhanın torunu Hülagü Han tarafında merkez Tebriz olmak üzere İran’da kuruldu.(1256)Azerbaycan’ı ele geçiren Hülagü Han 1258’de Bağdat’ı alarak Abbasi Devletine son verdi.Türkiye Selçukluları Devletini egemenliği altına aldı.
İlhanlılar,Suriye ve Filistin’i işgalden sonra Mısır’a doğru ilerlemeye başladılar.Ancak Memlukler Ayn-ı Calut Savaşında İlhanlıları yenilgiye uğratarak Filistin ve Suriye’den çıkardılar.Memlük Sultanı Baybars,İlhanlıları ikinci kez Elbistan da yenilgiye uğrattı.
İlhanlılar Gazan Mahmud Han zamanında Müslümanlığı kabul ettiler.
14.yüzyıl başlarında çıkan iç karışıklar sonucu İlhanlılar parçalandı.İlhanlı topraklarının büyük bir bölümü üzerinde Celayirliler Devleti kuruldu.
c.Çağataylılar(1227-1369)
Cengizhanın oğlu Çağatay tarafından kuruldu.Çağatay Devletinin kurulduğu yer Doğu Türkistan’dı.Altın Orda ve İlhanlılar gibi Çağataylılarda Türkleştiler.14.yüzyıl başlarında İslamiyeti kabul ettiler.Moğolca konuşan Çağataylar 14.yüzyılda bu dilin yerine Türkçeyi benimsediler.
İlyas Hoca Han zamanında Timur Çağataylıları egemenliği altına aldı.Çağatay Hanlarını yerinde bırakan Timur,hanların yetkilerini kısıtladı ve bütün yetkileri kendinde topladı.1369 yılında Çağatay Devleti Timurluların egemenliğine girmesine karşın Çağatay hanları Timur’un gölgesinde bir süre daha varlıklarını devam ettirdiler.
NOT:Çağataylı Hükümdarları yönetime tam anlamı ile hakim değildiler.
  Alıntı ile Cevapla