Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tarih

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17-02-2007, 10:22   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Moğollar

A.MOĞOL İSTİLASI VE SONRASI
1.Cengiz ve Moğol Devleti
Moğolların asıl yurdu Çin seddi ile Baykal Gölü arasındaki bölgedir.Moğol devletinin kurucusu Cengizhan’dır.Asıl adı Timuçin olan Cengizhan,Yegusey adında bir Moğol beyinin oğludur.
Timuçin 1196’da Moğol reislerinin katıldığı Kurultayda Cengiz adını ve ayrıca Han unvanını alarak Moğol Devletini kurdu.Karakurum kentini devletinin merkezini yapan Cengizhan 1211-1216 yılları arasında Çin üzerine yaptığı sefer sonucu Pekin’i ele geçirdi.1211 yılında Naymanları ve Merkitleri egemenliği altına alan Cengizhan böylece Harzemşahlar ile komşu oldu.Harzemşahlar devleti ile Moğollar arasında 1215 yılından sonra ticaret yapmak amacı ile heyet gidip gelmiştir.1218’de Harzemşahlara gidecek büyük bir ticari heyet dönüşte Cengizhanın eşlerine,oğullarına ve komutanlarına istedikleri bazı mallarıda getirecekti.Ancak Otrar kentine ulaşan heyet kentin valisi tarafından durdurularak malları ellerinden alınmış ve birçoğu da öldürülmüştür.Bunun üzerine Cengizhan Harzemşahtan Otrar Valisini cezalandırmak üzere kendisine verilmesi istenmiş ancak bu isteğinin yerine getirilmemesi üzerine Harzemşahlara bir sefer düzenlemeye karar verdi.1219 yılında kendisine destek veren Uygur,Kayalık ve Almalık gibi hükümdarların yardımını alarak Otrar kentine ulaştı.1220 yılında sadece Otrar değil Buhara ve Semerkant’ta Moğolların eline geçti.
Cengizhan 1227 yılında çıktığı Çin seferinde öldü.Cengizhan vefat ettiği zaman kurduğu devletin sınırları doğuda Çin Denizi’nden batıda Orta Avrupa içlerine kuzeyde Sibirya ortalarından güneyde Himalaya Dağları’na kadar uzanıyordu.Cengizhanın kurduğu bu büyük devletin sınırları içinde yaşayanların çoğunu Türkler oluşturuyordu.
Moğolların egemenlik alanlarını genişletmek amacıyla batıya doğru istila hareketi düzenledi.Bu istilanın Türk tarihi yönünden en önemli sonucu ise Anadolu’nun hızla Türkleşmesini sağlamış olmasıdır.Horasan,Maveraünnehir ve Türkistan’da yaşayan Türkmenler, Moğol İstilasından kaçarak Anadolu’ya geldiler ve Türk nüfusunun hızla artmasını sağladı.Bu yerleşme Anadolu’da Türk birliğinin kurulmasına ve Anadolu’nun tamamen Türk yurdu olmasını sağladı.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:22   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.Moğol Devletinin Parçalanması ve Moğol Türk Devletleri
Cengizhan daha sağlığında,kurmuş olduğu devleti Moğol töresine göre dört oğlu arasında paylaştırmıştır.Cengizhanın vefatından sonra oğlu Ögedey kağan seçildi.Bütün kardeşleri onu büyük kağan olarak tanıdılar.
a.Altın Orda Devleti(1227-1502)
Cengizhanın oğlu Batuhan tarafından kuruldu.Aşağı Volga’nın kısmında bulunan Saray kentini başkent yaptı.
Batuhan İtil-Volga devletine son verdi.Batuhan Ruslar ve Lehliler ile savaştı.Moskova ve Kiev kentlerini aldı.Ülkenin sınırları Aral Gölünden Macaristan içlerine kadar genişledi.
Altın Orda Devleti Berke Han zamanında İslamiyeti kabul etti.Özbek Han zamanında İslamiyet yayıldı.
Özbek Han zamanında çıkan iç karışıklardan yararlanan Ak Orda Hanı Toktamış Altın Orda Devletini ele geçirdi.1502’de Kırım Hanı Mengli Kiray Altın Orda Devletine son verdi.
Altın Orda Devletinin parçalanması sonucu kurulan hanlıklar:
Kırım Hanlığı Buhara Hanlığı
Kazan Hanlığı Hive Hanlığı
Sabir Hanlığı Kasım Hanlığı
Nogay Hanlığı Özbek Hanlığı
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:22   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

b.İlhanlılar Devleti(1256-1336)
İlhanlılar Devleti,Cengizhanın torunu Hülagü Han tarafında merkez Tebriz olmak üzere İran’da kuruldu.(1256)Azerbaycan’ı ele geçiren Hülagü Han 1258’de Bağdat’ı alarak Abbasi Devletine son verdi.Türkiye Selçukluları Devletini egemenliği altına aldı.
İlhanlılar,Suriye ve Filistin’i işgalden sonra Mısır’a doğru ilerlemeye başladılar.Ancak Memlukler Ayn-ı Calut Savaşında İlhanlıları yenilgiye uğratarak Filistin ve Suriye’den çıkardılar.Memlük Sultanı Baybars,İlhanlıları ikinci kez Elbistan da yenilgiye uğrattı.
İlhanlılar Gazan Mahmud Han zamanında Müslümanlığı kabul ettiler.
14.yüzyıl başlarında çıkan iç karışıklar sonucu İlhanlılar parçalandı.İlhanlı topraklarının büyük bir bölümü üzerinde Celayirliler Devleti kuruldu.
c.Çağataylılar(1227-1369)
Cengizhanın oğlu Çağatay tarafından kuruldu.Çağatay Devletinin kurulduğu yer Doğu Türkistan’dı.Altın Orda ve İlhanlılar gibi Çağataylılarda Türkleştiler.14.yüzyıl başlarında İslamiyeti kabul ettiler.Moğolca konuşan Çağataylar 14.yüzyılda bu dilin yerine Türkçeyi benimsediler.
İlyas Hoca Han zamanında Timur Çağataylıları egemenliği altına aldı.Çağatay Hanlarını yerinde bırakan Timur,hanların yetkilerini kısıtladı ve bütün yetkileri kendinde topladı.1369 yılında Çağatay Devleti Timurluların egemenliğine girmesine karşın Çağatay hanları Timur’un gölgesinde bir süre daha varlıklarını devam ettirdiler.
NOT:Çağataylı Hükümdarları yönetime tam anlamı ile hakim değildiler.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:22   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

d.Kubilay Hanlığı(1280-1368)
Cengiz Devleti’nin Moğolistan’ı içine alan Çin’in kuzeyinde bulunan doğu bölgeleri Ögedey’in payına düşmüştü.Ögedey’in oğulları Mönke ve Kubilay döneminde Uygur Türklerinin de desteği alınarak bütün Çin ele geçirildi.Kubilay Han daha sonra Çin’e yerleşti ve burada başkent Han Balık(Pekin)olmak üzere Çin-Moğol devleti olan Kubilay Hanlığını kurdu.
Kubilay Hanın ölümünden sonra torunları bir süre daha Çin’de egemenliklerini sürdürdüler.1368 de yerli Ming soyu tarafından Çin’den çıkardılar.Eski başkentleri Karakuma’a çekilen Moğollar,zamanla güçlerini yitirdiler.
NOT:Moğol İmparatorluğunun parçalanması ile yerine kurulan devletlerden Altın Orda,İlhanlılar ve Çağataylılar zamanla Müslüman oldular ve Türkleştiler.Kubilay Hanlığında ise İslamiyet yayılmadı.Onlar daha çok Çin kültürünün etkisinde kaldılar.
B.TİMURLULAR
1.Timur ve Timurlular Devleti’nin Kuruluşu
Türk tarihinin en büyük komutan ve devlet adamlarından biri olan Timur,1336 yılında Semerkant yakınlarındaki Keş kentinde doğdu.Bu sırada Türkistan ve Maveraünnehir,Çağatay Hanlığının elinde bulunuyordu.Ancak ülkenin yönetimi emir adı verilen bağımsız beylerin elindeydi.Girdiği mücadele sonucunda Çağatay Hanlığının tüm topraklarını ele geçiren Timur,1369 yılında Belh kentinde emir ilan edildi.Daha sonra Semerkant’a giderek buraya kendisine başkent yaptı.(1369)Timur,Cengizhan soyundan olmadığı için,Çağatay hanları soyundan birini tahta çıkardı ve biçimsel olarak da olsa ona bağlı kaldı.Timur,emir olduktan sonra bir çok seferler yaptı.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:22   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.Timurlular Devleti’nin Gelişmesi
Timur kısa zamanda Harzem,Horosan,Sistan,İran ve Azerbaycan’ı ele geçirerek büyük bir devlet kurdu.Altın Orda Devleti’nin başındaki Toktamış,Cengizhan soyundan olmayan Timur’un Çağataylılar Devleti’nin başına geçmesini hoş karşılamıyordu.Bu yüzden iki devlet arasında uzun süren mücadeleler oldu.Güney Rusya’daki Altın Orda Devleti üzerine,1391 ve 1395 yıllarında iki sefer düzenlendi.Her iki seferin de Altın Orda Hükümdarı Toktamış yenilgiye uğratıldı.Bu yenilgiler sonucunda Toktamış Han öldü ve Altın Orda Devleti dağılmaya başladı.Altın Orda Devleti’nin zayıflaması ve dağılması Rusların güçlenmesine yol açtığı için Türk dünyası açısından zararlı oldu.
Timur 1393 yılında çıktığı seferde Irak ve Güneydoğu Anadolu’yu ele geçirdi.Timur’un karşısında tutunamayan Bağdat hükümdarı Ahmed Celayir Memlüklülere sığındı.Bu arada Timur Hindistan seferine çıktı.Bu durumdan yararlanan Ahmed Celayir Memlüklülerin yardımı ile Bağdat’ı geri aldı.
İki Türk hükümdarı olan Yıldırım Beyazıt ve Timur Ankara yakınlarındaki Çubuk Ovası’nda karşı karşıya geldi.Savaşı Timur kazandı(1402).Yıldırım Beyazıt esir düştü.
Yıldırım Beyazıt gibi bir dünya imparatorluğu kurmayı amaçlayan Timur,Türk dünyasına büyük bir zarar verdi.Anadolu’da Türk birliğinin bozulmasına neden oldu.Türklerin Avrupa’da ilerlemesini engelledi.Timur’un etkinlikleri İstanbul’un fethini geciktirdi.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:23   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.Timur Devleti’nin Yıkılması
Timur,1405 yılında çıktığı Çin seferinde Otrar’da vefat etti.Timur’un ölümünden sonra ülkesi,çocukları ve torunları arasında paylaşıldı.Timur’un çocukları ve torunları arasında taht kavgaları yaşandı.Bunun sonucunda Şahruh kardeşlerine ve yeğenlerine karşı üstünlük sağlayıp Timurlular Devleti’nin büyük kısmına sahip oldu.Ülkede birliği sağladı.
Şahruh’tan sonra yerine oğlu Uluğ Bey geçti.Uluğ Bey’in döneminde Semerkant,önemli bir kültür merkezi durumuna geldi.İyi bir öğrenim görmüş olan Uluğ Bey,büyük astronom ve matematikçi idi.Özbeklerin saldırısı sonucu ülkede çıkan iç karışıklıkta Uluğ Bey öldürüldü.
Uluğ Beyden sonra Timurlular Devleti,uzun süre taht kavgaları içinde kaldı.Bu durumdan yararlanmak isteyen Karakoyunlular,Akkoyunlular ve Çağataylıların baskıları arttı.Bu baskı karşısında Timurlulardan sadece Hüseyin Baykara,Horasan’da tutunabildi.Hüseyin Baykara’nın zamanı daha çok,sanat ve edebiyatın büyük gelişme gösterdiği bir dönem oldu.Kendisi de şair olan Hüseyin Baykara,şairleri ve bilim adamlarını korumuş ve onları sarayında toplamıştır.Bu dönemde Herat,bir kültür merkezi durumuna gelmiştir.
Hüseyin Baykara’nın vefatından sonra,doğudan Özbeklerin,batıdan Karakoyunlu ve Akkoyunluların saldırıları sonucu,Timurlular Devleti sona erdi.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:23   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

C.TİMURLULARDAN SONRAKİ SİYASİ GELİŞMELER
2.Türkistan,Hindistan ve İran’daki Gelişmeler
a.Şeybaniler(1428-1598)
Batuhan’ın kardeşi Şeyba’nın soyundan gelenlerdir.Daha sonra Özbek adını almışlardır.Şeyba’nın soyundan gelenlerin Ebul Hayr Han’ın Sibir’de han ilan edilmesi ile ortaya çıktılar.Harzem’den Özbek’e kadar olan topraklara hakim oldular.1456’da Karluklara yenildiler ve güç kaybettiler.Bir bölümü doğuya çekilerek Kırgızlarla karıştılar.Böylece Kazak topluluğu ortaya çıktı.Şah Budak devrinde önce kazakları sonra Timurlulardan Hüseyin Baykara’nın egemenliği altına girdi.Muhammed Şeybani döneminde yeniden güçlendiler.2.Abdullah devri en parlak dönemleridir.
Şeybaniler Sefavilerin saldırması sonucunda birliklerini koruyamadılar ve dağıldılar.
b.Sefaviler(1502-1736)
Doğu Anadolu’daki Akkoyunlu devletinde Uzun Hasan’ın ölmesi ile taht kavgaları ortaya çıktı.Bu durumdan yararlanan Şah İsmail,Tebriz merkez olmak üzere İran’da devletini kurdu.Daha sonra merkez İsbahan oldu.Türkistan,Horasan,Irak,Azerbaycan ve Doğu Anadolu topraklarını genişleterek büyük bir devlet haline geldiler.Sefaviler hakimiyet sahalarını Anadolu yönünde genişletmek isteyince Osmanlı Safevi çatışmaları başladı.1.Sultan Selim,Şah İsmail’i 1514 Çandıran Savaşı’nda yenilgiye uğrattı.Osmanlı Safevi çatışmaları aralıklar ile 1639 Kasr-ı Şirin antlaşmasına kadar sürdü.Bu antlaşma ile Osmanlı Safevi çatışmaları sona erdi.Bu antlaşma ile günümüz İran sınırı büyük ölçüde belirlendi.
Safeviler Şah 3.Abbas’ın ölümü ile sona erdi ve yerini Avşar hanedanı aldı.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:23   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

c.Hindistan Türk Sultanlıkları ve Babürler
1.Delhi Türk Sultanlığı(1206-1413)
Hindistan’da kurulan ilk Türk devletidir.Gurluların Delhi valisi Aybeg 1206’da devletini kurdu.Kuzey Hindistan’ı ele geçirdiler.Daha sonra başa Şemsiye,Balaban,Kalaç ve Tuğruk hanedanları geçti.Delhi Türk sultanlığına Babür Şah son verdi.
NOT:Gazneliler’den sonra Hindistan’da Türk kültürü ve islamiyeti yayılmasında büyük rol oynadılar.
2.Babürlüler(1526-1858)
Babürlü devletinin kurucusu Babür Şah’tır.Timur soyundan Bergana Türk hükümdarı Ömer’in oğludur.Babası ölünce küçük yaşta başa geçti.Özbeklerin saldırıları sonucunda tutunamayınca Afganistan’a Kabil’e çekildi.Onun asıl amacı Hindistan’ı ele geçirmektir.Delhi Türk Sultanlığı’nı yenilgiye uğratarak Delhi ve Agra’yı aldı.Böylece Hindistan’da devletini kurdu.Babür Şah devlet adamlığının yanı sıra şairliği ile ön plana çıkmıştır.Daha sonra başa geçen hükümdarlar devrinde sınırlar genişleterek bütün Hindistan’a hakim oldular. Şah Cihan dönemi en parlak dönemleridir.
Babürlüler İngilizler tarafından ortadan kaldırıldı ve Hindistan İngiltere tarafından sömürge altına alındı.
NOT:Hindistan’ı bir yönetim altında toplayarak siyasi birliği sağladılar.
NOT:Hindistan’da Türk kültürü ve islamiyetin yayılmasında büyük rol oynadılar.
NOT:Başta Tac Mahal olmak üzere günümüze ulaşan önemli mimari eser bıraktılar.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:23   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

d.Özbekler ve Özbek Hanlıkları
15.yüzyılın ilk yarısında Harzem bölgesinde ortaya çıktılar.Bunlar Safevilerin saldırıları ile birliklerini koruyamadılar.Topraklarının bir bölümünü Safeviler ele geçirdi.Diğer bölümde ise Hive,Buhara ve Hokand hanlıkları kuruldu.Bu parçalanmadan yararlanan Ruslar adı geçen hanlıkları yıktılar ve bölge Rus toprağı haline geldi.
e.Kazak Hanlığı ve Yüzler(Cüzler)
Özbeklerin 1456’da Karluklara yenilmesi ile Özbeklerin bir bölümü doğuya çekildi ve Kırgızlar ile karıştı.Böylece Kazak İmparatorluğu kuruldu.Bozkırlarda serbest bir şekilde yaşayan Kazakları Kasım Han bir yönetim altında topladı.Tevkel Han devrinde başkent Taşkent’di. Kazaklar Ulu,Orta ve Küçük cüzlere ayrılmıştır.Bu cüzleri Ruslar ortadan kaldırdılar.Kazakistan,Sovyetler Birliği’nin bir cumhuriyeti oldu.Bu devletin 1991’de dağılması ile Kazaklar yeniden bağımsız devletlerini kurdular.
f.Sayan-Altay Türkleri ve Kırgızlar
1.Sayan-Altay Türkleri
Orta Asya’da yaşanan Türk göçlerinden bir bölümü göç etmeyip Sayan-Altay’da yaşamaya devam ettiler.Bunlar eski inanç sistemini korudular.Çoğunlukla göçebe yaşadılar.Bu bölgede yaşayan Türk boyları Saka,Tuva,Hakas,Altay,Şor ve Dolgan boylarıdır.Bunlar Moğol,Çin ve son olarak Rus yönetimine girdiler.Günümüzde Rusya Federasyonu’na bağlı Özek bölgede yaşamlarını sürdürmektedirler.
2.Kırgızlar
840’da Orhun bölgesi Uygurlarını yıkarak devletlerini kurdular.12.yüzyılda bugünkü yurtlarına göç ettiler.Sırası ile Moğol,Karluk,Hokand ve Rus yönetimine girdiler.Ruslar Kırgız topraklarına Rus göçmenler yerleştirdiler.Zaman zaman baş gösteren bağımsızlık ayaklanmaları Ruslar tarafından bastırıldı.En önemlisi 1916 ayaklanmasıdır.Kırgızlar Sovyetler birliğinin bir cumhuriyeti oldular.Bu devletin 1991’de dağılması ile tekrar bağımsız devletlerini kurdular.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:23   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

g.Yaka Türkmenleri(Türkmenistan)
Oğuzlarda islamiyeti kabul edenlere Türkmen denilmiştir.Büyük Selçuklu Devleti’ni kuran Türkmenlerden bir bölümü Hazar Denizi’nin doğusunda yaşamlarını sürdürmüştüler.Bunlar Ruslar ile mücadele ederek 1860’da bağımsız devletlerini kurdular.Topraklarını işgal etmek isteyen Rusları 1879 Göktepe Savaşı’nda yendiler.Ama aynı yerde 3 yıl sonra yapılan savaşta yenildiler ve Ruslar Türkmen topraklarını işgal ettiler.Türkmenistan’da Sovyetler Birliği’ni meydana getiren cumhuriyetlerden biri oldu.Bu devletin 1991’de dağılması ile Türkmenler bağımsız devletlerini tekrar kurdular.
ğ.Doğu Türkistan(Kaşgar Hanlığı)
Çağatay Hanlığı dağıldıktan sonra 15.yüzyıl başlarında Isık Gölü,İli Irmağı Turfan çevresinde hanlıkları kuruldu.Bunlar İslamiyeti benimsediler.İç çekişmelerden ve bölünmüşlüklerden yararlanan Çin Türkistan’ı işgal etti.Zaman zaman Çin’e karşı bağımsızlık başkaldırdılar.Bu ayaklanmalardan en önemlisi Yakup Bey ayaklanmasıdır. Yakup Bey’in 1877’de ölmesi ile Çin bölgeye tamamen yerleşmiştir.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 03:36 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580