Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tarih

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17-02-2007, 10:24   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

h.Azerbaycan Hanlıkları
Azerbaycan Kafkasya’dadır.Burası Sultan Alparslan döneminde Selçuklulara kazandırılmıştır. Selçuklulardan sonra Harzemşahlar,Moğollar,İlhanlılar,Timurlular,Karako yunlular,Akkoyunlular ve Safeviler bölgeye hakim oldular.
Azerbaycan Kanuni döneminde Osmanlılara bağlandılar.Bu bölge Osmanlı devleti,İran ve Rusya arasında bir kavşak bölgedir.Bu yüzden adı geçen devletler bölgeye hakim olabilmek için sürekli birbirleri ile mücadele etmişlerdir.Azerbaycan’da Safevilerin çekilmesi ile Karabağ,Gence ve Kaçarlar hanlıkları kuruldu.
Rusya bu hanlıklar ile mücadele ederek Azerbaycan’ı ele geçirdi. 1.Dünya Savaşında Rusların yenilip Azerbaycan’dan çekilmesi ile 1918-1920 arası Bağımsız Azerbaycan Devleti kuruldu.Ancak Sovyetler Birliği yönetimi Kafkasya ile birlikte Azerbaycan’ı işgal etti.Ermenistan ve Gürcistan ile birlikte Azerbaycan Sovyetler Birliği’nin Kafkas Cumhuriyet’ini oluşturdular.Bu devletin 1991’de dağılması ile Bağımsız Azerbaycan Devleti tekrar kuruldu.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:24   #12
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ç.KÜLTÜR VE UYGARLIK
1.Devlet Yönetimi
Moğollar uzun yıllar Türklerle yan yana yaşamaları ve yönetiminde Uygur Türklerine önemli görevler vermeleri nedeniyle,devlet teşkilatında büyük ölçüde Türklerden etkilendiler.Moğol hükümdarlarına han veya kağan denirdi.
Moğol Devleti’nde egemenlik,Cengizhan’ın elindeydi ve babadan oğula geçen saltanat halindeydi.Moğol Devleti’nin yönetimi Cengizhan tarafından yapılan ve Cengiz Yasası diye bilinen temel bir yasaya göre yürütülürdü.Bu yasa çok katı disiplin ve ahlak anlayışı gösterirdi.
Moğol Devleti’nde en önemli devlet organı Kurultay idi.Kurultay toplantılarına han başkanlık ederdi.Kurultay;Moğol beyleri,kabile reisleri ve devlet ileri gelenlerinden oluşuyordu.Kurultay;kesinlikle yasaya göre karar almak zorundaydı.Kurultayda han seçimi,savaş kararları,halktan alınacak vergi miktarının verilmesi gibi konular görüşülür ve karara bağlanırdı.
Moğol ordusu son derece disiplinliydi.Askeri teşkilat,Mete Han tarafından ilk kez gerçekleştirilmiş olan onlu sisteme göre düzenlenmiştir.Ordunun çoğunu atlı birlikler oluşturuyordu.Ordu komutanlarına noyan denirdi.Ordu komutanlığı babadan oğula geçerdi.Moğol ordusunda askeri başarısızlık olursa kumandanlar cezalandırılırdı.
Timurlarda yönetim,ülkenin hükümdar ailesinin ortak malı sayılması anlayışına dayanıyordu.Timur,devletin gerçek yöneticisi olmakla beraber,hiçbir zaman sultan unvanını kullanmadı.Bunun nedeni,hükümdar soyundan gelmemesiydi.Bu nedenle sadece emir unvanını kullanmıştır.Timur devlet teşkilatında hem Cengiz Yasası’nı uygulamış hem de eski Türk yönetim geleneklerine bağlı kalmıştır.
Babür Devleti’nde yönetim ve askeri teşkilat,Timurlular örnek alınarak oluşturulmuştu.Babür Devleti’nde ordu,hassa askerleri ile tımarlı sipahilerden oluşuyordu.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:24   #13
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Safevi Devleti’nin başında şah denilen hükümdar bulunurdu.Şahtan sonra en büyük yönetici veziriazam idi.Safeviler önce Akkoyunlu,daha sonra Osmanlı ordu teşkilatına örnek aldılar.
Diğer Türk devletlerinde ve hanlıklarda ülke hükümdar ailesinin ortak malıdır.Bu yüzden sık sık taht kavgaları yaşanmıştır.Taht kavgaları ise Türk devletlerinin ve hanlıkların kısa sürede yıkılmasına sebep olmuştur.
2.Din İnanış
Moğol kabileleri arasında Totemizm,Şamanizm,Budizm ve Hristiyanlık gibi din ve inanışlar yaygındı.Totemizm,bazı canlıların dokunulmaz ve kutsal kabul edilmesiyle doğmuştur.
Altın Orda Devleti’nde,İslamiyet’ten önce Şamanizm ve Hristiyanlık yaygındı.Altın Orda Devleti’nde İslamiyeti kabul eden ilk hükümdar Berke Han oldu.İlhanlılar da önceleri Hristiyanlık ve Şamanizm inancına sahiptiler.Ahmed Han dan itibaren İslamiyet İlhanlılar arasında yayılmaya başladı.Gazan Han zamanında ise İslamiyet devletin resmi dini oldu.Kubilay Hanlığında Hristiyanlık,Şamanizm ve Budizm gibi din ve inançlar yaygındı.Çağatay Hanlığı’nda Tarmaşirin Hanın İslamiyeti kabul etmesiyle halk arasında Müslümanlık yayıldı.
Timur Devleti’nde İslamiyetin bütün toplum ve devlet yaşamına egemen olması Şahruh zamanında gerçekleşti.
Safevi Devleti,bir din adamı olan ve Şii mezhebini benimseyen Safiyüddin ve taraftarlarının çabaları ile kurulmuştur.
Babürlüler din ve inanç özgürlüğü Müslümanlardan başka Budist,Hristiyan ve Zerdüştler ile diğer dinlere mensup olanlara tanındı.
Diğer Türk devletleri ve hanlıklarında hakim inanç İslamiyet’tir.Ancak Sayan-Altay Türkleri büyük ölçüde Şamanizm inancını korumuşlardır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:24   #14
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.Sosyal ve Ekonomik Yaşam
Moğol Devleti’nde halkın büyük bir bölümü göçebeydi.Moğollarda sosyal yapı dört gruptan oluştu.Birinci grupta han ailesi,noyanlar(komutanlar) ve nökerler(savaşta hizmet eden askerler);ikinci grupta askerler;üçüncü grupta halk ve dördüncü grupta köleler yer almaktaydı.
Diğer Türk devletlerinde ve hanlıklarda toplum genellikle iki gruba ayrılırdı.Bu gruplardan birincisi göçebe yaşayan halk ikincisi ise şehir ve kasabalarda yaşayan halkdır.


4.Dil ve Edebiyat
Moğol Devleti’nde 13.yüzyılda resmi dil Moğolca idi.Kültür ve uygarlık alanında Uygurların etkisinde kalan Moğollar,Uygur alfabesini kullanmaya başladı.Türk ve Moğolların genel tarihi olan ve İlhanlı vezirlerinden Reşidüddin tarafından yazılan Cami-üt-tevarih ile Cüveyni’nin yazdığı Tarih-i Cihangüşa bu dönemin en ünlü yapıtlarıdır.Tarih konusunda diğer bir önemli eserde Moğolca yazılmış olan Moğolların Gizli Tarihi’dir.Bu eserde Cengizhanın yaşamı anlatılır.
Çağatay Hanlığı zamanında bütün Orta Asya’ya yayıldı ve Çağatayca adını aldı.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:24   #15
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Timurlularda halk dili Türkçe,edebiyat dili Farsça,bilim dili Arapça’dır.15.yüzyıldan sonra Doğu Türkçesi(Çağatayca) ile eserler yazılmaya başlandı.Timurlu hükümdarlarından Sultan Halil ve Hüseyin Baykara da Türkçe şiirler yazmışlardır.Dönemin ünlü şair ve yazarı Ali Şir Nevai idi.Çağataycanın edebi bir dil olmasına çalışan Ali Şir Nevai,Türkçenin Farsçadan daha üstün olduğunu göstermek amacıyla Muhakemetül Lügateyn(İki dilin karşılaştırılması) adlı kitabını yazmıştır.
Babür Devleti’nde resmi dil Türkçe idi.Babür Şah,Ali Şir Nevai’den sonra Çağatay diliyle şiirler yazan en büyük şair sayılır.Kendi yaşam hikayesi olan hatıralarını Babürname adı ile Türkçe olarak kitabını yazmıştır.
Safevi Devleti’nde halk Türkçe ve Farsça konuşuyordu ancak resmi dil Farsça idi.
Özbek hanlıkları döneminde Türkçe yapıtlar yazıldı.Bu alanda en önemli eserler Hive Hanı Ebül Gazi Bahadır Hanın yazdığı Seçere-i Türki(Türklerin soy kütüğü) ve Seçere-i Terakime(Türkmenlerin soy kütüğü)’dir.Bu iki eserde Türkçe yazılmış olup Türk tarihine kaynak oluşturması bakımından önem taşırlar.
Azeri edebiyatının en büyük temsilcisi Genceli Nizami’dir.Köroğlu ve Dede Korkut destanları Anadolu Türk edebiyatının olduğu kadar,Azeri edebiyatı içinde önemli eserlerdir.
Kazak Türkçesi,Türk dilinin bir şivesidir.19.yüzyıla kadar halk edebiyatı örnekleri sözlü olarak yazılmıştır.Kazak sözlü edebiyatının en güzel örnekleri,Edige ve Çora Batır destanlarıdır.
Kırgız edebiyatının en güzel örneği Manas Destanıdır.Kırgızların kahramanlık destanı olan Manas Destanı’nda Kırgız halkının dinsel inançları,gelenek ve görenekleri,eğlenceleri ve yaşam mücadeleleri anlatılır.
Türkmenistan edebiyatı 19.yüzyıl sonlarına kadar sözlü edebiyat şeklinde gelişmiştir.Bu edebiyatın en büyük temsilcisi Türkmen şairi Mahdum Kulu’dur.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 17-02-2007, 10:24   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

5.Bilim ve Sanat
Bilim
Moğol Devleti’nin parçalanmasından sonra kurulan devletlerde tıp,matematik ve astronomi gibi bilim dallarında gelişmeler olmuş,İlhanlılar zamanında,Tebriz’de bir rasathane kurulmuştur.Sosyal bilimlere de önem veren İlhanlılar,özellikle tarih bilimi ile ilgilenmiştir.
Timurlular döneminde Türk dünyasında bilim alanında büyük gelişmeler oldu.Timur’un torunlarından Semerkant hükümdarı Uluğ Bey büyük bir astronomi bilginiydi.1420’de Semerkant’da inşa ettirdiği rasathanede gök cisimlerini incelemişti.Öğrencisi olan Ali Kuşçu da ünlü bir matematik ve astronomi bilginiydi.Dönemin diğer astronomi bilginleri Kadızade-i Rumi ve Gıyaseddin el Kaşani idi.
Safeviler döneminde en çok gelişen bilim dalı hukuk oldu.Bu dönemde tarih kitapları da yazıldı.
Azeri edebiyatında da bir gelişme görüyoruz.Fuzuli’nin yazdığı Leyla ile Mecnun divan’ı bu dönemin önemli eserlerinden biridir.
Sanat
Türk Devletlerinde gelişen sanat alanları:
1-Minyatür
2-Mimari
3-Hat
4-Tezhip
5-Çini Sanatı
6-Yazı
Türk devletlerinde önemli sanat eserleri:
1-Tac Mahal
2-Timur Türbesi
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 13:27 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580