Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-02-2007, 12:03   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Tablodan da anlaşılacağı üzere türbülanslı piyasalarda proaktif bir özellikle organizasyonunu uyarlayan, ahlak, moral, inanç, gibi manevi boyutları göz ardı etmeyen dönüştürücü lider evrensel insan haklarını, insan boyutunu ön plana çıkararak değerlerle sonuca, daha yüksek performansla ulaşılabileceğine inanmaktadır.

Etkileşimci lider çalışanlarını yönlendirme de; faydayı esas alan, çalışanları bir araç olarak algılayan, ödül ve cezanın en etkin yöntem olduğunu düşünen, değişimler meydana geldiğinde bir şeyler üretmeye çalışan liderlik tarzını sergiler. Etkileşimci lider anlamları sonuçların yaratacağını düşünür ve onun için tüm adaptasyonu sonuçlara yöneliktir.






5. LİDERLİĞİN ALT BOYUTLARI

Bass ve Avolio etkileşimsel ve dönüşümsel liderliğin alt unsurlarını tanımlamışlar ve oldukça kabul gören yaklaşımları ortaya koymuşlardır.


5.1. DÖNÜŞTÜRÜCÜ LİDERLİĞİN BOYUTLARI

Dönüştürücü liderliğin alt boyutları (4I) şöyledir:
Ø Karizma, İdeal Etki – Idealized Influence
Ø Telkin Edici Motivasyon – Inspirational Motivation
Ø Bireysel Düzeyde İlgi – Individualized consideration
Ø Zihinsel – Entelektüel teşvik – Intellectual Stimulation


5.1.1. KARİZMA, İDEAL ETKİ

Karizma; ilham yeteneğini,mucize ortaya koymayı, ve gelecek hakkında önceden öngörüyü içeren tanrısal bir hediye anlamına gelen yunanca bir kelimedir. House’a göre, bu lider özelliğinde kendine olan yüksek inanç ve güven, takipçilerini etkileyecek güçlü bir motivasyon yeteneği vardır[1].

Dönüştürücü lider çalışanlarına bir model olacak şekilde davranır. Bu liderlere hayran olunur, saygı ve güven duyulur. Çalışanlar liderleriyle özdeşleşirler, onlara gıpta ederler. Liderin bu itibarı kazanmaları için yaptıkları şeyle takipçilerin ihtiyaçları arasında uyum ve takipçilerin ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından üstün tutmaları gerekir.

Çalışanlarıyla riskleri paylaşır ve keyfi olmaktan çok tutarlıdır. Lidere doğru şeyi yapacağına dair güven duyulur. Yüksek ahlaki standartları gösterir[2]. Herhangi bir engelin üstesinden gelebileceğine dair güven duyulur, elde edilebilir ve net bir misyon ve vizyona sahiptir[3].
  Alıntı ile Cevapla