Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-03-2007, 03:58   #6
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İlkbaharda Kapadokya bölgesi bir başka güzel olur. Doğa çiçek açıp, üzüm kütükleri yeşerince, peri bacaları, vadiler ve ilginç görünümlü kaya oluşumları renklenerek daha da görsellik kazanır. Ürgüp, Göreme, Avanos, Zelve, Uçhisar ve Soğanlı çok yazıldı, çizildi. Bu nedenle bu kez farklı bir rota izleyeceğiz. Yine Kapadokya'dayız ama, Aksaray iline bağlı Güzelyurt, Ihlara-Belisırma ile başlayıp, Kervanyolu 300 Sekemek ve kiliselerle devam eden Selime-Yaprakhisar güzergâhını gezeceğiz.

Ve girdim Ihlara vadisine. Melendiz çayının yarıp geçtiği ürkütücü doğasıyla, antik Belisırma köyüne. Öyle, böyle değil... Ihlara'yı sulayıp çıkan Melendiz, sonraları Belisırma köyünün içinden geçiyor. Belli ki acelesi var, durduran da yok zaten. Yağışlar, eriyen karlar ve yeraltı sularıyla karışarak kabara kabara akıyor. 14 km boyunca, 26 kıvrım yapıyor. Köy tam karşınızda, tamamını ve nereye gideceğinizi görüyorsunuz. İki yamaçta sıralanmış sağlı, sollu oyulmuş kayaların arasında büyük bir sessizlik içinde yolunuza devam ederken, inişte bir tabelayla karşılaşıyorsunuz. Üzerinde Direkli Kilise, Pillareo Church, Bahattin Samanlığı (Kilise Bahattin's) Strow-yard yazıyor.

Direkli Kilise

Belisırma köyü karşısında kayalara oyularak yapılmış olan Direkli Kilise'nin giriş koridoru ve 3 mihraplı kubbe merkezi, 6 direk üzerine oturtulmuş. Bu yüzden de Direkli Kilise adıyla anılıyor. Tahrip olmakla beraber duvarlarda hâlâ azizlerin, meleklerin ve çeşitli kompozisyonların yer aldığı resimler görülebiliyor.


Bahattin Samanlığı Kilisesi

Direkli Kilise'nin 50 m yanında yer alan Bahattin Samanlığı Kilisesi, 1950'li yıllara kadar yerleşim yeri olarak kullanılmış. Burada yaşayan Bahattin adındaki birinin kiliseyi samanlık olarak kullanması nedeniyle de, köylüler kiliseye bu adı vermişler. Beşik çatılı 3 hücre kubbesi, 6 kemerli, geniş koridorlu kilisenin duvarlarında, çeşitli tasvirler yer alıyor. Bütün bunları sağımda bırakıp; Melendiz çayı üzerindeki köprüden karşıya, sola tırmanarak tepeye çıkıyor ve bu kez Alakilise Bezirhane tabelası ile göz göze geliyorum. Belirsırma'nın eski sakinleri, Izgın ve Zeyrek otlarından yağ elde ederlermiş. Burgularla hasırlar arasında otları sıkar, küpe akıtır, sonra da elde ettikleri bu yağı lambalarda yakarlarmış. Zamana meydan okuyan mimarisi ile kilise duvar süsleri yerli yerinde. Fresklerin boyaları ise zaman aşımına uğrayıp kaybolmuş. Taş mengene, havuz, fırın, ahşap pres burgu makinesi görülebilecekler arasında yer alıyor. Buna benzer kaya oyuklarından yapılmış barınma yerlerinden oluşan birçok yerleşim alanı bulunuyor. Köy genelde bomboş. Kimsenin bilmemesinin cezasını çekiyor gibi. Ara sıra turist otobüsü gelirse, tur sonunda Melendiz çayı kenarında oturanlar yorgunluk atarken, kır lokantaları müşteri görmüş oluyor. Belisırma'dan çıkıp Ihlara yolu üzerinde ilerlerken, ilginç yeryüzü şekilleri ile karşılaşıyorsunuz. Bölgenin jeolojik yapısının örnekleriyle göreceğiniz köyler ve vadinin oluşumunda başrolü oynayan Hasan Dağı, tüm görkemiyle yol boyunca size eşlik ediyor. Sivri uçlu şapkasız dev Peri Bacaları, volkanik kayalar ve yükseklikleri farklı yerlerdeki yerleşim birimleri de turistlerin dikkatini çekiyor. Din ve kültür zenginliğinin yoğun olduğu Selime ve Yaprakhisar yolunda aracınızı yol kenarına park ettiğiniz, hatta yavaşladığınız anda çevreniz yöre çocukları ile doluyor. Kiliseleri gezdirmeyi ve rehberlik yapmayı iş edinmiş çocuklar, ısrarcı tutumlarını inatla sürdürüyorlar. Kıyıda köşede kalmış ilginçlikleri göstermenin heyecanını yaşarlarken, harçlıklarını da çıkarıyorlar.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla