Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-10-2007, 11:13   #5
SahEmre
zɐʎaq ɥɐʎis
 
SahEmre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Akdeniz'de yeni balık türleri oluştu

Doğu Akdeniz'de daha önce bulunmayan, 66 farklı türde okyanus balığı yaşamaya başladı. Bu türler içinde yenilme-mesi gereken, zehirli balıklar da var. Uzmanlar, 'artık Akdeniz'de her balığın eti yenmez' görüşünde.

Akdeniz'de balon balığı artıyor



Doğu Akdeniz'de sular ısınıyor. Suların ısınması ile okyanus balıkları Akdeniz'de rahatça çoğalabilecekleri ortamı yakalamaya başladı.

Balon balıkları Kızıldeniz'den Akdeniz'e giren 66 balık türünden sadece biri. Bu balıklar Hint Okyanusu'ndan Akdeniz'e, Süveyş Kanalı'nın açılması sayesinde ulaştı. Ancak Akdeniz kıyılarında yaşayanların bu balığa dikkat etmesi gerekiyor.

Hebrew Üniversitesi'nden Prof. Daniel Golani, "Japonya'da bu balıkları avlayıp restoranlarda satabilmek için bir ehliyet alınması gerekiyor. Bu ehliyeti almak için de 6 aylık kurs veriliyor. Fakat Akdeniz'de bu balıkları kimse bilmiyor" diyor.

İsrail'de beş kişinin bu balığı yediği için zehirlendiğini hatırlatan Golani, "Yine Lübnan ve Mısır'da da zehirlenen birkaç kişi oldu. Akdeniz'de bu balığa ilk Türkiye kıyılarında rastlandı. 60 santimetre boyu ile balıkçıların iştahını kabartan bir balık bu. Ancak nasıl kesileceğini ve yeneceğini bilmiyorsanız sizi zehirliyor. Çünkü bazı organları zehirli. Bu organları kesilince bütün vücuduna yayılıyor" diyor.

Avlanması ve yenmesi sakıncalı

Sevimli görünüşü ve iriliğiyle dikkat çeken balon balığının avlanması ve yenmesi sakıncalı. Üstelik artık çok yakınımızda yaşıyor.

Prof. Bayram Öztürk, "Balon balıklarından Türkiye'de zehirlenen, ölen kimse yok. Bu tür balıkların Türk sularına yayılmasını izliyoruz. Türk sularında sadece 5 birey belirledik. Adana bölgesine kadar gelmiş durumda. Burda bilinmesi gereken şu: Türk denizleri ısınmadan etkileniyor. Yeni balık türleri geliyor ve bir kısmı zehirli. Bunların bilinmesi iyi olur" görüşünde.

Prof. Öztürk'ün de aralarında bulunduğu bilimadamları Doğu Akdeniz'de belirlenen yeni balık türlerini kitaplaştırdı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından hazırlanan kitapta yeni türler hakkında geniş bilgi yer alıyor. Bilimadamları Akdeniz'in ısınması ile bu sayının daha da artacağını düşünüyor.

Bunların arasında zehirli türler de bulunuyor. Yani artık Akdeniz'de her balığın eti yenmiyor.
__________________
Emre - 1981 - Yeşilköy - Arh +
SahEmre Ofline   Alıntı ile Cevapla