Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-07-2008, 22:52   #1
gulname
 
gulname - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Azı KararR , Çoqu zaRar

Sıcak havaların vazgeçilmez içeceği su, sadece susuzluğu yenmenize yardımcı olmaz; aynı zamanda sağlığınızı korurken, cildinizi de güzelleştirir.


Sıcak havalarda bol sıvı tüketme ihtiyacı artar ve yeterli sıvı alınamaması vücutta pek çok rahatsızlığa sebep olabilir.
“Gün içinde ne kadar su tüketmeliyiz?” sorusu özünde basit bir soru olmasına karşın, net bir cevabı yoktur. Konu ile ilgilenen uzmanlar, yıllardır bu sorunun cevabını aramaktadır. Yanıt ise; kişinin sağlığı, yaşadığı yer ve ne kadar aktif olduğu gibi birçok faktöre bağlıdır.

SUYUN BİLİNMEYENLERİ

Vücuttaki her sistemin çalışabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Örneğin; organlardan toksinlerin atılabilmesi, besin öğelerinin taşınması ve
bunun gibi diğer işleyişler için su gereklidir.

Genellikle susadığımız zaman su içmek değil vücudun hidratasyonunun yani vücuttaki suyun yeterli olmasının sağlanması ve dehidratasyonun yani vücudun susuz kalması durumunun oluşmaması için her zaman su alımı önemlidir. Vücut susuz kaldığında yorgunluk oluşur.

Birçok insanın kullandığı basit bir kural olan “8x8 kuralı” bir gün içinde toplam 2 litre su içilmesi mantığına dayanır. Yani 240ml’lik bir bardakla günde 8 kez su içmek mantığıdır. Yapılan araştırmalar ise erkeklerde günlük 3litre, kadınlarda ise 2.2 litre sıvı tüketmesi gerektiği yönündedir.

SUYUN DİĞER KAYNAKLARI
Besinler su ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamaktadır. Geriye kalan yüzde 80’ini ise su ve diğer içecekler karşılamaktadır. Örneğin; domates, salatalık gibi sebzelerin kendi ağırlıklarının yüzde 90 hatta yüzde 100’ü su içerir. İçecekler de örneğin süt ve meyve suları da su içerir. Ama bir gerçek var ki, su kendi başına en iyi kaynaktır; çünkü sıvı alımıyla birlikte alınan ürünün kalorisiz olması, ucuz olması ve kolay olması önemlidir. Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Oya Yüksek, su tüketimi için şu tavsiyelerde bulundu;

*Her yemekle birlikte ve yemek aralarında mutlaka su için.
*Egzersiz sonrasında mutlaka su tüketin.
*Şişeden içecekseniz mutlaka temiz olduğuna dikkat edin.

NASIL SIVI KAYBEDİYORUZ?

*Her gün solunumla, terlemeyle, idrarla ve dışkı ile sıvı kaybı yaşanır.

*Vücuttan yaklaşık olarak günlük 10 kupa (2,5 Lt) sıvı kaybı olur.
* İdrar ile birlikte kaybedilen su miktarı; 4-6 kupa
*Terleme ile birlikte kaybedilen su miktarı; 2-4 kupa
*Solunum ile birlikte kaybedilen su miktarı; 1,5 kupa
*Feces (dışkı) ile birlikte kaybedilen su miktarı; 2/3 kupa

SU İHTİYACININ ARTTIĞI DURUMLAR

Mevsimler

İklimin sıcak veya nemli olması ve kişinin terleme durumuna göre sıvı ihtiyacı değişir. Örneğin; kış aylarında bir evin içinin çok sıcak olması ciltten çok fazla nem kaybı sağlar. Özellikle 2 bin metreden daha fazla yükseklikte bulunmak vücuttan çok fazla sıvı kaybına neden olur.

Hastalıklar

Çeşitli hastalıklar, örneğin kusma ve ishal gibi vakalar, vücuttan çok fazla sıvı kaybına neden olurlar. Mesane enfeksiyonları, üriner sistemde oluşan taşlar, bazı kalp sorunlarında da sıvı ihtiyaçları artmaktadır.

Hamilelik ve emzirme
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre hamileler ortalama 2-3 litre; emzirme döneminde olanlar ise 3 litre su içmelidir.

Egzersiz
Egzersiz veya herhangi bir aktivite halinde terleme durumu oluştuğu için ekstra su ihtiyacı oluşur. Egzersiz yaparken yaklaşık olarak 400-600 ml. su ihtiyacı oluşur. Eğer egzersiz süresi bir saatten daha fazla olursa su ihtiyacı da buna göre artar.
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
gulname Ofline   Alıntı ile Cevapla