Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2009, 15:55   #5
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Click the image to open in full size.Fobilerin nedeni kötü anılar

Depresyon ve Panik Atak Merkezi (DEPAM) uzmanlarindan Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, kapali alan, acik alan ve hayvan fobisi basta olmak uzere sosyal yasantida soruna neden olan korkularin temelinde cocukluktaki kotu anilar oldugunu soyledi.

Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, Online Saglik'a (www.onlinesaglik.com) yaptigi aciklamada, kapali yer korkusu, acik alan korkusu ve hayvan korkusu gibi korkularin toplumda yuzde 5 ile 10 oraninda goruldugunu kaydetti. Kaya, kapali yer korkusunun daha cok sikisik trafik, uzun tuneller, asansor, dus kabinleri, MR goruntuleme cihazlarinda kendini gosterdigini ifade etti. Kaya, acik alan korkusunun ise sinema, pazar yerleri ve alisveris merkezleri gibi insanlarin yogun bulundugu yerlerde kendini gosterdigini soyledi. Kaya, zoofobinin de kedi, kopek, fare, kurbaga ve diger butun hayvanlarla karsi karsiya gelindiginde kisiyi olumsuz etkiledigini belirtti. Yapilan arastirmalar ve aldiklari hasta oykulerinden, fobilerin temelinde cocuklukta yasanan kotu olaylarin yattigini gorduklerini ifade eden Kaya, sozlerini soyle surdurdu:

"Kiside kapali alan korkusu varsa mutlaka cocuklugunda bir odaya kilitlenmis, evde yalniz birakilmis ya da boyle bir ortamda siddet gormustur. Acik alan korkusu varsa boyle bir alanda mutlaka kotu bir ani yasamis olmasi ihtimaldir. Hayvan korkusu ise genellikle cocukluk doneminde hayvan sevgisi kazandirilmayanlarda goruluyor." Kaya, ailelere uyarilarda da bulunarak, cocuklarinin tum yasamlarini olumsuz etkileyebilecek fobilere sahip olmamalari icin bunlara zemin hazirlayacak davranislardan kacinmalarini istedi. Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, cogu kisinin, bu fobileri dogustan bir aliskanlik olarak gordugunu, bu yuzden tedavi yoluna da gitmedigini belirterek, "Oysa kisiyi bazi durumlarda cok guc, komik hatta arkadas cevreleri arasinda mahcup duruma dusuren bu fobiler kadinlarda, erkeklere gore iki kati daha fazla goruluyor" dedi. Fobilerden, ilacla psikoterapi ve hipnozla kurtulma sansi bulundugunu vurgulayan Kaya, "Tedavide oncelikle kisinin kendisinde korku uyandiran durumla yuzlesmesini sagliyoruz. Bu yuzlesme sirasinda kisiyi isterse bu korkulari yenebilecegine inandiriyoruz" diye konustu. Kaya, yuz kizarmasi, agiz kurulugu, yutkunma guclugu, mide bulantisi, titreme, terleme ve bulanik gormenin yani sira bilinc kaybi ile ani tansiyon dususu ve bayilmalara kadar yol acabilen bu fobilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektigini, aksi halde baska psikolojik ve biyolojik sorunlara yol acabilecegini soyledi.
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla