Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Beşiktaş > Basketbol > Erkekler

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21-11-2009, 15:19   #1
 
NeoRock - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Engin; "Beşiktaş'ın Mütevazı Duruşu Beni Çok Etkiledi.."

Click the image to open in full size.

Beşiktaş Cola Turka erkek basketbol ekibimizin milli guardı Engin Atsür ile Efes Pilsen maçı öncesinde www.bjkbasket.org olarak bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisine tekrardan teşekkürler..

Öncelikle Beşiktaş’a hoş geldin diyoruz. Beşiktaş’a gelme kararını nasıl verdin ve transferin nasıl gerçekleşti diyerek başlayalım.

Engin Atsür: İlk önce hoş bulduk… Beşiktaş’ın bir parçası olmaktan çok mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Gerçekten çok özel bir kulüp… Bende bu kulübün ve bu sistemin bir parçası olmaktan çok mutluyum. Buraya gelme öyküme gelecek olursak; sezon bittiğinde Burak Hocayla temasa geçtik. Benimde son senemde sakatlığımdan dolayı Türkiye basketbol liginde çok fazla süre alamadım, çokta oynayamadım. Burak hocayla temasa geçtik, kendisi bana çok iddialı bir takım kurmak istediğini söyledi. Beni de sistemde çok önemli bir parça olarak gördüğünü söyledi. Bende bunu duyunca çok mutlu oldum ve heyecanlandım. Zaten Beşiktaş çok sempatim olan bir kulüptü. Diğer takımları da çok fazla düşündüğümü söyleyemeyeceğim. Beşiktaş’ın benim için çok iyi bir seçenek olduğu düşündüm. İyi bir takımla, iyi bir kadroyla çokta başarılı olabileceğimi düşündüğüm için, çok fazla düşünmeden kararımı verdim.


Günümüzde, Türkiye Basketbol liginde oynayan Türk oyuncuların, birer yıllık kontratlara imza attıklarını görüyoruz. Sizinde kontratınız bir yıllık. Oyuncuların bir yıllık kontrat yapma nedenleri, bir sonraki yılda daha iyi bir kontrata sahip olma isteği veya başka bir kulübe gitme durumundan mı kaynaklanmakta?

Engin Atsür: Maalesef Türk kulüplerinde seneden seneye belirsizlik yaşanmakta. Bu sadece Beşiktaş da değil hepsinde olan bir durum. Bütçeler olsun, sponsorlar olsun, günümüzdeki ekonomik krizinde bu belirsizlikte büyük bir rolü var. Bence hem kulüpler, hem de oyuncular geleceği net seçemiyorlar. Bu yüzden hem kulüpler, hem de oyuncular bir senelik anlaşmalara yanaşıyorlar. Bu durumun oyuncu için avantajı da oluyor dezavantajı da. Dediğin gibi, oyuncu gelecek yıl başka bir takıma gitmek istiyor da olabilir. Aynı şekilde, kulüpte oyuncu ile devam etmek istemeyebilir.


Bu sezona gelecek olursak, takım lige dört’te dört ile başladı. Takımın şuanda çok iyi gittiğini söyleyebiliriz. Dışarıdan bakıldığında da takımda güzel bir arkadaşlık olduğunu görüyoruz. Daha önceden arkadaş olduğun bir sürü oyuncu ile bu sene aynı takımdasın. Bu sezon arasına katıldığın bu takımın, başarısındaki ana etmenler sence nelerdir?

Engin Atsür: Kuşkusuz en büyük etmen saha içinde göstermiş olduğumuz performans. Bence dediğin gibi; takımdaki arkadaşlık, takımdaki atmosfer hatta sadece takımda değil kulüpteki atmosfer iyi. Belki Beşiktaş kulübü zor günler geçiriyor olabilir ama bu ortamda çok pozitif bir enerji olduğunu hissediyorum. İnsanlar bu işi severek yapıyorlar. Bu salondaki herkes, basketçisinden tutun antrenörüne, antrenör’ünden görevli her insana kadar, herkes görevini iyi yapıyor. Herkes işini severek ve pozitif bir enerji ile yapıyor. Bence başarının en büyük anahtarı; mutlu olmak ve işini severek yapmak. Bu her kulüpte olan bir şey değil, bence o yüzden Beşiktaş şu anda başarılı.


Şu an için erken olabilir ama sezon sonunda Beşiktaş’ı nerelerde görüyorsunuz? Şampiyonluğa oynayabilecek kapasitede bir takım olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Engin Atsür: Tabi ki hepimiz iddialı oyuncularız. Biliyoruz ki bütçemiz Türkiye’nin en büyük bütçesi değil. Bizden daha yüksek bütçeli takımlar var. Fakat kadro olarak en iyi kadrolardan biri olduğumuza inanıyoruz. Ve ilk dört haftada bunu gösterdik. Ama ilk dört haftaya bakarak sezon sonunu görmek çok zor olur. Şu ana kadar, kendimize ve herkese takım olarak kapasitemizi gösterdik. Bunu devam ettirmeliyiz. Çünkü şu anda çok formdayız. Eminim sezon içinde bizde de bir düşüş olacaktır. Çünkü bütün sezon böyle gitmek gerçekten çok zor. Ama sezon sonu için, Beşiktaş’ı daha önceki sezonlarda olmadığı kadar yükseklerde görüyorum.


Takıma gelmeden önce, önünüzde Mire Chatman gibi çok süre alan ve komplike bir guard olduğunu biliyordunuz. Sizinde aynı pozisyonda oynadığınızı düşündüğümüzde, gelirken süre alma konusunda bir tereddüt yaşadınız mı?

Engin Atsür: Kesinlikle hayır. Esasında önümde Mire Chatman’ın oynuyor olması kısmı da tam doğru olmayacak. Sakatlığım oldu ama ondan önce Mire ile yan yana oynuyorduk. O da iki numara oynayabiliyor, bende iki numara oynayabiliyorum, o yüzden o benim yedeğim, ben onun yedeği gibi yaklaşımlar sezon öncesi transferim gerçekleşirken de olmadı. Sahada oynayan oyuncularda kimse kimsenin yedeği değil sonuçta. Kaliteli bir takım, kaliteli bir kadro. O yüzden süre konusunda bir düşüncem ve beklentim yok. Tek beklentim takımın başarısı.


Türkiye ligine değinecek olursak, genel olarak baktığınızda ligin kalitesini ve takımları nasıl görüyorsunuz?

Engin Atsür: Krizin etkisi sonucu birkaç sene öncesiyle karşılaştırdığımızda deplasmanları zor olan bir lig diyebiliriz. Herkes evinde çok iyi oynuyor ve iyi bir seyirci desteğine sahip. Şu anda ligimizi gayet kaliteli olarak görüyorum. Geçmiş senelerde ligimizin daha kaliteli olduğu dönemler olmadı değil ama şu anda ligimize genel olarak baktığımızda; deplasmanları zorlu, iyi kadroların ve iyi koçların olduğu bir lig diyebiliriz.


Avrupa kupasında oldukça zorlu bir gruba düştük diyebiliriz. Böyle bir grupta mücadele etmek, takımın seviyesini görmesi açısından iyi olduğu fakat tur atlama şansı açısından ters bir durum arz ettiğini söyleyebilir miyiz?

Engin Atsür: Kendimizi görmekten ziyade amacımız tur atlamak. Diğer gruplara baktığımızda en zorlu grup maalesef bizimki diyebiliriz. Ama sonuçta bizde iyi bir takımız. Nasıl bizim için zorsa, gruptaki diğer takımlar içinde zor geçecektir. Kendimizi sınamak için iyi bir fırsat. Hedefimiz bu kupada yüksek, o yüzden bu turu da geçmek zorundayız ama kolay olmayacak. Gerçekten zor bir grup.


Günümüzde, okul hayatını ve Basketbolu bir arada sürdürebilen ender sporculardan birisiniz. Bu güne kadar Basketbol veya Okul hayatınız arasında ikilemde kaldığınız oldu mu? İkisinden birini seçip, o yolda ilerlemek gibi.

Engin Atsür: Açıkçası kalmadım. Çünkü plânım önceden hep belliydi. Abimde aynı şekilde NCAA’de hem okudu hem oynadı. İlerde de basketbolcu olmak istediğimi bildiğim için hiçbir zaman hedefimden şaşmadım. Sadece okulu bırakmak olsun, sadece Basketbolu bırakmak olsun, bunları düşünmedim ve hedefimden hiçbir zaman şaşmadım. İkisini beraber yürütebilmek benim bir numaralı amacımdı, onu da başardım.

Click the image to open in full size.

Günümüzdeki genç oyunculara, Amerika’da okul hayatı ile birlikte, Basketbol Kariyerlerini de sürdürmelerini tavsiye eder misiniz?

Engin Atsür: Yüzde yüz tavsiye ediyorum. Çünkü birinci lige baktığımızda, maalesef her sene kaç tane oyuncu yetişiyor alt yapıdan… Bu sayı çok değil, çünkü kolay bir iş de değil. Hem yetenekli olacaksınız, hem süre bulacaksınız, hem doğru takımda, doğru yerde doğru zamanda bulunacaksınız. Kolay kombinasyonlar değil. O yüzden Amerika’da değişik seviyelerde takımlar var ki, nereye gittiğiniz de çok önemli değil. En iyi takıma da gidebilirsiniz, en kötüsüne de. Sonuçta orada önemli olan, üniversite eğitimi alıp aynı zamanda da Basketbolu kullanarak burs alıp, bu yüzde yüzde olabilir, yüzde elli de olabilir yoluna devam edebilmek. Bu şekilde ailesine de yardımcı olabilir. Yani kendi kendine geçinip bir eğitim sahibi olmak burada en önemli olan olay. O yüzden ben genç basketbolculara kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü Basketbol ömür boyu oynanan bir spor değil, bir meslek değil. 30-35 yaşına kadar yapılacak, ondan sonrada bitecek bir durum. O yüzden eğitim önemli.


Son yıllarda sakatlık bazında, şanssız oyuncular grubuna girdiğinizi söyleyebilir miyiz?

Engin Atsür: Aslında öyle demeyelim(gülüşmeler). Buna işin bir parçası olarak bakabiliriz. Senelerce çok fazla sakatlık yaşamadım çok şükür. Sonra üst üste; önce ayağımdan ameliyat olmak zorunda kaldım, sonrada belimdeki problem tam geçti derken, talihsiz bir şekilde elim kırıldı. Üst üste geldi ama bu benim kesinlikle morali mi bozmuyor. Talihsizlik yada şanssızlık, herkes tabi öyle diyor. Kısmet, nazar her şey olabilir… Sonuçta kontak sporu yapıyoruz. Sakatlıkların olması doğal. Bundan sonra umarım bu sakatlığım son olacak…


Sakatlığınızdan söz açılmışken, sakatlığınız hakkında bizleri biraz bilgilendirebilir misiniz?

Engin Atsür: 15 gün oldu şu anda(11 Kasım 2009 itibariyle). İşte kemiğin normal kaynama süresini doktorlar 3 hafta olarak söylüyorlar. Ama yük bindirme süresi, toplamda bir 5-6 haftayı buluyor maalesef. O yüzden 3 hafta bitince elimdeki alçı çıkarılıp daha ufak bir koruma takılacak. Bir şekilde en kısa sürede forma girip sahalara en kısa sürede dönmek istiyorum.


Birazda milli takımdan konuşalım isterseniz. Son şampiyonalarda son topları sizin kullandığınızı görüyoruz. Medya genelde bu tarz durumlarda takımların yıldız isimlerinin bu topları kullanması gerektiği yönünde haberler yapar. Kamuoyunda da bu olay hâkimdir diyebiliriz. Son topları sizin kullanmanız koçun tercihi mi yoksa maç içinde gelişen olaylar mı?

Engin Atsür: Sahadaki beş kişi kaliteli isimlerden oluşmakta. Esasında gerçekten planlı olduğunu söyleyemem. Orada her oyuncu o topu atmaya hazırdır. O yüzden planlı bir durum olduğunu gerçekten söyleyemeyeceğim. Dediğin gibi, birkaç maçta son top elime geldi. Bu da benim adıma güzel bir durum.


NCAA kariyerinizi noktaladıktan sonra, ilk olarak Benetton ile kontrat imzaladınız. Uzun süreli bir kontratınız olmasına rağmen İtalya’da fazla kalmadınız ve Türkiye’ye döndünüz. Bunun nedenleri neydi? Ayrıca Avrupa’da ilk olarak neden İtalya’yı seçtiniz? Ve Türkiye’ye dönme kararınızı nasıl aldınız?

Engin Atsür: Benetton’a gitme nedenim, kariyerimi Avrupa’da sürdürmek istemem ve baktığımda da iyi bir seçenek olarak duruyor olmasıydı. Çünkü Benetton gerçekten gençlere önem veren bir kulüp. Çok iyi bir organizasyona sahip bir kulüp. Genç oyuncular ile büyük başarılar yakalayıp, onlara bir nevi okul görevi görüp, bu oyuncularını hep daha iyiye taşımış bir kulüp. Onlardan bana karşı çok güzel bir ilgi oldu ve iyide bir teklifle bana geldiler. Bende hiç düşünmeden kararımı verdim. Çünkü genç olduğum için tam bana göre bir kulüptü. Her şey aslında çok güzel başlamıştı. Sonra her şey kötü gitti. İyide bir sezon geçirdiğimi söyleyemeyeceğim. Herkes için kötü gitti. Hem yönetim için, hem koçlar için. Koçumuz atıldı, genel menajerimiz istifa etti geri döndü. Kulüp tarihinde olmayan olaylar meydana geldi. Ondan sonrada dediğin gibi, 2+1 kontratım vardı ama oradaki Basketbol ortamı bana uygun değildi ve bende farklı bir takıma gitmeyi tercih ettim.


Krize demişken, İşletme mezunu olarak Türkiye’deki krizi nasıl yorumluyorsunuz? Özelliklede Basketbola negatif etkileri nelerdir?

Engin Atsür: Basketbol artık bir sponsorlar oyunu. Her takımın bir sponsoru var. Sponsorlar çok önemli takımlar için. Bir ekonomik kriz durumunda da, maalesef şirketlerin bu durumda düşündükleri; sanat, kültür ve spor olmuyor. Şirketler paralarını başka yönlerde kullanmayı tercih ediyorlar. Haklı olarak da diyebiliriz ama spor gerçekten bir Ülke ve insanlar için önemli bir iletişim yolu. O yüzden sağ olsun Türkiye liginde de önemli sponsorlar var. Onlarda desteklerini devam ettiriyorlar bize. Kriz bu yönde etkiliyor yani. Sponsorlar ellerini ceplerine götürürken biraz daha düşünüyorlar. Bu da normal tabi ki ama bu durum; Basketbolu, oyuncuların maaşlarını, kontratları, ligin kalitesini etkileyebiliyor. Gelen yabancı oyuncuların kalitesini etkileyebiliyor. İşin özü, Basketbol krizle birbirine çok bağlı bir spor.


Sizin iyi bir Beşiktaş’lı olduğunuzu biliyoruz. Engin Atsür için Beşiktaş ne ifade ediyor?

Engin Atsür: Beşiktaş kendimi özel hissetmemi sağlıyor. Beşiktaş benim için farklılık. Kulüp olarak olsun, taraftar olarak olsun. Diğer takımlarla bizi karşılaştırdığımızda, daha mütevazı olduğumuzu görüyorum ve bu benim gerçekten hoşuma gidiyor. Kulübün mütevazı oluşu, daha halka hitabe etmesi, kendi çizgisi oluşu, kendi kültürü olması, beni Beşiktaş’a çeken unsurlar. Çünkü bunlar hiç bir kulüpte olmayan unsurlar… Taraftarından tutun, kulübün yapısı olsun farklı bir çizgisi var. Ayrıca kulübün bu mütevazılığı çok etkileyici, insanlarda bu mütevazılıktan zevk alıyorlar. Aynı zamanda yaratıcı bir kulüp. Özel bir kulüp, kültürü olan bir kulüp. Kendi içinde farklılıklar yaratan bir camia. Ve bunları da sürekli olarak yapıyor. En önemlisi de başka takımlar gibi olmaya çalışmıyor. Diğer takımlarda bu unsurlar yok. Bence bu unsurlarda Beşiktaş’ı özel yapıyor.


Son olarak Beşiktaş taraftarlarına neler söylemek istersiniz?

Engin Atsür: Akatlar’da oynadığımız her hafta bizlere daha fazla ilgi gösteriyorlar. Bizde onlara iyi Basketbol oynayarak, zevk vererek onları daha da fazla bir şekilde salona bekliyoruz. Çünkü gerçekten zevkli ve göze hoş gelen bir basketbol oynuyoruz. Hızlı ve sert bir Basketbol oynuyoruz. Bu da taraftarımızın çok hoşuna gidiyor. Ve şunu da gördük ki, taraftarımız Basketbol’dan çok anlıyor ve maçın her zaman içinde kalıyor. Bu da kendi evimizde oynadığımız maçlarda, bizler için çok büyük avantaj. Taraftarımızı ligdeki kalan maçlara bekliyoruz.


Bu değerli vaktinizi bizlere ayırdığınız için teşekkürler.

Engin Atsür: Ben teşekkür ederim.

www.BjkBasket.org
__________________
http://www.besiktasforum.net/forum/signaturepics/sigpic30189_2.gif
NeoRock Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 20:37 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580