Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Madencilik

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06-02-2007, 11:51   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Nakliye işlerinde el arabası, lokomotif, kamyon, el arabası, elhade , bant, basınçlı nakliye kullanılır.
Bir yeraltında hazırlanan açıklığın muhafazası kayacın sağlamlığına ve çatlak sistemine ve boşluğun etrafında oluşan gerilim durumuna bağlıdır. Özellikle bu gerilmeler dinamik bir yapı arz edip yatay ve düşey istikamette oluşmaktadır. Eğer açıklık etrafında yapılan suni desteklere tahkimat denir. Tahkimatın çeşitleri şunlardır ;
Doğal Tahkimat Ahşap Tahkimat
Hafif Metal Tahkimat Beton Tahkimat
Çelik Tahkimat Tuğla Tahkimat
Duvar Tahkimat Çimento + Demir Tahkimat
Serpme Beton Tahkimat Tavan Cıvatası Tahkimat
Serpme Beton + Hasır Tahkimat Yürüyen Tahkimat
Serpme Beton + Hasır + Tavan Cıvatası Tahkimat
Tahkimat = Support
Ahşap Tahkimat = Timbosing

Havalandırma : Havalandırmayı iki çeşitte incelenir ;

Doğal Havalandırma : Vadi kotu üstü madencilikte kullanılır. Yeryüzü kayaçtan sıcak ise kayaçtaki hava soğuk olduğu için aşağıya doğru olur. Havalandırma yazın yukarıdan aşağıya, kışın ise aşağıdan yukarıya doğru olur.
Suni Havalandırma : Kot altındaki havalandırmada kullanılır. Havalandırmada vantilatörler kullanılır. İkiye ayrılır;
1. Üflemeli Bazda Çalışan : Hava ocağa üflenir.
2. Emmeli Bada Çalışan : Ocaktan havayı emer.
Havalandırmaya yardımcı olan bazı etmenler vardır. Bunlar; galeriler, baş yukarılar, desandreler ve kör kuyulardır.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 11:51   #12
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Baş Yukarı : İki katı birbirine bağlayan eğimli yapılardır.
Kör Kuyu : Yeryüzü ile bağlantısı olmayan yapılardır.
Kat : Üretim ve nakliye işlemlerinin yapıldığı düzlemlere denir. Sadece ana nakliye işlemlerinin yapıldığı düzlemlere ana kat denilir. İki ana kat veya ana katı dikey bağlayan yapıtlara kör kuyu denir.

Su Atımı : Yer altı işletmelerinde hazırlayacağınız açıklık büyüklüğüne ve cevherin üzerinde ve yanında olan kayaçlara farklı miktarda su gelmektedir. Bu sular kot üstü işletmelerinde mümkün oldukça doğal bir eğimle dışarı atılmaktadır. Kot altı işletmelerinde ise yer altı sular kuyuların yakınına hazırlanacak su biriktirme havuzlarında toplanır. Bu havuzlardan yerüstüne pistonlu veya santrofüj tipi pompalar ile yüzeye gönderilir.
Kazanılan cevher ve madenler ana kattan kuyuya getirilir. Bu cevher yığınları kuyudan yukarıya kafes sistemi ile nakledilir. Kuyu nakliyesi yok ise (yüzeye yakın) cevherin yukarıya nakliyesi kamyon veya bantlar ile yapılır. Yeraltındaki nakliye faaliyetleri ise lokomotif, bant konveyör veya kamyonlar ile yapılmaktadır.

Maden İşletmelerine Yönelik Tesisler :
1. Bürolar
2. Yemekhaneler
3. Yatakhaneler
4. Soyunma ve Giyinme Yerleri
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 11:52   #13
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1. Yıkanma Yerleri
2. Garajlar
3. Stok Sahaları
4. Ambarlar a) Hammadde Ambarı b) Malzeme Ambarı
5. Atölyeler a) Motorhane b) Kaportahane
c) Akü hane d) Elektrik e) Delme Makinaları
f) Boya Hane g) Ekskavatör h) Lokomotif
ı) Arazi Bakımı i) Yıkama Yağlama

Cevher Hazırlama

Bir cevherdeki çeşitli mineralleri endüstrinin gereksimine en uygun haline getirmek ve ekonomik değer taşıyanları taşımayanlardan ayırmak için yapılan işleme denir.
Mineral (ore) Dressing
Mineral Processing
Mineral Prepation

Cevher Hazırlama Alanı : Cevherin yerkabuğundan üretilmesinden itibaren başlayıp endüstrinin istediği özellikleri taşıyan bir hammaddenin hazırlanmasına, düşük tenörlü bir cevherin metal üretimi için uygun bir hammadde haline getirilmesine kadar devam eder.
Mineral : Genelde doğada çeşitli elementlerin birleşerek oluşturduğu belirli bir kimyasal ve fiziksel yapıya sahip bileşiklerdir. Cevher hazırlamaya göre ikiye ayrılır;
1. Kıymetsiz Mineraller : Endüstride hammadde olarak kullanılamayan ve ekonomik değer taşımayan minerallerdir. (Gong Mineraller).
2. Kıymetli Mineraller : Endüstride hammadde olarak kullanılan ve ekonomik değer taşıyan minerallerdir.
Cevher : Doğal olarak veya bazı işlemler sonucu endüstride tüketim yeri bulan ve ekonomik değeri olan bir yada daha fazla mineralden oluşan kayaçlardır. Pirit, galen gibi .
Konsantre : Cevher hazırlama işlemlerinden sonra elde edilen ürünlerden bir kıymetli mineralin çoğunluğunun bulunduğu ürüne o mineralin konsantresi denir. Konsantre kelimesi kıymetli element veya mineral adıyla kullanılır. Bazı durumlarda minerallerde ortak olan elemente göre konsantreye ad verilir. Sülfür konsantresi, Bakır konsantresi gibi.
Artık : Kullanılan işletme için ekonomik değeri olmayan minerallerin çoğunluğunun bulunup toplandığı kısmına denir.
Tenor : Cevherden elde edilen ürünlerde kıymetli elementlerin tespit edilen oranının yüzde olarak ifadesidir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 11:52   #14
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Cevher Hazırlamayı Gerektiren Nedenler

Cevher hazırlamanın ortaya çıkış ve gelişmesinin teknolojik ve ekonomik olmak üzere iki ana nedeni vardır. Her endüstri uygulamasında olduğu gibi cevher hazırlama işlemlerinin de belirli giderler söz konusudur.
Cevher Hazırlamayı Gerektiren Teknolojik Nedenler :
Burada amaç hammaddeyi tüketim yerinin teknolojik istemlerine uygun hale getirmek ve kullanılması mümkündür. Bir çok hammadde zenginleştirilmeden tüketilmektedir. Örneğin cam kumu cam endüstrinin hammaddesidir.
Cevher Hazırlama Gerektiren Ekonomik Nedenler :
Cevher üretildiği şekil ile ekonomik bir değer ifade etmez. Ancak zenginleştirildikten sonra bir ekonomik değere ulaşabilir. Mesela cevherde ton gr ............. ppm düzeyinde bulunan altın veya Ag minerallerinin tenörü cevher hazırlama ve cevher zenginleştirme işlemleri ile istenen tenöre ulaştırılmakta ve ekonomik bir değer ortaya koymaktadır.
Cevher hazırlama uygulamasında ek giderler ve işlemler sırasında kayıplar söz konusudur. Ama buna karşı bazı kazançlar ve tüketimde kolaylıklar söz konusudur.

Dezavantajları :
Hazırlama giderleri ve hazırlamada metal ve faydalı mineral kaybıdır.

Avantajları :
Nakliyeden tasarruf , izabe sırasında metaldeki cüruf oranının düşük olması nedeni ile metal kayıpları azalır. Dolayısı ile izabe işlemlerinden kâr edilir. Aynı miktar bakır üretmek için daha fazla bakır eritmek gerekir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 11:52   #15
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Fizikokimyasal Özellikler :
Flutasyon Yöntemi
Kimyasal Özellikler :
Çözeltiye Alma

Zenginleştirme yöntemi cevherdeki değerli ve değersiz tüm minerallerin cinsine, fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özelliklerindeki farklılıklarına ve boyut dağılımlarına göre seçilmektedir. Sağlıklı bir yöntemin belirlenmesi için ocaktan alınan cevher örneği üzerinde aşağıdaki gibi labratuvar incelemeleri yapılmaktadır.
1. Cevherin içerdiği minerallerin tesbiti; cevherin mineralojik yapısı ortaya konulmalıdır. Bunun içinde optik ve x- ray , kimyasal analizler ile ortaya konulur.
2. Tanımlanan minerallerin özelliklerinin saptanması .
3. Zenginleştirmede kullanılacak farklılıkların belirlenmesi.
4. Tane boyu, serbestleşme tane boyu tespiti .
5. Uygun yöntemlerin belirlenmesi.

Soru : 0,3mm’den küçük serbest haldeki mineral tanelerinden oluşan sahil kumunun zenginleştirilmesini, kumda mevcut olan minerallerin ayrı ayrı elde edilen zenginleştirme akım şemasını çiziniz.
Adı
Kimyasal Formül
Renk
Özgül Ağırlık
Kuvars
SiO2
Beyaz
2,65
Rutil
TiO2
Kahverengi
4,20
İnvent
FeTiO3
Siyah
4,75
Zirkom
ZrSiO4
Beyaz
4,70
Monozit
LaCaTh
Kırmızı
5,10


Adı
Manyetik Duy.
Elektrik İlet.
Radyoaktiflik
Sertlik
Kuvars
-20 diyamanyetik
Yalıtkan
Değil
7,0
Rutil
20 paramanyetik
İletken
Değil
6,25
İnvent
16,2 paramanyetik
İletken
Değil
5,5
Zirkom
-0,3 diyamanyetik
Yalıtkan
Bazen
7,5
Monozit
18 paramanyetik
Yalıtkan
Radyoaktif
5,25




  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 11:53   #16
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Madencilikte Kullanılan

Terimler

Ve

Anlamları



Açık Maden İşletmeciliği (open – pit mining ) : Maden istihracının açık havada yapılabildiği maden işletmesini gösterir.
Afinasyon (refining ) : Bir mineral veya metelin nihai saflaştırma prossesine denir.
Aflörman ( mostra ) : Yeraltında bulunduğu anlaşılan veya bulunma olasılığı olan bir cevher kitlesinin toprak üstünde görünen kısmına ve belirtileridir.
Amortisman ( depreciation , amortisation ) : tüm işkollarında olduğu gibi sabit aktif kıymetle ekonomik ömürleri içinde bakiye değere inceleyinceye kadar kullanılmaları karşılığı ayrılan ödeneklere denir.
Ayıklama (ayırma, separation, triage) : Bir cevher içindeki yabancı taşları kayaçları ayırmaktır. İlkel bir zenginleştirme işlemi sayılabilir.
Cevher (ore, maden ) : Bir element , bir mineral veya kayaç tenörü yerkabuğundaki ortalama tenörüne nazaran daha yüksek olduğu kütleye denir.
Damar : Uzunluğu, derinliği ve kalınlığı olan, ancak kalınlığı diğer boyutlarına oranla çok az olan tabakalar arasına sıkışmış düzgün olmayan cevher kitlesidir.
Değerlendirme ( eveluation, mineral assessament) : Bir prospeksiyonun teknik bakımdan yapılabilir ve ticari bakımdan kendinin ödeyebilirbiçimde yönlendirilmesi için gereken incelemeleri kapsar.
Flotasyon ( flotation) : Bir öğütme işlemi sonunda bazı minerallerin eriyik halinde iken, hava kabarcıklarına yapışarak yüzdürülmesi sureti ile diğerlerinden ayrılması şeklindeki zenginleştirme yöntemi ifade eder.
Galeri : Bir yer altı madeninde genellik ile cevher olmayan taş içinde sürülen yoldur. Giriş galerisi, ana taşıma galerisi, taş galerisi gibi kullanım yeriyle anılır.
Hazırlama (development, amenajman) : Bir maden yatağına girişin tesisi anlamına gelen faaaliyetleri anlatır. Kuyu, yer altı taş galerileri, kazılar, yol ve tüneller, içerir.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 11:54   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İnşaat ( construction, tesis ) : Cevher çıkama işlemi zenginleştirme suretiyle ürünün maden yatağından çıkarılıp temizlenmesi için gerekli tesislerin kurulması ve bunların işletmeye alınmasına denir. Bunlar altyapı, bina, makine ve donanımdan ibatettir.
İzabe ( smelting ) : İşleme tabi tutulan ham veya zenginleştirilmiş cevherden metalin kısmen elde edilmesidir.
Jeofizik : Yer fiziği, yerin fiziksel özelliklerini inceleyen bilimdir. Maden arama işlemlerinde kullanılır.
Jeokimya : Maden aranan sahada kimyasal yollar kullanılarak mineralisazyonun dağılımına ait konsantrasyon bölgelerini tespit etmek yöntemidir.
Kalite : Belirlenmesini sağlayacak fiziki, kimyasal ve teknolojik nitelikleri kaliteyi oluşturur.
Karot : Elmas başlıklı sondaj borusunun delme sırasında keserek boru içine aldığı silindirik taş parçalarına denir. (bore core, carotte, lagging ).
Kayaç : Yeryüzü kabuğunu oluşturan ve beraberinde ekonomik değerde olsun veya olmasın mineral konsantrasyonlarını taşıyan ve yine kendileri de element ve bileşiklerden oluşmuş kitlelerdir.
Kavurma (roasting ) : Cevherin içindeki empüritilerden arındırma için, hava ve sıcaklık kombinasyonu uygulayarak işleme tabi tutmak demektir.
Kırıntı (plaser) : Ağır, kimyasal ve fiziksel etmenlere direnen minerallerin yamaçlarda, akarsu yatakları, vadi, ova ve kıyılarda birikmesidir.
Karmaşı Cevherler (kompleks ): İçinde değişik mineraller bulunan , ekonomik tenörde maden ihtiva eden ancak teknik bakımdan zenginleştirme veya izabesi mümkün olmayan yada zor olan cevherlerdir.
Maden İşletmesi (explotion ) : İstihraç yapılan maden yatağı ile burada kurulu olan tesislerden meydana gelir.
Marjinal Maden Yatağı ( marginal ore deposits ) : İşletilmesi arıtk ekonomik olmayan ve kapanma tehlikesi taşıyan maden yatağını ifade eder. Rezervin bitmesi, çok derinde olması veya tenörü çok düşük rezervin kalması gibi nedenler ile ortaya çıkar.
Metalurji ( izabe, metallurgy ) : Maden cevherleri içindeki metallerin ayrılması ve ayrı olarak elde edilmesi için kullanılan çeşitli yöntemleri içeren bilimdalıdır.
Mineral : Mineraller bir araya gelen taşlar ve kayaçlardan oluşur. Mineral ancak onu oluturan kimyasal elementlerine ayrılabilir ve özellikleri değişir.
Numune : Bir cevher kitlesi veya yığınının fiziki, kimyasal ve teknolojik niteliklerini taşıyan ve miktar bakımından adı geçen yığını yeteri kadar temsi eden bölümüdür.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06-02-2007, 11:54   #18
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Prospeksiyon (prospecting ) : Bir ticari maden bulunması ihtimalini gösteren ilk bulguların önemini ortaya koymaya yönelik arama çalışmalarını ifade eder. Topoğrafik, jeolojik, jeokimyasal çalışmalar ile bazı kazı ve delme işlerini içerir.
Tenör : Cevherin içinde değer taşıyan bölümün, toplam kuru ağırlık içindeki oranıdır.
Tüvenan Cevher ( run – of – mine ) :Bir madende ortalama tenörden cevheri ifade eder. Ham olarak üretilip, ocak başında satışa veya bir zenginleştirme işlemine hazır durumdadır.
Üretim (istihraç, production, extraction) :Maden yatağından satılabilir ürünlerin elde edilmesi için ticari ölçekte yapılan günlük çalışmaları ifade eder.
Yan Kayaç : Madenin içinde bulunduğu kesin sınırlarla ayrıldığı, farklı kökenden gelen kayaca denir.
Yer altı Maden İşletmesi ( underground mining ) : Maden istihracının yeraltındaki maden yatağıdan yapılmasını ifade eder.
Zenginleştirme ( ore dressing, beneficiate) : Cevheri işleme tabi tutmak suretiyle içindeki faydalı mineralin, faydasız taşlardan arınmasını sağlamaktır.





  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 19:14   #19
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-02-2007, 20:09   #20
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler..
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın

« Madencilik | Topaz »

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 03:14 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580