bentolga | 08-06-2008 12:09 | Birine vatanını oluşturan şeyleri koru demek, en kötü küfür ve hakaretten farklı değildir. Bu konu, birine denemez.
Herkesin ailesi küçüklükten bu bilinci çocuğuna vermelidir.Vermediyse, büluğ çağlarında aklı başında olan vatandaş, bu bilince koşmalıdır.
Arada bir, ecnebi forumları gezerim. Yabancı dil bilmem; ama genelde büyük harfle başlarlar, noktadan sonra büyük harf falan. Yani bu konuda onlara imrenirim biraz.
Forumlara yazı yazan; fakat tek amacı, ne demek istediğini anlatmak olan arkadaşları anlıyorum. Dil bilgisi kurallarına uyarak yazı yazmak klavyeyle hem daha zor, hem de zaman alıcı. Benim bu konuda yeğlediğim şu: Eğer yazdığım yazı kalıcı ise, düzgün yazmaya çalışırım. Yani anında mesajlaşma yazılımlarında çokta dil bilgisini kurallarına uymaya gerek yok; ama sizde hakim olmasın ona dikkat.
Olaylara genelin baktığından farklı bakarım. Türkçe elden gidiyor, vatan elden gidiyor gibi karamsarlığa itici, moral bozucu şeylere kulak asmayın. Siz yakınınızdakilere gerekenleri aktarın. Elinizden geleni yapın. Onlarda başkalarına aktarır. Yoksa herkes dilci, herkes tarihçi değildir ve olamaz.
Son olarak, alfabemizde olan harfler yerine diğer harfleri yeğlenler, hepinizi öpüyorum. Yapmayın bunu. Tamam, onu da kolaya kaçmak için yapıyorsunuz, kimi hoşunuza gidiyor olabilir, kendinizi yaratıcı olarak nitelendirebilirsiniz: ayşe- ayshe. Yok aksine komiksiniz.
Her milleti oluşturan unsurlar var ve bunlar bizim çok şeyimiz. Bunlara sahip çıkalım demiyeceğim, bu "su" içmek gibi bir şeydir zaten. |