Alıntı: simarik1903´isimli üyeden Alıntı
(Mesaj 483256)
Lisedeyken Felsefe için, Sophe'nin Dünyası diye bir kitabı tavsiye ederlerdi :D Eminim duymuşsunuzdur. Güzel kitaptı ben severek okumuştum. Aslında felsefenin doğası sevmektir. Sevmekle başlar herşey. Bilgiyi, bilmeyi seviyorsan felsefeyi de seviyorsun demektir. Yalnız Türkiye'de farklı bence bu bir yerde okumuştum." Felsefeye asıl ilgi göstermesi gereken kişiler göstermezken daha çok materyalistler bu disipline sahip çıkarlar. Oysa ki dünyada tam tersidir :D" Sevmek insanın içinden gelir. Seviyorsan seviyorsundur, sevmiyorsan kimse sevdiremez diyorum :D | Materyalistlerin felsefeye sahip çıkması ve felsefeyle ilgilenenlerin materyalist olacağı önyargısı var gerçekten, hemen felsefeden bahsedilince reaksiyon olarak, ha bak şimdi aklımı çelip beni dinden çıkaracaklar söylemi var. Dinci çevrelercede felsefenin zararlı olduğu hep söylenmekte, İslam dünyasının geri kalmasının sebebide felsefeye hor bakması, övünürken batılıların yok olmaya yüz tutmuş Platon ve Aristo'nun kitaplarını çevirmiş felsefeyi korumuşuz deriz. Ama Türk-İslam felsefesinin mimarlarından Farabi'yi İbni Sina'yı bugün hala kafir kabul ediyoruz. Ama onların hizmetleriyle İslam alemi milyarları bulan nufusa ulaştı. Her türlü fikri tartışarak, konuşarak islam dünyasının ufkunu açtılar ama bugün Gazali'nin sözleri ve uygulamaları ayet gibi kabul edilmiş ve Gazali kafir dediyse kafirdir onlar deyişi hakim kılınmıştır. Felsefe bir yoldur, yöntemdir, iyiniyetli olarak kullananlarda vardır, kötü niyetli olarak kullananlarda vardır. Ona bakarsak nazilerinde felsefesi var. Bizim karşımızdakinin düşüncelerinin iyiniyetlimi, kötü niyetlimi olduğunu anlamak yerine, kendi düşüncelerimizi ve felsefemizi oluşturursak, niyeti kötü olanları ip uçlarıyla yakalayıp açığa çıkarırız ama bu filozofun dediği doğrudur, diğerinin dediği yanlış dersek kalıp olarak düşünmeden taraf tutmuş oluruz. Felsefenin özelliği eleştirelliğe açık olması, bir düşünce eleştirelliğe açık değilse onun felsefi rolü yoktur, kalıplaşmış, kabul edilip veya reddedilmesi gereken düşüncedir. Felsefe insanların düşüncelerini sınamasıdır. İnanç farklı bir şeydir, inanırsın ya da inanmazsın. İnançlar olduğu gibi kabul edilir, sorgulanmaz. sorgulanan düşünce mevcut inançları besler, sorgulanmayan düşünce doğru inanç dahi olsa, negatif etki yapabilir. Dinlerde dünyanın en iyi dini müslümanlık, Allahla kul arasında bir mertebe yok, diğer hiç bir dinde bunu bulamazsınız ama doğruyu söylemek bilmek yetmiyor, felsefesini geliştirerek, tartışmaya açık olarak bunu kabul ettirmek gerekiyor.....
İslam aleminin yeniden, Farabi ve İbni Sina zamanındaki gibi dünyayı yönlediren felsefelere ulaşması ve insanlığa hizmet etmesi dileğiyle....
Güneşin kan ve göz yaşı getiren batı karanlığından doğduğu yere doğuya dönmesi dileğiyle... bu da felsefeye olan inancımız, güvenimiz ve saygımızla olacaktır....
Saygılar sevgiler.... |