Karetta2002 | 26-04-2009 11:14 | Alıntı: shawnodese´isimli üyeden Alıntı
(Mesaj 970874)
Sergen senede Beşiktaş a 10 maç kazandırıyordu öyle mi? Sergen i çok seven birisi olmama rağmen o konuda yanılıyorsunuz. Sergen senede 15-16 gol atardı ancak 10 maç iyi oynardı. 4-5 inde muhteşem oynardı. 5-6 maç kazandırırdı. Sonra ise yatardı. Sergen ile Delgado tarz olarak çok farklı oyuncular. Yusuf ile Delgado da çok farklı oyuncular.
Maçları bir izleyin ne demek istediğimi anlarsınız? araya atılan bir çok pozisyonu forvet yada kanat oyuncuları anlamıyor bile, öyle oluncada top kaybı oluyor. Onuda geçtim, Beşiktaş ta hareketli pas isteyen kimse olmadığı için paslaşma esnasında sıkıntı oluyor ve top kayıpları görülüyor. Durarak pas isteyenleri yada boşa hareketlenmeyenler ayaklarına pas istedikleri sürece de bu olacaktır. Oyunu bir de farklı gözle izleyin. Olaya top kaybı değilde top kaybının nasıl olduğunu anlamaya çalışarak.
Delgado şu anda çok mu formda tabiki de hayır ama bu kadar eleştirilecek kadar da kötü değil. Kanatlar yeterince verimli değilken, Bobo sıfır etki ile oynarken, Delgado'nun etkisizliği normal.
Beşiktaş ta oyun kurma yeteneği olan kimler var yada dikine top oynayabilen? Delgado ve biraz da Tello dışında. Bu iki isimle yakın oynanmaya başlanınca onlarda etkisiz olabiliyor. Rakipde biliyor ona göre önlemini alıyor. Bütün paslar bu ikiliden çıkınca bu ikiliye yakın oynanıyor. Yusuf ise farklı tip bir oyuncu ama asla oyun kurucu değil. Hayatının hiç bir devresinde de oyun kurucu olmadı. En büyük çıkışı yaptığı Denizlisporda bile. Yanlış hatırlamıyorsam oyun kurucu Yossuef di Denizlisporda. Yusuf ise forvet arkası adam eksilten teknik bir oyuncu.
Oyuncu transfer edilirken karakteristiğini bilerek transfer edilirse ve ona göre transfer yapılırsa takım içinde, taraftar içinde daha hayırlı olur. | Delgado konusunda yukarıda yazılanları nerede ise 1 yıldır hep yazdım ve yazmaktan artık yoruldum.Hep dedimki o klasik bir 10 numara dedikleri( modern futbolda böyle bir pozisyon olduğuna da pek inanmıyorum ya) adam değil..Onu; Basel forması ile UEFA da çeyrek final oynadıkları maçlarda defalarca izledim.Sol kanada yakın oynayan ,ayağında top tutmayan,yanındaki oyuncu ile rakibin soltarafında tempolu tek paslarla oynayan,bulduğu her fırsatta da kaleyi yoklayan bir oyuncu kimliğinde idi.Şapkadan tavşan çıkarmasa da takımn en efektif oyuncularından biri idi.Zaten o yıl UEFA da attığı 8 gol de bunun kanıtıdır.
Modern futbol; Helmut Schön 'ün dediği gibi sadece pas atan değil pas almasını bilen oyunculara da ihtiyaç duymaktadır. Eğer Delgadodan verim bekliyorsanız onun önünde Nobre ve Bobo gibi durarak pas bekleyen değil Holosko ve Amokachi stilinde boş alana kaçan oyunculardan forvet oluşturmalısınız..Çünkü Delgado;top ayağına gelmeden atacağı yeri kararlaştıran,rakibin zayıf yerini çözebilen ve o noktaya hemen top atabilen çok zeki bir orta saha oyuncusu..Onu Holosko ve onun tarzı oynayan oyuncularla senkronize edecek sistemde kullanmak gerekmektedir..
O asla sahada kaytaran bir oyuncu değil..Kaybettiği toptan sonra görv bölgesine koşu yaparak fizik gücünün elverdiğince rakibi karşılamaya çalışmaktadır.Ona,Hagi,Alex,Lincoln gibi " one man show" görevleri verirseniz verimsizleştirirsiniz.Sanırım ;Denizli de bunu çözdüğü için onu sürekli oynatarak güvenini belli ediyor..
Yusufa gelince;o da asla bir "playmaker" değil..o sistemin işlemez hale geldiğinde; ceza sahası cıvarında yapacağı spektaküler hareketlerle rakibi çözen,asla 15-20 dakikadan fazla gözükmeyen ,tam bir "sokak futbolcusu" her takımda olmalı ama sistemin içine sokamayacağınız bir adam.
Kısacası;Delgada iyi ve yetenekli bir orta saha oyuncusu,ama asla bir Hagi değil..Ama doğru oynatılırsa bu hali ile de çok faydalı bir oyuncu..
Kaptanlığına gelince..o İbrahimlerin utancı olmalı.. |