![]() |
Matematik olimpiyatlarının en enteresan sorularından birisi... Matematik olimpiyatlarının en enteresan sorularından birisi... >> > >> > >> >Ayakkabi magazasina gelen müsteri dükkanda dolastiktan sonra bir >>ayakkabi begenir. Fiyatinin 35 YTL oldugunu ögrendigi ayakkabiyi satin >>almak istedigini söyler ve saticiya 50 YTL para uzatir. Kasasina bakan >>satici kasasinda bozuk para olmadigini görür ve yan dükkana gider, bu 50 >>YTL'yi bozdurur ve magazasina geri dönüp para üstünü ve ayakkabiyi >>müsteriye teslim >> >eder. Aradan 10 dk zaman geçer ve yan dükkan sahibi gelerek kendisine >>verdigi 50.-YTL 'nin sahte oldugunu ve parasini iade etmesini ister. >>Satici duruma çok üzülür ama ilgili tutari iade eder ve sahte parayi >>teslim alir. >> > >> >Bu durumda ayakkabi >>saticisi ne kadar zarardadir? >> > >> >a) 50 b) 65 c) 85 d) 100 e) Hiçbiri >> > >> >Hadi bakalim , kolay gelsin ... |
65 olması lazım |
100 olur eğer kelimelerde bi kaçıklık yoksa çünkü 50 ytl verio 35ytl(ayakkabı parası)+15 yt para üstü sonradan birde+50 ytl olrak parayı bozdurduğu adama verıo eder 100 ytl |
50 ytl ayakkabı we paranın ustu 15 ytl gttı yanı 100 ytl |
kendi biliyor mu bir sorun ya :D |
85 olmasi lazim .... ama daha derin bilgiler icin Mute isimli uyemize basvurabilirsiniz :D |
100 olması lazım |
35 ytl ayakkabı'dan 15'ytl para üstü sahte olduğu için sayılmaz 50 ytl sahte para toplam 85 ytl'dir |
reco ee baya zaman geçmiş bize cevabı vermiyormusun :D |
Alıntı:
Ben 65 buldum ama emin diilim... ;) |
puahahhaah dedim kendi de bilmiyordur diye :D:D |
Alıntı:
walla ben bu soruyu koyalı bayaa oldu cvpı aldığım sitede yazıodu ama unuttum şimdi sen cvp isteyince soruyu okudum ama 65 buldum ama satıcının müşteriye ayakkabıyı kar edipte sattığını hesaplarsak zarar düşer o zaman tabi neyse boşwer senin bi cvpın var mı yoksa laf olsun die mi yorum yaptın burda???? |
Alıntı:
|
Alıntı:
sana bozulduğumdan diil yaa boşwer haklısın arasıra oluo böle seler neyse şimdilik eyw.. ;) |
bide matematigin de mi olimpiyati var :D |
100 |
bunun cewabı 100 arkadaslar |
yaf merkez bankasına gitsin deiştirsin.. dolmuş parasına kapatır olayı..:D |
mantıklı bi cvp ararsanız 15tir.. çünkü bozdurduu para zaten müşterinin.. 35ini alıo ordan. 15ini geri verio.. 35 karda.. 50 sahte çıkınca yan tükana verio 50 lira yani burdanda 50 zarar edio.. sonuç olarak 15lira zarar edio... yani cvp hiçbiri.. |
dogru cevap 15 lira + ayakkabinin maaliyetidir.. 50 lira degildir zarari altini ziyorum 15 lira + ayakkabinin maaliyeti.. |
yani (50-ayakkabıdan elde ettii kar) |
veya 50 artı ettii zarar:D |
mesela ayakkabini maliyeti 10 lira ise bu adamin zarari 15 + 10 = 25 lira olur |
Alıntı:
|
iyi öyleyse [100 - {(50-35)+10}x2] / 2 = 25 eder ayni islem farkli yöntem:) |
Türkiye`de Saat: 10:56 . |