![]() |
Allah İle Tanrı Arasındaki Fark .. arkadaşlar artık bu konuyu okuduktan sonra ALLAH ile tanrı kelimes arasındaki farkı çok daha iyi anlıycanızdan eminim..... Allah kelimesi ile tanrı kelimesi arasında ne fark vardır : bizim eski atalarımız müsliman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın karşılığı olan bir kelimedir. Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cami,ism-i zat olan Allah kelimesinin karşılığı değildir. Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriylebir zat-ı ecell-i A-la akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır. İlhesma-i Hüsnayı cami Allah kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır,ve bu itibarladaAllah'ın(c.c)ism-i hass dır Allah dendiği anbu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zamanyunanlıların aklına zeus,mısırlının apis boğası,ve hintlinin aklınada kendi inakleri gelir.tanrı kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık,Lafz-i celale olan Allah kelimesi vacib-ül vucut un ism-i hassı olarak sadece o Esma i Hüsna sahibi Za tı Zülcelali akla getirir .onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur. tanrı ilah kelimesi yerinde,huda,diyo ve god yerinde kullanılabilir.fakat Allah yerinde değil.... Allah cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat la Allaha illallah demiyoruz.Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor,sonrada isbatta mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor. Mevlid yazarı Süleyman çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek ''Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok'' deyip,her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir. Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli. Alıntıdır.. |
tesekkurler mehtap.ben hep Allah dedım ve demeye devam edecem.umarım herkes bu sekılde davranır. |
bu aydınlatıcı bilgin için teşekkürler |
önceden daha kısa şeklini okumuştum ve özellikle dikkat ediyoedum...diğer arkadaşlar için de yararlı olur inşallah... |
tşkler bildigim konuydu |
Zaten tanrı diye müslümana kıl oluyorum.. Teşekkürler paylaşım için.. |
Tanrı benimde kullanmayı hiç sevmediğim ve hatta uyuz olduğum bir kelime:) Teşekkürler canım, faydalı ve gereken bilgilerin için... |
teşkler güzelim çok ii bi paylaşım aramızda böle diyenler varsa öğrenmiş olurlar Allah demek kadar güzel bişi varmı ya.. |
ALLAH demek diyebilmek ne kadar güzel bşey keşke başlığıda insnla ALLAH arasındaki far diye yazsaydın |
insanın hakketten allah allah diyesi geliyo tşkler bilgi için.... |
abi resmiyette tanrı olarak geçiyo gıcık oluyorum. |
tşkrler paylaşım için Allah razı olsun |
Neyine gıcık olduğunuzu anlayamıyorum. Allah arapça bir kelime. Tanrı türkçe bir kelime. Yani yeri göğü bizi yaratan varlığa illaki arapça bir kelime ile mi seslenmek durumundayız. O zaman buyrun Allah ta demeyelim "Yaratan" diyelim. Var mı başka yaratan. Ne kadar Arap hayranısınız. Mantıklı olun biraz. |
aslında bu iki kelimede senin kalbinden nasıl geciyor ise o şekilde şekillenir tabiki allah kelimesi benim için de doğru olanı ama ne varki her erkek türk vatandaşı bu tanrı kelimesini bir şekilde kullanıyor ve kullanacak neden mi askerde her yemekte dua edilir ve tanrımıza hamdolsun diye yani bu kelimeyi 15 ay günde 3 sefer olmak üzere kullandırıyolar bize |
Ne alakası var ben anlamıorum..Türkçe kökenden gelen bir kelimedir...Arapça olunca daha mı sevap söylemesi..Daha mı dini :) Tanrı Hepinizi Korusun :) |
HER ZAMAN TEK ALLAHTIR C.C |
kusura bakmayın herkesin inancı vardır tabii ki ama saçma ötesi bir konuyu tartışıyoruz, yaradan birdir, ondan başka da ilah yoktur ve biz bunu bilerek O'nu hissederek hitap etmiyor muyuz, o halde Allah demişsin, Tanrı demişsin, God demişsin, Dieu demişsin, Gott demişsin, Dios demişsin, Dio demişsin ne farkeder... yeter ki ateist olmayın...:D |
cok saol tanrı diyenlerin bunu okuduktan sonra bide dieceklerini sanmıyorum tsk |
Alıntı:
|
Arkadaşlar açıklama yapılmış neden hala kendinize göre bahane uyduruyorsunuz?? Fıkıhçılar bu konuda taviz vermiyorlar. Bunun arap hayranlığı ile alakası yok. O zaman bu zihniyette ezanın türkçe okunmasındada bir sakınca görülmez....İsteyen tanrı desin god desin farketmez kendi bileceğidir ama işi başka yönlere çekmeyin... |
Herkes düşüncesini söylüyor. Kimin taviz verip vermemesi önemli değil, isteyen istediğini düşünür söyle. Fıkıhçıların yönettiği bir ülkede yaşamıyoruz değil mi. Din Allah/Tanrı/God ile kul arasında bir iletişimden ibarettir. Öyleyse bırakında insanlar kendi inançlarını istedikleri ve hissettikleri gibi yaşasınlar. Tabiki her konuda konuşmak tartışmak bizi mutlaka ileri götürür, buna karşı değilim. Ancak din iman konularında bu kesin böyledir şuş öyledir diye bir baskı yada zorlama yapmaya da karşıyım. Tanrı diyene uyuz olurum falan demek en kadar saçma. Belki o Tanrı diyenin sendne daha güçlü imanı olabilir. Zira Allah diyenler içerisinde de nice imansızlar olduğunu biliyoruz. Unutmayın ki gaybı yalnızca Allah/Tanrı/God bilir. Neml suresi 65. ayet : 65- De ki: Göklerde ve yerde Allah'tan başka kimse gaybı bilmez. Cin Suresi 26. Ayet: 26- O bütün gaybı bilir. Fakat gaybını hiç kimseye açmaz. Kehf Suresi 26. Ayet : 26- De ki: "Onların ne kadar kaldıklarını Allah daha iyi bilir." Göklerin ve yerin gaybı O'na aittir. O ne güzel görendir! O ne mükemmel işitendir! Onların, O'ndan başka bir yardımcısı yoktur. O, kendi hükümranlığına kimseyi ortak etmez. |
''İkra'' diye buyurmuş Allahü teala..''Oku''... Allah' a ancak ve ancak ilimle ulaşırız Allah' ı daha iyi anlayabilmek için ilime başvurmamız gerekir. Vede islami ilim dalları fıkıh,tefsir v.b. bunlar bize dinimizi daha iyi anlamak için yardımcı olurlar. Ve tabiki fıkıhçılar dinimiz için önemlidir. Hangimiz o kadar araştırıyoruz. Hangimiz Kuran' ın tefsirini yapıyoruz???? Amacım konuyu saptırmak değil ama bazı şeyler göz ardı edilmemeli hiçbir zaman. Vede yazdığın ayetlerde fikrimi çökeltecek herhangi birşey göremedim...Ben Allah diyorum isteyen istediğini diyebilir özgürdür...Aynı zamanda evet herşey iman da biter ama tam imanda herşeyi onun dediği şekilde kabullenmekte. Vede Allah bize uygulamamız için bir kitap ve elçisi olarak peygamber göndermiş ondada tüm ayrıntılar mevcut. İnanıyorum demek yetmiyor maalesef... |
İyi yazmışsın Zeynep, buna karşı bir şey söylemiyorum zaten. |
Alıntı:
ALLAH C.C |
abartıyrm belki ama tanrı kelimesini kullanan insanların müslümanlığından şüphe ediyrm ben elimde değil sinir olurum allah demek varken tanrı diyenlere.teşekkürler paylaşım için |
Herkesin düşüncesi kendine, allah demekle müslüman olunuyorsa, en iyi müslüman sizsiniz demektir. Ben de Allah diyorum, Tanrı da diyorum. alışkanlıklardan vazgeçilmiyor tabiki. Sözde müslüman olacağıma hiç olmayayım daha iyi. Tanri kimseyi şekilci müslüman yapmasın. Zaten dini şekil şemal için yaşayanlar yüzünden bu sorunlar hep. Sözünüz değil özünüz müslüman olsun. Bu yeter. |
Emre birşey demiyorum açıklamamı yukarda yaptım zaten:) Ama ben inanıyorum herşey kalpte biter laflarının yanı sıra icraatta lazım. Sadece konuşmakla olmuyor bu işler:) |
Bir daha forumda bu tür konulara hiç bir yorum yazmamaya karar verdim. |
Sen bilirsin:) |
yav insanın kalbi önemlidir. ha tanrı ha allah. tanrı demek manası yaratan demektir. tanrı-allah-rab aynı manaya gelir. ha tanrı demişsin ha allah. bence çok saçma bir konu. |
allah allah bu konu fazla uzamış ya...:D |
Yazmıyorum ama okuyorum. :D |
Alıntı:
içimde kalmasın yazayım dedin öle mi:) |
Türkiye`de Saat: 19:26 . |