Motivasyon ve Sistem - Turgay Demir   |   |         Beşiktaş şampiyon olabilir mi, hâlâ şansı  var mı? Son günlerin moda sorusu bu... Olabilir tabii. Dahası ilk  altıdaki her takım  olabilir. Son düdük çalana kadar her şey mümkün. İşte Bursaspor,  Beşiktaş'tan sonra Fenerbahçe'yi de devirdi. Hem de ne devirmek. Kalan  haftalarda  zirvedeki tüm takımların önüne çeşitli fırsatlar gelecektir.  Fırsatları değerlendirme  anlamında hazırlıklı olan takımların zirve yarışında avantaj yakalamaları  da büyük ihtimaldir. Hazırlıklı olmak derken, eli böğründe  beklemekten bahsetmiyorum. Kendi yanlışlarında ısrar edip  sadece rakiplerinin  hatalarına bel bağlayan teknik adamların mutlu sona ulaşacaklarını da  sanmıyorum. Her kim ki önce kendi hatalarını asgariye indirirse  önemli bir iş başarmış olacaktır. Yolu açılacaktır. Rahmetli Vedat  Okyar'ın deyimiyle "ligin boyu kısaldı." Bundan sonra en az  hatayla yürüyen sonuca ulaşır. Evet Galatasaray bir adım önde ama ne  oynadığı futbol, ne de aldığı sonuçlar, "Bu takım alır götürür" havası  yaratmıyor. Beşiktaş'ın sistemsel sorunları var ve ben artık  bunları yazmaktan yorulduğum için tekrarlamıyorum. Denizli sistemini modifiye  ederse işler düzelir, aksi halde şampiyonluk zor. Bursaspor ve  Kayserispor'un ipi göğüslemeleri kolay olmaz ama imkansız da değil..  Anadolu'dan yeni bir efsane doğuyor olabilir. Özellikle Bursa'nın  camia potansiyeli de şampiyonluğa uygun. Umarım tüm zincirleri kırıp  bir başkaldırıya imza atabilirler. Kayseri aynı şeyi yıllardır  zorluyor. Bu sezon için planları bu yönde olmasa bile şartlar gereği  hedefler değişebilir. Benim yarışta en çok şaşırdığım iki takım  Trabzonspor ve Fenerbahçe. Trabzon, hiçbir şampiyonluk baskısı  yaşamadan, tıkır tıkır kazanıp zirveye yaklaşıyor, tam şampiyonluk  lafları etmeye başlar hale geliyorlar; teker patlıyor. İnanılır  gibi değil. Bu baskıyı taşımayı öğrenmeleri gerekir. Son Belediye  maçını kazanmış olsalar bugün çok daha iddialı durumda olacaklardı.  Fenerbahçe başka bir alem. Bana göre ikinci yarının en iyi  oynayan takımı olmalarına rağmen inanılmaz puanlar kaybettiler. İlk  yarıda problemli bir takım görünümüne rağmen böyle hatalar  yapmamışlardı. Şimdi tek kelimeyle kenetlenmiş bir takım var ama  liderliği getirecek maçta Bursaspor'a 10 dakika daha dayanamıyorlar. Uzun  sözün kısası; her takımın kendine göre arızaları var, kim  arızasını önce giderirse, hedefe o varır.       |