![]() |
SOS BERNEZ MALZEMELER 4 kişi için 1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan 4 adet ezilmiş tane karabiber ½ kahve fincanı sirke 1 çorba kaşığı su 2 yumurta sarısı 1 su bardağı eriyip suyu alınmış tereyağı ¼ limon suyu az tuz 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz HAZIRLANIŞI Sirkeyi, karabiberi, soğanı küçük bir tencerede ağır ateşte yakmadan sirke az bir miktar kalıncaya kadar kaynatıp ateşten alın. İlk sıcaklığı geçince içine tuz, yumurta sarıları ve limon suyunu ilave edin. Çırpma teli ile devamlı karıştırarak ocak kapalıyken ocağın sıcak tarafında yumurtalar kabarıp koyulaşıncaya kadar karıştırın. Ilık hale gelince ılık tereyağını içine ip gibi akıtarak ve çırparak koyun. İçine kıyılmış maydanozu ilave edip servis yapın. __________________ |
SOS BOLONYEZ MALZEMELER 8 kişilik 250 gr sığır kıyması 2 çorba kaşığı rendelenmiş soğan 1 çorba kaşığı margarin 2 çorba kaşığı rendelenmiş kereviz 2 çorba kaşığı rendelenmiş havuç 1 diş ince kıyılmış sarımsak az tuz az karabiber 5 su bardağı su 2 çorba kaşığı salça HAZIRLANIŞI Tencereye yağı koyup hızlı ateşte kızdırın. Su ve salça hariç tüm malzemeyi ekleyin ve kıyma bırakacağı suyu çeken kadar kavurun. Salçayı ilave edin. 3-4 dakika kavurun. Suyu da ekleyerek yaklaşık 90 dakika pişirin. Ateşten aldığınız zaman kıymanın üzerinde yaklaşık 1,5 parmak eninde su bulunmasına dikkat edin. Pişerken gerekirse kaynar su ekleyebilirsiniz. __________________ |
SOS MORNEY PRATIK MALZEMELER 4-6 kişilik 2 su bardağı kaynar süt 2 kahve fincanı soğuk süt biraz rende hindistancevizi 2 kahve fincanı un 1 yumurta 2 su bardağı rende gravyer peyniri HAZIRLANIŞI Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin. Beş dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın. İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın. Not: Bu sos çok lezzetlidir ve fırında güzel gratine olur. Fırında yapılan tüm yemeklerde kullanılabilir. Makarnadan balığa, etten sebzeye kadar tüm yemeklerle çok güzel olur. |
SOS RAVIGOT MALZEMELER 10 kişi 3 kahve fincanı zeytinyağı 1 kahve fincanı sirke 1 çay kaşığı toz hardal az tuz 2 çorba kaşığı ince kıyılmış kornişon veya salatalık turşusu 1 çorba kaşığı ince kıyılmış kapari 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış maydanoz 1 adet ince kıyılmış haşlanmış yumurta ¼ orta boy kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkmış ince kıyılmış domates HAZIRLANIŞI Bütün malzemeyi bir kapta iyice karıştırın |
SOS TARTAR MALZEMELER 10 kişilik 2 ½ su bardağı mayonez 2 kahve fincanı ince kıyılmış kornişon yada salatalık turşusu 1 kahve fincanı kıyılmış kapari 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 2 kıyılmış yumurtanın sarısı 1 küçük veya orta boy ince kıyılmış soğan HAZIRLANIŞI Bütün malzemeyi bir kapta iyice karıştırınız. Bir günden fazla bekletmeyin. |
SOS VINIGRET MALZEMELER 15 kişi 6 kahve fincanı zeytinyağı (300 gr.) 2 kahve fincanı sirke (100 gr) 1 çay kaşığı toz hardal ¼ çorba kaşığı tuz 1 tutam karabiber 2 çorba kaşığı ince kıyılmış kornişon veya salatalık turşusu 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz 2 çorba kaşığı ince kıyılmış kırmızı dolma biber. HAZIRLANIŞI Bütün malzemeyi bir kapta karıştırınız. Arzu edildiği zaman kullanılabilir. __________________ |
SÜPREM SOS MALZEMELER 6 kişilik 5 su bardağı tavuk suyu az tuz 1 ½ kahve fincanı un 1 çorba kaşığı margarin ½ su bardağı taze krema HAZIRLANIŞI Bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın. Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın. Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alın. Süzün. |
ŞINITZEL SOSU MALZEMELER 4 adet iri kornişon turşu 3 yemek kaşığı mayonez 1 çay kaşığı hardal 1 adet taze yeşil soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım limonun suyu HAZIRLANIŞI Tüm malzemeler parçalayıcı robota (rondo) konulur ve püre olana kadar karıştırılır. Hem şnitzelin yanında, hem de yeşil salata ile birlikte servis edilebilir. __________________ |
TARATOR SOS MALZEMELER 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi 1/4 su bardağı tahin 3/4 su bardağı limon suyu 2 diş dövülmüş sarımsak 1 demet ince kıyılmış maydanoz HAZIRLANIŞI Ceviz içi, sarmısak, tahin ve tuzu bir kaseye koyup iyice çırpın. Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar katın. Limon suyunu iyice yedirdikten sonra maydanozu ekleyin. 1-2 kez karıştırıp küçük bir servis tabağına aktarıp servis yapın. __________________ |
TEREYAĞı SOSU MALZEMELER 8-10 kişilik 1 kahve fincanı un 2 su bardağı kaynar su ½ tatlı kaşığı tuz ¼ limonun suyu 200 gr tereyağ HAZIRLANIŞI Küçük bir kapta tereyağ ile unu karıştırıp ezin. Sonra tuzu ve kaynar suyu ilave edip çırpma teli ile orta ateşte karıştırın. Limon suyunu da ekleyin.4-5 dakika kaynatıp ateşten alın. Karıştırarak tereyağını parça parça ekkleyip yedirin. Not: Haşlanmış balıklarla servis edilir. |
TON BALıKLı MAKARNA SOSU MALZEMELER 1/2 su bardağı su 2 kutu tonbalığı 200-250 gr Konserve Mısır 2 Dış Sarmısak 3 Yemek kaşığı Margarin 1 adet soğan Tuz Karabiber arzuya göre acı tozbiber HAZIRLANIŞI Bir tencerede Margarini eritin. Soğan ve ince doğranmış sarmısağı biraz kavurun, ton balığı ekleyin. Ardindan salça, su ve mısırları ilave edin, beş dakika kadar pişirin. __________________ |
TON BALıKLı SOS MALZEMELER 1 adet ton balığı konservesi (1 kişilik makarna için) 1 küçük soğan (arzunuza gore değişir) 1 adet domates Yeşil zeytin tuz karabiber HAZIRLANIŞI Sıvı yağda soğanları pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra yağı süzülmüş olan ton balığını ilave edin. Çok az bir süre kavurup kabuğu soyulmuş ve de küp küp kesilmiş domatesi, ince kesilmiş yeşil zeytini, baharatı ve tuzu ekleyin. Su ilave edin. 5 dakika sonra kaynama baslayinca makarnanıza ilave edin. |
YoĞurtlu Sos Malzemeler 1 Adet Kirmizi SoĞan, 6-7 Adet Bİber TurŞusu, 2 KaŞik ZeytİnyaĞi, Yeterİ Kadar YoĞurt, Bİr Mİktar KiyilmiŞ Maydanoz HazirlaniŞi SoĞan Ve Bİber TurŞulari Kiyilir, Maydanoz, YoĞurt Ve ZeytİnyaĞi İle KariŞtirilir. Özellİkle HaŞlanmiŞ Ve KizarmiŞ Kabak İÇİn İdealdİr. __________________ |
YUMURTALı SOS MALZEMELER 5 yumurta 200 gr jambon 150 gr eski kaşarpeyniri 50 gr tereyağı HAZIRLANIŞI Jambonları tereyağında soteleyin. 5 yumurtayı iyice çırpın. İçinbe rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Haşladığınız makarnanın -çok sıcak olması gereklidir- üzerine dökrek karıştırın. Üzerine sote jambonları yağıyle gezdirerek serpin ve 1-2 kez karıştırın. __________________ |
ZENCEFILLI SOS MALZEMELER 6 Çorba kaşığı limon suyu 1 Çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu 2 Adet sivri biber (acı) 1 Tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil 1 Tatlı kaşığı köri ½ Su bardağı zeytin yağı HAZIRLANIŞI Sivri biberleri ince ince doğrayın Tüm malzemeyi karıştırın |
Beşamel Sos Malzemeler : 3 çorba kaşığı yağ 6 çorba kaşığı elenmiş un 2 su bardağı süt ( kaynatılmış sonra ılıtılmış) 1 adet küçük karanfilli soğan (üzerine bir diş karanfil saplanmış) Hazırlanışı : Yağı kalın tabanlı bir tencerede hafif ateşte eritin. Unu ilave edip, karıştırın. Birkaç dakika, yine hafif ateşte, rengi değişmeden pişirin. Isıtılmış sütü azar azar ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle ya da tahta bir kaşıkla karıştırın. Karanfil saplanmış soğanı da içine katın. Yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda soğanı içinden çıkarıp sosu tel süzgeçten geçirin. Sosu hemen kullanmayıp bir kenara kaldıracak olursanız, soğumaya başladığında üstünde bir kabuk oluşur. Üstünün kabuk bağlamaması için üzerini, ayrıca eritilmiş yağdan ince bir tabaka ile kaplayın |
Kremalı Sos (4 Kişilik) Malzeme: 4 adet kuru soğan 1 çorba kaşığı tereyağı ½ çorba kaşığı beyaz şarap (veya 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi) 1 çay bardağı su 3 çorba kaşığı krema 2 çorba kaşığı un 1 yumurta sarısı tuz karabiber zencefil Yapılışı: Soğanları çok ince kıyın ve bir tavada, yumuşayana kadar tereyağı ile kavurun. Unu ilave ederek kavurmaya devam edin. Şarap ve suyu ilave edip on dakika daha pişirin. Yeterince tuz, karabiber ve zencefil ekleyin. Ayrı bir kapta krema ile yumurta sarısını iyice karıştırın. Hazırladığınız sosa yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin. Sıcak servis yapılmalıdır. Bu sos kılıç tava, somon haşlama, levrek fırında veya tava gibi yemeklerin yanında çok iyi gider. __________________ |
ANÇUEZ SOSU Malzemeler : 900 ml. beşamel sos 3-4 çorba kaşığı ançuez esansı (veya 2 çorba kaşığı ançuez ezmesi) 50 gr. yağ 100 ml. krema taze çekilmiş karabiber toz kırmızıbiber tuz Hazırlanışı : Sıcak beşamel sosa ançuez esansını veya ezmesini ekleyip karıştırın. Yağı ve kremayı ilave edip, karıştırın. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Biraz toz kırmızıbiber katarak sosu tamamlayın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün. Bu sos ızgara balıkların yanında servis edilebilir |
BARBEKÜ SOSU (10 KİŞİLİK) Malzemeler : 50 gr. tereyağ 50 gr. zeytinyağ 50 gr. sirke 500 gr. domates ketçabı 1 adet rendelenmiş limon kabuğu 1 adet worcester sos 3 diş beyaz biber(Cayenne Biberi) Sarımsak Yapılışı : Tüm malzemeyi bir kabın içine koyup yağı eriyene kadar karıştırın, daha sonra kısık ateşte sosu kaynamaya bırakın. Beş on dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. __________________ |
BOLONEZ SOS Malzemesi : 100 gr. yağ 200 gr. ince kıyılmış soğan 4 diş sarımsak 750 gr. yağsız sığır veya dana kıyması 400 gr. konkase domates 4 adet çarliston biber (ince dilimlenmiş) 45 ml. domates suyu 1 adet defne yaprağı taze çekilmiş karabiber tuz Hazırlanışı : Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanı, sarmısağı ve kıymayı ilave edip 5 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Konkase domates ve çarliston biberleri de katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın 15 dakika daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağını ilave edin. Domates sosunu katın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Bu sos spagetti, ravyoli ve benzeri hamurişleri ile servis edilebilir. |
HARDAL SOSU Malzemeler : 1 çorba kaşığı tereyağ 1 su bardağı krema 1.5 çorba kaşığı un 1 çorba kaşığı hardal 1 diş sarımsak 1 limon suyu Karabiber Tuz Hazırlanışı : Orta boy bir tencerede yağı kızdırın. Sarımsağı koyup ara sıra karıştırarak kızartın. Tencereyi ateşten alıp un, biber ve tuzu ekleyip karıştırarak pürtüksüz hale getirin. Yavaş yavaş önce kremayı, sonra da hardalı ekleyip karışıma iyice yedirin. Tencereyi kısık ateşe oturtup devamlı karıştırarak kaynatmadan, koyu ve pürtüksüz olana kadar pişirin. Ateşten alıp limon suyunu ekleyip karıştırın. Sosu ısıtılmış sosluğa koyup servis edin. |
TARATOR SOS Malzemeler : 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi 1/4 su bardağı tahin 3/4 su bardağı limon suyu 2 diş dövülmüş sarımsak 1 demet ince kıyılmış maydonoz Hazırlanışı : Ceviz içi, sarmısak, tahin ve tuzu bir kaseye koyup iyice çırpın.Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar katın. Limon suyunu iyice yedirdikten sonra maydonozu ekleyin. 1-2 kez karıştırıp küçük bir servis tabağına aktarıp servis yapın. |
Yemek Adı : Pilav Yanı Sos Mutfak : Türk Türü : Soslar Zorluk : kolay Süre : 30 dak MALZEMELER 2 adet orta boy patates 1/2 demetden az maydanoz 2 adet orta boy domates bir adet kuru soğan 2 adet küçük boy biber karabiber kırmızıbiber kekik 1 adet defne yaprağı 1/2 su bardağı sıvı yağ tuz (isteğe göre içine küçük doğranmış et veya kıyma koyulabilir) HAZIRLANIŞI Patatesleri küçük küp halinde doğrayıp teflon tencerede yağ ile hafif kızartın,içine doğranmış soğanı, biberi, daha sonra maydonozu atın bir dakika sonrada kabukları soyulmuş doğranmış domatesleri atın, baharatlarını atın altını kapattıktan sonra defne yaprağını atın sofraya götürene kadar daha lezzetli bir tat verecektir pişirirken atarsanız acı olabilir. Pilavın yanına lezzetli bir eş olacaktır. __________________ |
Tereyaği Sosu TEREYAĞI SOSU Malzemeler: 1 fincanı un 2 su bardağı kaynar su ½ tatlı kaşığı tuz ¼ limonun suyu 200 gr tereyağı Yapılışı: Küçük bir kapta tereyağı ile unu karıştırıp ezin. Sonra tuzu ve kaynar suyu ilave edip çırpma teli ile orta ateşte karıştırın. Limon suyunu da ekleyin.4–5 dakika kaynatıp ateşten alın. Karıştırarak tereyağını parça parça ekleyip yedirin.( Haşlanmış balıklarla servis edebilirsiniz) |
tşkler ;) |
soslar harika tsklr nurannnnnn |
nuran bizim okuldan mı çıktın sende bunlar bizim işimizdi ya :):) |
saol nuran ya:) sende olmaaaaaasan aç kalcaz |
süpermiş bunlar saol ;) |
teşekkürler...:).. |
Türkiye`de Saat: 07:51 . |
Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2