Günde bir bardak Vişne Suyu...   |   |         Yakut kırmızı rengi ile reçelini yemeğe alıştığımız vişne, içerdiği mineral  ve vitaminler sayesinde, birçok hastalığa karşı koruma kalkanı yerine geçiyor.  İçeriğinde bulunan ve meyveye kırmızı rengini veren “antosiyanin” ise vişneye  hücre yenileme yani antioksidan özelliğini kazandırıyor. Günde bir bardak vişne  suyu tüketimi ile vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar  hastalıklarından kansere hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas  ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da  etkin rol oynuyor.            
Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne  meyvesinde bulunan A ve C vitamini ile sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor  mineralleri, özellikle ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silah.       Vişnenin “ekşi” artıları    
Ferahlatıcı etkisi yüksek bir meyve olan vişnenin şeker oranı kirazdan  düşük olduğu için daha az kalori içeriyor. Diareyi kesmesi ve idrar söktürücü  özellikleri, mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olmasının  yanı sıra, vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasında etkin rol oynuyor.  Sindirim sisteminin dengeli ve düzenli fonksiyonu için önemli bir meyve olan  vişne ile ilgili yapılan ön araştırmalar gösteriyor ki; vişnedeki  “antosiyanin”ler, kolon kanseri riskini de önemli ölçüde azaltıyor.   Antosiyanin ne işe yarıyor?                        
Kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde, çiçeklerde, morumsu  yapraklı ağaçlarda bulunan renk verici bir madde olan antosiyanin, içinde  bulunduğu meyvede çok güçlü bir antioksidan yani hücre yaşlanmasını önleyici bir  etki yaratıyor. Antosiyanin yardımıyla sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyan  vişne böylelikle, anti-aging özelliği de taşıyor ve kanser ile kalp ve damar  hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Antosiyanin oranının yükseldiği koyu  renkli olan vişnelerde, aynı zamanda daha fazla miktarda minerale rastlanıyor.   
Japon beslenme uzmanları tarafından, Tsuda Üniversitesi’nde 2003 yılında  gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, hipoinsülinemi ve hipoglisemiye yol  açabilen yüksek yağ içeren besinlerin verdiği söz konusu zararlar, antosiyanin  sayesinde dengelenebiliyor. Diğer bir deyişle, şeker düzeyi düşük olan vişne,  kilo kontrolünde önemli bir görev üstleniyor. Michigan Üniversitesi’nde yapılan  çalışmalar, antosiyanin maddesinin kolesterolün, kan şekerinin düşürülmesi ve  karaciğerde daha az yağ birikimi konusunda çok etkili olduğunu ortaya çıkarıyor.  Vişne ise, antosiyanin açısından en zengin meyveler arasında yer alıyor.   
Beslenme uzmanları, günlük antioksidan ihtiyacının karşılanması adına günde  3,000 – 5,000 ORAC (Oksijen Radikalleri Emilme Kapasitesi) ünite alınmasını  öneriyor. Yaklaşık 100 gram vişne suyu konsantresinde ise, 12,800 ORAC ünite  bulunuyor. Bu da gösteriyor ki, günde bir bardak olarak tüketilecek vişne suyu,  vücudun antioksidan   Doğal ağrı kesici   
Michigan Eyalet Üniversitesi  tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, “antosiyanin” olarak bilinen kırmızı  kimyasalların aynı zamanda kas ağrılarını hafifletebileceği belirtiliyor. Spor  egzersizleri ve ağırlık çalışmalarının hemen sonrasında oluşan geçici kas  zedelenmelerinde, içeriğindeki antosiyanin sayesinde vişne etkin rol oynuyor.  Yaklaşık olarak 100 – 120 vişnenin antosiyanin içeriğine sahip olan bir şişe  vişne suyu, ağrı kesici yerine doğal ve keyifli bir alternatif sunuyor.    |