Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi

Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi (http://besiktasforum.net/forum/)
-   Serbest Kürsü (http://besiktasforum.net/forum/serbest-kursu/)
-   -   Beşiktaşımızın Tarihi... (http://besiktasforum.net/forum/serbest-kursu/69201-besiktasimizin-tarihi/)

|RespecT Me| 31-07-2008 21:11

Beşiktaşımızın Tarihi...
 
Mustafa Kemal Atatürk, Yildirim Ordulari Grup kumandanligi'na gitmeden evel (1915), Akaretler'deki evinin arka kapisindan Besiktas Jimnastik Kulübü bahçesine çikar ve futbol antremanlarini, diger branslardaki ekzersizleri seyrederdi!... Yine böyle bir günde, çalismalari yöneten Ahmet Fetgeri ile Fuat Balkan beyleri yanina çagirip kendileriyle su konusmayi yapmistir:


"Efendiler, Sizlerin ve sporcularinizin ciddi çalismalarini, çeviklik ve maharetlerini uzun zamandan beri büyük bir zevkle ayrica dikkatle izliyorum. Spordan yoksun olan bir gençlik, nasil ki , vatan müdafaasi sirasinda etkili olamiyorsa, insan denen varligin kafa yapisi da ne derece tekamül ederse etsin, bedeni inkisafi noksan ve yetersiz olursa, o vücut o kafayi ileriye götüremez, tasiyamaz. Bugün bünyenizde toplayip ilmi metodlarla yetistirmeye çalistiginiz bu gençler, tam anlaminda bedenen ve fikren gelistikleri zaman vatan müdafaasinda, ilmi sahalarda oldugu gibi spor alanlarinda da Avrupali hasimlarina Türk'ün ölmez gücünü ispat edeceklerdir.Sizi candan kutlar, basarilarinizi her zaman duymak isterim."


1961 yilinda Besiktas Kulübü lokalinde Ahmet Fetgeri Bey'den dinledigimiz bu olay, gerçek'te Siyah-Beyazli camiaya Atatürk'ün bir vasiyeti olmustur. Nitekim kisa bir zaman sonra düsmanlarimiz karsisinda verilen "Istiklal Savasi"nda BESIKTAS, fb ve gs li pek çok sporcu, hayatlari pahasina da olsa cephelerde, Türk'ün yenilmez gücünü bütün dünya milletlerine ispat etmislerdir.

Altiyüz küsür yil, "üç kit'a"da hüküm süren "Osmanli Imparatorlugu"nun çöküsü ile, tüm emperyalist Avrupa Devletleri'nin üstümüze çullandigi ve topraklarimizi paylasmaya basladigi bir dönemde, hizir gibi ortaya çikarak, harp dehasi, cansizi dirilten moral kaynagi kisiligi ve politik stratejisiyle halkini yönlendiren, onlari, yeniden istiklaline kavusturan Mustafa Kemal Atatürk, bunun ardindan "Demokratik Türkiye Cumhuruyeti"ni kurmus, ayrica her alandaki inkilaplariyla ülkesine "Modern" bir görünüm saglamistir...

Ulu Önder Atatürk, o karanlik döneminde bu olmasi gerçeklestirirken, en büyük destegi Besiktas, fb ve gs Kulüplerinden almistir.

Istiklal mücadelesinde öncelikle görevlendirdigi sporcular ise, Besiktas Kulubü'nün gözü pek, fedakar bireylerinden olusmustur daima....


Yunanlilara karsi çete harbi yaparlarken, Ahmet Fetgeri, Danis Karabelen, Hüseyin Bereket, Cami Baykurt ve Sirikçi Izzet gibi Siyah-Beyaz kökenli yüzlerce sporcu da Anadolu'ya Istanbul'dan yapilan gizli silah sevkiyatinda "Lokomotif" görevler üstlenmislerdi....

Büyük özverilerle sürdürülen bu faaliyetler, Atatürk ve iki yakin silah arkadasi Fevzi Cakmak ile Ismet Inönü'nün bilgileri dogrultusunda sürdürülüyordu.. Iste bu nedenlerdir ki Besiktas Kulübü, Ulu Önder Atatürk'ün öncelikle sevgi ve ilgi duydugu, kader birligi ettigi ilk spor cemiyeti olma onurunu tasimaktadir ülkemizde..

1914 ile 1920 yillari arasinda "Akaretler Spor Caddesi"nde "Besiktas Kulübü"ne komsu olan Mustafa Kemal Atatürk, görevleri icabi sik sik Istanbul disina çiktigi günlerde, birlikte oturdugu annesini Siyah-Beyaz'li sporcu ve idarecilerine emanet etmistir, gözü arkada kalmadan...

Atatürk'ün Besiktas ile ilgisi "Yildirim Ordulari Kumandanligi" görevine baslamadan önce 1915'de "Canakkale Müdafii" olarak adini dünya tarihine yazdirdigi günlerde baslarmistir. Bunu kanitlayan belgelerden biri olarak, Akaretler yokusu üzerinde (76 nolu) oturdugu evin dis kapisi yanindaki "MERMER KITABE"de su satirlar yer almaktadir....


"ATATÜRK, "BIRINCI DÜNYA SAVASI"NDA DÜSMANA KARSI ISTANBUL'U KORUYUP KURTARAN "CANAKKALE MÜDAFII" ANAFARTALAR KUMANDANI "MIRILIVA" MUSTAFA KEMAL PASA IKEN, BU EVDE KIRACI OLARAK KALMISTIR..."
"Canakkale Savasi" 19 Subat-1 Aralik 1915 tarihleri arasinda cereyan ettigine göre ATATÜRK-BESIKTAS diyalogunun 1915 yilinda basladigi bu belge ile açik seçik ortadadir... Kisacasi, bu "belge" göstermektedir ki, Ulu Önder Atatürk'ün ilk gözagrisi baska bir deyisle, tuttugu spor kulübü "BESIKTAS"tir...
Ayni belge ellerinde oldugu halde, kulüp sempatizanligi agir bastigi zaman bur gerçegi 1918'e çeviren baz arastirmacilara bir kez daha hatirlatalim. "ATATÜRK BESIKTAS'LIDIR"....




TARIH SIRALARINA GÖRE ATATÜRK'ÜN ZIYARET ETTIGI KULÜPLER:
1916-1919 arasi müteaddid defalar B.J.K. ziyaretleri olmustur.
3 Mayis 1918 (1334) fb spor kulübü
13 Ekim 1925(1341) karsiyaka spor kulübü
1 4 Ekim 1925(1341) altay gençlik kulübü
2 Aralik 1930 gs spor kulübü
30 Ekim 1935 günes kulübü (Istanbul)
"Atatürk'ün Besiktasliligini kanitlayan en önemli iki belge.. Siyah-Beyaz'li kulübün kurucularindan Kiliç Ali Bey yanliz cephede degil, tüm yasami boyunca da "ulu önder"in vazgecemedigi arkadasiydi"


|RespecT Me| 31-07-2008 21:11

http://img109.imageshack.us/img109/4...ucularbtq3.jpg






BEŞİKTAŞ 1319 yilinda ( 1903 ) Beşiktaş'ta Serencebey Mahallesinde, o zamanin Medine Muhafizi olan Osman Pasanin konaginda, Osman Pasanin ogullari Mehmet Samil, Hüseyin Bereket ile Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazim Nazif ( Ander ), Haydar, Cemil, Fehmi ( Tayyareci ), Sevket beyler ve arkadaslari tarafindan BEREKET JIMLASTIK KULÜBÜ adi altinda kurulmustur.

Beşiktaş 1909 yilina kadar Osman Pasanin konaginin bahçesinde ve selamlik kisminda barfiks, paralel, güres, halter, aletsiz ve aletli jimnastik sporlari ile mesgul olmustur.

Istibdat devri dolayisiyla kulübün faaliyetleri gizli olarak ve saray mensuplarinin özel müsamahasi ile yapilmistir.

1908 senesinde Mesrutiyet ilan edilmis ve sportif hareketler serbestlige dogru ilk adimini atmistir.

O tarihte Edirne Harp Okulu Eskrim Muallimi ( ögretmeni ) olan Fuat Balkan ve Jimnastik ögretmeni Mazhar Kazanci Beyler 31 Mart 1909'dan sonra Rumeli'den HarekAt Ordusu ile Istanbul'a gelmisler ve buradaki arkadaslari Eskrim ögretmeni Refik ve Serafettin Beylerle Fuat Beyin Beşiktaş Ihlamur yolundaki evi altinda eskiden jandarma karakolu iken sonradan garaj olan yer ve önündeki arsada barfiks, paralel, halter, güres ve eskrim sporlari ile mesgul olmaya baslamislardir.

O zaman Beyoglu Mutasarrifi olan Muhittin Bey, bu sporculari kulüp kurmaga tesvik ediyor. Bir aralik Fuat Bey, önce Mehmet Ali Fetgeri, birkaç gün sonra da Ahmet Fetgeri Beylerle konusuyor. Muhittin Bey'in kulüp kurma teklifini ve tesvikini degerlendiriyorlar.

Beşiktaş'in Serencebeyle Ihlamur Yolu semtlerindeki iki sporcu toplulugu 1325 (1909) yilinda birlesip kulüp adini BEŞİKTAŞ OSMANLI JIMLASTIK KULÜBÜ olarak degistiriyorlar.

Beşiktaş Ihlamur Yolunda, daha önce jandarma karakolu olan Fuat beyin evinin altindaki yeri kulüp merkezi yapiyorlar. O yerde ve önündeki arsada barfiks, paralel, güres ve eskrim sporlarina devam ediyorlar.

Hürriyetin ilAnindan sonra nesrolunan Cemiyetler Kanununa göre, Kulübün resmen tescili için 1326 (1910) yilinda Beyoglu Mutasarrifligina bir dilekçe ile müracaat ediliyor. Mutasarrifliktan 185 sayi ve 13 Kanunisani (Ocak) 01 - 1910 tarihli tescil belgesini aliyorlar. Beşiktaş Kulübü, alinan bu ilmühaber ile resmi hüviyetini kazanmis oluyor.


BILAL OGLU MATBAASI
Sayi : 185

CEMIYETIN üNVANI : BEŞİKTAŞ OSMANLI JİMNASTIK KULUBü
KURULUS MAKSADI : BEDEN EGITIM TEDRISI IçIN
IDARE MERKEZI : BEŞİKTAŞ IHLAMUR CADDESINDE EVVELCE
JANDARMA KARAKOLU IKEN TAHLIYE OLUNAN MAHAL.
SUBELERI : YOKTUR
KURULUS TARIHI : 3 KANUNISANI 1326

BILADE üNVAN VE MAKSAT TESISI VE MERKEZIYLE HEYET-I IDARESI MUHARRER OLAN Beşiktaş OSMANLI JIMNASTIK KULUBü NAM CEMIYETIN NIZAMNAMESI TEVDI EDILMIS OLDUGUNDAN MUKABILINDE ISBU ILMüHABER VERILMISTIR.

13 KANUNISANI 1326
IMZA MüHüR

Bu tescil belgesinde:

Kulüp merkezi "Beşiktaş'ta Ihlamur Caddesinde, evvelce Jandarma Karakolu iken tahliye olunan Mahal" olarak kayitlidir.

Bu binada Ahmet Fetgeri Bey, Fuat Bey, Mazhar Kazanci Bey, Mehmet Fetgeri Bey, Refik Bey, Serafettin Bey, Hattat Sevket Bey, M.Sami Bey, Vasfi Seyfi Bey, Atlet Rüstü Bey, Sevki Bey, Kamel Ismail Bey, Hakki CelAl Bey, Faik Beyler,halter, güres, eskrim ve muhtelif jimnastik sporlari ile mesgul olmuslardir.


BEŞİKTAŞ'IN ILK IDARE HEYETI:

Muhittin Bey : Beyoglu Mutasarrifi - Reis
Mazhar Kazanci Bey : Jimnastik ögretmeni
Cami Bey : Fizan Mebusu
Refik Bey : Yüzbasi
Fuat Balkan Bey : Eskrim ögretmeni
Mehmet Ali Fetgeri Bey : Jimnastik ögretmeni
Behçet Bey : Güresçi

1910 yilinda Fizan Mebusu Cami Bey, Beyoglu Mutasarrifi Muhittin Bey, Muallim Mazhar Kazanci, Fuat Balkan ve Mehmet Fetgeri'nin tesebbüsü ile kulüp Fuat Beyin evinin alt katindaki yerden Akaretler'de, sonradan Sulh Mahkemesi olan 49 numarali binaya tasinmistir. BilAhere bu bina da küçük geldigi için yine Akaretler'de 84 numarali binaya naklediliyor.

Bu binanin arkasindaki arsayi tesfiye edip orasini basta futbol olmak üzere her türlü sporun yapilmasina müsait duruma getirdikten sonra sahanin açilis merasiminde Serasker Riza Pasazade Sükrü Pasa'nin (Paris Basin Atasesi) baskanligi altinda :

Haci Ahmet Pasa : Enver Pasa'nin Babasi
Ziyaeddin Kara Mürsel : Hazinci Hassa Müdürü
Sevket Cenani : üçüncü Daire-I Belediye Reisi
Mazhar Kazanci : Jimnastik ögretmeni - Yüzbasi
Fuat Balkan : Eskrim ögretmeni - Subay
Ahmet Fetgeri : Güres ve Halter ögretmeni - Deniz Subayi
Mehmet Ali Fetgeri : Barfiks ögretmeni
Beylerden kurulu bir idare heyeti teskil edilmistir.

Daha sonra Sehzade ömer Hilmi Efendi'nin himayesiyle bir çok mebus fahri aza olarak kulübe kazandirilmislardir.

1912 (1328) Balkan Harbi'nin çikisi Beşiktaş Kulübünü adeta felce ugratmis, yöneticilerin çogu vatan müdafaasina kostugu için bütün subelerde faaliyetler durmustur. Balkan Harbi'nin devami sirasinda 84 numarali binanin kirasini ödeyemeyince kulüp bu yeri terketmeye mecbur oldu. Kulüp esyalari ve kupalari sahanin kenarinda tek katli binaya nakledildi. Harpten sonra Fuat Bey dönünce Akaretler'deki 33 numarali bina kiralanarak tekrar faaliyete basladi.

Umumi Harp baslayinca erkan, muhtelif cephelerde silah basina kostu. Bina ve esyalar tekrar elden çikti. Harbin üçüncü senesinde dogru Fuat Bey Trakya'dan geri döndü. Ora halkinin kulüp için verdigi 2000 lirayi da beraberinde getirdi.

Umumi Harbin nihayete ermesine kadar köy içindeki Rum Mektebi'nin genis salonu 20 lira karsiliginda Rum Vakif Heyeti'nden kiralanarak kulüp esyalari buraya nakledildi. Burasi muntazam bir jimnastik salonu haline getirildi.

Harp sonrasinda Istanbul'un ItilAf Devletleri tarafindan isgalinden cesaret alan Rumlar, kulübü isgal edince kurtarilabilen spor malzemeleri Akaretler'deki 52 numarali dükkanda muhafaza altina alindi.

1919 yilinda Birinci Dünya Savasi'na katilan sporcu ve yöneticiler terhis olup Istanbul'a döndüler. Bu arada Ahmet Serafettin Bey bazi kulüplerle temas edip anlasma temin ederek Türk Idman Birligi adi altinda bir futbol ligi kurulmasini temin etmistir.

Rumelideki tarihi görevini ifa eden Fuat Balkan Bey de gizlice Istanbul'a geldigi bir dönemde, Akaretler'deki büyük dükkanlardan 66 numarali dükkani kiralayarak burasinin kulüp lokali olmasini sagladi.

Milli Mücadele nihayetinde de eski Beşiktaş Karakolu karsisindaki metruk Mektep Binasinda kurulan Halk Partisi Merkezinin birinci katina geçilmis ve burasi kulüp çalisma salonu haline getirilip, bütün kulüp malzemeleri toplanarak sportif faaliyetlere artik burada devam edilmistir.

Milli zaferi müteakip kulüp erkAni tekrar toplandi. Azanin müsterek ve fiili çalismalari ile saha bostan olmaktan kurtarildi ve 90 No'lu binanin temelleri atildi. Her sene biraz daha gelistirilerek salon, odalar, dus, sahne gibi kisimlar da yapilarak 1930 senesi Agustos ayinda kulübün öz mali olarak törenle açildi.

|RespecT Me| 31-07-2008 21:12

http://img124.imageshack.us/img124/1538/besiktashu3.png




Beşiktaş, Türkiye'de kurulan ilk spor kulübü.. İstanbul Ligini kazanan ilk kulüp.. En büyük penaltıcılar, en büyük voleciler hep Beşiktaşın.. 5 yıl üst üste olmak üzere 8 yılda 7 şampiyonluk kazanan tek takım..


Ilk Kurulan Spor Kulubu (1903)

Ilk Tescil Edilen Spor Klubu(1910)

Ilk Spor Tesisi ve Lokali Kuran Kulup(Akaretler-1909)

Ulu onder Ataturk'un ilk ilgilendigi ve ziyaret ettigi kulup(1914)

Balkan, Canakkale ve Istiklal savaslarinda en fazla sehit veren kulup

Ilk Resmi Istanbul ligi Sampiyonu(1924)

En Fazla Resmi Istanbul Ligi sampiyonu(15 Kez)

Ust Uste Bes Yil Istanbul Sampiyonu Olan Tek Kulup(1939-1943)

Istanbul Liglerinde En Fazla Gol Atan Takim(1 Sezonda 90 Gol, 8 Yilda 599 Gol)

Resmi ligde 18 macta 18 galibiyet alan takim

Resmi liglerde en fazla "namaglup sampiyon" olan takim(7 Kez)

Turk Milli Takimi'ni Temsil Hakki Verilen Tek Takim

Ambleminde AYYILDIZ olan tek kulup

Ecnebilere karsi en iyi neticeleri alan kulup

Ilk Eskirim Sampiyonu Kulup

Ilk Atletizm Sampiyonu Kulup

Ilk Gures Sampiyonu Takim

Ilk Voleybol Sampiyonu Takim

En Fazla Centilmenlik Kupasi Aalan Takim(19 Kez)

Ilk Basbakanlik Kupasi

Ilk Federasyon Kupasi

20 Takim Arasinda Yapilan Ilk Turkiye Ligi'nde Sampiyon Olan Takim

Genc Takimlar Futbo Ligi'nde en cok lstanbul ve Turkiye sampiyonu olan kulup(30 Kez)
Otimpiyatlara ilk defa bayan sporcu yollayan kulup (1936-Berlin)

Eskrimde Balkan sampiyonu olan kulup

"19 Mayis Genclik ve Spor Bayrami" fikrini ortaya atip uygulamasini ve kanunlasmasini saglayan kulup

Ulkemizde ilk defa sahnede spor gosterisi ve jimnastik hareketi duzenleyen kulup (1910) (Kadikoy Apollon Sinemasi)

Grekoromen guresi, oncetikle kuluplere, daha sonra da Turkiye'ye yayan kulup

Ilk sualti sportari yapan kulüp

Ilk kitalar arasi seyahat yapan kulup(USA)

i!k boks subesi kuran antronerler yetistiren kulup

Atletizm, eskrim, boks, basketbol, gures ve futbolda Turkiye sampiyonluklan olan kulup

Avrupa takimlarina en fazla oyuncu veren kulup

Turkiye'de dekatlon yarislari yapan ilk kulup

Istanbul'da ilk defa Beynelminel gures turnuvasi yoneten kulup(1910-1911)

Turk Milli Takimi'ni Temsil Hakki Verilen Tek Takim

Sirikla Atlamayi Turkiye'ye getiren kulup(Ressam Namik Ismail)

Ilk maraton musabakasini kazanan sporcu Besiktasli "Maratoncu Ibrahim" dir

Ilk "Atis Poligonunu" kuran kulup

Okullarda "Beden Terbiyesi" dersleri veren kulup

Turkiye'nin en zengin tesislerine sahip kulubu

Turkiyede Gokdeleni olan tek kulup

Turkiyede her bransta "Spor Okullari" acan tek kulup

Altyapisindan futbolcu yetistiren tek kulup

Turkiye Liginde Namaglup Sampiyon olan tek takim

Uc buyukler arasinda en fazla kupayi elinde bulunduran kulup

Ust uste 56 mac yenilmeyen "Yenilmez Armada"

Ust uste en fazla arka arkaya galip gelen takim(18 Kez)
Iki senede sadece 1 yenilgi alan tek takim

Resmi Bir macta 10 gol atan tek kulup
Fenerbahce'yi ve Galatasaray'i Dunya uzerinde en cok yenen kulup
Inonu stadinda 10 sene hicbir Anadolu takimina yenilmeyen tek takim (Taaki Trabzon Maglubiyetine kadar)

|RespecT Me| 31-07-2008 21:13

Hayatin dogusu - batisi, gece - gunduz gibi insan hayatina yon ve sekil veren aci tatli gunler daima Siyah - Beyaz renklerle ifade edilmez mi?

Siyah - Beyaz kainati paylasan gece ile gunduz'un sembolleri oldugu kadar, yenilmenin de yenmek kadar tabii bir olay oldugu sporda ifade ettigi mana, cok acik ve derindir. Iste butun bu hakikatlerin tam karsiligi Siyah - Beyaz, Besiktas camiasi icin apayri, ozel bir mana da tasimaktadir.

1903 yilinda kulubumuz tesekkul ettigi zaman cemiyetimizin ilk renkleri Kirmizi - Beyaz'di!... Ve bu taa Balkan Harbi'ne kadar da degismedi.

8 Ekim 1912 yilinda "Birinci Balkan Harbi" baslamisti. Bu harp patlak verdigi zaman Osmanli Imparatorlugu'nun ordusu, subay ve erler arasindaki particilik ve dolayisiyla meydana gelen ikilik yuzunden duzensiz bir haldeydi. Bu yuzden kendisinden daha az kuvvetlere sahip olmalarina ragmen karsi saflarda yer alan dort dusman devletin saldirislarina dayanamayan Osmanli Imparatorlugu, bir cok meydan savasi kaybetmisti.

Baris sartlarini konusmak uzere Londra'da bir konferans toplandi. Fakat Balkan devletleri butun Rumeli'yi istediler. Osmanli devleti bunu kabul etmeyince de harp yeniden basladi.

Ve boylece mucadele gucunu kaybeden devlet, baris istemek zorunda kalarak dusman devletlerin arzusuna boyun egdi.

Osmanli devleti Midye - Enez hattinin batisinda kalan butun topraklarini Balkanlilar'a birakti. Balkan devletleri bu topraklari pay edemediler.

Ve bu yuzden Sirplar'la, Yunan ve Bulgarlar arasinda ikinci bir Balkan Harbi basladi.

Osmanli Imparatorlugu bu vaziyetten istifade ederek ileri harekete gecti ve 10 Temmuz 1913'te Edirne'yi geri aldi. Fakat sadece Edirne'yi!...

Koca Balkan topraklari elimizden kahpece alinmisti.

Asil Turk gencligi Balkanlar'in kaybi ile adeta kalbinden vuruldu.

Ve fedakar, cesur Turk gencliginin bir uzvu olan Besiktasli cocuklar teessurlerinin bir ifadesi olarak tarihi kararlarini ilan ve tatbik ettiler: Balkanlarin tamami tekrar Turk milletinin oluncaya kadar, ugrunda mucadele edecekleri renkleri Kirmizi - Beyazi, Siyah - Beyaza tebdil ettiler.

Iste Siyah - Beyaz bu yuzden Besiktas icin apayri bir mana tasimaktadir.

|RespecT Me| 31-07-2008 21:14

Gurur Tablomuz

OSMANLI DEVRİ
1919-1920 İST."TÜRK İDMAN BİRLİĞİ LİGİ" ŞAMP.
1920-1921 İST."TÜRK İDMAN BİRLİĞİ LİGİ" ŞAMP.
1921-1922 İST."PAZAR LİGİ" ŞAMPİYONU

CUMHURIYET DEVRİ
1923-1924 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1933-1934 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1934 TÜRKİYE FUTBOL ŞAMPİYONU
1934-1935 İSTANBUL SİD ŞAMPİYONU
1937-1938 TEYYARE KUPASI ŞAMPİYONU
1938-1939 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1939-1940 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1940-1941 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1940-1941 MİLLİ KÜME (Türkiye Ligi Şamp.)
1941-1942 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1942-1943 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1943 İSTANBUL KUPASI ŞAMPİYONU
1943 İZMİR FUAR KUPASI ŞAMPİYONU
1943-1944 MİLLİ KÜME (Türkiye Ligi Şamp.)
1944 BAŞBAKANLIK KUPASI ŞAMPİYONU
1944-1945 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1945 İSTANBUL KUPASI ŞAMPİYONU
1945-1946 İST.LİGİ ŞAMPİYONU (8 Yılda 7 kez.)
1946-1947 MİLLİ KÜME (Türkiye Ligi Şamp.)
1947 BAŞBAKANLIK KUPASI ŞAMPİYONU
1949-1950 İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1950-1951 İST.PROF.LİGİ ŞAMPİYONU (ilk)
1951 TÜRKİYE FUTBOL ŞAMPİYONU
1951-1952 İST.PROF.LİGİ ŞAMPİYONU
1952-1953 İST.PROF.LİGİ ŞAMPİYONU
1956-1957 TÜRKIYE LİGİ (Fed.Kupası) ŞAMPİYONU
1957-1958 TÜRKİYE LİGİ (Fed.Kupası) ŞAMPİYONU
1959-1960 TÜRKIYE LİGİ ŞAMPİYONU

(Mahalli ligler dikkate alınmadan doğrudan doğruya)

1965-1966 SPOR TOTO KUPASI ŞAMPİYONU
1965 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1965-1966 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU
1966 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1966-1967 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU
1967 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI ŞAMPİYONU
1968 SPOR TOTO KUPASI ŞAMPİYONU
1969-1970 SPOR TOTO KUPASI ŞAMPİYONU
1971-1972 SPOR TOTO KUPASI ŞAMPİYONU
1971 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1972 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1974 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1974 BAŞBAKANLIK KUPASI ŞAMPİYONU
1974 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI ŞAMPİYONU
1974-1975 TÜRKİYE KUPASI ŞAMPİYONU
1977 BAŞBAKANLIK KUPASI ŞAMPİYONU
1981-1982 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU
1984 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1984-1985 AMATÖR İST.LİGİ ŞAMPİYONU
1985 TÜRKİYE AMATÖR FUTBOL ŞAMPİYONU
1985 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1985-1986 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU
1986 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI ŞAMPİYONU
1988 TÜRKİYE AMATÖR FUTBOL ŞAMPİYONU
1988 BAŞBAKANLIK KUPASI ŞAMPİYONU
1988 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1989 TÜRKİYE KUPASI ŞAMPİYONU (Fed.Kupasi)
1989 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI ŞAMPİYONU
1989-1990 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1989-1990 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU
1990 TÜRKİYE KUPASI ŞAMPİYONU (Fed.Kupası)
1990-1991 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1990-1991 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU
1991-1992 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU (ilk namağlup)
1991-1992 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI ŞAMPİYONU
1993 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1993-1994 TÜRKIYE KUPASI ŞAMPİYONU
1994 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI ŞAMPİYONU
1994-1995 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONU
1996 TSYD KUPASI ŞAMPİYONU
1997 BAŞBAKANLIK KUPASI ŞAMPİYONU
1998 TÜRKİYE KUPASI ŞAMPİYONU
1998 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI ŞAMPİYONU
2000 ATATÜRK KUPASI ŞAMPİYONU
2002-2003 TÜRKİYE LİGİ ŞAMPİYONLUĞU
2005-2006 TÜRKİYE KUPASI
2006-2007 TÜRKİYE SÜPER KUPASI

Unutulmaz Galibiyetlerimiz
23.03.1941 BEŞİKTAŞ - FENERBAHÇE: 7-1
15.10.1989 BEŞİKTAŞ - ADANA DEMİRSPOR : 10-0
06.01.1990 FENERBAHÇE - BEŞİKTAŞ : 1-5
09.05.1992 BEŞİKTAŞ - GALATASARAY: 4-3
20.10.1993 BEŞİKTAŞ - TRABZONSPOR: 7-1
01.10.1997 BEŞİKTAŞ - PARİS SAİNT GERMAİN: 3-1
16.09.2000 / BEŞİKTAŞ - FENERBAHÇE: 3-0
19.09.2000 / BEŞİKTAŞ - BARCELONA: 3-0
02.12.2001 / FENERBAHÇE - BEŞİKTAŞ: 1-2
20.01.2002 / TRABZONSPOR - BEŞİKTAŞ: 0-5
22.10.2003 / CHELSEA - BEŞİKTAŞ: 0-2
17.04.2005 / FENERBAHÇE - BEŞİKTAŞ: 3-4

Diğer Aktif Branşlar
ATLETİZM
BASKETBOL
BEDENSEL ENGELLİLER
VOLEYBOL
BOKS
GÜREŞ
HENTBOL
KÜREK
MASA TENİSİ
SATRANÇ
BRİÇ

Eskiden Yapılmış Olan Branşlar
JUDO
BİLARDO
BİNİCİLİK
BİSİKLET
ESKRİM
HALTER
HALAT ÇEKME
HOKEY
OKÇULUK
MOTOR SPORLARI
SU SPORLARI

|RespecT Me| 31-07-2008 21:15

BJK İnönü Stadyumu
Mimari planları Mimar Vietti Violi , Mimar Şinasi Şahingiray ve Mimar Fazıl Aysu tarafından hazırlanmış olup, II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü devrinde ve Lütfi Kırdar'ın İstanbul Valiliği ve Beden Terbiyesi Bölge Başkanlığı zamanında yapılmış ve 19 Mayıs 1947 yılında açılmıştır. 1950'li yıllarda stadyumun arka tarafında bulunan gazhane ve havagazı fabrikası daha sonraki yıllarda yıkılarak yeni açık tribünler inşa edilmiştir.İnönü Stadyumu'nun ilk maçı Beşiktaş ile İsveç'in AIK takımı arasında oynanmıştır. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Seba atmıştır. İlk maç 3-2 AIK' nın galibiyeti ile bitmiştir
1998 yılında 49 yıllığına kiralanmıştır.Şubat 1998 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK Derneği arasında imzalanan sözleşme ile 49 yıllık intifa hakkı verilmiş ve sözleşmenin tapuya tescil tarihi olan 27 Mart 1998 tarihinden itibaren BJK'ya ait olmuştur.Stad yenileme çalışmaları 2003/2004 sezonu bitiminde başlamış zemin 4 metre aşağı indirilerek kapasite % 50 arttırılmış ve 32.000 e çıkarılmıştır.Stadgiriş ve çıkışlarındaki kapı sayısıda 36 dan 72 ye çıkarılmıştır.Yeni stadı eski mimarı Fazıl Aysu beğendim,heybetli bir görünüm kazanmış Beşiktaş’a hayırlı olsun.”diyerek tebriklerini iletmiştir.


|RespecT Me| 31-07-2008 21:15

Futbolumuzun Hocaları
1911-1925
Zinger
Macar
1925-1935
Şeref Bey
Türk
1935-1944
Refik Osman Top
Türk
1944-1946
Charles Howard
İngiliz
1946-1948
Refik Osman Top
Türk
1948-1949
Guiseppe Meazza
İtalyan
1949
Hakkı Yeten
Türk
1949-1950
Eric Keen
İngiliz
1950-1951
Hakkı Yeten
Türk
1951-1952
Alfred Cable
İngiliz
1952-1953
Sadri Usuoğlu
Türk
1953-1954
Sandro Puppo
İtalyan
1955-1956
Cihat Arman
Türk
1957
Eşref Bilgiç
Türk
1956-1957
Jozef Meszaros
Macar
1957-1958
Leandro Remondini *
İtalyan
1959
Hüseyin Saygun
Türk
1959-1960
Andras Kutik*
Macar
1960-1961
Sanrdro Puppo
İtalyan
1961
Şeref Görkey
Türk
1961-1962
Andras Kutik
Macar
1962-1963
Ljubisa Spayiç
Yugoslav
1963-1964
Ernst Melchior
Avusturya
1964-1967
Ljubisa Spayiç*
Yugoslav
1967-1968
Jane Janevski
Yugoslav
1968-1969
Krum Milev
Bulgar
1969-1970
Milovan Çiriç
Yugoslav
1970-1971
Dumitru Teoderescu
Romen
1971-1972
Gündüz Kılıç
Türk
1972-1973
Abdullah Gegiç
Türk
1973-1974
Metin Türel
Türk
1974-1975
Horst Buhtz
Alman
1975-1976
Gündüz Tekin Onay
Türk
1977
İsmet Arıkan
Türk
1977-1978
Milos Milutunoviç
Yugoslav
1978-1979
Doğan Andaç
Türk
1979-1980
Serpil Hamdi Tüzün
Türk
1980-1981
Metin Türel
Türk
1980-1983
Dorde Miliç*
Yugoslav
1983-1984
Ziya Taner
Türk
1984-1986
Branko Stankoviç*
Yugoslav
1986-1987
Miloş Milutinoviç
Yugoslav
1987-1993
Gordon Milne*
İngiliz
1993-1996
Cristoph Daum*
Alman
1996-1997
Rasim Kara
Türk
1997-1999
J. Benjamin Toshack
Galler
1998-1999
Karl Heinz Feldkamp
Alman
1999-2000
Hans Peter Briegel
Alman
2000-2001
Nevio Scala
İtalyan
2001-2002
Cristoph Daum
Alman
2002-2004
Mircea Lucescu*
Rumen
2004-2005
Vicente Del Bosque
İspanyol
2005-2005
Rıza Çalımbay
Türk
2005-.......
Jean Tigana Fransız

Yıldızlı Hocalar Takımı Şampiyonluğa Ulaştırdı.

Unutulmaz Yerli ve Yabancı Yıldızlarımız
HAKKI YETEN

ŞEREF GÖRKEY
Üye Olmayanlar Forumumuzdaki Linkleri Göremez. 10 saniyenizi ayırarak üye olun...]
SÜLEYMAN SEBA

ŞÜKRÜ GÜLESİN

VEDİİ TOSUNCUK

HÜSEYİN SAYGUN

HÜSNÜ SAVMAN

ŞEVKET YORULMAZ

FARUK SAĞNAK

BÜLENT AZİZ ESEL

KEMAL GÜLÇELİK
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/d/df/KG1.jpg
RECEP ADANIR

NAZMİ BİLGE

ALİ İHSAN KARAYİĞİT
Üye Olmayanlar Forumumuzdaki Linkleri Göremez. 10 saniyenizi ayırarak üye olun...]
FARUK KARADOĞAN
http://www.degoeieouwetijd.nl/plaatj...besiktas02.jpg
GÜVEN ÖNÜT
http://www.turkfutbolu.net/eski_futb...guven_onut.jpg
RASİM KARA

ZEKERİYA ALP

KAYA KÖSTEPEN

SABRİ DİNO

ŞENOL BİROL

AHMET ÖZACAR

SANLI SARIALİOĞLU

YUSUF TUNAOĞLU
http://img157.imageshack.us/img157/8...tunaolu3kk.jpg
MEHMET EKŞİ

NECDET ERGÜN

SAMET AYBABA

FARUK KARADOGAN
http://img458.imageshack.us/img458/3936/fk1xt5.jpg
ZİYA DOĞAN

RIZA ÇALIMBAY

RECEP ÇETİN
http://www.superspor.com/images/gale...e5bb4a675c.jpg
KADİR AKBULUT
http://img367.imageshack.us/img367/8...akbulutou2.jpg
ULVİ GÜVENEROĞLU

GÖKHAN KESKİN
http://www.milliyet.com.tr/2005/10/0...m/axspo011.jpg
METİN TEKİN

FEYYAZ UÇAR

ALİ GÜLTİKEN

MEHMET ÖZDİLEK
http://content.answers.com/main/cont...c/c5/Memet.jpg
ERTUĞRUL SAĞLAM
http://www.bjk1903.com/img/fut_ertugrul.jpg
NİHAT KAHVECİ

İLHAN MANSIZ
http://img81.imageshack.us/img81/5373/2129085dk.jpg

|RespecT Me| 31-07-2008 21:16

Zlatan Arnavutoviç
http://img90.imageshack.us/img90/4481/medyaphpms7.jpg
Sava Paunoviç

Joe Erwin Kuzman
http://img166.imageshack.us/img166/4198/medyaphpxg8.jpg
Cevdet Şekerbegoviç
http://img82.imageshack.us/img82/6933/medyaphpif0.jpg
Mirsad Kovaçeviç
http://img74.imageshack.us/img74/4524/medyaphpga9.jpg
Leslie Ferdinand
http://img74.imageshack.us/img74/9986/medyaphpuh1.jpg
Stefan Kuntz

Fani Madida

Raimond Aumann

Mrmic

Daniel Amokachi

Markus Munch

Pascal Nouma .
http://img133.imageshack.us/img133/5841/noumasus7zf.jpg

|RespecT Me| 31-07-2008 21:18

http://www.hizliresim.com/2008/7/31/3692.jpg


BJK Nevzat Demir Tesisleri
Nevzat Demir tarafından tamamlanan Tesisler 26 Temmuz 2002 tarihinde
Cumhurbaşkanımız Sn. Necdet Sezer tarafından açılarak hizmete
sunulmuştur

|RespecT Me| 31-07-2008 21:22

http://www.hizliresim.com/2008/7/31/3711.jpg

BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi
BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi 3200 kişilik kapasiteye sahip olmasına karşın şov ve konserlerde bu kapasite 4500 ekadar çıkarılabilmektedir.


Türkiye`de Saat: 10:19 .

Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580