![]() | |
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
![]() | #21 | ||
Guest
| Üçgözler (Kalenin Başında) (aydın) Üçgözler (Kalenin Başında) (aydın) Kalenin başında mısın leylim leylim yar Üçgözün ardında mısın leylim leylim yar Onsekiz yaşından beri leylim leylim yar Güzeller peşinde misin leylim leylim yar Leylim leylim leylim leylim leylim leylim yar Hergün akşam böyle misin seylim leylim yar Gece gündüz böyle misin leylim leylim yar Kale kaleye karşı da leylim leylim yar Kalenin ardı çarşı da leylim leylim yar Pazara güzeller çıkar leylim leylim yar Dosta düşmana karşı da leylim leylim yar Leylim leylim leylim leylim leylim leylim yar Hergün akşam böyle misin seylim leylim yar Gece gündüz böyle misin leylim leylim yar | ||
![]() |
|
![]() | #22 | ||
Guest
| Yörük Ali (aydın) Yörük Ali (aydın) Kahvenin önü şimşir Kahveci kahve pişir Yörük de Ali geliyor Aklını başına devşir Kale yaptım hanoldu Yörük Ali Avrupa'ya şan oldu Aydın dağını oydular İçine çete koydular Yörük de Ali'nin ismini Hazret-i Ali koydular Ördek gitti kız geldi Yörük Ali'ye gavur İzmir az geldi Tencerem dolu ayran Gezerim seyran seyran Yörük Ali'nin arkadaşı Ödemişli Kör Bayram Bayram aman değil mi Ali Efe'm seyran değil mi Ödemiş'i bastılar Çalıya da martin astılar Yörük Ali'nin kurbanına Bin Yunanlı kestiler Ördek gitti kız geldi Yörük Ali'ye gavur İzmir az geldi Dağları da oydular İçine çete koydular Yörük de Ali'nin adını Hazret-i Ali koydular Değil aman değil mi Yörük Ali'm aslan değil mi Yörük Ali'm aslan değil mi Malgaç çayında durdum Otuz düşman ben vurdum İki çete ile ben Aydın'ı Yunan 'dan aldım Bu dağların efesi Yörük Ali'm, Aydın'dan gelir sesi hikayesi: Yörük Ali Bu türkünün daha bir çok kıtaları, Ege havalisinde söylenmekte ise de, muhite göre değişmeler olmaktadır. Biz, buraya meşhur olmuş on kıtasını aldık... (Efelerin efesi) kelimeleri üzerinde dikkatle durulacak olursa, Yörük Ali'nin muhiti dahilinde olan ve tarihi eserleriyle meşhur (Efes) meydana çıkmaktadır... Yörük Ali (1896-1953) İstiklal Savaşımızın başlarında birçok yararlıklarıyla meşhur olmuş efelerdendir. Nazilli köylülerindendir. Ailesi Sarı Tekeli adlı bir Türk aşiretinden olup, Ayvazoğulları lakabıyla anılır. Üç sene çetecilik ettikten sonra, hükümete dehalet etmiş, Yunanlıların İzmir'i ve Aydın'ı işgal etmesi üzerine, Çine'nin Yağcılar köyünde tekrar bir küçük çete kurmuştur. 15 Haziran 1920'de Menderes nehrini 50 arkadaşıyla sallarla geçerek Malkoç tren köprüsünü muhafaza eden Yunan karakolunu imha etmiş ve silahlarını almıştır ki, Aydın ve Köşk cephesinde bir buçuk sene kadar vuruşan ve Aydın'ın içindeki savaşta çok yararlığı görülen bu alay'ın adı, 57 nci Tümende (37 nci Yörük Ali Efe Alayı) ismi ile hala anılır. Efe'ye İstiklal madalyası ve Milis albaylığı rütbesi verilmişti. Milli Mücadele'den sonra, çiftlik ve ticaretle meşgul olan Efe, altısı erkek olmak üzere dokuz evlat yetiştirmiştir. 1953 yılında vefat etti. | ||
![]() |
![]() | #23 | ||
Guest
| Abacılar İnişi (Mevlüdem) (Bergama) Hiç aklımdan çıkmıyor kaymak Mevlüde'm Hakk'oğlanın gülüşü Çaya vardım çayladım Çayda balık avladım Balık değil maksadım kaymak Mevlüde'm Ben yarimnen oynadım Üç kemerin taşlan Civil civil kuşları Hiç aklımdan çıkmıyor kaymak Mevlüde'm O yarin bakışları | ||
![]() |
![]() | #25 | ||
Guest
| Gerizler Başı (Bergama) Gerizler başından atlayamadım Döküldü cephanem toplayamadım Düşman galip geldi haklayamadım Amanın amanın efeler öldürmen beni Şu gençlikte hiç uğruna soldurman beni Gerizler başında ağıt havası Yitirmiş yavrusun ağlar anası Yarın mahşer günü olur davası Amanın amanın kurşun yedim yaram derindir Gel ağlama garip anam mevla kerimdir | ||
![]() |
![]() | #26 | ||
Guest
| Mısırın Çardakları (Bergama) Mısırın çardakları Buz tutmuş bardakları Açılmış güle benzer Yarimin yanakları Havuzum var dört köşe İçine mermer döşe Benim güzel yarimin benleri köşe köşe Elmas yüzük taşlıdır Yarim keman kaşlıdır Herkesin yari gençtir Benim orta yaşlıdır | ||
![]() |
![]() | #27 | ||
Guest
| A Gız Senin Adın Dudu (afyon) A gız seninde adında Dudu Kim taradıda kimler yudu O da güzellerin de adı (Bağlantı) Oğlan men men men men Neden de sen,yandım ben Ben yanıyorum aman Men men mendilide Yakmış kandilide Bulmuş denginide Oğlan men men men men Nedende sen,yandım ben Ben yanıyorum aman A gız senin de adında Nazik Ak kollara da tak bilezik Sen orada da aman bize yazık Bağlantı | ||
![]() |
![]() | #28 | ||
Guest
| Afiyonun Ortasında Galesi Var (afyon) Afiyonun aman aman ortasında galesi de var Galesi aman Üzerinde aman vardır gızlar gulesi de var gulesi Zümrüt gibi aman aman yeşillenmiş ovası da var Ovası aman (Bağlantı) Ay karanlık aman gece vurdular beni de vay beni Yarin yazmasına sardılar beni de ah beni Galecikten aman aman ayva gelir nar gelir de vay Gar gelir aman Gümüş yüzük aman parmağına yarin dar gelir de Dar gelir Bende sandım aman aman meyhaneden efem Yar gelir de vay Yar gelir aman Bağlantı Ay karanlık aman göremedim aman yolumu da Vay yolumu Ah bilemedim aman cerrah kesti benim golumu da Vay golumu | ||
![]() |
![]() | #29 | ||
Guest
| Ahmet Ahmet Diye (afyon) Ahmet Ahmet diye geldin yanıma Nasıl kıydın benim tatlı canıma Kardeşlerim kor mu senin yanına Aman Allah kabir bana dar geldi Genç yaşımda ölüm bana zor geldi Sarı Ahmet'i getirdiler yumaya Elim varmaz teneşire koymaya Dilim varmaz Ahmet ölmüş demeye Aman Allah kabir bana dar geldi Genç yaşımda ölüm bana zor geldi | ||
![]() |
![]() | #30 | ||
Guest
| Altınımı Ben Boynuma Dizerim (afyon) Altınımı Ben Boynuma Dizerim Ağlaya Ağlaya Mektup Yazarım Destan Yazarım Zorunan Veriyor Şu Zalim Babam Ölümünen Olsa Yine Bozarım Bende Bozarım Aldım Helkeleri Giderim Suya Aman Zalim Baba Ben Varmam Ona Üç Gün Evvel Söyledim Ben Anama Dördüncüsü Günü Yanarsın Bana Ağlarsın Bana Yer Altında Karamıklar Dal Verir Elin Oğlu Yastık Diye Kol Verir Aman Kol Verir Kız Oğlana El Değmemiş Gül Verir El Demiş Güllerle Taze Balmı Olur Gonca Gülmü Olur | ||
![]() |
![]() |
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ![]() |