Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Tekstil Bölümü

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22-01-2007, 11:47   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Doğal Boyalar

KEKİK(THYMUS)

Familyası: Ballıbabagiller Türkiyede yetiştirildiği yerler,Anadalu,Trakyadır.Mayıs-Eylül ayları arasında çiçek açan çok yıllık, çok dallı ****su ve küçük çalımsı bir bitkidir. Yol kenarlarında,kurak bölgelerde ,bilhassa dağlık yerlerde çok raslanır.Tabanda ****laşmış bir gövdesi ince dört köşeli ve kırmızımsı dalları vardır.Yaprakları 1 cm kadar uzunlukta,olan sapsız veya kısa saplıdır.Yapraklarda,ucu yağ depo eden salgı tüyleri bulunur.Çiçekler ,iki veya cok çiçekli pembemsi, mor-beyaz veya kırmızı renklerde, dalların uclarında küresel durumlar teşkil ederler.Çanak ve taç yapraklar tümsü ve topludur.

Anadoluda oldukça yayılmış olup bir çok varyetleride vardır.Ülkemizde 37 kekik türü bulunmaktadır.Halk arasında kekiğe benzeyen mercan köşk veya menzengaş (Origanum) türleri ,İstanbul kekiği, İzmir kekiği gibi adlarla kekik yerine kullanılmaktadır.

Kullanıldığı yerler: Kekiğin sarımsı renkte bir ucucu yağ vardır.bu yağda önemli olan ve kokusunu veren thymol bulunur. Kekik ,çay halinde mide ağrılarına karşı, dolaşım uyarıcısı ,baharat ve idrar sökücü, sinir kuvetlendirici ve boğaz ağrılarına karşı kullanılır. Yüksek dozlarda ise antiseptik ve kurt düşürürücü olarak verilir.


KAYNAK

Yeni Rehber Ansiklopedisi


KEKİK (Thymus Katschyanus)

Kekikler, Tubiflorae takımından labiatae (Ballıbabagiller) familyasında Thymus cinsine mensup bitkilerdir.Yapraklar haç görünüsünde karşılıklı dizilişte kenarları düz, bezemelerle beneklenmiş durumda, çiçek kuruluşları yaprakların koltuğunda yada terminal durumludur.Çanaklar borumsu çan görünüşünde birleşmiş, iki dudaklı: üst dudak kısa 3 dişli alt dudak derince iki dişlidir.Boğaz bölümünde uzun, beyaz kıllar bulunur.Uzerinde 10-13 damar vardır.Taç yapraklar çoğunlukla kısa boru biçiminde birleşmiş, iki dudaklıdır. Üst dudak hafif kertikli, alt dudak üç dilimlidir. Orta dilim genişcedir. Ercikler 4 tanedir. Üsttekiler alttalilerden kısadır. Çekirdekçik yumurta biçimde olup yağ bezleri yoktur. Buna rağmen birçok türünün tohumları yapışkandır.

Yayılışı: Kekikler cinsinin 35 kadar türü vardır. Avrupa ve Asya da, Akdeniz bölgesinde, Güney Afrika dan Habeşistana kadar olan yerlerde, Kanarya adalarında ve 20 kadar türlede Türkiye de vejetasyonlarında yer alır.Yurdumuzda da hemen hemen bütün bölgelerinde rastlamak mümkündür.Çoğunlukla yüksek yerlerde, yaylalarda yaygın olarak bulunur.

Toprak isteğine gelince, gelenlikle derin olmayan gevşek, ılımlı, hunuslu, kalkerli toprakları severler.Bu alanlar genellikle yazları sıcak geçen ve nisbeten kurak yerlerdir.

Boyamacılıkta, Thymus cinsinin kekik adı ile bilinen birçok türünün taprak üstü aksamı boya yapımında kullanılır. Bütün kekik türlerinde aşşağı yukarı aynı renk tonlarını elde etmek mümkündür.Şap mordanlığı yün ile sarı, krom mordanlığı yün ile kahverengi, saçıkıbrısla mordanlanmış yünle yeşil-gri renkler elde etmek mümkündür.

KAYNAK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
Küçük Sanatlar Sanayi Bölgeleri Ve Siteleri
Genel Müdürlüğü







KEKİK

****su saplı, karşılıklı küçük yapraklı, sürüngen, çok yıllık bir bitkidir.Başlıca 2 türü vardır. Süs veya koku bitkisi olarak yararlanılan adi kekik ve yabani kekik (Ballıbabagiller) İlmi adı Thymus Vulgaristir.

Baharat olarak kullanılan kekik ayrıca kaşınmayı giderici bir ilaç yerine geçer. Yaralara iyi gelen otlardandır. Kekikten timol bakımından zengin, sidik döktürücü ve antiseptik özellikler taşıyan bir yağ cıkarılır.


KAYNAK

Meydan Lourese


KEKİK

Güzel kokulu bir bitkidir.Yemeklerde tat vermekte kullanılır. Naneyle akraba olan kekik ,ballıbabagillerdendir.15-20 cm boyunda olan bitkinin yaprakları küçük ve karşılıklı, çiçekleri beyazdır. Kekiğe güzel kokusunu veren gövde ve yapraklarındaki yağlı bir maddedir.

KAYNAK

Yeni Hayat Ansiklopedisi


KEKİK

Bilinen birçok türü vardır.Kök dışında kalan kısımları boya için kullanılır. Beyj, haki şapla mordanlanmış yünle sarı, kromla mordanlanmış yünle kahverengi verir.
Kekik, dal ve yapraklarında bulunan ve kekiğin kendisine has kokusunu veren timol ve karvakrol kimyasal maddelerin hemen boyar madde tıbbi özellik gösterirler. Bu nedenle hem sağlık açısından hemde boyacılık acısından önemlidir.

KAYNAK

Abdullah Gülcemal
(Halı Deseni Teknolojisi)




















DOĞAL BOYA HAKKINDA KISA BILGI

Doğal boya, bitkılerin kökünden, kabuğundan dalından, sapından, yaprağından, meyvesınden, tohumundan ve çiçeklerinden:ceşitli usüllerle elde edilir.Cisim ve eşyalara sürüldüğünde renk veren, süsleyen ;içine bırakıldığında sır yapan renkli maddelere doğal boya denır.

BOYA:

Cisimlere renk vermek , süslemek veya korumak amacıyla kullanılan renkli maddelerdir. Boyaların cok eski cağlardan beri bilindiği sanılmaktadır. O çağlara ait mezar alanlarında kırmızı aşı boyasının bulunması kullanımının en az 15000 yıllık bır geçmışi olduğunu göstermektedir. Kumaş boyama sanatının M.Ö. 3000 yıllarında Çinde bılındiği anlaşılmaktadır. Bazı dini ve kültürel kayıtlara göre çivit ve ot köklerinden hazırlanan boyalar M.Ö. 2500 yıllarında hındistanda kullanılmıştır. Yaklaşık olarak aynı yıllarda sarı, kırmızı ve yeşil renkte kumaş boyama, mavi boyayı çivitten elde eden Mısırlılar tarafından uygulanmıştır.

Çoğu bitki kaynaklı olan doğal boyalar XIX. yüzyılın ortalarına kadar kullanılmıştır. Doğal boya maddelerinin kullanımlarında ceşitli zorluklarla karşılaşılıyordu.Bazı doğal boyalar dokuma liflerine etkili değildir .Böyle durumlarda liflerin boyayı tutması için alımınyum veya demir bileşikleri ile işlemden geçirilmesi gerekmektedir.

1856 yılında İngiliz kimyacı William Henry Perkin, doğal boya maddelerinin yerini alan sentedik boya maddelerini geliştirmeye başlamıştır.



BİTKİSEL BOYALAR


Bilindi gibi bitkisel boyolar denilince bitkilerde görülen renklerle bu bitkilerin kök, gövde, dal, çiçek ve meyve gibi kısımları akla gelmektedır. Kullanılan boya maddesının azaltılıp çoğaltılmasıyla açık yada koyu renkler alındığı gibi renklerin birbirleriyle karıştırılması sonucunda yeni renk tonları elde edilir.Yanlız boyaya tesir eden bazı faktörler vardır. Bu hususlarıda göz önünde bulundurmak gerekir. Boyaya tesir eden belli başlı faktörler şunlardır:

1-) Boyanacak yünün temizliği,
2-) Kullanılan suyun sertlık yada yumuşaklığı,
3-) Boyanın az yada cok olması,
4-) Boyamaya başlamadaki suyun sıcaklığı,
5-) Kaynama müddeti,
6-) Boyaya konulan yardımcı maddenın az veya cokluğu,


BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KULLANILMASI

Kimi boya bitkileri taze ve kuru halde kullanılır. Eğer mevsiminde toplanması gerekipte hemen kullanılmayacaksa bu bitkileri bir müddet bozulmadan saklamanın yolu kurutmaktır. Kimi bitkilerin tümü boya için kullanılırken kimininde belirli bir kısmı kullanılır. Genellikle toplanacak kısmın en olgun olduğu zamanı seçmek gerekir. Çiçekler açtığı zaman, yapraklar tam büyüklüğüne erişince, tohum ise olgunlaştığında toplanır.

İkinci önemli etmen bitkinin bulunduğu yöredir. Bir türün yetişmesı için en uygun iklim şartı nerede varsa o bitkı oradan toplanmalıdır. Bir dağın güneş gören yamacında yetışen bitkilerle, az güneş alan yamacında yetişen bitkiler arasında içerdıkleri boyar madde miktarı bakımından fark vardır.





ÇİÇEKLER:

Bir çiçekten elde edilen renk , taç yapraklarında gözle görülen renkle bağımlı değildir.Çiçekten elde edilen renk genellikle aynı bitkinin yapraklarının verdiği renkls aynıdır. Dalında kurumuş çiçek boyama yeteneğini kaybeder. Yapraklar içinde aynı kural geçerlidir.

TOHUMLAR:

Boya bitkisi tohum veren cinsten ise tohumun kapsülü, çiçek ve yaprakla aynı rengi verir. Tohumun cevresinde yumuşak bir kısım varsa bu farklı bir renk verebilir. bitki bir meyve ağacı ise meyvenin kabuğu ve çekirdekleride boyar madde içerir.

Mordan kullanılmadan hardal rengi, değişik mordan maddeleriyle kiremit rengi, nefti yeşil ,bordo, kanarya sarısı olmak üzere değişik renkler elde edilmiştir. Bu şekilde İstanbul, Kütahya , Manisa, Sivas, Van ,Çanakkale ,Kayseri, Hakkari , Adıyaman ,Malatya ,Uşak ve İzmir illerinde yapılan araştırmalar sonucu:

KIRMIZI: Bu rengi elde etmek için kök boya bitkisi yoğun olarak kullanılmıştır.

SARI: Bu rengı elde etmek için cehri bitkisi, sütleğen bitkisi, boyacı papatyası meşe palamudu ve sarı renk için muhabbet çiçeği kullanılmıştır.

MAVİ: Bu rengi elde etmek için indigo boyar maddesi kullanılırdı.Bu maddede indigofera tinctoria denilen bir bitkinin uzun bir fermantasyon işlemine tabi tutulmasıyla elde edilmekteydi.

YEŞİL: Bu renk bazı bazı bitkilerden elde edilmesine rağmen genelde bir karışım rengidir. Mavi reng için indigo, sarı renk için yöresel sarı boya bitkileri kullanılmıştır.

TURUNCU: Kök boya ıle yöresel sarı renk veren bitkilerin karışımından oluşur.

MOR: Normal olarak mavi ile kırmızının karışımından oluşur.Fakat mor her zaman kök boya ve özel mordan maddeleri karışımı ile murex ve purpura isimli iki kabuklu deniz hayvanından elde edilmiştir.

KAHVERENGİ:Bu renk ya boyanmamış doğal natural renklı yapağıdan yada mordansız olarak ceviz kabuğu, palamut meşesi ile boyanarak elde edilirdi. Ayrıca saçıkıbrıs (Demir sülfat) ile mordanlanmış yünün kök boya ile boyanmasıylada kahverengi elde edilmiştir.

SİYAH: Bu renk boyanmamiş siyah yün veya saçıkıbrısla mordanlanmış yünleri palamut meşesi veya sumak ile boyanmasından elde edilmektedir.

BEYAZ: Halı ve kilimlerimizdeki beyaz desen veya motifler de doğal yünden elde sdilmiştir.



BOYAR MADDELER VE BOYA BİTKİLERİ


Boyacılıkta kullanılan bitkiler.Boya bitkilerini iki gurupta toplayabiliriz:

A-) Memleketimizde yetişenler,
B-) Tropik bölgelerde yetişenler.

Memleketimizde boyacılıkta kullanılan bitkilerin sayısı hayli yüksektir.Bunlar arasında en önemlileri şunlardır:

1-) CEHRİ (Rhamus tinçtoria): Orta anadoluda yetiştirilir.Vatanı Akdeniz bölgesidir.Sarı renkli olan cehri boyası bitkinin meyvelerinden elde edilir.

2-) KÖK BOYA (Rubia Tilctorum): Orta ve batı Anadoluda cok yetiştirilir.Bitkinin kökünde alizerin ve parparin boyaları bulunur.Eski Türk halılarının kırmızı renge veren kök boyasıdır.

3-) ÇİVİT OTU(İsatis tinctoria): Vatanı ön Asya ve Avrupadır. Mavi renkte olan çivit boyası bitkinin yapraklarından elde edilir.

4-) HAVACIVA OTU(Alkanna Tinctoria): Vatanı Akdeniz Bölgesi olan kırmızı renkteki alkanna boyası bitkinin köklerinden çıkarılır.

BOYA BİTKİSİ: Kurutulmuş soğan kabuğu.(Alium cepa)

BOYA MADDESİ: Quercetin

ELDE EDİLEN RENK: Kızılkahve

BOYAMA METODU: Mordanlı boyama (Önceden mordanlama)

-Ölçü: 1 kg yün ipi / 1kg soğan kabuğu

MORDANLAMA:

- Kullanılan mordan maddesi: KAI(SO4)2 12H2O- Şap

- Mordan miktarı: %20 oranında

BOYAMA

-Mordanlanmış yün ip kuru soğan kabuğu ile boyama kazanına alınır.40 lt su içinde 1 saatin sonunda 100C ye ulaşacak sekılde kaynatılır.24 saat bekletildikten sonra çikartılıp yıkanıp kurutulur.

BOYA BİTKİSİ: Portakal (Citrus sinensis): Meyve kabuk ve ağaç yaprakları.


ELDE EDİLEN RENK:

-Limon sarısı (SnCl2 ile mordanlı)

- Saman sarısı (Şap mordanlı )

- Çağla yeşili (Bakır sülfat mordanlı)

- Yeşilimsi sarı (Kromatla mordanlı)

- Kül rengi (Demir sülfatla mordanlı)

BOYAMA METODU:

- Mordanlı boyama (Önceden mordanlama)

- Ölçü: 1 kg yün ipliği 500 gr bitki yapraği + 1500 gr meyve kabuğu

MORDANLAMA:

Kullanılan mordan maddeleri şap , kalay klorür, bakır sülfat, potasyum bikromat ,demir sülfat.

BOYAMA:

-500 gr taze portkal yaprağı ve 1500 gr taze meyve kabuğu ince ince kıyılarak içinde 40 lt su bulunan boyama kazanına alınır. Aynı anda mordanlanmiş yün ipler ilave edilir ve 1 saatin sonunda işleme son verilir. Yün ipler 24 saat süreyle boya banyosunda bırakılır. Daha sonra çıkartılıp kurutulur.

KÖK BOYA HAKKINDA GENEL BİLGİ

Kök boyasıgiller familyasından cok yıllık calı formlu 50-150 cm arasında bir bitki.Latince adı rubia tinetonum. Anavatanı Batı Anadoludur.Oldukca iri dallıdır. Bitki gelıştıkce kökleride gelişir, kök rengi genellikle kırmızıdır.
Kök boyası yapılırken kurutulup toz haline getirilirken kökler mayalanır. Bunun sonucunda alizarin denilen kırmızı bir madde acığa cıkar.Alizarin aliminyum sülfat ile muamele edilmiş pamuk ve yün ve ipek elyafına cok iyi bağlanır. Türlü kırmızısı adı verilen dayanıklı bir boya elde edilir.


MORDAN NEDİR ?

Yün mordanlamakta kullanılan maddeler ağır maden tuzlarıdır. Bu türden herhangibir tuz kullanılabilir isede bu iş için en uygun olan ve yün mordanlamada yaygın olarak kullanılan 5 madde şunlardır:
Şap, krom, saçıkıbrıs, göztaşı ve kalayklorür.
Mordanlar yün ipek ve bitkisel liflerin boyanmasında hem rengin haslığını sağlamak hemde aynı boyar maddeden değişik renkler elde etmek için kullanılır. Çünkü mordan niteliği olan maddelerin her biri, aynı boyar madde ile birbirinden farklı renkler verir.
Mordanlama ,belli miktardaki mordanla yünün bir arada kaynatılması yoluyla gerçekleştirilir. Bazen bu karışıma yardımcı maddelerde eklenir. Mordan, yün boyama işleminden önce uygulanabilir.Ayrı maddelerle mordanlanmıış yünlerin aynı kazan içinde kaynatılıp bir boya bitkisinden değişik renkler elde edilmesi de imkan dahilindedir.
Yün yanlızca boya ile kaynatılırsa boyayı tam alamadığı için iyi boyanamaz. Bu nedenle bazı yardıcı maddeler kullanılır. Bunlara mordan denır.Mordan maddeler yünün daha kolay boyanmasına yardım ederler. Bu yardımcı mordan maddelerle yünlerin kaynatılmasınada mordanlama denir.

MORDANLAMANIN YAPILIŞI

200 gr şap sıcak suda çözünür ve içinde 35-40 lt su bulunan mordanlama kazanına alınır. Aynı anda mordanlanacak çile halinde yada yapağı halinde yün atılır 1 saat süreyle hafif ateşte 100 C ye ulaşacak şekilde kaynatılır.1 saatin sonunda kaynatma işlemine son verilir ve soğumaya bırakılır. Sonra cıkarılıp yıkanır : hemen boyama kazanına alınır yada kurutularak daha sonra kullanılır.

BOYAMANIN YAPILIŞI:

Yine kullanılacak su mikatarı 40 lt dır. Çünki çile halindeki ip kazanın içerisinde rahatlıkla karıştırıla bilmelidir.Öğütülerek granül hale getirilmiş 1 Kg kök boya bitkisi 40 lt suya bırakılır. Aynı anda şapla mordanlanmış ipte kazana bırakılır. Böylelikle kök boyanın yapısındaki boyar madde sıcaklık arttıkça suya geçer. Sudanda yüne geçer. Bu şekilde çok hafif ateşte 70 C dereceye ulaşacak şekilde boya banyosunun
temperatürü devamlı kontrol edilerek ipler karıştırılır. 70 C dereceye ulaşıldığında ısıtma işlemine son verilir. Yünler boya banyosundaki boyar maddenin yüne iyice geçmesi için 24 saat süreyle boya kazanında bekletilir. Bu sürenin sonunda yünler yıkanır ve kurutulur. Yıkama sabunla yapılır.






  Alıntı ile Cevapla
Alt 22-01-2007, 12:22   #2
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

paylaşım için teşekkürler
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-11-2007, 16:59   #3
 
bir dost - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

harika!benimde bu konuda ödevim vardı,tam oldu
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
bir dost Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-02-2008, 16:08   #4
 
bjk__1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

emeğe saygı
tşkürler ödewim e ardımcı oldu
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..
bjk__1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 18:06 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580