![]() |
Gıda Mühendisliği mi ? Bilgisayar Mühendisliği mi? Sayın forum haLkı... Geçtiğimiz hafta Öss sınavına girdiğimi artık sağır sultan bile duydu.Ancak bir konuda kararsız kaldım.Fikirlerinizi bekliyorum. Sizde Gıda Mühendisliği mi okusam ? Yoksa Bilgisayar Mühendisliği mi? |
en çok hangisine meyilliysen onu oku ii düşün:) |
Alıntı:
Şuan ikisine de eşit bakıyorum.Ailemde bilgisayar istiyo.Evet hiç ölmicek bi meslek.Ama gıdada geleceğin mesleği ve geliride çok iyi.En büyük hayalim mühendis olmak ve okuldan dereceyle mezun olmak.Ama seçim yapamıyorum bitürlü :S |
tabiiki pc bence tabii:) |
Bilgisayar Mühendisliği daha cazip bence.. gerçi o kadar fazla var ki !! |
Alıntı:
ya evet işte ablacım yaa.Bide genellikle erkekler sanki :S Bi arkadaşım da salak bana diyoki kadınların bilişim dünyasında ne işi var :D:D:D |
Alıntı:
:D erkekmi bunu söyleyen? |
Alıntı:
evet :D oda bilgisayarcı :D dayak istiyo :D |
Alıntı:
ondan daha etkili bi mühendis olmandan yana endişeli... pes etme!!!! hatta ileri giderse döv :D |
Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği bilgisayar üzerine birçok konu ile ilgilenir. Programlama dillerinden, yazılımlara, ve donanımlara kadar birçok konuyu inceler. Ayrıca matematik ile ilgili birçok konuyu kapsar. Bilgisayar mühendisleri, programların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı (Hesaplanabilirlik), programların belirli bir görev üzerinde nasıl etkili bir performans gösterebilecekleri (bk. algoritma ve karmaşıklık), programların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri (veri yapıları ve veritabanları), programların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri (bk. Yapay zeka),insan ve programların birbirleriyle nasıl bir iletişim içerisinde olacakları (insan bilgisayar etkileşimi ve kullanıcı arayüzleri) konuları üzerinde çalışırlar. Ayrıca bilgisayar mühendisi adayların yılda bir kez toplandığı Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi oluşumu meslektaşlar arasındaki dayanışmayı arttırmaktadır. Türkiye'de Bilgisayar Mühendisliğinin Geçmişi Türkiye'de bilgisayar mühendisliği eğitiminde Elektronik Hesap Merkezleri yatmaktadır. ODTÜ'de 1967'de kurulan Elektronik Hesap Bilimleri bölümü 1977-1978'de bilgisayar mühendisliği bölümü adını almıştır. Hacettepe Üniversitesi Enformatik Enstitüsü de Hacettepe 1977'de kurulan bilgisayar mühendisliği bölümünün temelini oluşturmuştur. Ege Üniversitesi'nde 1970'de kurulan elektronik hesap merkezi 1982'de bilgisayar mühendisliği bölümüne dönüşmüştür. İTÜ'de ise elektrik-elektronik fakültesi bünyesinde 1980'de kontrol ve bilgisayar mühendisliği ana bilim dalı olarak eğitime başlamıştır.Marmara Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü ise 1990 yılında eğitime başlamıştır.Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ki Elektronik Hesap Bilimleri Kürsüsü 1982 yılında Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü adını almıştır. Bilgisayar Mühendisliğinin Alanları IEEE ve ACM birlikte Curriculum Guidelines for Undergraduate Degree Programs in Computer Engineering[2]'de bilgisayar mühendisliğinin çekirdek bilgi alanlarını şöyle tanımlar: AlgoritmalarAlgoritma, matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler (adımlar) kümesidir. Bilgisayar mimarisi ve organizasyonu Bilgisayar dizgesi (sistem) mühendisliği Veritabanı dizgeleri Sayısal mantık Sayısal işaret işleme Elektronik Elektronik, elektrik akımını geçiren, iletken, yarı iletken, üstün iletken, direnç, kondansatör, indüktans, vakum tüpleri ve nano ölçekli yapılarla imal edilen elemanların ve bu elemanların montajıyla meydana gelen cihazların geliştirilmesiyle ilgilenen mühendislik dalıdır. Gömülü dizgeler Gömülü dizge, bilgisayarın kendisini denetleyen cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir dizge kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. İnsan bilgisayar etkileşimi Bilgisayar insan etkileşimi, insanların bilgisayarlar ile etkileşimini inceler. Disiplinlerarası bir alandır. Bilgisayar bilimlerinin yanında, daha pek çok alan ile ilintilidir. İnsanın ve bilgisayarın etkileşimi, arayüzler aracılığı ile gerçekleşir. Bu arayüzler, yazılımın bir işlevi olabileceği gibi, çeşitli donanım bileşenleri (çevresel bileşenler) ile de etkileşim sağlanabilir. Toplumsal ve profesyonel konular Yazılım mühendisliği Bilgisayar programlarının tasarımı, geliştirilmesi, sınaması ve bakımı konularını ele alan mühendislik dalıdır. Diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında çok yeni olan bu alanda sürekli yeni yöntemler geliştirilmekte ve konu yavaş yavaş belli bir olgunluğa ulaşmaktadır. Temel mühendislik prensiplerinin bu dalda da uygulanması, önceden tahmin edilebilir ve tekrarlanabilir sonuçların daha çok elde edilmesiyle yazılım mühendisliği gerçek bir mühendislik dalı olma yolunda ilerlemektedir. VLSI tasarımı ve üretimi Bilgisayar ağları Bilgisayar ağları, bilgisayarların bilgi ve kaynaklarını paylaşabilmeleri için oluşturulan yapıdır. Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi Türkiye'de 29 devlet üniversitesi ve 21 vakıf üniversitesi 2007 yılında bilgisayar mühendisliği eğitimine toplam 2671 kontenjan ayırdı. |
Gıda Mühendisleri Gıda Mühendisliği Bölümünün Bilim Dalları Gıda Bilimleri Dalı: gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, gıda kalite kontrolü, beslenme bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır. Gıda Teknolojileri Bilim Dalı: Gıda mühendisliği temel işlemleri, yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi, gıda maddelerinin ambalajlanması, biyoteknoloji, Gıda Ekonomisi ve Endüstrisi İşletmeciliği bilim dalları olarak kendi arasında ayrılır... Belli Başlı Dersler Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 veya 5 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü olan yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisigıda maddelerinin ambalajlanması, duyusal analiz, temel işlemler, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, termodinamik, akıskanlar mekaniği gibi derslere yogunlasılmaktadır.Bölümün sözel ağırlıklı görünmesi tam bir hatadır, özellikle İtu de tam bir mühendislik eğitimi verilmektedir..Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır. Gereken Nitelikler Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir. Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Mezunlar, mezun olduklarında doğrudan gıda mühendisi unvanını almaktadır. Gıda mühendisliği esas itibariyle ne sadece bir üretici mühendislik dalıdır ne de denetçi bir mühendislik dalıdır. Gıdanın üretimiyle "tarladan çatala" (farm to fork) kadar ilgilenebilme, düzeltme, araştırma geliştirme ve toksikolojik risk analizi konularında yetki sahibidir. Bu süreç dahilinde, mühendis, hammadde kabulü analiz sonuçlarıyla yorumlama, hammaddenin üretime dahili, üretim sırasında ve sonrasındaki çıkabilecek sorunların ortadan kaldırılması buna rağmen vuku bulan sorunları çözmek, depolama koşulu ve süresi belirlenmesi, pazarlama, satış ve kalite düzeyi temini, araştırma ve geliştirme (Ar-ge), ürün geliştirme (Ür-ge) gibi bölümlerde yönlendirici, teknik bir yönetici görevi üstlenir. Diğer bir deyişle Gıda Mühendisliği; kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği ve veterinerliğin gıda sanayisi alanındaki uygulamalarını karşılayan bir mühendisliktir. Bunların yanısıra, aldığı mühendislik ve ekonomi eğitimiyle, minimum maliyetle maksimum kar koşullarının optimizasyonunu sağlayabilir. |
Alıntı:
Çok tşkler ama ben genede karar veremiyorum yaa :( off çıldırcam :( Koskoca mühendis olacam:D bölüme karar veremiyorum iyi mi :D:D:D |
eee ben ne olcam şimdi :S |
Bilgisayarı seviyorsan, aran iyiyse, çabuk kavrayabiliyorsan, sayısalın ve yabancı dilinde iyiyse bilgisayar mühendisliğini tercih et derim... |
Alıntı:
:) :) olayı yine kökten çözmüşsün... |
Alıntı:
bitürlü karar veremiyorum yaa :( evet hepsi iyi bu dediklerinin. |
Ayrıca 6 senede neler değişti bilmiyorum pek fazla kısacası kıyaslama yapamam kısa sözün özü 6 yıl önce danışmanlık firmasında bilgi işlemciydim ve gelen giden cv'ler, şirket mailleriylede ilgileniyordum, oradan biliyorum, gıda mühendislerinin iş bulmaları gerçekten zor oluyor, aradan yıllar geçti şuanki gıda mühendislerinin iş bulma durumu veya bulduktan sonra (ÇALIŞTIĞIN KURUMU beğenmemezlik durumu alternatifide zor olacağından) dolayı Bilgisayar Mühendisliğini tercih et derim. Ayrıca büyük gıda firmalarıda ülkemizde sayılabilecek kadar az oralara kapak atabilirsen ne mutlu sana... |
bence bilgisayar...son karar senin...dikkatli ol... |
bilgisayar mühendisliği daha cazip |
Alıntı:
Ya herkes çok memnunum falan diyo gıdadan.Ne bilim çok kafam karıştı.İş bulma imkanları falan çok iyi diyolar.Kafam allak bullak sahiden.Bilen insanlara da fikir danışmak benim için önemli açıkçası.Bunlar hergün deişcek şeler diil.Çok mantıklı karar vermek gerekiyo.Hiç bilmiyorum yaa :( |
bnce bilgisayar mühendisliği ama tbi snd haklısn gıda mühendislğide geleceğn mesleklerinde çok ii düşün..:) |
Alıntı:
Biraz daha araştırmalısın, çevrende, tanıdıklarından, arkadaşlarından, okul öğretmenlerinden vs. sorup soruştur... Okulu bitirdikten sonra ülkemizin durumuna göre iş bulma durumu ne durumlarda bu iki dalın... Getirisi, götürüsü nelerdir araştır kardeşim. |
Alıntı:
|
Çok çokkk kocaman teşekkür ederim :) Daha tercih vaktine çok var ama zaman dediğin su gibi.Çabucak gelip geçiyo.Şimdiden bunların telaşına düştüm :) |
fikirlerinize ara vermeyin lütfen :( |
gıda mühendisliği bence en ideali damat tadını biliceksin he he ama tadına bakarken dozu kaçırma akrep nalan gibi olmayasın :D:D:D |
Alıntı:
al işte :D ben demiştim anneme :D abimin böyle şelere kapasitesi yetmes :D Şimdi bitek aklına yemek mi geldi yani :D rezil rüsva :D git yazma yorum flan :D:D |
Alıntı:
cadı yemek yemekte bir sanattır öyle deme :D:D:D her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır :D sen üflüyerek mi yiyorsun :D |
Alıntı:
abi konuyu işgal etme lütfen :D |
bence endüstriyel tasarım yaz :) |
Alıntı:
olmas :D ikisinden birini seç :D ya gıda ya bilgisayar :D |
valla 2 de motor oldu arkadaşlarım ya memnun değiller yada iş arıyorlar. endüstriyel tasarım bence süper çok fazla mezunu yok zati. bence bi araştır. |
Alıntı:
:D:D:D:D deişik :D:D:D:D |
bence arkadaşım gıda mühendisliği bende geleceğin mesleği olarak duyuyorum hep hemen ii işte bulun |
eğer fen derslerin çok iyiyse bilgisayar mühendisliği oku,ben fen derslerinde çok zorlanmıştım ve bilgisayar mühendisliği bölümünü iyi araştır,ne içerir ya da bilgisayar mühendisi nerde çalışır,ne yapar? bazen dışardan göründüğü gibi keyifli bir meslek olmayabiliyor kişiler için,ayrıca bilgisayar mühendisliğinin bölüm dersleri de zordur |
Alıntı:
pki çok tşk ederim.Ama bn bitürlü karar veremicem yaa :( uffff :(:(:( |
valla iki bölümdede arkadaşlarım var...gıda mühendisleri halinden daha memnun...yarın belki bilgisayar yerine başka bir alet icat olunur ama gıda insanoğlu var oldukça olacak:)...okumak açısından daha kolaymı bilmem...ama mezun olduktan sonra iş bulma konusunda daha rahat olacağı kesin gıdanın...her ne kadar yasal olmasada kendi çalışmadığın yerlerde diplomanı kullanma şansında var ki bu da maddi açıdan daha çok şey hayal ediyorsan diğerinden daha cazip...yinede uzmanına danışmanı öneririm:) |
Alıntı:
evet bende gıdada iş imkanının çok olduğunu duydum.Maddi olarakta geliri iyiymş.Tşkler :) |
Kesinlikle bilgisayar mühendisliği ... |
offf offf :( |
Türkiye`de Saat: 18:35 . |