Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Coğrafya

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13-07-2006, 01:17   #1
 
GoD of WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
DıŞ Kuvvetler

DIŞ KUVVETLER

*Enerjisini güneşten alan ve yer şekillerinin oluşmasında yıkıcı etkiye sahip olan kuvvetlere dış kuvvetler denir.
TAŞLARIN ÇÖZÜLMESİ
1)Fiziksel (Mekanik ) Çözülme:
Mekanik çözülmede en fazla etkili olan faktör , sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı arttıkça mekanik çözülme de artar. En fazla görüldüğü iklim çöl iklimidir. Mekanik çözülmede ayrıca tuz ve buz etkisi de vardır.
2)Kimyasal çözülme: Kimyasal çözülmede en fazla nem miktarı etkilidir. Ayrıca sıcaklığın da etkisi vardır. Fakat sıcaklık çözünürlülük hızında etkilidir. Dolayısıyla yağış miktarı ve sıcaklık arttıkça kimyasal çözülme de artar. En fazla görüldüğü iklim Ekvatoral iklimdir.
3)Biyolojik çözülme:Bitkiler kökleri vasıtasıyla kayaları hem mekanik, hem de kimyasal yolla ayrışmaya uğratır.

TOPRAK OLUŞUMU (Pedojenez)
Etkili faktörler: 1)İklim şartları
2)Bitki örtüsü 3)Taşların özelliği
4)Arazinin eğimi 5)Zaman
*Toprak,taşların çözülmesi ve içine çeşitli canlı kalıntılarının karışmasıyla oluşur.
Toprak Katmanları:
1) A Horizonu: En üstte, iyice ayrışmış ve organik maddelerce zengin tabakadır. Ekim-dikim işleri burada yapılır (40cm).
2) B -Horizonu: Üstte yıkanan tuz ve kil gibi maddelerin biriktiği kattır.
3) C Horizonu: Temeldeki ana kayanın iri parçalarından oluşan katmandır.
4) D Horizonu: Henüz çözülmeye uğramamış ana kayadır.
OLUŞUMLARINA GÖRE TOPRAK TİPLERİ
1)Taşınmış Topraklar: Dış kuvvetlerin etkisiyle aşınarak,taşınan maddelerin çukur yerlerde veya düz yerlerde birikmesiyle oluşur.
Ör: Alüvyon, lös, moren
*Bu toprakların ortak özelliği mineral maddelerce zengin olmalarıdır.
*Türkiye’de bunlardan alüvyon toprağı bulunur.
2)Yerli Topraklar: Ana kayanın bulunduğu yerde fiziksel ve kimyasal yolla ayrışması sonucu oluşurlar. Bu toprakların genel özelliğinde daha çok iklim-bitki örtüsü ve kayanın özelliği etkilidir.
* Bitki kök, dal ve yapraklarının çürümesi toprakta çürümesi sonucu humus oluşur.
*Yerli topraklar, iklim özelliğine göre nemli ve kurak bölge toprakları diye ikiye ayrılır.

A-NEMLİ BÖLGE TOPRAKLARI:
*Yağışın fazla olduğu iklimlerde görülür. Toprağın üst katında yıkanmanın etkisiyle mineral ve tuz bileşikleri azdır.
1)Tundra Toprağı: Kutuplara yakın yerde görülür. Yılın büyük bir kısmında donmuş halde bulunur. Yaz mevsiminde bataklık halini alan, tarıma elverişsiz topraklardır.
2)Podzol Toprağı: Soğuk nemli iklim bölgesinin iğne yapraklı ormanları altında görülen toprağıdır. Yıkanmanın etkisiyle açık renklidir. Verimi düşüktür. Türkiye’de Batı Karadeniz Bölümünde görülür.
3)Kahverengi orman toprağı: Ilıman kuşağın nemli iklim bölgesinde görülür. Yayvan yapraklı ormanlar altında görülür. Humus bakımından zengindir. Türkiye’de Karadeniz bölgesinde, Trakya’da, İç Batı Anadolu’nun kuzeyinde ve yer yer İç Anadolu Bölgesinde 1200m’nin üzerindeki yerlerde orman örtüsü altında görülür.
4) Terra-Rossa toprakları: Akdeniz iklim bölgesinde kalkerli arazi üzerinde görülürler. Demir oksitçe zengin oldukları için kırmızı renklidirler. Türkiye’de Akdeniz, Ege ve Güney Marmara Bölümünde görülürler.
5)Laterit toprağı: Ekvatoral iklim bölgesinde görülürler. Kimyasal ve organik çözülme çok hızlıdır. Bitki örtüsü sık olduğundan humus karışımı çok fazladır. Ancak yıkanmanın etkisiyle toprak mineral maddece fakirleşir.
Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölümünde görülür.
B-YARI NEMLİ VE KURAK BÖLGE TOPRAKLARI
*Kurak bölgede oluşan topraklarda yağış azlığı nedeniyle, yıkanma azdır. Bundan dolayı tuz ve kireç oranı fazladır.
*Yarı nemli bölge topraklarında step bitki örtüsünün çürüyerek toprağa karışması sonucu humus birikmesi olur. Bu sebeple verimlidirler.
1)Çernozyomlar (kara topraklar): Ilıman kuşağın yarı nemli bölgelerinde görülür. Gür ot topluluğunun çürüyerek toprağa karışmasından dolayı humus birikimi fazla olan dünyanın en verimli toprağıdır. Türkiye’de Erzurum-Kars Bölümünde görülürler.
2)Kestane renkli step toprakları: Yağışların az olduğu step bitki örtüsü altında görülür. Humus birikimi azdır. Verimi düşüktür. Kireç ve tuz oranı yüksektir. Türkiye2de İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görülürler.
3)Çöl toprakları: Çöl bölgelerinin tarıma elverişsiz topraklarıdır. Kimyasal ve organik çözülmenin yetersizliğinden dolayı daha çok kum yığınlarından oluşur.



DIŞ KUVVETLER
Enerjisini Güneşten alan, yeryüzünü aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla şekillendiren kuvvetşere Dış Kuvvetler denir.
Not: Dış kuvvetşerden yanlız Gel-Git, enerjisini Ay'dan alır.
İç kuvvetler yerkabuğuna engebe kazandırırken dış kuvvetler aşındırma, taşıma ve biriktirme faaliyetleriyle düzleştirmektedir. Bu faaliyetler ilk olarak taşların çözülmesi yani Toprak oluşumuyla başlar.
A- ÇÖZÜLME (Toprak Oluşumu)
Çözülme kayaların füzüksel olarak parçalanması yada kimyasal olarak ayrışması sonucu meydana gelir.
Taşlar 3 şekilde çözülmeye uğrarlar.
a) Fiziksel (Mekanik) Çözülme: Yüksek sıcaklık farkı olan iklim sahalarında sıcaklık farkı tuz buz ve kök çatlatmasıyla kayaları oluşturan minerallerin bağlarının gevşemesi sonucu taşların fiziksel olarak parçalanması olayıdır. Çöl, Tundra, Step ve Karasal iklim sahalarında bu tip çözülme görülür. Ayrıca Akarsular, Rüzgar ve Buzullarda taşları mekanik parçalanmaya uğratırlar.
b) Kimyasal Çözülme: Taşların bünyesindeki minerallerin, suyun etkisiyle eriyerek birbirlerinden ayrılıp dağılmasıyla oluşur. Sıcaklık farkının az yağışın bol olduğu ,Ekvatoral, Muson, Okyasus ve Akdeniz iklimlerinin etki alanlarında görülür.
c) Organik Çözülme: Bitki köklerinin taşların arasındaki çatlaklara girerek büyümesi ile çatlakları genişletip ufalanmasına katkıda bulunması olayıdır. Diğerlerine göre daha dar kapsamlıdır. Dağlık alanlardaki orman altı zeminlerde görülür.

Bitkilerin çözülmeye etkisi
Toprak ve Oluşumu
Çözülme olaylarıyla kayaların üzeri zamanla ayrışmış mineraller, Organik maddeler ve Mikroorganizmalardan oluşan ince taneli bir örtüyle kaplanır.Bu doğal örtüye Toprak denir.
Toprağın oluşumunda;
• İklim
• Bitki Örtüsü
• Anakaya
• Eğim
• Zemin gibi faktörler etkilidir.
Toprak tabakası yerkabuğunda birkaç cm den 2-3 m ye kadar olabilir.oluşumu tamam lanan toprağın kesitinde 4 ayrı katman yani Horizon bulunur.(Örnek) Canlı atıklarının toprakta birikme siyle oluşan ve toprağa verim kazandıran koyu renkli organik maddeye Humus denir.

Not: Yanlız humus toprak oluşumunu etkileyen bir etmen değildir.
Toprak Çeşitleri
Topraklar oluşumlarına göre 2 ana gruba ayrılırlar; BAŞLICA TOPRAK GRUPLARI
1- Taşınmış Topraklar: Akarsu, üzgar, Buzul gibi dış kuvvetlerin aşındırarak taşıdığı malzemeyi biriktirmesiyle oluşurlar. Çeşitli sahalardan toplanıp geldiklerinden, mineralce zengin yani verimli topraklardır. Buna göre;
• Akarsular --> Alüvyal Toprakları,
• Rüzgarlar --> Lösleri,
• Buzullar --> Morenleri oluştururlar Taşınmış Topraklar(Azonal) Yerli Topraklar (Zonal)
Nemli Bölge Kurak Bölge
Alüvyal Topraklar
Morenler (Buzultaş)
Lös Toprakları Tunra
Podzol
Terra-Rossa
K.Rengi Orman
Laterit
Çernozyom
Kestane R.Step
Çöl


2- Yerli Topraklar: Kayalarınbulundukları yerde çözülmesiyle oluşan topraklardır. Dolayısıyla bu toprakların özellikleri bazı şartlara göre belli olur.Bunlar;
• İklim
• Bitki Örtüsü
• Yağış Rejimi
• Canlılar ve Atıkları
• Anakayanın Cinsi
• Yerşekilleri'dir.
Yerli Topraklar 2'ye ayrılır.
a) Nemli Bölge Toprakları
• Tundra Toprakları: Kutba yakın alanlarda bulunan ve ya donmuş yada bataklık halde olan, tarım yapılamayan topraklardır.
• Podzol Topraklar: İğne ypraklı orman alanlarındasoğuk ve nemli iklim bölgelerinde, Rusya,Sibirya ve Batı Karadenizin Yüksek kesimlerinde görülen az verimli bir topraktır.
• Kahverengi Orman: Orta kuşağın nemli alanlarında görülen zengin humuslu bir topraktır. Karadeniz. Yıldız Dağları, İç anadolu ve toroslarda görülür.

Podzol (B.Karadeniz)
• Terra-Rossa (Kırmızı) Topraklar: Akdeniz ve Suptropikal iklim alanlarının toprağıdır. Gübreleme ile verimleri çok artar.
• Lateritler: Ekvatoral bölgenin fazla yıkanmış verimi düşük toprağıdır. Ülkemizde D.Karadenizde benzer topraklar görülür. Amazon, Kongo Havzaları,Güneydoğu Asya da yaygındır.

Laterit (D.Karadeniz)
b) Kurak Bölge Toprakları
• Çernozyom (Kara) Topraklar: Orta kuşağın yarı nemli step alanlarında görülür. Az yıkandıklarından bol mineralli ve dünyanın en verimli yopraklarıdır. Erzurum-Kars Bölümü ve İç Anadolunun Kuzeyinde görülür.Daha nemli ve gür bitki topluluklarının olduğu yerlerde bu topraklara Preri toprakları denir.
• Kestane Renkli Kahverengi Step Toprakları: Az yağışlı step iklim bölgelerinde ki düşük verimli topraklardır. Doğu,Güneydoğu, İç ve İçbatı Anadoluda yaygındır.
• Çöl Toprakları: Çöl alanlarında görülen ve fazla yıkanmadıklarından, bol kireçli ve tuzlu olan tarım yapılamayan topraklardır. Ülkemizde Tuz Gölü ve çevresinde görülür.


DIŞ KUVVETLER
Enerjisini Güneşten alan, yeryüzünü aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla şekillendiren kuvvetşere Dış Kuvvetler denir.
Not: Dış kuvvetşerden yanlız Gel-Git, enerjisini Ay'dan alır.
İç kuvvetler yerkabuğuna engebe kazandırırken dış kuvvetler aşındırma, taşıma ve biriktirme faaliyetleriyle düzleştirmektedir. Bu faaliyetler ilk olarak taşların çözülmesi yani Toprak oluşumuyla başlar.
A- ÇÖZÜLME (Toprak Oluşumu)
Çözülme kayaların füzüksel olarak parçalanması yada kimyasal olarak ayrışması sonucu meydana gelir.
Taşlar 3 şekilde çözülmeye uğrarlar.
a) Fiziksel (Mekanik) Çözülme: Yüksek sıcaklık farkı olan iklim sahalarında sıcaklık farkı tuz buz ve kök çatlatmasıyla kayaları oluşturan minerallerin bağlarının gevşemesi sonucu taşların fiziksel olarak parçalanması olayıdır. Çöl, Tundra, Step ve Karasal iklim sahalarında bu tip çözülme görülür. Ayrıca Akarsular, Rüzgar ve Buzullarda taşları mekanik parçalanmaya uğratırlar.
b) Kimyasal Çözülme: Taşların bünyesindeki minerallerin, suyun etkisiyle eriyerek birbirlerinden ayrılıp dağılmasıyla oluşur. Sıcaklık farkının az yağışın bol olduğu ,Ekvatoral, Muson, Okyasus ve Akdeniz iklimlerinin etki alanlarında görülür.
c) Organik Çözülme: Bitki köklerinin taşların arasındaki çatlaklara girerek büyümesi ile çatlakları genişletip ufalanmasına katkıda bulunması olayıdır. Diğerlerine göre daha dar kapsamlıdır. Dağlık alanlardaki orman altı zeminlerde görülür.

Bitkilerin çözülmeye etkisi
Toprak ve Oluşumu
Çözülme olaylarıyla kayaların üzeri zamanla ayrışmış mineraller, Organik maddeler ve Mikroorganizmalardan oluşan ince taneli bir örtüyle kaplanır.Bu doğal örtüye Toprak denir.
Toprağın oluşumunda;
• İklim
• Bitki Örtüsü
• Anakaya
• Eğim
• Zemin gibi faktörler etkilidir.
Toprak tabakası yerkabuğunda birkaç cm den 2-3 m ye kadar olabilir.oluşumu tamam lanan toprağın kesitinde 4 ayrı katman yani Horizon bulunur.(Örnek) Canlı atıklarının toprakta birikme siyle oluşan ve toprağa verim kazandıran koyu renkli organik maddeye Humus denir.

Not: Yanlız humus toprak oluşumunu etkileyen bir etmen değildir.
Toprak Çeşitleri
Topraklar oluşumlarına göre 2 ana gruba ayrılırlar; BAŞLICA TOPRAK GRUPLARI
1- Taşınmış Topraklar: Akarsu, üzgar, Buzul gibi dış kuvvetlerin aşındırarak taşıdığı malzemeyi biriktirmesiyle oluşurlar. Çeşitli sahalardan toplanıp geldiklerinden, mineralce zengin yani verimli topraklardır. Buna göre;
• Akarsular --> Alüvyal Toprakları,
• Rüzgarlar --> Lösleri,
• Buzullar --> Morenleri oluştururlar Taşınmış Topraklar(Azonal) Yerli Topraklar (Zonal)
Nemli Bölge Kurak Bölge
Alüvyal Topraklar
Morenler (Buzultaş)
Lös Toprakları Tunra
Podzol
Terra-Rossa
K.Rengi Orman
Laterit
Çernozyom
Kestane R.Step
Çöl


2- Yerli Topraklar: Kayalarınbulundukları yerde çözülmesiyle oluşan topraklardır. Dolayısıyla bu toprakların özellikleri bazı şartlara göre belli olur.Bunlar;
• İklim
• Bitki Örtüsü
• Yağış Rejimi
• Canlılar ve Atıkları
• Anakayanın Cinsi
• Yerşekilleri'dir.
Yerli Topraklar 2'ye ayrılır.
a) Nemli Bölge Toprakları
• Tundra Toprakları: Kutba yakın alanlarda bulunan ve ya donmuş yada bataklık halde olan, tarım yapılamayan topraklardır.
• Podzol Topraklar: İğne ypraklı orman alanlarındasoğuk ve nemli iklim bölgelerinde, Rusya,Sibirya ve Batı Karadenizin Yüksek kesimlerinde görülen az verimli bir topraktır.
• Kahverengi Orman: Orta kuşağın nemli alanlarında görülen zengin humuslu bir topraktır. Karadeniz. Yıldız Dağları, İç anadolu ve toroslarda görülür.

Podzol (B.Karadeniz)
• Terra-Rossa (Kırmızı) Topraklar: Akdeniz ve Suptropikal iklim alanlarının toprağıdır. Gübreleme ile verimleri çok artar.
• Lateritler: Ekvatoral bölgenin fazla yıkanmış verimi düşük toprağıdır. Ülkemizde D.Karadenizde benzer topraklar görülür. Amazon, Kongo Havzaları,Güneydoğu Asya da yaygındır.

Laterit (D.Karadeniz)
b) Kurak Bölge Toprakları
• Çernozyom (Kara) Topraklar: Orta kuşağın yarı nemli step alanlarında görülür. Az yıkandıklarından bol mineralli ve dünyanın en verimli yopraklarıdır. Erzurum-Kars Bölümü ve İç Anadolunun Kuzeyinde görülür.Daha nemli ve gür bitki topluluklarının olduğu yerlerde bu topraklara Preri toprakları denir.
• Kestane Renkli Kahverengi Step Toprakları: Az yağışlı step iklim bölgelerinde ki düşük verimli topraklardır. Doğu,Güneydoğu, İç ve İçbatı Anadoluda yaygındır.
• Çöl Toprakları: Çöl alanlarında görülen ve fazla yıkanmadıklarından, bol kireçli ve tuzlu olan tarım yapılamayan topraklardır. Ülkemizde Tuz Gölü ve çevresinde görülür.
DIŞ KUVVETLER

Enerjisini güneşten alan ve yer şekillerinin oluşmasında yıkıcı etkiye sahip olan kuvvetlere dış kuvvetler denir.
TAŞLARIN ÇÖZÜLMESİ
1)Fiziksel (Mekanik ) Çözülme: Mekanik çözülmede en fazla etkili olan faktör , sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı arttıkça mekanik çözülme de artar. En fazla görüldüğü iklim çöl iklimidir. Mekanik çözülmede ayrıca tuz ve buz etkisi de vardır.
2)Kimyasal Çözülme: Kimyasal çözülmede en fazla nem miktarı etkilidir. Ayrıca sıcaklığın da etkisi vardır. Fakat sıcaklık çözünürlülük hızında etkilidir. Dolayısıyla yağış miktarı ve sıcaklık arttıkça kimyasal çözülme de artar. En fazla görüldüğü iklim Ekvatoral iklimdir.
3)Biyolojik çözülme:Bitkiler kökleri vasıtasıyla kayaları hem mekanik, hem de kimyasal yolla ayrışmaya uğratır.
TOPRAK OLUŞUMU (Pedojenez)
Etkili faktörler: 1)İklim şartları
2)Bitki örtüsü 3)Taşların özelliği
4)Arazinin eğimi 5)Zaman
Toprak,taşların çözülmesi ve içine çeşitli canlı kalıntılarının karışmasıyla oluşur.
Toprak Katmanları

1) A Horizonu: En üstte, iyice ayrışmış ve organik maddelerce zengin tabakadır. Ekim-dikim işleri burada yapılır (40cm).
2) B -Horizonu: Üstte yıkanan tuz ve kil gibi maddelerin biriktiği kattır.
3) C Horizonu: Temeldeki ana kayanın iri parçalarından oluşan katmandır.
4) D Horizonu: Henüz çözülmeye uğramamış ana kayadır.
OLUŞUMLARINA GÖRE TOPRAK TİPLERİ
1)Taşınmış Topraklar: Dış kuvvetlerin etkisiyle aşınarak,taşınan maddelerin çukur yerlerde veya düz yerlerde birikmesiyle oluşur.
Ör: Alüvyon, lös, moren
Bu toprakların ortak özelliği mineral maddelerce zengin olmalarıdır.
Türkiye’de bunlardan alüvyon toprağı bulunur.
2)Yerli Topraklar: Ana kayanın bulunduğu yerde fiziksel ve kimyasal yolla ayrışması sonucu oluşurlar. Bu toprakların genel özelliğinde daha çok iklim-bitki örtüsü ve kayanın özelliği etkilidir.
Bitki kök, dal ve yapraklarının çürümesi toprakta çürümesi sonucu humus oluşur.
Yerli topraklar, iklim özelliğine göre nemli ve kurak bölge toprakları diye ikiye ayrılır.
A-NEMLİ BÖLGE TOPRAKLARI:
Yağışın fazla olduğu iklimlerde görülür. Toprağın üst katında yıkanmanın etkisiyle mineral ve tuz bileşikleri azdır.
1)Tundra Toprağı: Kutuplara yakın yerde görülür. Yılın büyük bir kısmında donmuş halde bulunur. Yaz mevsiminde bataklık halini alan, tarıma elverişsiz topraklardır.
2)Podzol Toprağı: Soğuk nemli iklim bölgesinin iğne yapraklı ormanları altında görülen toprağıdır. Yıkanmanın etkisiyle açık renklidir. Verimi düşüktür. Türkiye’de Batı Karadeniz Bölümünde görülür.
3)Kahverengi orman toprağı: Ilıman kuşağın nemli iklim bölgesinde görülür. Yayvan yapraklı ormanlar altında görülür. Humus bakımından zengindir. Türkiye’de Karadeniz bölgesinde, Trakya’da, İç Batı Anadolu’nun kuzeyinde ve yer yer İç Anadolu Bölgesinde 1200m’nin üzerindeki yerlerde orman örtüsü altında görülür.
4) Terra-Rossa toprakları: Akdeniz iklim bölgesinde kalkerli arazi üzerinde görülürler. Demir oksitçe zengin oldukları için kırmızı renklidirler. Türkiye’de Akdeniz, Ege ve Güney Marmara Bölümünde görülürler.
5)Laterit toprağı: Ekvatoral iklim bölgesinde görülürler. Kimyasal ve organik çözülme çok hızlıdır. Bitki örtüsü sık olduğundan humus karışımı çok fazladır. Ancak yıkanmanın etkisiyle toprak mineral maddece fakirleşir.
Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölümünde görülür.
B-YARI NEMLİ VE KURAK BÖLGE TOPRAKLARI
Kurak bölgede oluşan topraklarda yağış azlığı nedeniyle, yıkanma azdır. Bundan dolayı tuz ve kireç oranı fazladır.
Yarı nemli bölge topraklarında step bitki örtüsünün çürüyerek toprağa karışması sonucu humus birikmesi olur. Bu sebeple verimlidirler.
1)Çernozyomlar (kara topraklar): Ilıman kuşağın yarı nemli bölgelerinde görülür. Gür ot topluluğunun çürüyerek toprağa karışmasından dolayı humus birikimi fazla olan dünyanın en verimli toprağıdır. Türkiye’de Erzurum-Kars Bölümünde görülürler.
2)Kestane renkli step toprakları: Yağışların az olduğu step bitki örtüsü altında görülür. Humus birikimi azdır. Verimi düşüktür. Kireç ve tuz oranı yüksektir. Türkiye'de İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görülürler.
3)Çöl toprakları: Çöl bölgelerinin tarıma elverişsiz topraklarıdır. Kimyasal ve organik çözülmenin yetersizliğinden dolayı daha çok kum yığınlarından oluşur.
__________________
fb öfkemsin gs nefretimsin !




GoD of WaR Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-10-2006, 21:46   #2
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

saolasın abi
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 21-01-2007, 13:15   #3
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

tşkler abi
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 14:49 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580