Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Elektronik & Bilgisayar

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13-07-2006, 03:19   #1
 
GoD of WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Port nedir?

Port nedir?
Turkce karsiligi liman anlamina gelir.Bilgisayar dünyasindan ayri olarak gemilerin yük indirip bindirdigi bölgedir. Donanimcilar dünyasinda ise özellikle donanimcilar diyorum buna dikkat edin portlar aynen limanin yaptigi görevi yapar. Yani belirli bir bilgiyi alir ve gerekli yere götürür.
Kisaca portun tanimina kablo girisleri diyebiliriz ama güzel bir açiklama gerekirse su sekilde tanimlayabiliriz; Dis birimlerle yani klavye, fare, monitör, yazici, tarayici ve bunun gibi araçlarla bilgisayar arasinda ki bilgi alisverisini saglar.

Bunu nasil yapar?
Dis birimler için özel olarak tasarlanmis portlar vasitasiyla bilgisayara baglanir ve onunla haberlesir.Portlar donanimcilar için kablo girisi demektir ama elektrige baglanan degil bilgisayara baglanan kablo girisleridir.


Yazilimci dünyasinda port kavrami daha degi******; Yine ayni sekilde belli bir limandan bilgiyi alir belli bir limana götürür.Ama yazilim dünyasinda port herhangi bir fiziksel baglanti yeri degil, mantiksal bir baglanma seklidir.Hardware degil software olan pop3 (110. port)(Post Office Protocol Ver3) ve www-http (80. port)(World Wide Web) gibi portlar bizim suan islemicegimiz yazimlicilarla ilgili ayri bir konudur.

Donanim alani içerisine giren portlara devam edelim;
Port tiplerine girmeden önce kablo girislerinde bulunan igneye benzeyen küçük demir parçaciklarina pin dendigini söylemek istiyorum. Pinler belirli bir görevi yapmayi saglayan giris ve çikislardir.Yani o küçük demir parçaciklarindan biri veriyi algilayabilir gönderebilir silebilir grup belirleyebilir ve bunun gibi daha birçok islemi yerine getirebilir.

Seri Port: 9 ve 25 pinden olusan iki çesidi vardir.Bir seferde bilgisayara sadece bir bit yollayabilir.Gunumuzde yerini daha hizli olan USB ile PS/2 portlarina birakmaya baslamistir fakat seri porta baglanabilen aygitlar evlerimizde mevcut oldugu ve onlari çöpe atamicagimiz için hala kullanilmaktadir.Bu porta fare, modem gibi cihazlar baglanabilinir. yavas ama stabil yani saglam ve temiz bir veri yoludur. Seri baglanti için en fazla 10 metre uzunlukta kablolar kullanilabilinir.

Paralel Port: Seri porta göre hizli olmasina ragmen ayni stabiliteyi saglayamaz. Çogunlukla yazici baglantisi için kulanilan bir porttur. Bu baglanti noktasina ayni zamanda LPT(LinePrinTer) de denmektedir. Bu portun bir pini bir seferde 8 bit veri gönderebilir. DB25 isimli portu kullanir.DB25 ismindeki 25 rakami kablo girisindeki pin sayisini ifade etmektedir. Yazici ve tarayici bu portu kullanmaktadir.Gunumzde paralel port seri port gibi yerini USB ye birakmaya baslamistir. dogabilecek sorunlardan kaçinmak için uzunluklari 5 metreyi asan kablolar kullanilmamalidir. Hedef aygit sadece PC tarafindan gönderilen komutlari islemekle kalmiyor PC' ye kendisi de veri gönderebiliyor.

PS/2 portlari: Klavye ve fare için kullanilirlar. Kablo girisleri fare ve klavye için farkli renktedirler.Bunlara takilacak donanim girisleride farkli renkleri içerirler; böylece karisiklik önlenir.PS/2 Portlari IBM tarafindan gelistirilmistir. Yeni çikan bazi anakartlar ps/2 yi desteklemiyor onun yerine usb kullaniyorlar.

SCSI portu (Small Computer System Interface): SCSI portun islevi çok sayida aygiti arka arkaya bilgisayara baglamak olarak özetlenebilir, bu sayi en fazla 15 dir. Sabit diskleri, CD-ROM aygitlarini ve diger çevresel birimleri destekler.SCSI anakart üzerinde standart olarak gelmez.Bunun için ekstra bir SCSI karti gerekmektedir. Kablo uzunlugu 3 metreyi geçmemelidir.

RJ-11 portu (Telefon hatti portu): Modem için kullandiginiz porttur.Içerisinde 6 tane ince kablo bulunmaktadir.Modem kablolarin uzunlugu 50 metreyi bulabilir.

RJ-45 portu (Ethernet karti portu): Network baglantisi için kullanilir. Içerisinde 8 tane kablo için kanallar bulunmaktadir. Kablo boyu 100 metreye kadar cikabilir.

USB portu: Hemen hemen her aygit için kullanilabilen bir baglanti çesididir. Oldukça hizli veri transferi saglayan bir baglanti standardidir. Saniyede 480 Mbps(57 Mega byte/saniye) veri transfer edebiliyor ve tek bir porttan 127 tane cihaz baglanabiliyor.2001 yilinda çesitli büyük firmalar tarafindan USB 2.0 gelistirildi.USB 2.0 diger eski USB versiyonlariyla uyumludur.USB kablosunun içinden 4 tane ince hat geçmektedir. Bunlar veri alip vermeye güç saglamaya ve sinyal üretmeye yarar. USB kablosunun uzunlugu en fazla 5 metre olabilir.

IEEE 1394 Firewire portu: IEEE 1394 portu hizli veri transferi yapabilen bir baglanti standardidir. Günümüzde hala popüler olarak laptoplarda ve digital cameralarda kullanilir.

Oyun portu: Ses karti üzerindeki dördüncü baglanti noktasi oyun portuna aittir. Buraya joystick, gameped ve direksiyon gibi oyun kumandalari baglanabiliyor. Kablo uzunlugu 5 metreyi asmamalidir.

Ses karti konnektörleri: Ses kartlari artik bazi anakartlarda tümlesik olarak gelmektedir(Onboard).Sesin giris ve çikislari bu konnektörler vasitasiyla saglanmaktadir. Bunlarin renkleride standarttir.Speaker için yesil, mikrofon için pembe ve ses girisi için de mavidir.Bazi ses kartlarinda Tv sesi icin siyah renkli line in konnektörü de bulunmaktadir.

Vega Portu:Her bilgisayar VGA portuna sahiptir. VGA kablosu her iki ucunda da PC ve monitör baglantilarina uygun 15 pinlik uçlara sahiptir. VGA sinyalinin aksi durumlarda epey zayiflayacagindan hareketle, resim kalitesinin de düsmemesi için kablo uzunlugu üç metreyi asmamalidir.

Sorunları Çözme
Sistemde bulunan port ayarlari kontrol edilmelidir; önceden eklenen portlarin yeni eklenilen portlarla karisiklik yaratmadigina emin olunmasi gerkir. Örnegin dahili modemi COM 2 olarak ayarlanmis ve yeni scsi karti üzerindeki COM 2' yi kullanilmaz hale getirmeyi unutmus olabilirsiniz.

Fiziksel port ayarlari dogrulanir. Isletim sistemindeki port ayarlari dogruysa, kartin fiziksel olarak o ayarlara uyacak sekilde ayarlanmis oldugundan emin olunmasi gerekir.
Kablo baglantilari kontrol edilmelidir. harici baglantilarin güvenli oldugundan emin olunmasi gerekir.
Çevre birimin gereksinimleri kontrol edilmelidir. Porta baglanilan aygit özel ayarlar gerektirebilir. Aygitin el kitabi kontrol edilmeli ve port ayarlari ona göre yapilmalidir.
Bios uzerindeki Chipset Feature setup içindeki özellikler kontrol edilmeli.Disable olan seçenekler enable yapilmalidir.Bir okulda çalisiyorsaniz ögrenciler USB portunu bios üzerinden kullanilmaz hale getirmis olabilir.

Iki Bilgisayarin Birbirine Baglanmasi
Ethernet kartiniz yoksa iki bilgisayari birbirine baglayip bilgi aktarmak için paralel(LPT) yada seri (COM) portlar veya USB kullanilabilir.Fakat USB pahali ve karmasik bir çözüm oldugu için simdilik seri ve paralel portlari kullanmak daha uygun. Bu is için hazir yapilmis kablolar da var ama kullanici bu isi kendisi yapabilir. Disi portlarda numaralar sagdan sola 1 den baslayarak büyür, erkeklerde ise tersi olur.

PARALEL PORT ILE:
5 metreyi geçmeyen en az 10 telli
kablo, iki adet 25 pin erkek paralel port konnektörü ile yanda yazili uçlari diger konnektöre baglanir. Eger tel çok ise yazili olmayan numaralar kendi numarasina baglanir.
Konnektör1 Konnektör2
2 15
3 13
4 12
5 10
6 11
7 2
8 3
9 4
10 5
11 6

SERI PORT ILE:
15 metreyi geçmeyen en az 3 telli
kablo, iki adet 9 pin disi seri port konnektörü ile yanda yazili uçlar diger konnektöre baglanir.
Kablolar bilgisayara bagladiktan sonra portlardan veri gönderen ve alan bir program kullanarak diger bilgisayar ile baglantiya geçilebilir.
Konnektör1 Konnektör2
2 3
3 2
5 5

Portlarla neler yapilabilinir?
Klavyenizden bir tusa bastiginizda kablonun içinden 1 ve 0 sifir rakamlari akmaya baslar.Bunun görünürde bir anlami yok ama bu rakamlar bilgisayara ulastiginda ulasan bir ise bilgisayar bunu gücü açiyorum sifir ise gücü kapatiyorum seklinde yorumlar.Yani 1 rakami +5 Volt 0 rakami 0 Volttur.Bu gücü kullarak düsük elektrik gerektiren cihazlari yada ev esyalarini çalistirabiliriz.Piyasada USB portunu kullanan kahve isiticilar, çakmaklar, pil sarj aletleri bulunmaktadir. Bizde portlari kullanarak yeni ürünler yaratabilir yada bilgisayarimizi daha çekici bir hale getirebiliriz.
Elektronikçiden alinicak LEDlerle (Light emitting diode) yada yanip sönen isiklarda deniyor pinleri birbirine baglayarak isik gösterileri olusturabilirsiniz.Bunu yapmak için C++ delphi gibi programlama dillerine ihtiyaciniz var.Portlar sayesinde bilgisayariniza degisik isiklandirmalar yapabilirsiniz. Örnek olarak pascal da hazirlanmis asagidaki kodlari inceleminizi tavsiye ederim.
Kod:
Uses wincrt;
Var
Port1 : integer;
a, b : byte;
begin
clrscr;
repeat
a :=1 ;
for b:= 1 to 6 do begin
port [$378]:=a;
a:=a*2;
delay (2000);
end;
until keypressed;
end.

Bu program çalistirildiginda paralel porta bagli 6 LED en sagdakinden baslamak üzere sirasiyla yanacaktir.Burda önemli olan programin 10. satirindaki port $378 komutudur.$378 ifadesi portu temsil eder.Bu rakami degistirerek ve birkaç komut ekleyerek benzer programlar yaratarabilir CD-Rom hard-disk klavye gibi cihazlari kontrol edebiliriz.

Ayni sekilde yine portlari kullanan ama piyasada bulunmayan çesitli ürünler yaratabilirsiniz. Örnek olarak bir bilgisayarin portuna baglicagimiz veri kaydedici bir cihaz ile o makinada yapilan tüm islemleri izleyebilir yada müdahale edebiliriz.Makinaniza en iyi firewall lari yükleseniz bile bilgisayarin içini açip portlariniza bakmazsaniz bilgilerinizi kolayca çaldirabilirsiniz.
Teknik servisinizde çalisan bir elemanin yapilmasi çok kolay olan bu cihazi makinaniza yerlestirmesi takdirde kredi karti bilgilerinizden ösym numaraniza kadar herseyinizi çaldirabilirsiniz.Bu yöntem kumarhanelerde tek kollu makinalarda sikça kullanilir.

Asp ile port kontrolu
Bir applet kurulup fiziksel portlar kontrol edilebilinir. Ve bu asp yi hazirlayan kisi bilgisayar kullanicilarinin makinelerindeki çesitli bilgilere ulasabilir.
Visual basic, delphi gibi program dilleri ile bir dll yazarak bu apilere ulasacak bir kütüphane olusturur sonrada bunlari asp içinden çalistirarak port kontrolunu saglayabiliriz.
Birçok frewall ve virüs koruma programlarinda hatta explorer ayarlarinda bile appletleri çalistirma isimli seçenek bulunur.Ama eger appletleri çalistirmazsak internetten yeteri kadar zevk alamayabiliriz.Istemedigimiz kisilerin appletler vasitasi ile sistemimize girmesini önlemek için güvenmedigimiz sitelerde appletleri yada activex i çalistirma seçenegini isaretlemeliyiz.Eger explorer ayarlari ile oynamadiysaniz inernet explorer her bir applet yada activex çalisicagi zaman kullaniciyi uyarir.

Visual Basic'te port kontrolu
Open komutu ile seri ve paralel iletisim saglanabilinir.
Bu komutu hatirlayalim;

Open "Dosya Adi" For ErisimModu As #DosyaNo
Örnek olarak: Open sayilar.txt For Output As #1

Buradaki dosya adi yerine seri port "COM1:" veya "COM2:", yada paralel port "LPT1:" veya "LPT2:" kullanilabilinir.

Simdi Open komutu ile LPT2 portunu açalim ve Write# komutu ile bu porta bilgi gönderelim. Gönderdigimiz bilgiler eger LPT2 üzerinde printer varsa çikti alabiliriz.

Kod:
Private Sub Form_Load()
Open "lpt2:" For Output As #1
Write #1, "Bu satirlar yazicidan cikicak"
Write #1, "Bu kod ile printer kablolarinizda bir sorun olup olmadigini"
Write #1, "kontrol edebilirsiniz"
Close #1
End Sub


Eger printerimiz LPT2 portuna bagliysa bu bilgiler yazicidan çikicaktir.Bu kod ile printerimizin fiziksel ayalarinda bir sorun olup olmadigini da denetlemis oluyoruz.

Bir baska örnekte bugünlerde çok moda olan dialer programlarinin benzeri birsey yaratabiliriz
COM2`ye baglanmis bir modem`e 2252442 nolu numarayi çevirmesini söyleyelim. Modeme bir numara çevirmesini söylemek için "ATDT" komutu kullanilir.

Kod:
Private Sub Form_Load()
Open "com2:" For Binary As #1
Put #1, , "ATDT 2252442" & vbCr
Close #1
End Sub


Yazicaginiz degisik kodlar ile firewall ve virüs koruma programlari kolayca atlatilabilinir.

Ek bilgi: Yeni programlama dillerinde direkt porta atifta bulunarak degilde portun üzerinde takili olan cihaz kastedilerek kodlar düzenleniyor örnek olarak delphi de mciSendString('Set cdaudio door closed wait', nil, 0, handle); komutu CD-Rom kapagini kapamaya yariyor
__________________
fb öfkemsin gs nefretimsin !




GoD of WaR Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-10-2006, 16:26   #2
 
OnuR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

saolasın...
__________________




Besiktas JK






.
OnuR Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-10-2006, 19:33   #3
 
xarizma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

bilgi icin saol.
xarizma Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-10-2006, 21:15   #4
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkrler verdiğn bilgiler için..
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-10-2006, 15:44   #5
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler,gerçekten faydalı bilgiler
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-10-2006, 16:01   #6
junior-1903
 
R€D-D€V!L-1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

sağol abi güzel paylaşım
__________________
gücüne güc katmaya geldik formanda ter olmaya geldik BEŞİKTAŞ seninle ölmeye geldik....
R€D-D€V!L-1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 21-01-2007, 01:04   #7
Forumun Basketçisi
 
AyTeK54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

teşekkürler
__________________
вιzє єğℓєηмєуι уαηℓış öğяєттιℓєя çüηкü σηℓαя нιç "ραѕ¢αℓ ησυмα" ιℓє ∂ιѕ¢σуα gιтмє∂ιℓєя...
AyTeK54 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 01:57 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580