çarşı grubunun inönü'Nün en güzel yerinde bedava kitleler halinde maçları seyretmesinin bir karşılığı tabii ki olacaktır...
burada önemli ve bana göre üzücü olan nokta, çarşı grubunun böyle bir bedava maç izleme durumunun genel olarak beşiktaşlılar arasında kabul görmemesidir, bunun bariz bir kanıtını ortaya koymak çok da kolay değil ama elimizde 1-2 nüans var:
bilgili yönetimi döneminde tamamen beşiktaş'ı kurumsallaştırma yolunun başlangıcında, bir kulübün en büyük gelirini oluşturacak olan statta değişik bir sisteme geçilip loca sayısını arttırma ve çarşı grubunu kale arkasına alma hamlesinin ardından çarşı'nın o dönemki yçnetime olan tavır değişikliği sonucu ekmeklerine yağ sürüldüğü bir ortamda edilen iğrenç küfürler sonucu yönetimin istifası, neydi buradaki bu kadar küfür edilebilecek ortamın oluşmasına sebep, ligin 2. yarısında gösterilen başarısız saha içi performansı mı yönetime ve başkana edilen küfürlerin nedeni, eğer bunu savunursanız sadece kendinizi avutmuş olursunuz, bu tamamen rant elde edemedikleri muhteşem bir yönetime kötü anı kollayarak yapılan bir saldırıydı, bunu birileri yaptırdı iddiası beni aşar, buna giremeyeceğim...
diğer bir nüans ise evimde izlediğim ve hangisi olduğunu hatırlamadığım bir iç saha maçında, beşiktaşlı bir yöneticinin lig tv mikrofonlarına konuşurken verdiği şuna benzer bir demeç: "bugünkü maç için sadece 2-3 bin bilet sattık, bu rakam daha fazla olmalıydı vb.", bu konuşmanın sadece benim dikkatimi çeken kısmı, ilginç olan kısım da şu ki; o gün maçta tam 25 bin taraftar vardı, kaba bir hesapla sezon başı satılan kombine sayısını maksimum 12 bin olarak düşünsek, o günkü maçtaki satılan 3 bin bileti de koysak, bunu yanına en fazla 2-3 bin de olmamalı ya sponsorlara dağıtılan biletleri de koysak bu rakam 17-18 bini geçmez, ne oldu peki geri kalan 7-8 bin taraftara?..
bunlar ince şeyler ama çarşı'nın gösterdiği insanüstü destek çabası, yaptığı şovlar ve toplumsal konulara duyarlılığı gibi pozitif şeylerinin gölgesinde kalacak kadar ince olmamalı, aslolan beşiktaş'tır, gerisi teferruat, dünya üzerinde hiçbir taraftar grubu kulübün üstüne çıkamaz, ama bizde yeni stad projesi kısmen açıklandıktan sonra bile yan taraftaki lacalar kaldırılıp çarşı'ya ayrılsın gibi hayatımda duymadığım saçmalıkta laflar duymaya başladım, yok ya, zaten beşiktaş'ın yönetiminin, taraftara karşı yaptırım gücünüeline geçirmeden stad yapma işine girmesi saçmalıktan öteye gidemez, neyse çok uzadı, konunun özeti; artık bazı şeylerin farkına varma zamanı geldi de geçiyor bile... |