Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı > Haberler

Haberler Bu Bölümde Gündem Yaratan Haberler Tartışılır.

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15-04-2008, 11:37   #1
hüngürella
 
HandaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Türk erkekleri çok az tıraş oluyor

Gillette, traş denince dünyada akla ilk gelen marka. Devamlı yenilenen ürün gamı ve özellikle ünlü isimlere yer verdiği reklam kampanyaları ile adından söz ettirmeyi başarıyor.


Gillette son günlerde yeni ürünü ve yeni reklam kampanyası ile tüketicilerin karşısındaki yerini aldı. Üç bıçaklı Mach3'ten sonra çıkartılan 5 bıçaklı Gillette Fusion, şu anda markanın en gözde ürünü. Gillette, tıraşta devrim yaratacağına inandığı Fusion ile pazarda oldukça iddialı görünüyor.
Gillette'in Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya Cumhuriyetleri Bölgesi'nden sorumlu Pazarlama Koordinatörü İhsan Karagöz ile hem Türkiye'deki pazarı hem de çok iddialı oldukları Gillette'in yeni ürününü konuştuk.

İYİ BİR TIRAŞ İÇİN SADECE İYİ BİR BIÇAK YETMEZ

Gillette, yeni ürünü Fusion'ı geçen sene ekim ayında piyasaya çıkardı. İhsan Karagöz, ekim ayından nisan başına kadar olan ilk reklam kampanyasında ürüne odaklandıklarını belirterek şunları anlattı:
"Fusion'un ilk reklamı daha çok ürün odaklı bir reklamdı. Biz zaten pazarlama stratejimizde şuna dikkat ederiz: İlk çıkan ürünler genelde devrim yaratan ürünler olduğundan, öncelikle ürün özellikleri iletişimini kurmaya özen gösteriyoruz. Ekimden nisana kadar olan kampanyada temel özellikler olan beş bıçakla oluşturulan bir tıraş yüzeyi ve arkadaki düzeltici tek bıçağının sağladığı hassas tıraş olma özelliğinin üzerinde durduk."

-Önceki stratejilere göre farklı uygulamalar yaptınız mı?

Evet, iki önemli farklı uygulama yaptık. Fusion ilk kez iki tane ürünle çıktı ve bu dünyada ilk kez oluyor. Biri manuel Fusion, diğeri pilli Fusion. Biz genelde önce manueli sonra pilliyi çıkartırdık.

Bir diğer ilk ise, biz bu ürünü lanse ederken hem tıraş öncesi hem de tıraş sonrası ürünlerini beraber çıkardık. Bu da yeni geliştirdiğimiz bir kavram. Biraz da insanları tıraş konusunda eğitme misyonumuz olduğundan, 'iyi bir tıraş için sadece iyi bir tıraş bıçağı yeterli değildir' diyoruz. Bunun yanında iyi bir tıraş öncesi balsam ve iyi bir tıraş sonrası tıraş sonrası (after shave) ürün de gereklidir. O yüzden bu Fusion bıçağına en uygun ürünleri geliştirerek Fusion jeli ürettik. Bu devrim yaratacak bir ürün. Her ne kadar medyada fazla ilgi çekmediyse de tüketiciler çok ilgi gösterdi."

BİR TIRAŞTA YÜZE 350 DARBE GELİYOR

- Nesi farklı bu jelin?

Size şöyle bir bilgi vereyim. Bir insan tıraş olurken suratına 350 kere bıçak darbesi vuruyor. Küçük küçük küçük birsürü bıçak darbesi... Bu 350 darbenin ilk 50-60 darbesinden sonra yüzdeki tıraşa hazırlık ürünü yok oluyor. Çünkü insanlar kestiği yere bir daha dönüyor, düzeltiyor, aynı bölgeden 2-3 kez geçiyor... tıraşın önemi bir kısmı tıraşa hazırlık ürünü olmaksızın yapılıyor.
İşte biz bu yüzden bu jeli geliştirdik. Üzerindeki köpük tabakasını alsanız bile suratınızda çok ince bir tabaka oluşturuyor ve yıkayana kadar gitmiyor. Yani tıraş bıçağını hiçbir şekilde yüzünüze çıplakken vurmuyorsunuz. Böylece hem tıraş bıçağının kayması kolaylaşıyor hem de cildin tahriş olması engelleniyor. Özellikle hassas cşiltler için süper bir sonuç yaratıyor.
Yine tıraş sonrası balsam mesela... Bunları özellkle gidip Fransa'da güzellik imalatçılarında ürettirdik. Süper gelişmiş ürünler. tıraş sonrasından yüzün tekrar doğal nem dengesine ulaşabilmesi için geliştirildi.

- Peki bu tıraşa hazırlık ürünlerine ilgi nasıl?

Çok yüksek. Türkiye herhangi bir tıraşa hazırlık ürünü kullanma oranı açısından ABD ve Avrupa ile aynı seviyede. Mesela Gillete Fusion makinasını alan herkes bir tane de jel alıyor. Orada oran yüzde 100. Aftershave balsamda ise oran yüzde 25 seviyesinde. İlgi bizim beklediğimizden çok daha yüksek.

SURATIN YANMASINI İYİ BİRŞEY SANIYORLAR

- Neden ilgi arttı sizce?

Biz mağaza içi görsellikte tüketici eğitme anlamında kategori liderliği yapıyoruz. Bugün herhangi bir bıçakla tıraş olabilirsiniz ama sonuçlarına katlanırsınız. Mesela tıraştan sonra kolonya sürüp o suratın yanmasını iyi birşey sanıyorlar. Halbuki suratınız yanmamalı. Suratınızın yanması demek, tahriş olduğu anlamına gelir. Bir tıraş bıçağı yüzü tahriş etmemeli. Etmemesi için de sadece tıraş bıçağının iyi olması yetmiyor. Tıraşın öncesinin ve sonrasının bir bütün olarak düşünülmesi lazım. İşte biz bunu anlatmaya başladık insanlara.
Bir standa siz makineyi, jeli ve after shave balsamı aynı anda koyduğunuzda tüketici onun ne olduğunu çok iyi anlıyor. İlla gözüne sokmanıza gerek yok yani.. Biz çaktırmadan bir iletişim kurduk ve sonuçlarını aldık...

ALTI AYDA PLANLADIĞIMIZI İKİ AYDA SATTIK

- Fusion satışlar nasıl gidiyor?

Fusion satışları inanılmaz iyi gidiyor. Biz altı ayda satmayı planladığımız ürünü sadece iki ayda sattık.

- Bir nedeni var mı?

Birincisi devrim yaratacak bir ürün. İkincisi paketi ve reklamı dikkat çekici bir ürün. Araştırma kurululu tarafından dünyanın en iyi reklamlarından biri seçildi. Bunu değerlendirirken ikna etme ve bilinirlik anlamında değerlendiriyorlar. Başarılı bir lansman. ABD'de çok başarılı oldu, Avrupa'da başarılı oldu ve şimdi de Türkiye'de çok başarılı. Türkiye'de hatta power makina dediğimizi pilli makina manuel makinanın önüne geçti.

- Bu pil ne işe yarıyor?

Makinanın içinde küçük bir braun motoru ve pil var. Bu pil titreşim yapıyor ve YENİ ÜRÜNÜ ÇIKAR, ESKİSİNİ ÖLDÜR
-Gillette Fusion'ın fiyatı ne kadar?

Pilli olan 19.90 YTL'den satılıyor. Bir bıçak ve pil dahil. Manuel olanı ise iki bıçak hediyesi ile 17.90 YTL'den satılıyor.

- Bu ürün gelince diğerlerinin satışında bir düşüş oldu mu?

Oldu tabi. Zaten bu ürünü alanlar, o ürünü kullanlardan geliyor.

- Yenileri geldikçe eskileri de kalacak mı, yoksa piyasadan çekecek misiniz?

Bizim stratejimiz şudur her zaman: Yeni ürünü çıkar, eskisini öldür...
Bir 10 sene sonra filan eski ürünler kalkar piyasadan. Biz 1998 yılında ilk kez Mach 3'ü çıkardık. O zaman yüzde kartuşlu ürünlerde Sensor Excel'in pazar payı yüzde 80'di. Yine o günlerde bir gün piyasanın yüzde 80'inin Mach 3 olacağı herhalde kimsenin aklına gelmezdi. Fusion çıkana kadar Mach 3'ün pazar payı yüzde 80'di. Fusion'dan sonra ise ilk etapta yüzde 70'e indi. Fusion 10 puanı ilk atı ayda aldı. Ama hızla değişim sürüyor.
yüzünüzde uyuşturucu etki yaratarak tıraşı çok kolay ve keyifli hale getiriyor. Hatta bir süre sonra pilsiz tıraş olduğunuzda eksikliğini hissediyorsunuz....

-Neden pilli ürüne daha çok ilgi gösterdiler?

Bizim ilk pilli çıkardığımız ürün Mach3 Power'dı. O zaman bunu almayanlar şimdi yeni bir ürün almışken pillisini alalım dediler.

TEMİZ PAK ERKEKLERİ HEDEFLİYORUZ

-Fusion'da hedef kitleniz kim?

Demografiklerden ziyade bizim segmentasyonumuza göre temiz pak erkekler ve hayata yeni başlayanlar diye adlandırdığımız iki faklı hedef kitlemiz var. Temiz pak erkekler, tıraşına, görünüme özen gösteren, genelde beyaz yakalı, 15-35 yaş arası ve göreceli olarak orta ve ortanın üzeri gelir seviyesindeki kitle.

Hayata yeni başlayanlar ise üniversiteden yeni mezun olabilir, işe yeni başlamış olabilir, yeni evlenmiş olabilir... Ya da henüz belki belli bir seviyeye gelmemiş ama yeni bir defter açan ve kirli sakaldan vazgeçip tıraşın önemli hale geldiği insanlar.

-Yaşlılardan pek umudunuz yok galiba?

Şimdi pazarlamada genelde genç kitleler hedeflenir. Genç kitle 'gelecek' demek ve gençleri ikna etmek çok daha kolay. Yaş ilerledikçe ikna olmak zorlaşır.

NEDEN HENRY?

Gillete'in yeni reklam kampanyasının konsepti şampiyonlar. Golfün şampiyonu Tiger Woods ve tenisin şampiyonu Federer Gilette'in reklam yüzleri. Sadece onlar değil tabii. Futboldan da bir şampiyon olarak Fransız futbolcu Henry belirlenmiş. Peki neden Henry? Cevabını İhsan Karagöz veriyor...

"Şimdi bu çok çetrefilli bir iş. Bizim eski şampiyonumuz Beckham'dı. Adam gerçek bir şampiyon. Baktığınız zaman belki dünyanın en iyi futbolcusu değil ama iyi bir futbolcu. Adam sadece futbolu ile değil kişisel görünümü ile de bir marka elçisi olabilecek bir sporcu. Bu çok önemli. Eğer siz Gillete gibi bir erkek markasından bahsediyorsanız, marka elçisinin arkasında da bir doluluk olmalı. Markayı temsil edebilme özelliği olmalı. İşte Beckham böyleydi...
Biz Beckham'dan sonra tek bir kişi değil, bir grup şampiyon seçelim dedik. ve üç adam seçtik. Ben de bu seçim ekibinin bir parçasıydım. Şimdi ABD için bir şampiyon seçmemiz gerekiyordu ve orada en önemli sporlardan biri golf, golfün de tartışmasız şampiyonu Tiger Woods. Bu kolaydı...
Tenis Türkiye'de çok çok ilgi görmüyor ama dünyada çok popüler ve önemli bir spor. Şampiyon kim Federer. O da tamam...

Şimdi bunların yanına dünyanın her tarafında geçerli olan bir spor daha koymamız gerekiyordu. Kesinlikle futbol... Ama şöyle bir durum var burada: Bireysel sporlarda şampiyon bulmanız kolay ama takım sporlarında pek kolay değil. İşte zaten Henry konusunda sizin kafanızda oluşan soru işareti de bundan kaynaklanıyor. Mesela siz Ronaldinho çok daha iyi diyebilirsiniz. Eğer Maradona gibi Pele gibi isimler yoksa seçmek hiç kolay değil.
Biz burada Dünya Kupası şampiyonu olan Fransa'ya baktık. Gerek Arsenal'deki gerekse de Barcelona'daki performansı, önde gelen futbolculardan olması ve bütün ülkelerdeki duruşu itibariyle Henry açık ara önde çıktı.

- Beckham ile aralarında büyük bir fark var ama...

Henry Beckham'a göre çok daha sakin ve düzgün duran bir adam. Şimdi dikkat ederseniz Tiger Woods ve Federer de öyle. Zaten özellikle seçildi.

TÜRKİYE'NİN ŞAMPİYONU KENAN SOFUOĞLU

Gillette'in kampanyası dünyda genelde bu üç şampiyon üzerinden yürüyor. Türkiye'de ise bir dördüncü şampiyon daha eklenmiş. O da Adapazrı'nda bir tamirhaneden çıkarak motor sporlarının yeni yıldızı olmayı başaran Kenan Sofuoğlu. İhsan Karagöz neden Kenan Sofuoğlu'nu özellikle istediklerini anlattı..

"Şimdi biz bu kampanyanın Türkiye ayağına geldik. Bu tüm dünyada lanse edildi, birçok ülkede de sadece üçü kullanıldı. Gillette bize dedi ki; "Bu üçü kendi başına çok yeterli. Şampiyon olmayı çok iyi ifade eden isimler. Ama eğer isterseniz bunların yanına bir de lokal şampiyon koyabilirsiniz". Ve biz bu Türk şampiyonu çok istedik...

Şimdi bu adamlar şampiyon olabilir. Ama bizde bir Türklük gururu vardır ya, bana ne Thiery Henry'den, adam Fransız, üstelik dünya kupasında muhtemelen bizim de rakibimiz olacak. Ben dedim ki bir Türk şampiyon istiyorum...
'Tamam' dediler, 'serbest'. 'Ama buraya koyacağınız adam bu üçünden daha aşağı olmayacak'. Çünkü bir bakıma siz o adamların üzerinde olan marka eşitliğini buraya transfer ediyorsunuz... Böyle değerlendirdiğiniz zaman Kenan Sofuoğlu şu anda Türkiye'nin en başarılı sporcusu. Tek bir soru işaret vardı kafamızda. Motor sporları çok fazla yaygın değil maalesef Türkiye'de...

-Kenan Sofuoğlu ismini herkes biliyor mu?

Valla bilinirlik tahmin ettiğimizin üzerinde. Ama tabii ki bugün bir Hakan Şükür dediğiniz zaman yüzde 100 bilirler de Kenan Sofuoğlu dediğiniz zaman bu oran biraz düşüyor.

BİZ BURADA BİR ŞAMPİYON OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTEDİK

İHSAN KARAGÖZ KİMDİR?
1965 İstanbul doğumlu olan Karagöz, üniversite eğitimini 1986 yılında Marmara Üniversitesi Ekonomi bölümünde tamamladı. İstanbul Üniversitesi'nde İsletmecilik İhtisas Programını da bitiren Karagöz, iş hayatına Marsa Kraft JS Pazarlama bölümünde başladı. Sırasıyla, satış, bilgi sistemleri, lojistik ve pazarlama bölümlerinde görev aldıktan sonra 1997 yılında Gillette Pazarlama bölümünde Permatik Ürün Müdürü olarak göreve başladı.
2001 yılında Gillette Tıraş Bıçakları ve Kişisel Bakım ürünlerinin Türkiye ve Akdeniz bölgesinin Pazarlama Direktörlüğüne geldi. 2004-2006 yılları arasında Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Kişisel Bakım Ürünleri Pazarlama Direktörlüğü görevini Londra’daki bölge merkezinde üstlendi. 2006 yılı Mart ayı itibariyle P&G entegrasyonu süreci içinde Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri bölgesinden sorumlu Tıraş bıçakları, kişisel bakım, Duracell ve Braun Elektrikli ürünler kategorilerinden sorumlu Pazarlama Direktorü pozisyonuna atandı.
Kenan sporcular arasında gerçekten çok başarılı. Kendisiyle uzun zaman geçirdik ve çok düzgün bir insan olduğunu gördük. Türkiye'nin gurur duyabileceği bir sporcu. Özel hayatıyla, disipliniyle, işine gösterdiği özen ve başarısı ile... Bakın Supersport'ta birinci olmak hiç kolay değil. Dünyanın her tarafından cebinde deli gibi para olan insanlar gidiyor oraya. Bu çocuk Adapazarı'ndan bir tamirci çırağı olarak çıkmış ve kendi imkanlarıyla gidip şampiyon olmuş. Bazı şeyleri kendisi de anlatıyor, inanılmaz...

Biz dünyaya, Türkiye'ye, herkese burada bir şampiyonun olduğunu göstermek istedik. Bunun bilinirliğini yaratmamız lazım. İkincisi Türk insanına şu mesajı vermek istedik. "Çalışırsan başarabilirsin. "
Bu bir sembol bizim için. Hayatın her alanında çalışırsa dünya şampiyonu olabilecek bir yığın Türk var. Bizim misyonumuz bu zaten. Bu adamların her birine teker teker baktığınız zaman reklamda şunu söylüyorlar: 'Dün dündür' diyor. 'Dün elde ettiğim şampiyonluk benim için birşey ifade etmez' diyor. 'Benim için önemli olan bugün' diyor, 'yarın değil'. Ben bugün şampiyon olursam ve hergün aynı şekilde güne başlarsam, süren bir şampiyonluk yaşayabilirim. Bizim vermeye çalıştığımız en önemli mesaj da bu zaten. Geçmişinle böbürlenmeyi bırak ve bugüne, yarınlara bak..."

Gillette'in dünya çapında en iyi kampanyalarından biri oldu.


-Futboldan özellikle mi kullanmadınız?

Evet, özellikle kullanmadık. Çünkü hatırlarsanız bizim bir önceki kampanyada Rıdvan ile Beckham'ı yan yana getirirken, biz aslında oraya bir futbolcu arıyorduk. Çünkü Rıdvan artık bir yorumcu. Ama biz bir takıma daha yakın dursun istemiyoruz. Bugün Tuncay deseniz İngiltere'de oynamasına rağmen Fenerbahçe algılanıyor, Nihat deseniz hala Beşiktaşlı algılanıyor. O yüzden biz orada kutuplaşma olsun istemedik. Bir de futbol dediğiniz zaman bir tane isim öne çıkamıyor. Ama kullansak herhalde Tuncay olurdu...
BU BIÇAK SAYISI NEREYE KADAR GİDECEK?
Tıraş bıçağı sektöründeki değişim durmak bilmiyor. Tek bıçaklı ürünlerden sonra hayatımıza önce çift bıçaklı sonra da üç bıçaklı ürünler girdi. Daha sonra Wilkinson dört bıçaklı bir ürün çıkardı. Gillette ise dördü atladı, üçten direk olarak beşe geçti. Peki dördüncü bıçak nereye gitti? Bir diğer soru ise şu: Bu beş bıçak da yetmezse daha kaç bıçak eklenecek? Yanıtlarını İhsan Karagöz veriyor...
"Burada mesele bıçak meselesi değil. Biz burada tıraş yüzeyi kavramından bahsediyoruz. Orada 3'tü, 5'e geçti, 6'ya çıkacak mı 8 mi olacak... Mesele bu değil. Aslında bunun arkasında yatan konuyu en iyi dingil örneği ile anlatabilirim. Kamyonlarda tekerlek niye artar çünkü daha fazla yük taşındığı için. Aynı mantık... Eğer siz yüzünüze uyguladığınız basıncı üç bıçağa uygularsanız bıçak başına gelen yük yüksektir. Biz beş bıçakla bu yükü yüzeye daha fazla yayıyoruz ve dolayısıyla tahrişi minimize ediyoruz. Bütün mantık bu.
- O zaman bu mantıkla önümüzdeki dönemde bıçak sayısının artması beklenebilir mi?

İnanın hiçbirşey bilmiyorum ama bunun bir sınırı var. Mesela 5 bıçaktan 7 bıçağa çıkabilirsiniz ama bunun size katkısı ne kadardır bunu bilemiyoruz. Onu bizim Boston'daki laboratuarlarda geliştiriyorlar. Tüketici ihtiyaçlarını test ederek o döneme en uygun ürünü çıkarmaya çalışıyoruz. Belki önümüzdeki dönemde 5'ten 7'ye geçmeyebilir, başka birşey olabilir veya bakarsınız teke düşer...


8 YTL PAHALI MI?

Kartuşlu ürünlerin bıçakları genelde biraz pahalı. Hatta artık marketlerde kilitli kasalarda saklıyorlar. Ancak fiyatın pahalı olup olmadığı konusunda İhsan Karagöz başka bir noktaya dikkat çekiyor... Tıraş başına düşen fiyat...

"Biz tıraş başına fiyatı değerlendiriyoruz. Bizim şu anda en pahalı bıçağımız 8 YTL civarında. Bunu gelin bir Permatikle kıyaslayalım.
Ne kadar Permatik? 50 kuruş. Ne kadar tıraş olursunuz, mesela 3 kere. Bir fusion ile yaklaşık 1.5 ay, haftada beş gün tıraş olabilirsiniz. Yani 8 YTL'ye 30 tıraş. Permatik kullanırsanız, 10 tane permatiğe ihtiyacınız var. 3 lira fazla vererek Fusion ile tıraş olabiliyorsunuz...

Fusion bıçağını 3 ay boyunca da kullanan var. Hatta bir müşterimiz 6 ay kullandığını söyledi. Biz tavsiye etmiyoruz ama 6 ay boyunca kullanmış... Dolayısıyla böyle baktığınızda fiyat hiç de pahalı değil. Hatta sizin tıraş olma sıklığınıza bağlı olarak daha bile karlı olabilirsiniz.

Üstüne üstlük fusion tıraşı da yanınıza kar kalır. Bugün tek bıçaklı bir ürünle tıraş olduğunuz zaman yüzünüzü kesme riskiniz var. Bundaki kesme riski minimize edilmiş durumda.

TÜRKİYE KULLAN-AT CENNETİ

- Türkiye'de tıraş bıçağı sektörünün büyüklüğü nedir?

300 milyon bıçaklık bir pazar var. Bunların yüzde 80'i 'kullan-at' dediğimiz permatik tipi ürünlerden oluşuyor. Türkiye, bir 'kullan-at' pazarı. Yaklaşık yüzde 7-8'i kartuşlu ürünlerden, kalanı da klasik jilet dediğimiz ürünlerden oluşuyor.

Pazar paylarına bakarsanız, biz yüzde 55 ile lider durumdayız. Bizden sonra ise Derby gelir. Daha sonra da Wilkinson, Arko ve Big gibi firmalar geliyor.

- Yüzde 80 çok büyük bir rakam...

Öyle... Bu nedenle de çok büyük bir potansiyel var. Bizim hedefimiz adım adım ilerlemek. Çünkü bizim sadece Fusion'ımız yok. Bizim diğer pazarda da önemli ürünlerimiz var.

Permatik bizim markamız, Blue II bizim markamız... Bu pazarda da yenilikleri sürdürmeye devam ediyoruz. Burada önemli olan bizim ne istediğimiz değil, tüketicinin ne istediği... Tüketicinin hayatını kolaylaştırabileceğiniz her alanda o ürünü sunmaya çalışıyoruz. Bizim ilk hedefimiz kartuşlu ürünler pazarını Fusion aracılığı ile Türkiye genelinde yüzde 10'a çıkarmak.
Burada mesela Babalar Günü gibi aktiviteler önemli. Ayrıca biz yeni kampanyamız dahilinde bir promosyon yapıyoruz. Fusion alanlar Kenan Sofuoğlu veya Henry ile tanışma fırsatı elde edebilecekler. Kenan ile İtalya'da, Henry ile de İspanya'da tanışabilecekler...

TEK FABRİKA KOCA KITAYA YETİYOR
-Gillette'in kaç fabrikası var?

Çok var ama kartuşlu ürünler yükte hafif pahada alır olduğundan üç fabrika dünyayı beslemeye yetiyor. Bir tanesi Boston'da, bir tane Berlin'de bir tane de Polonya'da var. Bu üç fabrika kartuşlu ürünleri üretiyor.

- Türkiye'de bir üretim planı var mı?
Türkiye'de fabrikamız yok ve zaten bu seviyeye ulaşmış talep de yok. Bütün ABD kıtasını sadece Boston'daki fabrika besliyor. Türkiye'ye ise ürünler Berlin ve Polonya'dan geliyor.

Bizim zaten Procter&Gamble (P&G) olarak yatırımlarımız var ama Gillete olarak Türkiye'de bir yatırım planımız yok. Türkiye P&G için deterjan ve çocuk bezi açısından çok önemli. Buradan ciddi bir ihracat yapılıyor. Şimdi P&G'de şöyle bir şey var: Türkiye çocuk bezi, deterjan ve kadın hijyen ürünleri üretecek. Bu alanda uzmanlaştırıyor ve bence bizim için daha iyi oluyor. Çünkü Gillet'in ürünleri biraz daha teknoloji ağırlıklı ürünler ve fabrikalarda daha az kişi çalışıyor. Diğerleri daha fazla istihdam yaratıyor.


TÜRKLER AZ TRAŞ OLUYOR

- Türkiye'de ortalama tıraş olma sıklığı nedir?

Haftada 2.3 kere. Bu da aslında çok düşük.

- Dünya ortalaması nedir?

Dünya ortalaması diye birşey çok zor. Ama ülke bazında gidebiliriz. Mesela İngiltere'de bu rakam 4.5, ABD'de 5 civarında. Kazakistan'da ve Rusya'da 3.5. Biz en altlarda yer alıyoruz. Türkiye'de insanları ayda bir kez daha fazla tıraş ettirirsek, toplam pazar yüzde 10 büyür. Düşünebiliyor musunuz, haftada değil, sadece ayda bir kez...

- Bu tip yeni ürünlerle tıraş olma sıklığı artar mı?

Şimdi şöyle birşey var. Bu iş iki taraflı. Birincisi, Türk erkeğinin tıraş olmaktan biraz yüksünmesinin sebebi, tıraşın bir keyif haline gelememesi. Mesela bazen insanın canı ister, berbere gidip keyif yapıp tıraş olursunuz. İşte biz bu ürünlerle bunu yapmaya çalışıyoruz... Evde tıraş keyfi... Bunu oluşturursak Türkiye'de tıraş olma sıklığı artacaktır.

Ancak kartuşlu ürünlerin kullanımının artması ile bu sefer Türkiye'de bıçak pazarının düşme ihtimali var. Çünkü bu ürünleri daha az değiştiriyorsunuz. Bir
taraftan bir bıçağı üç kere kullanıp atıyorsunuz, dişğer taraftan bu bıçağı 30 kere kullanıp atıyorsunuz. Dolayısıyla bu 300 milyonluk pazar nispeten düşebilir, ama önemli değil, düşsün. Çünkü diğer taraftan pazarın değeri ve Türkiye'deki yüzlerin kalitesi artıyor.

TÜRK ERKEĞİ BİRAZ KILLI

- Bizde kıl yoğunluğu nasıl?

Avrupa'nın ötesinde. Türk erkeği tabiri caizse 'kıllı'. Kıllı ama az tıraş oluyor. Zaten o yüzden de biraz kıllı. Kaliteli ürünler kullandıkça ve tıraş keyif haline geldikçe tıraş olma sıklığı artacaktır...
Bakın mesela Kazak insanların kıl yoğunluğu Türkiye'nin çok altında. Kazak dediğiniz zaman hafif bir Moğol imajı var. Yüzdeki kıllar çok az. Buna rağmen bizden çok tıraş oluyorlar.
__________________
Click the image to open in full size.
HandaN Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-04-2008, 11:38   #2
Can't Forget
 
VeysTube - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

oyle bi sorunum yok şu anlık allaha şükür
__________________

ŞafakLa Tanış Saya Saya Biter Mi ?


ANTALYA / Gazipaşa İLçe Jandarma KomutanLığı

Şafak:253
VeysTube Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-04-2008, 12:15   #3
 
zorro_ysf - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

sakallarım sert olmadığı için makinayla alıyorum ve 20 günde bi traş oluyorum az traş olduğum doğru,demekki bende klasik bi türk erkeğiyim.
__________________
Lütfen forum kurallarını okuyunuz..

Konu zorro_ysf tarafından (15-04-2008 Saat 12:17 ) değiştirilmiştir..
zorro_ysf Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-04-2008, 12:58   #4
Eye For An Eye
 
OzzY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

herkes gilette kullanıyo sanki...
__________________
Click the image to open in full size.



Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır.
M. Kemal ATATÜRK

OzzY Ofline   Alıntı ile Cevapla
Alt 15-04-2008, 13:12   #5
Eskişehirli_Kartal
 
ilkeres26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Makele çok uzun be handan okuyamadım hepsini ama düzenli olarak hergün traş oluyorum ama sevmiyorum traş olmayı
__________________
Click the image to open in full size.
1-2-3-4 YETMEZ 5-6-7-8-9-10 OLSUN HOLOSKO NOBRE BOBO KOYSUN BEŞİKTAŞIM ŞAMPİYON OLSUN
ilkeres26 Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 11:00 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580