![]() |
ali'siz alevilik olur mu? Ali'siz Alevilik olur mu? AK Parti'nin 'Alevi açılımı' konusunda Alevi cemaatinden farklı tepkiler geldi. Bu tepkilerin bir nedeni de, Aleviliğin farklı kesimlerce, farklı şekillerde algılanması mı? http://www.ensonhaber.com/images/news/46763.jpg Mehmet Şeker/Yeni Şafak Ali'siz Alevilik mümkün mü? Reha Çamuroğlu'nun iktidar partisinden milletvekili olması, hatta adaylığının açıklanması itibariyle çevrede başlayan hayret, şaşkınlık, takdir, sevinç gibi değişik duygu ve düşünceler, olumlu-olumsuz eleştiriler, zaman içinde ortaya konulan "Alevi sorununu çözme" iradesiyle, katlanarak artan yaklaşımlar olarak gün yüzüne çıkmıştır, çıkmaktadır. Reha Bey'in ifadesine göre, o irade demiştir ki: 1. Ülkede Aleviler vardır. 2. Alevilerin sorunları vardır. 3. Bu sorunlar çözülmelidir. Öyle görülüyor ki çözüm yolunda ciddi adımlar atılacaktır. Tam bu noktada Alevilerin tek tip olmaması, kendi içinde farklı gruplara bölünmeleri önemli bir problem halinde ortada durmaktadır. Ancak hemen akla şu soru geliyor: Hangi grup, hangi cemaat tek tip olabilir? Var mıdır böylesi? Ne Sünniler tornadan çıkmış gibi birbirinin aynıdır, ne başkaları. "Namaz kılan, oruç tutan Aleviler de var, bunlardan uzak duran Aleviler de." Tıpkı Sünnilerdeki gibi… Yalnız orantıları biraz farklı olabilir. Seri üretim bandında yapılmış ürünler bile birbirinin aynı değil. Aynı tornadan çıkmış bile olsa… İnanmazsanız bir deney yapın. Üç-dört yaşında 20 tane aynı marka, aynı model, aynı renk otomobili, plakalarını kapatarak yan yana dizin. Her birinin sahibi, şaşırmadan "Benimki bu" diyecektir. Verdiğimiz örneğin detayına saplanmayalım; Alevilerin farklı farklı oluşu son derece normal. Yalnız şu var ki bazıları biraz abartmış durumda. Bir kesimin yaptığı "Aleviliği İslam'ın dışında konumlandırma" gayreti, nasıl desem, biraz tuhaf kaçıyor. Hatta komik. Az önceki örnekle ilişkilendirecek olursak, o yan yana duran otomobillerden birinin, fabrikadan çıkmadığını, topraktan fışkırdığını iddia etmek derecesinde. Şimdi ister elinizi vicdanınıza koyup söyleyin, ister cebinize. Bir otomobile maydanoz muamelesi yapmak, komik değil mi Allah aşkına? İleri gidip abartma görevinin farklı versiyonunu sergileyenler de "Ali'siz Alevilik" diye bir iddia ile dolaşıyor meydanda. Hoppala cuppala demeden düşünelim. Ali'siz Alevilik olabilir mi? Olabilir. Zorlarsak neden olmasın! Bizim çaycı Ali, kaportacı Ali, berber Ali, müdür Ali ise kastedilen, mesele yok. Fakat Hz. Ali ise söz konusu olan, inanın kargalar bile ağlar. Gülünecek bir durum yok çünkü. |
ALİ'siz olmaz |
Ali'siz Alevilik olmaz. Alevilik bizatihi İslamdır. |
Bu konu oldukça karışık ve tartışmalara yol açabilecek cinsten.O yüzden yorum yapmamayı uygun görüyorum. |
Hz. Ali'siz Alevilik olmazz.. |
Alıntı:
|
Ali'siz Alevilik olmaz |
BAŞTA ellaham dülüllah müslamanız....muhammed sız..ımanlı olunurmmu:)..alısızdealevı de olmaz..:) |
Olmaz tabi Alevilik bi inanıştır....Biz oldugumuz sürece Alevilik bitmicektir... |
Alıntı:
tuttum seni;) |
Alıntı:
|
şimdi bu alevilik sünnilik çok karışık bir şekiil almaya doğru gidiyor tartışıldıkça büyük sorunlara neden olacak ama öncelikle alevilik inancının ne olduğunu çok iyi bilmelisiniz. alevilere neden namaz kılmadığını sorarsan hemen hemen %70 i alinin namaz esnasında öldürüldüğünü ifade ederler efet doğru namaz esnasında öldürüldü yalan değil peki hz.ali çorba içerken öldürülseydi çorba içmeyecektinizmi.. bunlar yanlış bilgilendirilmeden dolayı oluyor eğer o yüzden olsaydı hz. ali 4. halife idi ve ondan önceki 2 halife nmaz sırasında öldürüldü neden bu durumda hz. ali namazı yasak kılmadı soruyorum size.. aleviler hz. aliyi ne kadar çok seviyorsa biz sunnilerde o kadar çok seviyoruz bunu hiç kimse inkar edemez.. hatta geçenlerde yanılmıyorsam fox tv de bir program vardı alevilikle ilgili çoçuğun biri alevi bir kızı seviyormuş gitmiş istemiş ailesinden vermemişler gitmiş dedelere sormuş onlarda olmaz böyle iş diye karşı çıkmışlar çoçukda dayanamayıp gidip kızın babasıyla konuşmuş ben sünni yim diyemi vermiyorsun efet demiş bunun üzerine çoçuk demiş o ölen 12 imamdan hangisi namaz kılmıyordu hangisi oruç tutmuyordu bana bir tanesini söyle demiş bende tutmayacam bende namaz kılmayacam demiş adamın çoçuğa vermiş olduğu cevap ne olmuş biliyonuzmu kızım senin alıp gidebilirsin demiş... yani arkadaşlar anlatmak istediğim çok farklı şekilde anlatıyor herkese alevilik kimse araştırıp bakmıyor ne duyuyorsalar o yönde hareket etmeye calışan kişiler biraz araştırıp gayret etse herşey daha güzel olcak.. arkadaşlar kusura bakmayın bunları burda yazarken niyetim hiç birinizi kırmak değil bi konu vardı o konu hakkında sadece bildiklerimi yazmak istedim ha ben ne kadar biliyorum buda önemli eğer kırdıysam özür dilerim sonuçta hepimiz müslümanız inanışlar farklı olsa bile sonuçta biz müslümanız. herkesin inanışınada saygı duyarımm |
Ali' siz Alevilik söylemi Aleviliği İslam dışına çekmek isteyenlerin savunduğu bir görüştür, hiçbir teolojik temeli yoktur, gerçekleri yansıtmamaktadır. Alevilik ve İslam Hz.Ali' den ayrı ve gayrı düşünülemez. Ali' yi Alevilikten ayrı tutmaya çalışanlar bir gün onun keskin kılıcına gelecekler. |
Arkadaşlar konunun ayrıntılarına girmeye gerek yok burda dini inancı doğruyu yanlışı tartışacak halimiz yok sadece yazılan habere yorum yaparsak daha sağlık bir paylaşım ortamı yaratmış oluruz. |
Alıntı:
görüşüne tamamen saygı duyuyorum ama bence bizi anlaman için bizim içimize girmen gerek ;) |
efet doğru diyorsun ama bende dini ayrıntıya girmedim bi yorum yaptım ama sadece şunu sormak istiyorum alevi olan arkadaşlarımıza alevilik hz. ali zamanındamı başladı yoksa hz ali öldükden sonra ççoçukları yada torunları zamanındamı başladı bunu bilmiyorum o yüzden soruyorum |
Alıntı:
|
Alıntı:
ya okadar guzel demişsinki bizi tanıman için bizim içimize gırmen gerekır dıyee:):) tebrıkler:):) |
Alıntı:
|
efet doğru diyorsun bu konular tartışmakla bitmez bu konuyu büyütmeye birbirimizi kırmaya da gerek yok.. bana kitap okumamı öneriyorsun tşk ederim ama sen kuran-ı kerimi alıp okurmusun eminim orda aramış olduğun herşeyin cevabını çok iyi bulacaksın.. o uzun gelir dersen onu okuyamam dersen peygamber efendimizin veda hutbesini okumanı rica ediyorum senden tamam güzel kardeşim.. şimdi herkesten özür diliyorum istemyerekte olsa kırmış olabilirim |
Ali'siz Alevilik...... kubbesiz gökyüzüdür Ali'siz Alevilik......yağmursuz gökyüzüdür Ali'siz Alevilik......bekeketsiz kuru çöl yazıdır Ali'siz Alevilik......meyvesiz ağaçtır Ali'siz Alevilik......ışıksız kör karanıktır Ali'siz Alevilik......sağırlık,körlük ve dilsizliktir. Ali'siz Alevilik...... yokluktur,hiçliktir Ali'siz Alevilik...... başsız gövdedir Ali'siz Alevilik...... sapkınlıktır Ali'siz Alevilik.......imanzılıktır Ali'siz Alevilik...... riyakarlıktır |
Alıntı:
pardon ben sana soru sorduğumu hatırlamıyorum ki cevabını bulasın demişsin neyse konuyu fazla uzatmayalım ilimimizi bu muhabbetlere taşımak istemiyorum. EĞER YAPABİLİRSEN SADECE SAYGI DUY YETER!!! |
biz size saygı duyuyoruz sizde bizim inanışımıza aleviligimize saygı duyun ;) bizsiz Türkiye türkiye degildir.. |
Alıntı:
:congrats: |
Alıntı:
|
Lütfen içeriğe girmeyin dedim ben daha önce ama bir birimize ders verir nitelikte konuşmalar hoş değil. Böyle giderse tabiki ve malesef konu kapanır. Lütfen daha önce yaşanan sorunlar yaşanmasın. Hiç kimse bir birine diğerinin inancını öğretmek yada birşeyleri ispatlamak zorunda değil. Yada nereden ve nasıl öğreneceğini öğretmek durumunda değil. |
blackwhite_deathlife tasfirlerin için teşekkür ederim. |
Herkesin inancına saygılı olmak lazım sonuçta dünyada çok farklı şeye inanlar var ateşe güneşe,isaya musaya,ineğe tapan insanlar var bu dünyada.. :) o yüzden tartışmalar anlamsız.. bizim kitabımız kurandır peygamberimiz son peygamber Hazreti Muhammed dir..Dinimiz İslamdır..Yolumuz atamız,kitabımız ibadetimiz bellidir :) saygılar |
Dunya uzerinde binlerce inanc var herkes karsisindakinin inancina ve gorusune saygi duymaliki karsidakide onun inancina saygi duysun konuya gelince Alisiz Alevilik olurmu diyor olmaz tabikide Alevi demek HZ.Ali demek,Hz.ali demek Alevi demek ama son zamanlarda her toplum icersinde oldugu gibi Alevi toplumu icersisindede bazi kimseler kendine gore tanimlamalar getiriyor konuya konuya yorum yapan arkadaslardan ricam Lutfen bu gibi hassas konularda yorum yapmadan once iyice dusunup yazmak daha guzel olur bu gibi konular elbette tartisilmali ve konusulmali herkesin kendine gore bilgisi ve dusuncesi vardir ama dedigim gibi kirmadan uzmeden sevgi ve saygiyla konusulmali iyi sohbetler :) |
Yaratılanı sevelim yaradandan ötürü... Sunni yahut Alevi ne olursak olalım saygı duyalım birbirimize .. Bunca yıldır kalıplaşmış şeyleri bizim degiştirmemiz mümkün değil Anca hoşgörüyle birlikte huzur içinde yaşabiliriz Bir Sunni olarak ben de Hz.Aliyi çok seviyorum .. |
PEYGAMBERİMİZDE BİZİM KURANIMIZDA ALİMİZDE PİRİMİZDE |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Peygamber Efendimizin Çok Güzel Bir Sözü İle Katkıda Bulunmak İstiyorum: Ali Benden dir,Ben de Ali den... |
Alıntı:
şuanda ne kadar azınlıkta gibi görünse de her zaman , heryerde var ve olacakta!!!! Hz. ALİ siz ALEVİLİK olmaz.... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
bilmeyenler bilsin beni ben aliyim ali benim |
alisiz alevilik olmaz tabi ali bizler için çok degerli bir halifedir |
Alıntı:
|
Türkiye`de Saat: 09:26 . |