|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
29-01-2007, 09:02 | #1 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
|
AYÇİÇEĞİ TARIMI(Helianthus Annuus L.) 1. TANIMI VE ÖNEMİ Ayçiçeği memleketimizde son zamanlarda ?Eetimi son zamanlarda artmış tek yıllık bir ya?Ebitkisidir. Bitkisel ya?E?Eetimimizin %46'sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ya?E sıvı olarak kullanıldı?E gibi, margarinlerin yapılmasında da kullanılmaktadır. K?Epesi hayvan yemi, sap ve tablaları ise yakacak olarak kullanıldı?E gibi sel?Eoz end?Etrisinde de kullanılmaktadır. K?E?E%36 potasyum ihtiva eder ve g?Ere olarak kullanılır. Tanesi çerez olarak kullanılır. 2. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ 2.1 İklim İsteği Ayçiçeği, kara iklim kuşa?Enda ve ılıman iklimin ya?Eşlı bölgelerinde de yetiştirilebilmektedir. Kısmen kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. 4-6 yapraklı oluncaya kadar, ilkbaharın ge?Edonlarına dayanır. Kurak bölgelerde sulanmalıdır. 2.2 Toprak İsteği Derin, rutubetli, organik maddelerce zengin topraklarda iyi yetişir. Nehir kıyıları gibi al?Eiyal ve potasyumca zengin topraklarda verimi artar. Asitli topraklar ayçiçeği için elverişsizdir. 3. YETİŞME TEKNİĞİ 3.1 Ekim Nöbeti Ayçiçeği, orabanş zararı topraktan fazla potasyum (K) kaldırıldı?E için aynı tarlaya ?Et ?Ete ekilmesi iyi değildir. En çok uygulanan ekim nöbeti şöyledir. Sulanmayan bölgelerde buğdaygil (buğday, arpa, çavdar, mısır vs.)'nin arkasından ayçiçeği ekilir veya ayçiçeği ekilen tarlaya buğdaygil ekilir. 3.2 Çeşitler GAP BKİB'ca 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Araştırma İstasyonunda yaptırılmış olan denemeler sonucunda da Romson-59 (192.42 kg/da), Fundulea-206 (187.31kg/da), Sorem-80 (163.46 kg/da), Sunbred-254 (127.45 kg/da) gibi çeşitler önerilmektedir. Ayrıca bölgede bulunan Şanlıurfa Araştırma Enstit?E?E , sulu şartlarda T?Ek-Ay-1 ve G-3312 kurda ise V.8931 çeşitlerini önermektedir. 3.3 Toprak Hazırlı?E Ayçiçeği ekilecek tarla, sonbaharda 20-25 cm derinliğinde s?E?Emelidir. İlkbaharda ise tarla otlu ise kazaya?E veya diskaro ile 8-10 cm'lik bir s?E?Eden sonra tırmık veya s?Eg?Eile y?Elek işlenerek tohum yata?E hazırlanır. | ||
|
29-01-2007, 09:02 | #2 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| 3.4 Ekim Ekim yöremizde I. EEde mart sonu ve nisan ayı başında II. EE de haziran sonu temmuz ortasına kadar yapılır. Ekim sıraya ve sıra arası 70 cm, sıra Eeri 35 cm olacak şekilde yapılmalıdır. Dekara atılacak tohum pinomatik mibzer kullanıldıEnda 500-600 gr, normal mibzer kullanıldıEnda 1.5-2 kg dır. Ekim derinliği 4-6 cm olmaktadır. 3.5 GEreleme Uygulanacak gEre miktarı, 10 kg/da N, 8-10 kg/da P2O5. Azotlu gErenin yarısı v fosforlu gErenin tamamı ekimle beraber, azotlu gErenin diğer yarısı ise bitki 25-30 cm olduğunda uygulanmalıdır. 3.6 Sulama Sulama karık metodu ile bitkinin ihtiyaE duyduğu zamanlarda yapılmalıdır. Bitki tabla teşekkElE çiçeklenme ve sE olumu devresinde suya oldukça duyarlıdır. Bu devrelerde dikkat edilerek bitki 15-20 cm olduktan sonra 8 gEde bir sulanmalıdır. 3.7 Bakım Çapa, bitki 5-6 yapraklı (10-15 cm boylandıEnda) fazla derine inmeden uygulanır ve aynı anda tekleme yapılır. Çapa, bitki 25-30 cm olduğunda uygulanır. Bu dönemde azotlu gErenin ikinci yarısı uygulanarak boğaz doldurulması yapılır. Çapa, ise çiçeklenmeden önce yapılır. 3.8 Hastalıkları, Zararlıları ve MEadelesi 3.8.1 Hastalıkları ve MEadelesi Mildiyo (Plasmopara Halsedii): Sıcak ve rutubetli havalarda görEE. Bitkinin yapraklarına arız olur. Verim ve kaliteyi dEEE. Sıra Eerinde sık bitki bulundurmamak gerekir. Gri KE: Çiçeklenme devresinde zarar veren mantari bir hastalıktır. Tablalarda gri ve siyah kE şeklinde lekeler meydana getirir. Olgunlaşmış tohumları çürEE. KElE tablalar kesip yakılmalı, hasat ve harmanı yaEşlı mevsime bırakmamak gerekir. | ||
29-01-2007, 09:02 | #3 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| 3.8.2 Zararlıları ve MEadelesi Orabanş: Köklerin geliştiği sırada çimlenir. Kökler Eerine tutunarak beslenir. Demet halinde mor çiçekleri vardır. Orabanşa dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır. Kuşlar (SıErcıklar, Serçeler, Kargalar): Ekilmiş tohumlar ile yeni Ekmış filizlere zarar verirler. Serçeler sE olgunluğundaki daneleri yerler. Hasat, Harman ve Saklanması Hasat elle (bıçak, orak vs.) veya biçerdöverle yapılır. En uygun hasat zamanı; tabla Eerindeki sarı çiçeklerin (Steril çiçekler) kuruyarak dökEmesi, sapların alttan itibaren 2/3 kısmındaki yaprakların kurumuş olması, tabla arkasının sarı-kahverengi bir renk alması tabla ortasına yakın danelerin olgunlaşarak sertleşmesi ve tabii rengini almış olması en uygun hasat zamanını gösterir. Ayçiçeği olgunlaşıp hasat edildiğinde %15-20 arasında nem ihtiva eder. Serilerek kurutulur. Daha sonra elle veya batozla daneler ayrılır. Daneler kalburdan geçirilir. Geçirme işleminde tabla parçalarının kalmamasına özen gösterilmeli. 4. VERİM Kuru koşullarda ayçiçeği 100-150 kg/da, sulu koşullarda ise 250-400 kg/da EE alınabilir. Dane miktarına yakın kurutulmuş tabla, 2-3 katı kadar kuru sap ve kök elde edilir. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |