|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
20-10-2006, 15:59 | #1 | ||
Dişi Kartal Üyelik tarihi: Jul 2006
Tecrübe Puanı: 34 |
Anadolu kadını, evli kadınlara, eşlerinin soyadlarıyla birlikte kızlık soyadlarını da kimliklerinde kullanabilme hakkından yeterince yararlanamıyor. Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, önceki Medeni Kanun'da yer alan kadına, eşinin soyadıyla birlikte kızlık soyadını da kullanma hakkı 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun'da da yer alarak daha geniş kitleler tarafından duyuldu. Kimliğinde eşinin soyadı ile birlikte kızlık soyadına yer vermek isteyen kadın, nüfus müdürlüğüne bir dilekçe vererek, birkaç saat içinde kendi kızlık soyadı, eşinin soyadının önüne gelecek şekilde düzenleme yaptırabiliyor. Ancak, evli kadınlara tanınan bu olanak, basın-yayın organları aracılığıyla çeşitli defalar işlenip vatandaşlara duyurulmasına karşın bugüne kadar Konya'da kadınların büyük çoğunluğu, bu olanaktan yararlanma konusunda isteksiz davrandı. Örneğin Konya'da 2005 yılında 3 merkez ilçe nüfus müdürlüğüne, kimliklerine kızlık soyadını ilave etmek için yaklaşık 200 kişi başvuruda bulundu. UYGULAMADA KOCAYI DA İKNA ETMEK GEREKİYOR Toplumumuzda erkeklerin çoğunun, evlendikleri kadının kendi soyadını taşımasına, örf ve adetler nedeniyle büyük önem verdiğini anlatan yetkililer, şunları kaydetti: “Bu nedenle toplumumuzda erkeklerin çoğu, eşlerinin kızlık soyadını kullanmasına sıcak bakmıyor. Ancak eşinin rızasını alan kadınlar gelip müracaatlarını yapabiliyor. Bu soyad değişikliğinden eşin sonradan haberdar olması durumunda bazı sorunlar yaşanabiliyor. Biz bu sorunları en aza indirmek için mümkün mertebe, bu işlem için verilen dilekçede kocanın da imzasının bulunmasını istiyoruz. Ayrıca, kızlık soyadını kadının kimliğine ilave etmek bir dilekçeyle yapıldığı halde, çıkacak bir sorunda kızlık soyadının kimlikten çıkartılması için mahkeme kararı gerekiyor.” Yetkililer, kızlık soyadının evlendikten sonra kimliğe ilave edilebileceği gibi, bu haktan, evlenirken nüfus memuruna verilecek bir dilekçeyle de yararlanılabildiğini sözlerine ekledi. | ||
|
16-07-2007, 22:40 | #3 | ||
Tecrübe Puanı: 18 | Medeni kanun Anadolu kadınlarını kapsam dışında tutmuyor, Anadolu kadınlarının yasadan yararlanmaması kendilerine verilen hakları yeterince bilmemelerinden ya da kullanmak istmemelerinden kaynaklanıyor. Bence bunun altındaki neden daha çok, o bölgede ataerkil toplum görüşünün devam etmesi ve erkek egemen görüşünün sürdürülmesi sonucu kadınlara eşlerinin izin vermeyişi. Ayrıca bir dipnot: Şahsen ben de bu uygulamayı tamamen kişisel istek olarak görüyor ve çok da gerekli bulmuyorum. Bence, anne, baba ve çocuğun aynı soyadı taşıması duygusal açıdan daha güzel bir his. (bu uygulamayı mecburiyetmiş gibi gösterenlere)
__________________ ....bakışların gittiğin yerden uzak, yoksa gelirdim..!! | ||
16-07-2007, 22:40 | #4 | ||
Tecrübe Puanı: 37 | ne gerk var kullanmaya...
__________________ Besiktas JK . | ||
16-07-2007, 22:47 | #6 | ||
junior-1903 Üyelik tarihi: May 2006
Tecrübe Puanı: 28 | bizimkileri kullansa ne olcak ne yani ne sakıncaıs var bu sneye kadar bizim soyadımızı kullanmışlar değiştirnce ne olcak yani
__________________ gücüne güc katmaya geldik formanda ter olmaya geldik BEŞİKTAŞ seninle ölmeye geldik.... | ||
17-07-2007, 00:25 | #7 | ||
Tecrübe Puanı: 20 | iyi de Batı ülkelerinde bile ünlü olmadıkça ve kompleksli olmadıkça bütün kadınlar kocasının soyadını alıyolar. Yani bu bizim İstanbul ya da Anadolu kadınına has bişey değil.
__________________ Karanlık aydınlıktan, yalan doğrudan kaçar, güneş yalnız da olsa etrafına ışık saçar, unutma doğruların kaderidir yalnızlık, kargalar sürüyle KARTALLAR yalnız uçar.. | ||
17-07-2007, 12:00 | #9 | ||
Dişi Kartal Üyelik tarihi: Jul 2006
Tecrübe Puanı: 34 | isteyen istediği soyadını kullansn...
__________________ Gönlümle baş başa düşündüm demin; Artık bir sihirsiz nefes gibisin. Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin Akisleri sönen bir ses gibisin. Mâziye karışıp sevda yeminim, Bir anda unuttum seni, eminim . Kalbimde kalbine yok bile kinim . Bence artık sen de herkes gibisin. Eylül 2008 | ||
17-07-2007, 12:02 | #10 | ||
Dişi Kartal Üyelik tarihi: May 2007 Yaş: 39
Tecrübe Puanı: 21 | Eğer devlet bu hakkı veriyorsa neden olmasın Sonuçta iki soy ismini de kullanıyor
__________________ geçti istemem gelmeni yokluğunda buldum seni bırak vehmimde gölgeni gelme artık neye yarar... | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |