Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Taraftar > Gündem Dışı > Kültür ve Sanat

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06-09-2008, 11:23   #1
Banned
 
|RespecT Me| - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Devlet beni hapse atmasın yeter

Click the image to open in full size.



Devlet beni hapse atmasın, başka şey istemem.

“Şimdi romancının her zaman karşılaştığı soru budur: Orhan Bey, siz bunları yaşadınız mı? Ben bütün bunları birazcık çözümleyerek kendi tecrübelerimden ve başkalarıyla konuşmamdan, okuduklarımdan, yaşadıklarımdan yaptım. Ama siz bunu ‘Orhan Bey, siz Kemal misiniz?’e getirmeyin…”

Yaşamadan roman yazılmaz
Türkiye, bugünlerde Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’u ve ilk baskısı 100 bin adet yapılan yeni kitabı Masumiyet Müzesi’ni konuşuyor. Orhan Pamuk, kitabına hem basının hem de okurun ilgisinden oldukça memnun. Yazarın yeni romanı aşk ve mutluluk üzerine. Aşkın üzerine belki de ilk kez bu kadar detaylı giden Pamuk, "Romanda geçen acıları, hüzünleri, aşkları ve mutlulukları yaşadınız mı? Çünkü bu metin ancak yaşanmışlık sonucu yazılabilir?" sorusuna kaçamak cevap veriyor: "O acıları insan kendi tecrübesinden yazabilir, onun derecesinde yaşamış mıyım, yaşamamış mıyım, artık o konulara girmeyeyim."

Okurlarına yeni kitabını yazmaya başladığının müjdesini vermekle yetinen Pamuk, bu kitabının adını ve konusunu sır gibi saklıyor. Ancak yüzündeki ifadeye bakılırsa konu yine Cihangir, Çukurcuma, Beyoğlu üçgeninde geçecek gibi gözüküyor. Ve kitabının konusu yine aşkla kesişiyor.

Romanın sonundan başlayalım sorulara. Masumiyet Müzesi bir Türk filmini andırıyor. Bu filmler hep mutlu sonla biter; ama romanınız mutlu bitmiyor!..
İnanın bunlarda peşin verilmiş hükümlerim yok. Benim için en zevkli şey bir romanla 5-6 yıl yaşadıktan sonra onun sonunu düşünmektir. Kitabı yazmaya başladığımda sonunu biliyordum; ama sonunu inandırıcı bir şekilde oraya doğru çekmek gerekiyordu. Kitaplarımda kahramanlarımın kişiliklerini ve ne yapacaklarını kontrol ederim. Ama, onların da bir özerkliği vardır, onlar da biraz sizi sürükler. Yavaş yazıyorum kitaplarımı; çünkü önce, nasıl söyleyeyim, kahraman yaratmak, hayalî şeylerden ortaya çıkarmak, sonra ona inanmak, sonra kitabı bitirmeye çalışırken o varmış gibi yaşamaya çalışmak, onun gibi, onun yapacağı şeyleri takır takır ruhunuza sindirmek… Bunların bir kısmı çocukluğumuzdaki taklitten gelir, bir kısmı edebiyat bilmekten gelir. Bir insanı inandırıcı bir şekilde kahraman olarak benimsemedikçe -ki çabuk benimseyemiyorum- bir kitaba başlamak çok zor. Çünkü herkes yabancı etrafta. Benimserseniz ona inandırıcı olmayan hiçbir şey yaptırmazsınız sonunda. Siz inanmışsınızdır, o inandırıcıdır, arkadaşlarınıza okursunuz inandırıcı der. ‘Kitabın sonuna geldik, mutlu son değil.’ diyorsunuz. Sorunuz, ‘Niye mutlu son değil?’ Bunun birçok sebebi var. Bir, mutlu biten aşk hikâyesi, sonunda hikâye olmaktan çıkar. İki, ben Füsun kadar Kemal’in Füsun’u sevmesiyle ilgiliydim.

Zaten kitapta da bahsediyorsunuz, ‘Ben olayları Kemal Bey’in gözünden anlatmaya çalışıyorum’ diyorsunuz.
Ama Füsun’u da ortaya çıkarmak için çırpındım. Bütün bunlar, Kemal’in bütün dikkatinin Füsun’a açılabilmesi için. Bu kitabın sonunun mutlu olmaması lazım, ama kitaptaki mutluluk hikâyenin sonuyla ilgili değil; Kemal’in Füsun’a duyduğu şeyden dolayı dünyaya bakışındaki derinlikle ilgili.

Kemal Bey’in Füsun’a olan aşkı, okura bu metnin ancak yaşanmışlık sonucunda yazılabileceğini düşündürüyor. Ne dersiniz?
Şimdi romancının her zaman karşılaştığı soru budur: ‘Orhan Bey, siz bunları yaşadınız mı?’ Her kitabımda karşılaştım bu soruyla, şimdi daha çok karşılaşıyorum. Tabii konu burada aşk olduğu için öyle oluyor. Aşk romanının şöyle bir çekiciliği var: Herkes bunu yaşamış, ama gene bu konuda başka ülkelere göre aşk konusu bizde konuşulur. Ama şiirsel bir duygulanma anlatılır, ‘Aşk ne yüce’ denir ve orada bırakılır. Akılcı çözümleme ile konunun bütün sayfalarının teker teker dökümü yapılmaz. Bunu ilk defa yaptığımı düşünüyorum, yalnız Türkiye’de değil, dünya edebiyatında da… Ben bütün bunları birazcık çözümleyerek kendi tecrübelerimden ve başkalarıyla konuşmamdan, okuduklarımdan yaptım, yaşadıklarımdan. Ama siz şimdi bunu ‘Orhan Bey, siz Kemal misiniz?’e getirmeyin…

Ama Kemal karakterinin içinde Orhan Pamuk’un da olduğunu söylüyorsunuz zaten…
E yani... Roman yazmak bir kahramanın yerine kendini koymak, o olabilmek ama görüyorsunuz ki ben daha mutlu bir adamım. Ama şu da var. O acıları insan kendi tecrübesinden yazabilir, onun derecesinde yaşamış mıyım, yaşamamış mıyım, artık o konulara girmeyeyim.

Orhan Pamuk’un hayal dünyası inanılmaz derecede geniş…
Hem o hem de o yaşanmışlıkları söylemem. Bir gün hatıralarımı yazarsam, onu da özene bezene cümle cümle dikkatle yazarım. Ben de tam aynı şeyleri yaşamış olsam bile, size söylüyorum mesele o değil, ben bunu söylemem.

O çevrede birlikte yaşadığınız arkadaşlarınızdan bu kitabı okuyan ve arayıp ‘Orhan, ben burada kendimi görüyorum’ diyenler var mı?
Onları da bekliyorum. Kitap çıkalı daha 7 gün oldu. Kendimi buldum diyenler çıkacaktır. Mutlaka burada yaptığımız özel şakalar, arkadaşlar, bilmem neleri ne güzel anlatmışsın aynen öyle yapardık, diyenler çıkacaktır; ama 7 gündür telefonlarımı açmıyorum.

Romanınızın bir Türk filmine benzetilmesinden rahatsız oluyor musunuz?
Olmam. Benzetme var benzetme var. Bir, romanım Türk filmlerinin bazı çok önemli temalarını ele alıyor; ama Türk filmi gibi ele almıyor. Daha çözümleyici bir şekilde ele alıyor ve aynı konuları, melodram konularını melodram olmadan ele alıyor. Türk filmlerinin ya da herhangi bir filmin hiçbir vakit veremeyeceği, ayrıntılı ve sabırlı şekilde çözümleme yapıyor. Yani şimdi bu romanı film yapsak diyelim.

Tam onu soracaktım, film yapılmasını ister misiniz?
Bu söylediklerimize paralel olarak şu düşünce geliyor: Bu romanı film yapmak sadece olayları resimlendirmek olacaktır. Halbuki Kemal’in, okuyucunun sevdiği ve sevmesini beklediğim, bir de sesi var, önemli bir şey. Kemal’le arkadaşlık etmekten umarım okuyucu hoşlanıyordur. Kemal bir yandan acı çekiyor, bir yandan da aradan 30 yıl geçtiği için ince ince kendisiyle alay ediyor, bunu çevresine de gösteriyor. Filmde Kemal’in o sesini, duygusunu vermek çok zor olur. O zaman olayları resme indirgeyecekler.

Hollywood çeker belki bu filmi?
Yoo Hollywood değil, burada Türkler yapar tabii de, büyük bütçeli bir film olması lazım.

Bakarım diyorsunuz yani.
Bakarım, ilgilenirim. Ama huysuz olduğum da bilinsin, kimseye eziyet etmek istemem.

Kitap ‘mutlu bir hayat yaşadım’ diye bitiyor. Ama Kemal’in yaşadıklarına bakılırsa pek mutlu bir hayat sürdüğü söylenemez…
Artık ona okur karar verecek, ‘Kemal doğru mu söylüyor? Kemal son sözünde samimi midir, niçin böyle demiştir?’ diye. Öğretmen olsam öğrencilerime böyle bir kompozisyon ödevi verirdim, ama kendi kitabımın kompozisyonunu bana yazdırmayın.

Masumiyet Müzesi kitabını yazma düşünceniz 10 yıldır var. Müze kurmak fikri ne zaman oluştu?
O da kitapla birlikte vardı. Hatta hikâyeden önce müze fikri vardı, ama ilk başlarda müze fikri yanlış bir yerdeydi. Yaşayan bir ev alayım, sonra onu sanki o evde yaşayan insanlar nötron bombası saçılmış evlerinden çıkmışlar ve bir daha gelmemişler gibi bu evi aynen koruyayım fikri vardı. Orta sınıf yoksulca bir ev olsun istedim. Her şey yerli yerinde dursun dedim. Ama böyle yapmadık. Çünkü çok sorun çıktı. Sonra o evi bulduk müzeye çevirdik.

Neden Çukurcuma peki?
O mahalleleri çok severdim. Kızımı okula götürdüm oralarda. Şimdi bile niye çok severdim oraları diyorum. Belki de hayatımın o dönemini çok sevdiğim için. Her sabah kızımı okula götürürdüm, o sokaklarda yürüyerek buraya yazıhaneme gelirdim.

Ne zaman açılacak müze?
2010’a yetişecek inşallah…

Peki bu müze sürekli mi olacak?
Tabii… Onu inşallah vakfa devredeceğim. Kültür Bakanlığı’na vakfedeceğim ya da kendim ilerleteceğim, bilmiyorum ne yapacağımı, biraz da kanunlara bakar. Açık müze olacak herkese.

Sadece kitapta geçen objeler mi sergilenecek?
Hayır, kitapta anlattığım gibi Kemal Bey’in koleksiyonu sergilenecek.

Ahmet Hamdi Tanpınar benim üstadım olur
Ahmet Hamdi Tanpınar ile karşılaştırılmak hoşunuza gidiyor mu? Ne tür benzerlikler kuruyorsunuz aranızda?

Tanpınar’dan çok şey öğrendim. Tanpınar geleneksel kültürü özellikle şiiri ve musikiyi geleneksel edebiyatı çok iyi bilen bir adam. Aynı zamanda bütün Batı edebiyatının inceliklerini de bilen, bu ikisini de kalbinde iki ayrı yerde tutan ama zihninde birleştirmeye çalışan biri. Onun için Tanpınar’dan bu kadar çok etkilenirim. Sonra onun Huzur romanı, İstanbul ve aşkı birleştiren kitaptır. Âşıklar birbirlerine cinsel arzu duyarlar ama bunu yerine getirmek yerine şehrin sokaklarında gezerler, güzelliklerini seyrederler. Tıpkı kitabın sonunda Kemal ile Füsun gibi… O fikri severim, bunu Tanpınar’dan öğrenmişimdir. Tanpınar, benim üstadımdır; ama başka türlü yazarlarız. Şimdi çok şükür kitapları çıkıyor, hep arka kapaklarını yazıyorum. Almanca Saatleri Ayarlama Enstitüsü çıkıyor, arka kapağını ben yazdım, hep farklı noktalarını taşıyorum. Çünkü gurur da duyuyorum, ben bir babadan gelmiyorum, gelenekten geliyorum ama o gelenek hem geleneksel Türk edebiyatı, Osmanlı edebiyatı hem de son iki yüz yıldır Batı edebiyatı, ikisinin birleşimi olmuştur. Tanpınar’ın, siyasi olarak, mesela bu son hatıralarında, saçma sapan bazı düşünceleri vardır. Ama önemli olan, onun kültürümüze yaptığı katkılardır.

Yeni kitabımı yazmaya başladım
Yılın büyük bir bölümünü geçirdiğiniz ABD’yi konu alan bir roman yazacak mısınız?

Geçmeyecek, ondan eminim. Yazamam. Ben buraları seviyorum, buralara bağlıyım. Bir de yaşım ilerledikçe bir kitap projem 10 yıl sürüyor, kafamda o kadar çok kitap projem var ki…

Bundan sonraki romanınız belli mi?
Başladım bile… Adını bile biliyorum, ama şimdi söylemek erken. Bu romanla meşgul olalım, onun da zamanı gelecek.

Masumiyet Müzesi’ni Kar’da müjdelemiştiniz. İpuçları var mı?
Bu kitapta geçen yerlerde geçiyor. Çukurcuma’da, Cihangir’de, Firuzağa’da, Beyoğlu’nda geçiyor bundan sonraki kitabım. Ben Çukurcuma’da, Nişantaşı, Cihangir, Beyoğlu en çok oralarda yaşadım, 50 yıldır orada yaşıyorum. Oralarda büyüyorum, oraları biliyorum insanoğlu denen yaratığı da en çok oralarda gördüm.

‘Günlük politikaya maydanoz olmak için roman yazmıyorum’
Orhan Pamuk, röportajlarında Masumiyet Müzesi’ne ve romanın iki önemli karakteri Kemal ile Füsun’a zarar vereceği gerekçesiyle siyasi konulara girmek istemiyor. Israr edince de çoğu zaman ‘bunu geçelim’ diyor. Belki de haklı; ancak Nobel ödüllü bir yazarın Türkiye’de son yıllarda olup bitenler hakkında ne düşündüğünü bilmek de okurun hakkı. Orhan Pamuk, siyasi konuları, kitap röportajından ayrı bir bölümde yayınlanması şartıyla, istemeyerek olsa kabul etti.

Eskiden Nişantaşı’nda başörtülülerin varlığı yadırganıyormuş şimdi de Bodrum’da... 30 yıldır pek bir şey değişmemiş anlaşılan?

Benim kitabımda mı var?

Evet, romanın kahramanlarından Mehmet ile Nurcihan birbirine yakıştırılıyor, evlenecekler; ancak Mehmet’in annesi, başörtülü olduğu için bazı karakterler tarafından yadırganıyor, hatta küçümseniyor.

Ama kitapta her türlü insan var. Dindar insanlar da var, paşalar da var, solcular da... Onlar benim fikirlerim değil, herkes kendi fikrini söylüyor. Kitabınızda deyince sanki benim görüşümmüş gibi bir şey algılanabilir.

Yok yok, sizin görüşünüz olarak söylemiyorum; romanda bahsetmişsiniz diye soruyorum...
Siyasi bir yere çekiyorsunuz yani beni...

Sizce bir mahsuru var mı?
Çok fazla siyasete girmek istemem. Kitabım açtıysa biraz siyasi konulara girerim. Ama kitabım son üç yıldır var olan siyasi kavgalara ne bir yorum ne bir tepki getiriyor. Malum Ergenekon, AKP, CHP, derin devlet kavgalarıyla kitabımı ilişkilendirmeyelim. Ama benim de bu konularda vatandaş olarak bir fikrim var. Başı derde girmiş biriyim, fikrimi de sakınmam. Ama fikrimi söylerken roman kahramanlarım Füsun’umla Kemal’imi bu kavgalara karıştırmam... Benim romanımın bütünlüğünün bir vakarı var, ciddiyeti var. Şimdi bugünkü kavgalara laf yetiştirmek içimden geliyor, ayrı bir kutu açarsınız konuşurum orada. Kahramanlarımın varlık sebebi bu kavgalar değildir. Türk kültürüdür, geleneklerimizdir, Türkiye'dir, burada yaşamaktır, İstanbul'dur. Politikayı küçümsemiyorum ama günlük politikaya cevap yetiştirmek için de, maydanoz olmak için de roman yazmıyorum.

Nobel aldım diye röportaj yapmayacak değilim
Nobelli bir yazar olarak hayatınızda pek çok şey değişti mutlaka. Bu değişimden memnun musunuz?
Memnunum tabii. Ama kendime durup durup Nobelli yazar gibi bakmıyorum. Amerika’dayken edebi ajansım beni uyandırıp Nobel aldığımı söyledi. İlk tepkim, ‘bak hayatım değişmeyecek ha’ dedim. Yanılmışım, çünkü değişti. Ama çalışma alışkanlıklarım, edebiyata bağlılığım değişmedi, arttı. O zaman tam bu kitabın ortasındaydım ve bir an evvel bunu çıkarmak istedim. Kitabıma güveniyordum ve asıl bu kitabı okurlarsa ne olacak diye de düşünüyordum. Ama alışkanlıklarımı kaybetmedim. Bazısı şey de diyor... Her kitabımda röportaj yapardım, Nobel aldım diye röportaj yapmayacak değilim.

Ben de bunu soracaktım...
Bu kadar yeter. Cevaplamak istemezsem sormazsınız.

Ama yine de sorayım. Ahmet Hakan size bazı göndermelerde bulundu.
Bu konuya cevap vermeyeceğim. Bu konuların uzamasını istemiyorum.

Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılış konuşmasını yapacaksınız. Cumhurbaşkanı Gül de orada olacak. Gül ile aynı karede yer almak nasıl bir duygu?
Yine çok politik soruyorsunuz. Cevabım bu. Ben bu işlere Gül ile ya da cumhurbaşkanıyla aynı karede bulunmak diye bakmıyorum. O da böyle bakmıyordur. Açılış konuşmasını yapmak üzere oraya politikacıların da gelmesi doğal... Bilmem kimle aynı karede olmak, bilmem neyle aynı karede yer almak... Ben bir siyasetçi de değilim. Böyle bakılmamalı...

Ama siz Nobel aldığınızda önceki cumhurbaşkanı bir tebrik bile yayımlamadı. Bundan alınmadınız mı?
Hayır, alınmadım, üzülmedim. Benim devlet onayına ihtiyacım yok, beni hapse atmasınlar yeter. Bunu da başarıyla gerçekleştirdik.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’den ayrıldığınızda ‘Nobel’den çok para aldı, Amerika’da yatırımlar yapıyor’ gibi yorumlarda bulunulmuştu. Şimdi anlaşılıyor ki ciddi bir tehlike atlatmışsınız.
Bunları bana Türk devleti söyledi. Ergenekon gazetelere geçmeden koruma müdürlüğü bana böyle bir tehlike olduğunu söyledi.

Ergenekon terör örgütü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben Ergenekon iddianamesinin hepsini okumadım; ama kendimle ilgili şeyleri dikkatle okudum. O adamların beni öldürmek istediğine ikna oldum. Bunun benim gözümde hiçbir hafifletici nedeni olamaz. Ergenekon iddianamesinde bazı katillerin, ne yazık ki aralarında emekli askerler de olan mafya tipi insanlarla örgütlenerek beni öldürme planları yaptıklarına ikna oldum. Ergenekoncuların suçunu hafifletmek için çırpınanlara işte bu gözle bakıyorum, onları ayıplıyorum.




__________________
ARKADAŞLAR SİZLERİ SALAK YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARILI OLAMADIM. FORUM YÖNETİMİNİ ENAYİ YERİNE KOYMAYA ÇALIŞTIM ANCAK BAŞARAMADIM. SİZDEN DİLENEREK ALDIĞIM REPLERİ FORUM YÖNETİMİ SİLDİ. ŞİMDİ İSE BEN BUNA İSYAN EDİYORUM. BEN BİR MALIM!
Click the image to open in full size.
|RespecT Me| Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 04:56 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580