![]() |
KESTANELI PILAV MALZEMELER 250 gr kestane 4 su bardağı su tavuk veya etsuyu 2 su bardağı pirinç iki çorba kaşığı tereyağ tuz HAZIRLANIŞI Kestaneleri dağılmayacak kadar haşlayın. iç ve dış kabuklarını soyup fındık iriliğinde doğrayın. İki su bardağı bardak pirinç, dört su bardağı su ve tuzla bir pilav hazırlayın. Pilav suyunu çekince doğranmış kestaneleri katıp, beraberce demlendirin. Biraz kanştırıp, servis yapın. __________________ |
KıYMALı PIRINÇLI BÖREK MALZEMELER 4 kişilik 1,5 su bardağı pirinç 3 adet yumurta 250 gr dana kıyması 1 adet orta boy soğan 1/2 demet maydanoz 2 çorba kaşığı tereyağı 50 gr kaşar peyniri rendesi 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı un karabiber tuz HAZIRLANIŞI Pirinçleri haşlayın ancak lapa olmasınlar. Bir tavada küçük küçük doğranmış soğanı ve kıymayı yağda kavurun. Karabiber ve doğranmış maydanozu ekleyin. Haşladığınız pirince 1 kaşık yağ, yumurta, tuz, karabiber ve unu karıştırın ve yağlanmış tepsiye pirincin yarısını döküp arasına kıymalı harcı koyun. Pirincin diğer yarısını da en üste döşeyin ve kaşar peynir rendesini de serpin. Kızgın fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. |
KUSKUSLU DANA KEBABı MALZEMELER 1 kG süt danası yarım paket margarin yarım kilo kuskus 2 orta boy söğan 1 çorba kaşığı domates salçası 2 orta boy domates 5 sivri biber tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Yarım paket margarini bir parçasını etler için, bir parçasını kuskus için kullanmak üzere ikiye bölün. Sonra etleri kavurun , suyunu salıp çeksinler. Ince doğradığınız soğanları katıp öldürün. Ardından salçayı koyun, yaklaşık iki su bardağı suyu da ekleyip tencereyi kapatın. Etler iyice pişinceye kadar orta ateşte kaynatmaya devam edinm. Ayırdığınız yağda kuskusu bir tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Rengi değişmeye başlarken tencereyi ateşten alın, pişen etlere katın. Kabuğunu çıkardığınız ve irice doğradığınız domatesleri, yeşil biberleri de katın. Suyunu ayarlayın, su kuskusun üstüne geçmesin. Orta ateşte suyunu çektirin. Gerekirse biraz daha sıcak su gezdirin. Suyun ayarlanmasında ateşinizin kuvveti, kuskusun cinsi, kavurma süreniz belirleyici olacaktır. Bu yüzden kuskuslar ne çorba olacak nede çok diri kalacak şekilde suyun miktarını ayarlayın. Daha sonra demlendirip, şöyle bir karıştırın ve sıcak sıcak servis yapın. |
KUZU ETLI PILAV MALZEMELER 4 bardak pirinç 2 adet kurusoğan 2 adet domates 3 adet sivribiber 8 adet kuzu kapama yeterince su tuz karabiber HAZIRLANIŞI Etleri soğan, domates ve biberle kavurun pirinç ilave edin. Tuzu, karabiberi ve suyu ilave edip 5 dakika kaynatıp fırın tepsisine alın. 40 dakika fırında pişirin. __________________ |
LIMONLU PILAV MALZEMELER (6 kişilik) 3 bardak haşlanmış Amerikan pirinci 2-3 adet yeşil soğan 1 çay bardağı ceviz içi 1 çay bardağı kuru üzüm 1 yemek kaşığı tereyağı 1 adet ananas Yarım çay kaşığı zencefil Tuz HAZIRLANIŞI Yeşil soğanı bir tavanın içine ince ince doğradıktan sonra, cevizi, kuru üzümü, tuzu ve zencefili içine karıştırıp tereyağı ile harlı ateşte 3-4 dakika pişirelim. Üstüne dilimlenmiş ananas ve haşlanmış pirinci ilave ederek iyice pişirin. |
MAKLUBE MALZEMELER 1 bütün tavuk 2 adet patates 2 adet patlıcan 1 su bardağı pirinç kızartmak için sıvıyağ yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI Önce tuzlu suda tavuğu haşlayın,daha sonra patatesi ve patlıcanı istediğiniz şekilde kesip kızartın. Ayrı bir yerde yağının süzülmesi için bekletin, bu arada haşlanmış olan tavuğu küçük parçalara bölün. Ayrıca pirinci de sıcak tuzlu suda ıslayın.Pişirilecek tencerenin teflon olması şart. Tencereye tavukları dizin ve hafifçe bastırın sonra sırayla patates, patlıcan ve yıkanmış, suyu süzülmüş pirinci de en üste gelecek şekilde tencereye dizin. En son tavuğu haşladığınız suyu yavaşca tencerenin kenarından kepçe ile dökün, dilerseniz biraz tereyağıda atabilirsiniz. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Tavukların kızarması için 5 dakika kadar daha ateşte tutup ateşi kapatın. Demlenmeye bırakın, servis yapacağınız zaman büyükçe bir servis tabağına ters çevirin. |
MANTARLı BEZELYELI PILAV MALZEMELER 500 gr. taze bezelye 500 gr. mantar 1 demet dereotu 2 bardak jasmin pirinç 1,5 bardak sıcak su tereyağ tuz karabiber HAZIRLANIŞI Bezelyeler ayıklanıp yıkanır, haşlanır.Yıkanıp doğranmış mantarlar yağsız tavada 10 dakika sote edilir. Pilav tenceresine haşlanan bezelyeler ve sote edilmis mantarlar, ayıklanıp yıkanmış pirinç, çok ince kıyılmış dereotu, tereyağ, tuz ve karabiber konup 2-3 dakika çevrilerek kavurulur. Sıcak su ilavesi ile 20 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Altı kapatılır, kapağın altına birkaç adet kağıt havlu konularak 15 dakika kadar demlemeye bırakılır. (Tavuk yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz, hem çok lezzetli, hem de çok hafiftir.) __________________ |
MANTARLı PILAV MALZEMELER (6 kişilik) 1 bardak haşlanmış Amerikan pirinci (et suyu ile pişirilmiş) 100 gr. taze mantar 2 adet yeşil soğan 1 yemek kaşığı bitkisel yağ HAZIRLANIŞI Dilimlediğiniz mantarları ve ince ince doğradığınız soğanı yağ ile tavada pişirin. Pirinci ekleyip 2-3 dakika ısınana kadar karıştırarak pişirin. __________________ |
MERCIMEKLI PILAV MALZEMELER 2 su bardağı Amerikan pirinci 1,5 adet havuç (çiçek şeklinde kesilmiş) 1/4 tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış) 1/2 adet küp şeklinde doğranmış havuç 7-8 adet taze fasulye (verevine kesilmiş) 1/2 bardak az haşlanmış yeşil mercimek (1 tatlı kaşığı süslemek için ayrılır) 1 çay bardağı soya yağı Yeterli miktarda karabiber, kırmızıbiber ve tuz 1/2 demet maydanoz HAZIRLANIŞI Teflon tencereye 1/2 çay bardağı soya yağı koyun. Havuçları kızartın ve tencerede bırakın. Başka bir tençereye kalan yağı koyun. Isınınca içine tavuk etlerini atın ve karıştırın. Suyunu çekince küp şeklinde doğranmış havuçlar ve taze fasülyeden atıp tuz ilave edin, hepsi suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavurun ve ateşi kapatın. Pirinç, haşlanmış mercimek, karabiber ve kırmızı biberi de katarak iyice karıştırın. Bu karışımı teflon tenceredeki havuçların üzerine yayın ve dört bardak sıcak su dökün. Kaynamaya başlayıca kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin, 5-6 dakika dinlendirin Servis tabağına ters çevirin Havuçların aralarına maydanoz dalları yerleştirin. Sıcak servis yapın. |
MEYHANE PILAVı MALZEMELER 500 gr kuşbaşı et 4 su bardağı pirinç 2 çorba kaşığı margarin 1 çorba kaşığı salça 3 adet iri soğan 6 su bardağı su 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Pirinci ayıklayın ve ardından iyice yıkayın. Soğanları da soyun, yıkayın ve irice kıyın. Tencerede margarini eritip, soğanları sararıncaya kadar kavurun ve eti ekleyin. Salçayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Kavurma işlemini bitirdikten sonra tencereye su ilave edin, etleri pişene kadar haşlayın. Karışıma tuz ve pirinç ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin. Pilav piştikten sonra yaklaşık 9-10 dakika dinlendirin, servis tabağına koyduktan sonra pulbiber serperek servis yapın. |
MıSıRLı PILAV MALZEMELER 2 su bardağı Amerikan Pirinci 4 bardak et suyu 2 su bardağı mısır konservesi 1 kahve fincanı soya yağı Yeterince tuz ve karabiber HAZIRLANIŞI Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Suyunu süzün. Bir tencerede yağı kızdırıp pirinci ilave edin ve kavurun. İçine mısır ve yeterince tuz ilave edip pirinçler göz göz oluncaya kadar kavurun. 4 bardak et suyunu ekleyip suyunu çekene kadar kaynatın. Ateşten alıp 20 dakika dinlenmeye bırakın. Üzerini karabiber ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. |
ÖZBEK PILAVı MALZEMELER 500 gr Amerikan pirinci 400 gr kuzu but (Kuşbaşı doğranmış) 3 adet orta boy havuç 1 adet kuzu soğan 1 su bardağı haşlanmış nohut Yarım paket margarin veya tereyağı 1 kaşık biber ve domates salçası Tuz Karabiber 3 bardak su veya et suyu HAZIRLANIŞI Pirinçleri üzerine geçecek kadar bir kaşık tuz atarak sıcak suyla ıslatırız. Diğer tarafta kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini teflon tencerede pembeleşinceye kadar kavururuz, üzerine yemeklik doğranmış soğanı ilave edip bir iki defa çeviririz, hafif sararınca üzerine 3 cm uzunluğunda ince ince doğranmış havuçlar ilave edilir. Bir iki defa da onunla çevrilir ve üzerine haşlanmış nohut konulur. Üzerini geçecek kadar su veya etsuyu ilave edilir. Tuz ve karabiber konularak önce harlı ateşte sonra pilav göz göz olunca kısık ateşe alınarak üzerine havlu kağıt peçete örtülerek demlenmeye bırakılır. Sonra çukur bir kaseye doldurulup servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır. Etrafı havuç rendesi ve nohutla süslenerek servis yapılır. |
ÖZLEMIN ÇIFTLIK PILAVı MALZEMELER 200 gr kıyma 2 su bardağı pirinç 1 demet dereotu 1 demet taze soğan 3 yemek kaşığı tereyağı HAZIRLANIŞI Pilav yapılacak tencereye yağı koyun ve eritin. İçerisine kıyma ilave edin. Kıyma kavrulunca önceden ılık su ile ıslatılmış ve yıkanıp süzülmüş olan pirinci ilave edin. Bir kaç dakika birlikte kavurun.2 su bardağı kaynamış suyu pirinçlerin üzerine dökün. Kısık ateşte suyunu çektirin. Pişen pilavı 10 dakika beklettikten sonra önceden yıkanmış ve ince ince kıyılmış dereotu ile taze soğan ilave edin. Güzelce karıştırıp bir süre beklettikten sonra karabiber dökerek servis yapın. |
PAELA MALZEMELER 1/2 kg dilbalığı (veya levrek filetosu) 250 gr mürekkep balığı, doğranmış 1 küçük kutu bezelye konservesi 250 gr kırmızı dolmalık biber 1 kutu kuşkonmaz konservesi 250 gr dolmalık yeşil biber 1/2 kg kuşbaşı dana eti 1/2 kg ayıklanmış midye 1/2 su bardağı beyaz şarap 1/2 çorba kaşığı safran 2 adet kereviz yaprağı 2 adet defne yaprağı 1/2 kg domates 6 adet enginar 150 gr mantar 1 kg karides 2 adet piliç 250 gr soğan 1 kg pirinç 250 gr havuç 1/2 demet maydanoz 1/2 limon 250 gr sosis zeytinyağ karabiber, tuz HAZIRLANIŞI Piliçlerin her biri onar parçaya bölüp, etlerini kemiklerinden ayırın. İri kemikleri içi su dolu bir tencereye koyun, soğanlar, domatesler, havuçlar, maydanoz ve kereviz yapraklarını katıp haşlayın. Mantarları suda pişirin. Balık filetolarını, limon suyu ve defne yapraklan koyduğunuz suda haşlayıp bir kenara ayırın. Dana eti ve piliç parçalarını yağda kavrun, içine şarap ve bir miktar sıcak su koyup yüksek ateşte pişirin. Ayıklayıp, yıkadığınız enginarları dörde bölün, dolmalık biberleri küçük parçalara kesip kavurun. Karidesleri haşlayıp ayıklayın, havuçları temizleyip, haşlayın. Piliç kemiklerinin piştiği suya, pirinç, karabiber, tuz ve safran katın, buna bir su bardağı tavuk suyu ve çeyrek bardak zeytinyağı ilave edilp, beraberce pişirin. Sıcak olarak kuşkonmazlar, bezelyeler, dolmalık biberlerin ve karideslerin bir kısmı, kavrulmuş mürekkep balığı parçalan, midyeler ve sosisleri pişen pilavın üstüne süs olarak dizip, üzerine maydanoz serptikten sonra sıcak olarak servis yapın. __________________ |
PAŞA PILAVı MALZEMELER 1 kg yağsız kuşbaşı dana eti et, dana 100 gr tereyağ ( ya da margarin) 1 adet havuç, rendelenmiş 1 tatlı kaşığı kimyon 1 kg konserve bezelye 4 su bardağı pirinç 5 su bardağı su 2 adet soğan 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Dört su baradağı pirinci sıcak su ile haşlayın. İki adet orta boy soğan, iki kaşık yağ ve tuz ile rengi sararıncaya kadar kavurup, yıkadığınız kuşbaşı etleri katın, beraberce karıştırın. Otuz dakika kadar buhar çıkarmayan bir tencerede hafif ateşte pişirin. Bu malzemeyi, geniş tabanlı bir pilav tenceresine boşaltın, üzerine bezelyeleri ilave edin. Bezelyelerin de üstüne ince bir tabaka havuç rendesi ve bir tatlı kaşığı kimyon serpin. Daha sonra bunların üzerine haşlanmış pirinci düzgün bir şekilde, eşit dağılacak biçimde döküp, beş du bardağı kaynar suyu ve yağın kalan kısmını ağır ağır döküp, ağır ateşte yirmi dakika kadar, pilav suyunu çekinceye dek pişirin. Ateşten alıp on dakika kadar dinlendirin. Tencereden daha geniş bir tepsinin içine dikkatlice ters çevrip pilavı boşaltın ,servis yapın. |
PATATESLI PILAV MALZEMELER 2 su bardağı pirinç 3 orta boy patates 150 gr tereyağı tuz HAZIRLANIŞI Pirinçleri 24 saat öncesinden yıkayıp suya bırakın, ertesi gün süzüp, tuzlu kaynar suya atın ve 7 dakika kaynatın. Hemen süzün, soğuk sudan geçirin. Daha önceden soyulmuş ve 0,5 cm. halkalar halinde dilimlenmiş patatesler yağlanmış yuvarlak bir tencerenin altına ve kenarlarına dizin. Delikli düz bir kepçe ile pirinçleri kepçe kepçe patatesli tencereye dökün, geri kalan teryağıbı küçük parçalar halinde pirinçlerin üzerine atın, hafif tuz serpin, tencerenin kapağını sıkıca kapatın, çok çok hafif ateşte iki saat pişirin. Servis tabağına alırken ortaya pilav, kenarına patatesleri dizin, arzu edilen et çeşitleriyle servis yapın. __________________ |
PATLıCANLı PILAV MALZEMELER 2 su bardağı pirinç 1 kg kuşbaşı et 1 kg patlıcan domates soğan HAZIRLANIŞI Soğan ve bol domatesle pişirdiğiniz eti, orta boy bir tencerenin dibine yayın.Patlıcanları soyun, boylamasına dörde bölüp, kızartın ve etin üzerine yayın. Yıkadığınız pirinçleri, patlıcanların üzerine koyup, bir su bardağı su veya etsuyu takviyesiyle pişirin. Ters çevrip başka bir tepsiye alın, sıcak servis yapın |
PEYNIRLI PILAV MALZEMELER 1 bardak Amerikan pirinci 2 bardak su 50 gr kaşar peyniri ½ demet kıyılmış maydanoz Salatalık dilimleri Doğranmış kiraz Domates Havuç HAZIRLANIŞI Pirinci 10 dakika haşlayın. Bir kabın içinde haşlanmış pirinci, peynir rendesini, kıyılmış maydanozu, domatesi, koyup karıştırın. Sonra bu karışımı 15 dakika 180 derece ısıyla fırında pişirin. Servis tabağına aldıktan sonra rendelenmiş havuç, salatalık dilimleri ve maydanozla süsleyip sıcak servis yapın. |
PILAV KAROTEN MALZEMELER 2 su bardağı Amerikan pirinci 250 gr dana eti 1 çay bardağı sıvı yağ 1 adet küçük boy havuç 1 adet orta boy soğan 3 su bardağı kaynamış su 1 çay kaşığı tavuk orjantina 1 çay kaşığı safran 1/2 çay kaşığı zencefİl 1 tatlı kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Amerikan pirinci kaynamış tuzlu suda yaklaşık 1 saat kadar bekletildikten sonra bol suyla yıkanır. Kuru soğan küçük küçük doğranır. Havuç rendenin küçük tarafında rendelenir. Dana eti ortalama 2 cm büyüklüğünde kesilir. Kuru soğan pembeleşinceye kadar yağda pişirilir. Üzerine havuç eklenir.Yine kısık ateşte 10-15 dakika kadar iyice pişirilir. Etler eklenir yine kırık ateşte yarım saat kadar kavrulur. (Bu işlem sonucunda havuç ve soğanlar erimiş olmalıdır.) Bu karışıma, tavuk orjantina, safran, zencefil, tuz eklenip kanştırılır. Üzerine pirinçler eklenip zedelemeden karıştırılır. Çok sık ateşte 45 dakika pişirilir. 10-15 dakika demlenmeye bırakılır servise hazır hale gelir. __________________ |
PILAV TAVA MALZEMELER 350 gr hazır pilav 1 çorba kaşığı (tereyağ veya margarin) HAZIRLANIŞI Tereyağı tavada eritip, pilavı tavaya yayın. Orta hararette pembeleşinceye dek kızartıp, bir tabak yardımı ile diğer tarafın da kızarması için ters çevirin. __________________ |
SAFRANLı PILAV MALZEMELER 1,5 bardak Amerikan Pirinci 2 çorba kaşığı safran 2 çorba kaşığı kuşüzümü 1 çay bardağı haşlanmış barbunya fasulyesi 1/2 demet dereotu 2 yemek kaşığı soya yağı Yeterince tuz ve karabiber HAZIRLANIŞI Bir tencereye 2 kaşık soya yağını koyup pirinci ekleyin. Pirinçler tane tane oluncaya kadar kavurun. Safran, kuşüzümü, tuz ve barbunya fasulyesini ekleyin. Biraz kavrulduktan sonra 3 su bardağı suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Pilav suyunu çekince 20 dakika demlenmeye bırakın. Servis tabağına alıp üzerine karabiber serpiştirerek servis yapabilirsiniz. |
SAZAK PILAVı MALZEMELER 100 gr ciğer 3 su bardağı su 4 adet yeşil soğan bir tutam taze nane 2 su bardağı pirinç 1 çay firıcanı Antep fıstığı et suyu tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Pirinci tuzlu suda onbeş dakika ıslatın. Bir tencerede yağı eritip. minik minik doğranmış ciğerleri kavurun. Pirinci süzüp, ilave edin. On dakika kavuıun. Doğranmış soğan, nane,fısıtk, tuz ve karabiberi karıştırın. 3-4 dakika daha kavurup, suyunu ilave edin. Pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Dinlendirip, servis yapın |
SEBZELI BULGUR MALZEMELER 4 kişilik 2 bardak bulgur 1 adet havuç 1 adet büyük soğan 1 adet salçalık kırmızı biber 1 adet küçük patlıcan 2,5 su bardağı su 1/2 çay bardağı zeytinyağı 1/2 demet maydanoz kırmızıbiber fesleğen tuz karabiber HAZIRLANIŞI Soğanı yarım halkalar olarak doğrayın. Sebzeleri de küçük küçük doğrayın. Soğanı ve sebzeleri zeytinyağında kavurun. Tıkanmış bulguru da ekleyip, 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Karışımın üzerine suyu ekleyin. Baharatları da ekleyin, suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. 10 dakika demlendirin ve servis etmeden önce üzerine maydanoz serpin. |
SEBZELI BULGUR (kolayı olan bu ) MALZEMELER 2 su bardağı pilavlık bulgur 1 kahve fincanı tereyağ 4 adet çarliston biber 2 su bardağı et suyu 1 adet patlıcan 3 adet domates 3 baş soğan tuz HAZIRLANIŞI Patlıcanları doğrayıp, tuzlu suda bekletin. Soğanı kuşbaşı, biberleri küçük küçük doğrayın. Soğanı yağda pembeleşinceye dek kavurun ve patlıcanları ilave edin. Biraz çevirdikten sonra diğer malzemeyi de koyup, beraberce suyunu çekinceye dek pişirin. Bir süre demlenmeye bırakıp, daha sonra servis yapın. |
SEBZELI HINT PILAVı MALZEMELER 350-400 gr Amerikan pirinci 3,5-4 su bardağı kaynar su 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ Yarım yemek kaşığı tereyağı Yarım tatlı kaşığı toz zencefil Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal 1-2 adet püre haline getirilmiş acı yeşil biber 2 yemek kaşığı bezelye (tepeleme) 2 yemek kaşığı doğranmış yeşil fasülye (tepeleme) 2 yemek kaşığı küçük küpler halinde doğranmış havuç (tepeleme) 2 adet domates (kabukları soyulmuş ve küçük küpler halinde doğranmış) Yeterince tuz Yarım demet ince doğranmış maydonoz Koku verici Baharat torbasının malzemeleri ve hazırlanışı : 2 adet karanfil 1 tatlı kaşığı tane kimyon Yarım tatlı kaşığı soğan ve sarmısak tozu yoksa bir yemek kaşığı doğranmış soğan l-2 diş dövülmüş sarımsak 1 tatlı kaşığı öğütülmüş kakule Küçük bir parça çubuk tarçın 1-2 defiıe yaprağı Tüm malzeme kanştırılır ve temiz bir torba içine konup, ağzı sıkıca bağlanır ve tencereye asabilmek için ipi uzun tutulur. HAZIRLANIŞI Pirinç yıkanır, 15 dakika suda bekletilip süzülür. Zerdeçal, yeşil biber birbiri ile kanştırılır ve bu karışım ısıtılmış yağda kokuları iyice ortaya çıksın diye kısa bir süre kavrulur. Tüm sebzeler katılır ve 4-5 dakika tümü bir arada kavrulur. Pirinç eklenir, pembeleşinceye kadar kavrulur, üzerine tuz katılmış sıcak su konur. Baharat torbası tencerenin içine asılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Fokurdamaya başlayınca altı kısılır. Pirinç suyu tamamen çekmesine yakın baharat torbası alınır. Suyun tamamen çekmesi beklenir,ince doğranmış maydonoz serpilir ve servise kadar bir süre dinlendirilir. |
SEBZELI KıZARTMALı PILAV MALZEMELER 4 kişilik 1 su bardağı pirinç 2-3 adet havuç 2-3 adet turp 2 adet patlıcan 2 adet kabak 1 fincan dereotu 3 adet sivri biber 1 adet soğan 1 adet yumurta 1 bardak un karabiber tuz HAZIRLANIŞI Pirinci yağ ve suyla bildiğimiz sade pilav şeklinde pişirin. Tavada yağı eritin ve yemeklik doğranmış soğanları hafifçe pembeleştirin. Küçük küçük doğradığınız sivri biber, kabak ve patlıcanları ilave edip kavurun. Kavurduğunuz bu içi sade pilava ekleyin ve dinlenmeye bırakın. Bu arada dilimlediğiniz havuç ve turpları önce una sonra yumurtaya batırarak kızartın. Sebzeli pilavla beraber sıcak servis yapın. __________________ |
SEBZELI PILAV MALZEMELER 2 su bardağı pirinç 250 gr kuşbaşı et 1 küçük kutu konserve bezelye 1 küçük havuç 3 çorba kaşığı margarin 4 bardak su 1 baş küçük soğan tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Fındık büyüklüğündeki kuşbaşını, margarinde pembeleşinceye kadar kavurun. Kabuklarını soyduğunuz soğanı bütün olarak içine atın. Suyunu koyun, pişmeye bırakın. Etler yumuşamaya başlayınca, küp şeklinde doğradığınız havucu da katın, o da yumuşasın. Etler iyice yumuşayınca, konserve bezelyeyi yıkayıp aynı tencereye atın. Bu arada bütün soğanı tencereden alın. Tuzunu ayarlayıp biraz karabiber koyun. Suyu yarıya ininceye kadar kaynasın. Bu arada tuzlu suda dinlendirip iyice yıkadığınız pirinci tencereye boşaltın, bir iki karıştırıp kaynatın ve altını kısın. Hafif ateşte pirinçler şuyunu çeksin, sonra çok kısık ateşte, kapak altına bez koyup demlendirin |
EHRIYE PILAVI MALZEMELER 2 adet kırmızı sivri biber 1 adet domates Et veya tavuk Şehriye Tuz HAZIRLANIŞI 2 adet kırmızı sivri biber ve 1 adet domates, küçük küçük doğranıp yağda kavrulur. Üzerine pişmiş parça et veya tavuk parçaları eklenir. Başka bir tencerede 1 su bardağı şehriye yağda kavrulur. Önceki malzemelerle birleştirilir. Üzerine birbuçuk su bardağı et suyu veya tavuk suyu konularak ve tuz da eklenerek hiç karıştırmadan kendi halinde pişirililir. |
SOAY ETLI IÇ PILAV MALZEMELER 20 gr Soya eti (ılık su içinde en az 20 dakika bekletilmiş) 1 çay bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı kuş üzümü 1 orta boy kuru soğan 1 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık) 1 tutam yenibahar 1 tutam tarçın 1 su bardağı soya eti suyu 2 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı soya yağı 1 demet dereotu 1/4 çay kaşığı karabiber 1/4 çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Soya yağında önce çamfıstığını beş dakika kavurun, üzerine ince kıyılmış soğanı ekleyin. Soğanların rengi hafif koyulaştığında, iyice yıkadığınız pirinci süzerek üzerine ilave edin. Kavurma işlemine pirinçler matlaşıncaya kadar devam edin. Kavrulan pirince soya eti ve suyunu ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin, altını kapatmadan önce iyice yıkadığınız kuşüzümünü ekleyin, yenibahar, tarçın, tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra ocağı kapatın. 20 dakika dinlendirin, çok ince kıydığınız dereotu ile karıştırarak servis yapın. |
SOSISLI PILAV MALZEMELER (6 kişilik) 3 bardak haşlanmış Amerikan pirinci 5 adet sosis 100 gr mantar 1 büyük havuç 2-3 tane yeşil soğan 4 yumurta 1 çorba kaşığı margarin 1 çay bardağı süt 100 gr. otlu peynir Tuz Karabiber HAZIRLANIŞI Sosisleri ince ince dilimleyerek 1 kaşık margarin ilave ettiğiniz tavada kızarana kadar pişirin. Suyunu çekince dilimlenmiş mantarı, havucu ve soğanı ekleyip 2 dakika daha pişirin. Başka bir kapta sütü, yumurtayı, tuzu ve karabiberi iyice karıştırın ve tavaya ilave edin. 2 dakika daha pişirin. Üstüne pirinci ve peyniri de ilave ettikten sonra 5 dakika kısık ateşte pişirin ve sıcak olarak servis edin. |
ŞEHRIYELI PILAV MALZEMELER 1 kahve fincanı arpa şehriyesi 4 çorba kaşığı tereyağı 3 su bardağı su 2 bardak pirinç tuz HAZIRLANIŞI Pirinçleri ayıklayın, bir tencereye piriçlerin üzerini örtecek miktada, sıcak ancak kaynar olmayan su koyun. 20 dakika kadar bekletin. Nişastası kaybolana kadar yıkayıp, süzün. Bir tencereye tereyağını koyarak hafifçe kızdırın. 3 bardak suyla, tuz ilave ediP, Kaynamaya bırakın. Diğer taraftan arpa şehriyesini yağda pembeleşene KADAR çevirin. Kevgirle yağdan alıp, içinde bol kaynar su olan bir tencereye koyun, yarım saat kadar haşlayın. Pilav suyu iyice kaynayınca pirinçlerle şehriyeyi birlikte tencereye atın. Bir-iki defa karıştırıp tencerenin kapağını kapatın.. Pirinçler suyunu çekinceye kadar önce kuvvetli, sonra orta ısıdaki ateşte pişmeye bırakın. Tencereyi ateşten almadan önce pilavı bir defa karıştırıp servis tabağına koyun. __________________ |
TAS PILAVı MALZEMELER 1 kg kuşbaşı et 1 kg arpacık soğanı 1 kg pirinç 1 adet havuç 100 gr tereyağı 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 çay kaşığı karabiber 1 ½ çay kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Tereyağının 3/2’sini eritin ve etleri yaklaşık 4-5 dakika kavurun. Havuçları ince ince kıyın ve arpacık soğanları ile birlikte ekleyin. Salçaları, biberi ve tuzu da ekleyerek 6-7 dakika kadar daha pişirin. Büyük bir tepsiye etin piştiği tencereyi ters çevirin. Tencerenin buharla havaya kalkmaması için üzerine ağır bir şey koyun. Tepsiye 7-8 su bardağı su koyun ve kısık ateşte yaklaşık 50 dakika pişirin. Pişen yemeğin suyunu süzün. Tencereyi ters çevirin, süzülmüş suyu tencereye alın ve 2 litreye tamamlayarak kaynatın. Pirinçleri suya atın. . Piştikten sonra 8-9 dakika dinlendirin ve kalan tereyağını eritip üzerinde gezdirin. Pilavı servis tabağına aldıktan sonra etli karışımı üzerine dökün ve cacıkla birlikte servis yapın. |
TAVUKLU ŞEHRIYE PILAVı MALZEMELER 1 adet tavuk göğsü 2 adet yemek kaşığı margarin 1 adet çarliston biber 1 yemek kaşığı biber salçası 1,5 su bardağı arpa şehriye tuz HAZIRLANIŞI Önce biberleri ince ince doğrayın.Tavuk göğsünü küp küp kesin. Margarini bir kapta eritip içine salçayla beraber kavurun. Sonra biberleri ve tavukları koyup kızartın |
TEL ŞEHRIYELI PILAV MALZEMELER 2 su bardağı pirinç 3 kaşık tereyağı 1 adet kesmeşeker Tuz 2 su bardağı dolusu tel şehriye HAZIRLANIŞI Pirinç 1-2 saat önceden ıslatılır. Bu sürenin sonunda yağ tencerede hafifçe kızdırılır. Şeker, tuz atılır. Yıkanmış pirinç ilave edilir. Tahta bir kaşıkla 1-2 defa çevrilip üzerine 2 bardak su ilave edilip pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir. Demlenmesi için üzerine kalın bir kağıt havlu konulup tencerenin kapağı kapatılır. Diğer taraftan 2 yemek kaşığı tereyağı şehriyelerle beraber sürekli çevrilerek şehriyelerin rengi kahverengiye dönene kadar çevrilir. Pilav servis edileceği zaman bir kalıba konulur ve ters çevrilerek düzgün bir şekil alması sağlanır ve kıtır kıtır olmuş şehriyeler pilavın üzerine yayılarak servis edilir. __________________ |
UZAKDOĞU PILAVı MALZEMELER 4 kişilik 400 gr tavuk suyunda haşlanmış pirinç 1 yemek kaşığı soya sosu 1 büyük baş soğan 1 çay kaşığı sarmısak tozu 1 adet domates rendesi 2 yemek kaşığı soya yağı 250 gr kuş üzümü 100 gr haşlanmış sivri biber 150 gr haşlanmış havuç 3 bardak su maydanoz HAZIRLANIŞI Pilavı normal pilav şeklinde pişirin. Suyunu çekince içine haşlanmış havuç, sivri biber ve kuş üzümünü ekleyip karıştırın. Bir kabın içine yağda kavrulmuş soğan, sarımsak tozu, soya sosu ve domates rendesini ekleyip karıştırın. Bu karışımı pilavın üzerinde gezdirin ve maydanozla da süsleyin. __________________ |
UZAKDOĞU PILAVı ( yapılışı daha zor http://www.yorumla.net/images/smilies/58.gif ) MALZEMELER 400 gr. tavuk suyunda haşlanmış Amerikan Pirinci 1 büyük baş soğan 1 adet domates rendesi 1 yemek kaşığı soya sosu 1 çay kaşığı sarımsak tozu 250 gr. haşlanmış sivri biber ve havuç 250 gr. kuşüzümü 2 yemek kaşığı soya yağı 3 bardak su bir tutam maydanoz HAZIRLANIŞI Pilavı normal pilav şeklinde pişirin. Suyunu çekince içine haşlanmış sivri biber, havuç ve kuş üzümünü ekleyip karıştırın. Bir kabın içinde yağda kavrulmuş soğan, sarımsak tozu, soya sosu ve domates rendesini ekleyip iyice karıştırın. Bu karışımı pilavın üzerinde gezdirip maydanoz ile süsleyin. |
YUFKALı PILAV MALZEMELER 4 su bardağı pirinç 250 gr margarin 1 adet yufka karabiber tuz HAZIRLANIŞI Tencerenin içini bir miktar margarinle iyice yağlayın, sonra yufkayı serin. Diğer yanda pirinci ılık suda 60 dakika dinlendirin. Sonra iyice yıkayıp, suyunu süzdükten sonra tenceredeki yufkanın içine koyun. Margarini eritip pirincin üzerine dökün ve yufkayı pirinçlerin üzerini kapatacak biçimde katlayın. Tencereyi orta hararetli fırına koyup yanm saat pişirin. Yufkanın üstü pembeleştiğinde fırından çıkarın. Ters çevrip, servis tabağına alın ve servis yapın. __________________ |
ZERESHK PILAVı MALZEMELER 1 adet tavuk budu Kızartmak için: Sıvı yağ Yarım çay kaşığı safran 1 çay kaşığı şeker 1 çorba kaşığı sıvı yağ Yarım su bardağı zereshk 1 su bardağı Amerikan pirinci 1 su bardağı sıcak su 2 çorba kaşığı yağ HAZIRLANIŞI Tavuk budunu haşladıktan sonra kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Küçük bir tavada safranı, şekeri, l çorba kaşığı sıvı yağı ve yarım su bardağı zereshki karıştırın. Orta hararetli ateşte 5 dakika kavurun. Ayrı bir tencerede bir buçuk su bardağı sıcak su ile 1 su bardağı pirinci pişirdikten sonra servis tabağına aldığınız pilavın üzerine zereshkleri dökün. Tavuk buduyla birlikte servis yapın. |
ZENGIN PILAVı MALZEMELER 1 çorbakaşığı rendelenmiş parmezan peyniri veya eski kaşar 1 su bardağından biraz fazla pirinç 2 çorbakaşığı zeytinyağı 100 gr gravyer peyniri 1 adet dolmalık biber 50 gr taze fasulye 150 gr dana kıyma 60 gr mortadella 2 adet domates 2 adet patates galeta unu 1 yumurta sarımsak maydanoz karabiber, tuz 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Tuzlu suda pirinci haşlayıp süzdükten sonra sudan geçirip zeytinyağı eilave edin. Patatesleri yarımsaat kadar haşlayın, Ilındıktan sonra soyun, doğrayıp süzgeçten geçirip püre elde edin. Biberi ayıklayın ve şeritler halinde doğrayın. Fasulyeleri yirmi dakika kadar haşladıktan sonra minik minik doğrayın. Domatesleri dilimleyip, gravyer peynirini zar şeklinde doğayın. Dana kıymayı, yumurtayı, kıyılmış mortadellayı, kıyılmış sarımsakları ve maydanozu, parmezan peyniri ya da eski kaşar rendesini, tuz ve karabiberi patates püresine katın. Bu karışımdan minik köfteler yapın. Galeta ununa buladıktan sonra kızgın zeytinyağında kızartın. Tüm malzemeleri pirince katıp karıştırın. Arzu ederseniz, iyice yıkanıp dilimlenmiş 2 adet mantarı da ilave ettikten sonra servis yapın. __________________ |
Malhuta pilavı Buğday ve mercimeği ayrı ayrı unlu suları gidinceye kadar bol su ile yıkayın. Her ikisini derin bir kaba koyun, su ilave edin. Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın, ateşi kısın ve buğdaylar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dak. pişirin. Kişniş tohumlarını yağsız tavada, kısık ateşte karıştırarak kavurun ve havanda dövün. Tereyağını eritin, dövülmüş kişnişi ilave edin, malhuta pilavına katıp harmanlayın ve servis yapın. (8 kişilik) * 300 gr aşurelik buğday (ıslatılmış) * 1 su bardağı kırmızı mercimek * 1 lt su * 4 çorba kaşığı kişniş tohumu * 4 çorba kaşığı tereyağı |
Türkiye`de Saat: 08:40 . |
Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2