Pilavlar ACıLı PIRINÇ MALZEMELER 2 bardak tavuk suyunda haşlanmış Amerikan Pirinci 1 yemek kaşığı soya yağı 1 baş doğranmış orta boy soğan 1 adet taze doğranmış tere 2 diş doğranmış sarmısak 1 adet doğranmış acı biber HAZIRLANIŞI Soya yağını geniş bir tavada kızdırın. Soğan, pirinç, tere, sarmısak ve biberi ilave edin, iyice karıştırarak yaklaşık 3 dakika kadar daha pişirin. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz. |
ANANASLı PILAV MALZEMELER (6 kişilik) 3 bardak haşlanmış Amerikan pirinci 2-3 adet yeşil soğan 1 çay bardağı ceviz içi 1 çay bardağı kuru üzüm 1 yemek kaşığı Tereyağı 1 adet ananas Yarım çay kaşığı zencefil Tuz HAZIRLANIŞI Yeşil soğan bir tavanın içine ince ince doğradıktan sonra, ceviz, kuru üzüm, tuz ve zencefil içine karıştırılıp tereyağı ile harlı ateşte 3-4 dakika pişirilir. Üstüne dilimlenmiş ananas ve haşlanmış pirinç ilave edilerek iyice pişirilir. |
ARNAVUT CIGERLI BULGUR PILAVI MALZEMELER 1/2 kg ciğer 1/2 kg bulgur Bir su bardağı kırmızı şarap 6 su bardağı su Kimyon, karabiber, acı pul biber Maydanoz 3 adet domates 2 baş soğan 1 adet patetes 2 diş sarımsak HAZIRLANIŞI Hepsini bir tencereye koyun kaynatın. Ciğeri kavurduktan sonra kaynatmış olduğunuz karışımı içine katıp kavurun. Sonra yoğurtla servise yapın. |
AYVALı PILAV MALZEMELER 4 kişilik 400 gr dana eti 400 gr pirinç 100 gr sıvı yağ 2 adet kurusoğan 1 adet ayva 400 gr havuç 1 tatlı kaşığı kimyon tuz HAZIRLANIŞI Havucu soyun ve halka halka doğrayın. Sıvı yağı bir tencerede kızdırdıktan sonra eti ekleyip kavurun. Et suyunu çekince havucu koyup kavurmaya devam edin. Havuç yumuşamaya başlayınca 3 su bardağı sıcak su ekleyin. Tuz ve kimyon ilave edin. Ayvayı soyup dörde böldükten sonra çekirdeklerini çıkarın, etlere ilave edip yaklaşık 12 dakika haşlayın. Sonra ayvaları tencereden alın pirinci ilave edin. Ağzını kapatın ve pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilavın altını kapatın, ayvaları ekleyin ve ağzı kapalı olarak 30 dakika dinlendirin. |
BADEMLI PILAV MALZEMELER 3 su bardağı haşlanmış Amerikan Pirinci (Didiklenmiş tavuk ile beraber pişmiş pilav) 1/3 su bardağı badem içi (ince dövülmüş) 1/3 su bardağı soya yağı 1/3 su bardağı kadar ince şerit halinde dilimlenmiş havuç 1 çorba kaşığı kadar ince doğranmış kırmızı biber 1 çorba kaşığı margarin 2 çorba kaşığı taze doğranmış maydanoz Yeterince tuz HAZIRLANIŞI Bir tavaya margarini koyup eritin. Soya yağını ilave edin. Yağ kızdıktan sonra badem içi, havuç ve kırmızı biberi, bademler altın rengi alıncaya kadar pişirin. Didiklenmiş tavuk ile beraber pişirilen pilav ve kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın. (6 kişilik) Her servis 233 kalori, 7 gr protein, 12 gr yağ, 27 gr karbonhidrat, 3 gr doğal lif, 0 miligram kolesterol ve 325 miligram sodyum içerir. __________________ |
BREZILYA USULÜ PILAV MALZEMELER 250 gram soyulmuş karides 2 su bardağı pirinç 1 tatlıkaşğı salça 1 diş sarımsak 2 adet soğan 300 gr sulu domates 6 çorbakaşığı zeytinyağı 600 gr etsuyu tereyağı ya da margarin toz kırmızı biber maydanoz tuz 4 Kişilik HAZIRLANIŞI Pirinci bir tencereye koyun, etsuyu ve tuz ilave edip kaynatın. Ağzını kapatıp 200 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika bırakın. Pirinç etsuyunu çekmeli. Bu arada soğanları ve soyulmuş sarımsakları ince ince kıyıp dört çorbakaşığı zeytinyağında öldürün. Kaynar suda birkaç dakika beklettiğiniz domatesleri soyun, ikiye doğrayıp çekirdekli kısmını temzleyip, çıkarın, şeritler halinde doğrayın. Domatesleri pirince ekleyin ve 5 dakika kadar pişirin. Bu arada karidesleri iki çorbakaşığı zeytinyağında çevirin. Bir kapta, çatal yardımıyla pirinçleri ayırın ve ceviz büyüklüğünde tereyağı veya margarini katın. Karidesleri, domatesleri ve bir kepçe etsuyuyla karıştırdığınız salçayı ekleyin. Karışıma acı toz kırmızı biber ilave edip karıştırın. Isıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayın, pirinci koyun. Üstüne kuşbaşı iriliğinde biraz tereyağı veya margarin koyun. Kıyılmış maydanozu serptikten sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 8 dakika kadar pişirin. |
BULGUR PILAVı MALZEMELER 1 paket domatesli bulgur 2 adet domates ½ paket tereyağ yeteri kadar tuz 2 adet çarliston biber 1 adet soğan HAZIRLANIŞI Ufak ufak doğranmış soğan ve çarliston tereyağında çevrilir, üzerine rendelenmiş domates ilave edilip, bir iki taşım kaynatılır. Bulgur ilave edilir, bir iki kez karıştırılır ve üzerini bir parmak örtecek kadar su konulup, pişmeye bırakılır. Arzuya göre tuz ilave edilir. On dakika sonra yemeğimiz hazırdır. NOT: Tereyağ yerine margarin ve sıvıyağ da kullanabilirsiniz. __________________ |
BUTKA MALZEMELER 2 bardak baldo pirinç 1.5 bardak su 1.5 bardak süt 3 çorba kaşığı şeker 0.5 tatlı kaşığı tuz 250 gr margarin 2 adet yumurta 1 bardak kuru üzüm 2 kaşık tereyağı HAZIRLANIŞI Pirinç,su, süt, şeker, tuz ve margarin suyu bitene kadar ocakta pişirilir. Çırpılmış iki yumurta eklenerek, fırında yarım saat daha pişirilir. Sıcak suda bekletilen üzümler, süzülerek tereyağında 3 dakika kavrulur ve pilavın üzerine serpilerek servis yapılır. __________________ |
ÇILAV MALZEMELER 1 paket çilavlık pirinç (kişi başına ½ bardak hesap edilir) 1,5 litre su 3 kaşık tereyağı Tuz HAZIRLANIŞI Pirinç akşamdan ıslatılır (veya 4-5 saat önce) su kaynatılır. Kaynayan suya daha önceden ıslatılmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç atılır. 1-2 defa kevgir ile karıştırılır ve 6 dakika pişirilir. 6 dakika sonra hemen kevgire alınıp süzülür, üzerine 1 bardak soğuk su gezdirilir ve tekrar bir tencereye alınır. Üzerine hafifçe kızdırılmış yağ ilave edilir. 1-2 defa çevrilip demlenmeye bırakılır ve sıcak olarak servis yapılır. |
ÇINTEMANI FORMLU PILAV MALZEMELER 3 yemek tarifinin birleşiminden oluşmaktadır. l.Safranlı Pilav MALZEMESİ : 1 çay bardağı pirinç 1 tane tavuk budu 1 yemek kaşığı nohut 1 tatlı kaşığı çekirdeksiz san üzüm 1 tane kayısı 1 tane küçük soğan 1 gr safran Dolmalık fıstık (1 tatlı kaşığı) Badem (1 yemek kaşığı) 3-4 tane top karabiber 3-4 tane top yenibahar 2 kaşık tereyağı 0,5 çay kaşığı toz zencefil Süsleme için kiraz domates HAZIRLANIŞI Tavuk budu haşlanır didiklenir. Top karabiber ve yenibahar havanda iri bir şekilde parçalanır. Tavuğun üstüne eklenir. Soğan küp doğranır. Kayısı minik doğranır. Tereyağında soğan pembeleşir. Üstüne kayısı, üzüm, nohut (nohut bir gece suda bekletilir ve kabuğu soyulur) eklenir. Tavuk da konur. 1 saat kaynar suda bekleyen pirinç da ilave edilir. 1,5 çay bardağı kaynar tavuk suyuna safran eklenir. Pilav pişirilir. En son 0,5 çay kaşığı toz zencefil, kavrulmuş badem ve fıstık eklenir. Demlendirilir. |
2. Domatesli Pilav : MALZEMESİ : 1 çay bardağı Amerikan Pirinç 1 tane tavuk budu 2 adet domates 0,5 yemek kaşığı salça 1 tane kırmızı biber 4-5 adet tane karabiber 4-5 adet tane yenibahar 1 adet küçük soğan 2 yemek kaşığı tereyağı HAZIRLANIŞI : Tavuk haşlanır ve didiklenir. Üzerine yenibahar, karabiber (parçalanmış) ilave edilir. Küp doğranmış soğan tereyağında pembeleştirilir. Kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesler, salça, küp doğranmış kırmızı biberler eklenir. Tavuklar ilave edilir. Pirinç de üzerine konur. 1 çay bardağı kaynar tavuk suyu ilave edilir. Pişirilip, demlendirilir. |
3. Sebzeli Pilav : MALZEMESİ : 1 çay bardağı Amerikan Pirnici 1 tane tavuk budu 3-4 tane karabiber 3-4 tane top yenibahar 1 yemek kaşığı iç bakla 1 yemek kaşığı bezelye 1 yemek kaşığı şam fıstığı 1 yemek kaşığı kuru nane 2 yemek kaşığı tereyağ 5-6 dal dereotu 1 tane küçük kuru soğan HAZIRLANIŞI : Tavuk haşlanır, didiklenir, parçalanmış yenibahar ve karabiber eklenir. Küp doğranmış soğan tereyağında kavrulur. İç bakla yarı haşlanır. Kabuğu soyulur. Bezelye de yarı haşlanır. İç bakla, bezelye ve tavuk soğanın üzerine eklenir. Süzülmüş pirinçler de eklenir. 1,5 çay bardağı kaynar tavuk suyu eklenir. Pişirilir, doğranmış dereotu eklenir ve demlendirilir. Üç çeşit pilav dinlendikten sonra, servis tabağına 1 küçük kase safranlı pilav alınır. Ters çevrilir. Aynı şekilde domatesli pilavdan alınır, ters çevrilir. Sebzeli pilavdan da alınır. Ters çevrilir. Domatesli pilav kiraz domates ile, safranlı pilav haşlanmış nohut ile, sebzeli pilav haşlanmış bezelye ile süslenir. Üzüm hoşafı ile servis yapılır. __________________ |
ÇIN USÜLÜ PILAV MALZEMELER 1 adet dilimlenmiş orta boy soğan 2-3 küçük veya büyük parçalara bölünmüş patates 2 adet dilimlenmiş havuç 1 su bardağı dolusu mantar (dilimlenmemiş, tam) Yarım kilo kemiksiz küçük parçalara ayrılmış kırmızı et (dana veya kuzu olabilir) 1 porsiyon pişirilmiş pirinç HAZIRLANIŞI Derin bir tavayı ısıtın ve 2 yemek kaşığı ayçiçek / mısırözü yağı koyun. Dilimlenmiş soğanları yumuşayana kadar orta ateşte hafifçe kızartın. Eti başka bir tavada kahverengi oluncaya kadar kızartın sonra etleri soğana ekleyin. Su ekleyin ve 2 saat boyunca haşlayın. Sonra patatesleri, havucu ve mantarları ekleyip haşlamaya devam edin. Patates ve havuç yumuşadıktan sonra karıştırarak 15 dakika daha haşlayın. Pilavla karıştırarak servis yapın. __________________ |
DEREOTLU BAKLALı PILAV MALZEMELER 2 su bardağı jasmin pirinç 3 su bardağı su 1 demet dereotu 1 su bardağı taze iç bakla (az haşlanmış) 1,5 tatlı kaşığı tuz 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağı HAZIRLANIŞI Su, margarini, tuz derin bir tencerenin içine koyun ve kaynatın. Kaynayınca içine ince ince kıydığınız dereotu ve daha önceden az haşladığınız taze iç baklayı ekleyin. Su tekrar kaynayınca önceden yıkanan pirinci içine ilave edin. Kaynayınca ocağın altını kısıp pişmeye bırakın. Dibinde çok az miktarda su kaldığında tencerenin üstüne bir bez koyup kapağını sıkıca kapatın ve 10-15 dakika çok hafif ateşte demini almasını bekleyin. Daha sonra altını kapatıp, yarım saat ağzını kapalı olarak dinlendirin. Yanında haşlanmış et ile servis yapın. |
DEREOTLU PILAV MALZEMELER 1 adet bezelye konservesi (küçük boy) 2 su bardağı pirinç 1 demet dereotu 1 adet havuç 1 baş soğan sıvı yağ karabiber HAZIRLANIŞI Küçük parçalar halinde kestiğiniz havuç ve soğanı sıvı yağda kavurun. İki bardak yıkanmış pirinçle çevrip, pişirin. Piştiğinde bezelye, kıyılmış dereotu ve karabiber katıp, dinlenmeye bırakın. |
DIBLE (FASULYELI PILAV) MALZEMELER 1 kg fasulye 1 su bardağı pirinç 3 adet orta büyüklükte soğan 1 çay bardağı zeytinyağ 1 adet küçük domates 1 çorba kaşığı tereyağ pul biber karabiber HAZIRLANIŞI Taze fasulye küçük küçük doğranır. Soğanlar piyazlık doğranır. Yıkanmış olan fasulyelerin yarısı tencerenin içine konur. Faulyelerin üstüne yıkamış olduğumuz pirinç, doğranmış soğan, rendelenmiş domates, bir miktar tuz, pul biber konur. Üstüne geriye kalan fasulyeler eklenir. Yarım çay bardağı su ve tereyağ ilave edilir. Kısık ateşte kendi buharında pişmeye bırakılır. Pişme süresince ara sıra karıştırılır. Pirince tavada zeytinyağ iyice yakılır, üstüne dökülür. Pilav gibi demlenmeye bırakılır. |
DOMATESLI PILAV MALZEMELER 3 çorba kaşığı margarin 2 su bardağı pirinç 2 domates 3 bardak su tuz HAZIRLANIŞI Pirinçleri ayıklayıp bir tepsiye koyun, üzerlerinde ılık su gezdirin. Bir çorba kaşığı tuz serpin, ununu salıncaya, şişinceye kadar dinlenmeye bırakın. Su soğuyuncaya kadar geçen sürede yağı eritip rende domatesi pişirin. Domates yoksa, salça da kullanabilirsiniz. Tuzunu ve suyunu koyup kaynatın bu arada pirinci bol suyla, yıkayıp süzün ve kaynayan suya katın, biraz karıştırın. Daha sonra ateşin altını kısın, suyunu çekinceye kadar, dibini tutturmadan pişirin. Bir havlu peçete geçirdğiniz tencere kapağını kapayıp çok kısık ateşte 2o-25 dakika demlenmeye bırakın. Karıştırıp servis yapın. __________________ |
DOMATESLI PILAV 2 MALZEMELER 2 su bardağı pirinç 2 adet olgun domates ½ paket tereyağ 2.5 bardak su HAZIRLANIŞI Ayıklanıp, yıkanmış pirinç üzerini örtecek kadar ılık suda iki saat kadar bekletilir. Daha sonra bir tencerede rendelenmiş domates, tereyağ ile öldürülür ve süzülen pirinç ilave edilir. Bir iki defa tahta kaşıkla çevrilip üzerine 2.5 bardak su boşaltılır. Arzu edildiği kadar tuz konulur ve orta hararetli ateşte 15 dakika pişirilir. Not : Suyunu çeken pilavın altı kapatıldıktan sonra üzerine bir havlu örtülürse pilav daha güzel demlenir |
DOMATESLI PIRINÇ PILAVI MALZEMELER 2 Su bardağı pilavlık pirinç 3Adet orta boy domates 100 gr tereyağ 3 su bardağı sıcak su 1 tablet tavuk suyu (isteğe bağlı) veya et suyu HAZIRLANIŞI Domatesleri kalın dipli bir tencereye rendeleyin. Sıcak su,tereyağı,tuz ve tavuk tabletini ilave edin. Kaynayınca önceden yıkayıp süzdüğünüz pirinci koyup karıştırın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine temiz bir peçete koyup 15-20 dakika dinlendirin. Üzerini taze çekilmiş karabiber ile süsleyerek sıcak olarak servis yapın. NOT: Türkiyenin her bölgesinde pişirilen bir yemektir. Et ve sebze yemeklerinin yanında garnitür olarak servis yapılır. __________________ |
DOMATESLI SEBZE BÖREĞI MALZEMELER 4 kişilik 750 gr pırasa 50 gr tereyağı 200 gr salam 250 gr pirinç 250 gr peynir 1 demet maydanoz 2 yemek kaşığı galeta unu tuz 1 kg domates HAZIRLANIŞI Pırasaları ayıklayıp temizleyin ve ince halkalar halinde kesin. Eritilmiş tereyağına atın ardından pirinci de ekleyin. ve 1/2 litre tuzlu su bulunan bir tencerede haşlayın. Salamları ince şerit şeklinde kesin. Maydanozu doğrayın ve peyniri de rendeleyin. Salamları ve peynirin bir kısmını pirinçle karıştırın ardından bunu bir kaba yerleştirin. Kalan peyniri maydanoz ve galeta unu ile karıştırın. Domatesleri ince dilimleyin ve karışımın üzerine koyun ardından peynir karıuşımını da üzerine serpin. 225 dereceli fırında 30-35 dakika pişirin. __________________ |
DÖVME PILAVı MALZEMELER 1 çay bardağı nohut 2 su bardağı aşurelik buğday 1 çay bardağı fasulye 5 adet domates 5 adet yeşil biber 2 adet soğan 4 yemek kaşığı tereyağı HAZIRLANIŞI Buğdayı, nohutu ve fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde akşamdan ıslatın. Sonra hepsini bir tencereye alarak üzerine 3 parmak geçecek kadar su koyun. Tuz ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Soğanları küp küp doğrayın ve bir tavada tereyağını eritin. Küp kü doğranan soğanları sararana kadar kavurun. Domateslerin kabukalrını soyun, küp küp doğrayın ve soğana ekleyin. Hazırlanan domatesli harcı fasulye-nohut-bulgur karışımına ilave edin ve iyice karıştırın. Tuz ve karabiber serperek servis yapın. __________________ |
ERIKLI PILAV MALZEMELER Pilav için: 2 su bardağı Amerikan pirinci Badem (kabukları soyulmuş) ½ çay bardağı Antep fıstığı ½ çay bardağı dolmalık fıstık ½ çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tereyağı 1 tutam tarçın 1 tutam yeni bahar Tuz 3 su bardağı su Erik için: ½ kg kuru siyah erik 1 çay bardağı toz şeker (arzuya göre fazla veya az) ½ çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tereyağı Hamur için 1 yumurta 1 yemek kaşığı zeytinyağı Un Tuz HAZIRLANIŞI Erikleri yıkayıp tencerede veya düdüklü tencerede pişirelim, suyunu çekip pişince, 1 çay bardağı toz şeker, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 kaşık tereyağı koyup biraz daha kaynatalım. Ocaktan alalım. Soğuyunca çekirdeklerini çıkaralım. Pilav için zeytinyağını koyup, pirinci kavuralım, 3 su bardağı su ve tuzunu ilave edelim. Suyunu çekince bir kaşık tereyağı koyup pilavımızın altını kapatalım. Zeytinyağında hafif pembeleştirdigimiz badem ve fıstıkları da pilava ilave edelim, karıştıralım. Pilav pişerken 1 yumurta 1 kaşık yağ ile yaptığımız hamurumuzu 30 cm çapında açalım. Tam orta kısmına nişan yüzüğümüzle şekiller açalım. Yağladığıımız (15-20 cm çapında) tenceremize yufkamıza yerleştirelim. Üzerine eriğin yarısını yayalım, üzerine pilavın yarısını koyalım diğer eriği de yayalım onun üzerine de pilavımızı koyup, hamurumuzu kapatalım. Üzerini yağlayıp fırında kızartalım. Servis tabağına ters çevirip dilimleyerek servis yapalım |
ETLI PILAV MALZEMELER 250 gr kuşbaşı 1 adet havuç 1 su bardağı bezelye 2 su bardağı pirinç 3,5 su bardağı su 1 çaybardağı kadar mısır özü yağı tuz arzuya göre kara biber HAZIRLANIŞI Eti ve havucu küçük kareler halinde doğrayıp haşlayın. Pirinci bolca yıkayın, yayvan bir tencerede yağı kızdırıp pirinci kavurun. Kaynatılmış su katıp tuzu atın. Ocağı kısıp pirinç suyunu çekene kadar bekleyin. Haşlanmış malzemeyi pilava ekleyip demlendirin sonra servis yapın. Not: Bezelye tazeyse haşlanır. |
FIRINDA KIZARMIS PILAV MALZEMELER 2 su bardağı pirinç süt rendelenmiş kaşar peyniri tuz 1 kaşık tereyağ HAZIRLANIŞI Pirinci ılık suda 1 saat kadar beklettikten sonra iyice durulayın. Pirinci 6-7 cm derinliğinde, 30 cm genişliğinde bir Pyrex kaba koyun. Pyrex kabın dibini ve kenarlarını hafifçe zeytinyağı veya margarin ile yağlayın. Soğuk sütü pirincin üzerine dökün (Süt pirincin üzerini 1 cm geçecektir). Tuzunu koyun. Küçük küçük böldüğünüz tereyağ veya Becel parçalarını içine atın. 200 derecede önceden ısıttığınız fırına koyun. Pilav sütü çektikten ve üzeri hafif kızardıktan sonra fırından çıkarıp üzerine kaşar peyniri rendesini serpin. Tekrar fırına verip iyice üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra börek gibi keserek servis yapın |
FıRıNDA PEYNIRLI PILAV MALZEMELER 1 su bardağı Amerikan Pirinci 2 su bardağı su 2 çorba kaşığı soya yağı 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 2 şeker kaşığı karabiber HAZIRLANIŞI Bir tencerede yağı kızdırın ve pirinçleri göz göz oluncaya kadar kavurun. İçine 2 şeker kaşığı karabiber ekleyin ve karıştırın. Suyunu da ekleyip bir taşım kaynatın. Pirinçler suyunu çekince 20 dakika dinlenmeye bırâkın. Pilavınız hazır olunca bir fırın kabına alıp üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. 15 dakika fırınlayın. Piştikten sonra kare şeklinde keserek sıcak servis yapabilirsiniz. |
GÖÇMEN PILAVı MALZEMELER 2 ölçü pirinç 4-5 adet soğan 1/2 kilo taze fasulye Tuz Yağ HAZIRLANIŞI Soğanları küp küp doğrayın. Yağın içinde kavurun. Taze fasulyeyide küçük küçük doğrayıp haşlayın. Haşladıktan sonra soğanların üzerine dökün. En üstüne pirinç konur. Hiç karıştırmadan su ilave edin. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra tencereyi ters çevirin ve servis yapın. İsteğe göre, üzerine baharat türü ve yoğurt ilave edilebilir. __________________ |
GÜÇ PILAVı MALZEMELER 2 su bardağı haşlanmış Amerikan Pirinci 1 yemek kaşığı soya yağı 2 adet orta boy ince doğranmış havuç 200 gr. brokoli çiçeği 1 baş orta boy soğan 1 diş doğranmış sarmısak 1 çay bardağı baharatlı sebze suyu 2 yemek kaşığı karışık baharatlı et sosu 2 çay kaşığı kuru kekik yaprağı 400 gr. kuru fasulye konservesi 1/2 çay kaşığı tuz 1/4 çay kaşığı toz karabiber 200 gr. börülce konservesi HAZIRLANIŞI Yağı geniş bir tencerede kızdırın. Havuç, brokoli, soğan ve sarmısağı ilave edin. Karıştırarak sebzeler soluncaya kadar yaklaşık 4-5 dakika pişirin. Sebze suyunu, baharatlı et sosunu, kekik, tuz ve biberi ilave edin. Pirinç, fasulye, börülceyi de ilave edip karıştırın ve 2-3 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz. __________________ |
HAMSILI PILAV MALZEMELER 1 kg hamsi (ayıklanmış) 400 gr pirinç 2 orta boy soğan Kuş üzümü Dolmalık fıstık Maydanoz Kırmızı pul biber Karabiber 1 çay bardağı sıvı yağ 50 gr tereyağı 1 su bardağı su HAZIRLANIŞI Servis tepsisini önce yağlayalım. Sonra ayıkladığımız hamsiyi düzgün bir şekilde alt kısmına ve yanlara dizelim. Tamamlandıktan sonra soğanı ince ince doğruyoruz. Pirinci yıkadıktan sonra soğana ilave edelim, maydanoz, baharat, üzüm ve fıstığı yıkayarak bu malzemelere ilave edelim. Bir miktar hamsiyi bölerek bu karışıma ilave edelim. Birbirine iyice kanştırıp tuzunu da katarak hamsilerin üzerine döşeyelim. Daha sonra tepsinin yanlarındaki hamsileri elimizle diziyoruz. Kalan hamsileri pilavın üzerine iyice yerleştiriyoruz. Açık yer kalmayacak şekilde üzerine sıvı yağ ve tereyağını ilave ediyoruz. Suyunu da koyup kısık ateşte pişirelim. __________________ |
HAVUÇLU PILAV MALZEMELER 4 kişilik 2 su bardağı pirinç 3 adet havuç 100 gr şamfıstığı 50 gr kuş üzümü tuz 3 su bardağı et suyu 2 fincan sıvıyağ HAZIRLANIŞI Kuş üzümünü ılık suda biraz bekletin. Havuçları kazıyın ve kaynar suda 5 dakika haşlayın. Havucu rendeleyin ve ardından kuşüzümü ve şamfıstığıyla beraber kızartın. Bu arada yağda sade pişirdiğiniz pilavı iyice demlenmesi için dinlendirin. Demlenmiş pilava hazırladığınız karışımı ekleyin ve sıcak servis yapın. __________________ |
HAVUÇLU PILAV MALZEMELER Amerikan pirinci 1 kg Sıcak et suyu 2 lt Havuç 300 gr Kuşbaşı tavuk eti 1/2 kg Kuş üzümü 3 çorba kaşığı Dereotu Tuz Karabiber SERVİS BAŞINA BESİN DEĞERİ : Protein 16.5 gr Yağ 8 gr Karbonhidrat 83 gr = 2032 Kj 486 kcal HAZIRLANIŞI Havuçları yıkayıp küçük küpler şeklinde doğrayın. Bir tencerede yağı kızdırın. İçine havucu, tavuk etini ekleyip kavurun. Ardından yıkayıp pirinci ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak kavurduktan sonra su ve yeterince tuz ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirin, 15 dakika kadar dinlendirin, dereotuyla süsleyip servis yapın |
HAVUÇLU VE BEZELYELI PILAV MALZEMELER 2 su bardağı pirinç 3,5 su bardağı tavuk suyu 1 yemek kaşığı margarin 2/3 bardak konserve bezelye 2 orta boy havuç 1/2 demet dereotu 1/2 çay kaşığı safran yeterince tuz HAZIRLANIŞI Pirinçleri ılık suda yarım saat bekletin. Bu arada havuçları tavla zarı iriliğinde küp küp doğrayın ve iyice yumuşamadan haşlayın. Bir kenarda süzülüp soğuması için bekletin. 3 su bardağı tavuk suyunu genişçe bir tencerede kaynatın. Tuzunu, margarini ve safranı ekleyip, pirinçleri iyice nişastası gidene kadar yıkayıp süzdükten sonra kaynayan suya bırakın. Tahta kaşıkla 1-2 kere döndürüp 1-2 taşım kaynattıktan sonra altını kısın. Pirinçler suyunu çekince bir defa demir yemek kaşığı ile karıştırıp ortasına kaşığı dik olarak saplayın eğer dik durursa pilavın altını söndürün. Küp havuçları, bezelyeleri ve kıyılmış dereotlarını pilavın üstüne koyup demlenmesi için 15 dakika bekleyin. Bu arada tencerenin kapağını fazla açık tutmamanız gerekiyor. Dinlenme süresi sonunda yine demir yemek kaşığı ile harmanlayıp servis tabağına alın. Dilerseniz karabiber ile tatlandırıp, cacıkla servis edin. |
IÇ PILAV MALZEMELER 250gr kuzu veya tavuk ciğeri 2 su bardağı pirinç 1 adet orta boy soğan 5 çorba kaşığı çam fıstığı 3 yemek kaşığı kuş üzümü 3 yemek kaşığı margarin 1 adet kesme şeker 1 tatlı kaşığı yenibahar 1/2demet dereotu Karabiber Tuz HAZIRLANIŞI Kalın dipli bir tavada yağı eritin, fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra temizlenmiş, zarı soyulmuş ve küçük küçük doğranmış ciğerleri tavaya alıp rengi değişinceye kadar pişirin. Pirinci ilave edip karıştırdıktan sonra su, tuz,kuşüzümü ve baharatları koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Dereotu ile süslüyerek servis yapın. |
İÇ PILAV MALZEMELER 2 bardak pirinç 1 baş soğan 10 adet tavuk ciğeri Dolmalık fıstık, üzüm, yenibahar 3 kaşık tereyağı Yeterince tuz, karabiber HAZIRLANIŞI Bir tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğan, yıkanıp ufak parçalara ayrılmış tavuk ciğeri ve dolmalık fıstık hafifçe çevrilir. Ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. 1-2 dakika tüm malzeme tahta bir kaşıkla çevrilir. Üzerine üzümler ve 2,5 su bardağı su ilave edilir. Yemek suyunu çekinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra üzerine bir havlu örtülerek kapak kapatılır, pilavın demlenmesi sağlanır. Sıcak olarak servis yapılır. |
İÇLI BULGUR PILAVı MALZEMELER 1 çay bardağı sıvıyağ 1 kg ince bulgur 1 yemek kaşığı tuz 2 su bardağı su 4 çay kaşığı susam 2 yemek kaşığı kuş üzümü 1 adet rendelenmiş soğan bir tutam nane ve kekik 1 çay kaşığı pul biber HAZIRLANIŞI Yağı tencereye koyduktan sonra soğan, susam ve kuş üzümü iyice kavrulur daha sonra bulgur konulur ve biraz karıştırdıktan sonra üzerine nane, kekik, pul biber, 1 yemek kaşığı tuz koyulur. 2 su bardağı su koyulduktan sonra suyu çekinceye kadar pişirilir, üzeri gazete kağıdıyla kapatıldıkdan sonra 20 dakika dınlendirilir. __________________ |
KABIL PILAVı MALZEMELER 4 çorba kaşığı margarin 1 kg kemikli koyun eti 6 su bardağı pirinç 4 adet büyük soğan 200 gr kuru üzüm 1/2 kg havuç 1 çay kaşığı karabiber 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI Soğanları kalınca rendeleyin, yağda koyu pembe olana dek kavurun. Etleri ilave edip, bir süre beraberce kavurun. Ardından sıcak su, tuz ve karabiberi ilave edip orta ateşte 30 dakika pişirin. Havuçları yarım parmak kalınlığında boylamasına kesip, yağda çevirerek kızartın, süzüp bir kenarda bekletin. Üzümleri çok az yağda hafifçe kavurun, süzüp bir yanda bekletin. Pirinçleri ayıklayıp, iyice yıkayın, süzüp pişmiş etin suyuna katın. Ezmeden ağır ağır karıştırın, demlenmeye bırakmadan önce bir kenarda beklettiğiniz havuç ve üzümleri kenarlara dizin. Çok hafif ateşte, yarım saat kadar demlendirin. Servis yapmadan önce üzerini havuç ve üzümlerle süsleyin. __________________ |
KABAK PILAVı MALZEMELER Amerikan pirinci 1 kg Dana eti 1 kg Kış kabağı 1 kg Soya yağı 6 çorba kaşığı Kuş üzümü 3 çorba kaşığı Et suyu 1.5 lt Tuz Karabiber SERVİS BAŞINA BESİN DEĞERİ : Protein 27 gr Yağ 16 gr Karbonhidrat 88 gr = 3523 Kj 842 kcal HAZIRLANIŞI Kuşbaşı doğradığınız etleri yağda kavurun. Kabakları yıkayın ve ince uzun şeritler halinde doğrayın. Kavrulan etin içine dökün, biraz su koyup hafif pişirin. Kuş üzümünü 1 saat suda bekletin. Pirinci yıkayıp süzün. Et ve kabağın bulunduğu tencereye pirinci ve kuş üzümünü dökün, tuzunu ve karabiberini de karıştırdıktan sonra 1.5 lt et suyunu üzerine boşaltın. Suyunu çekene kadar ateşte pişirin. Daha sonra servis tabağına alıp, maydanoz ile süsleyin. |
KARIDESLI PILAV MALZEMELER 1,5 su bardağı Amerikan Pirinci 250 gr. dondurulmuş karides 2 yeşil biber 1 adet soğan 1 adet domates 2 yemek kaşığı soya yağı 3 bardak su Tuz HAZIRLANIŞI Önce tavada yağı kızdırıp, küp doğranmış yeşil biber, soğan ve karidesleri pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci de ilave edip pirinçler göz göz oluncaya kadar kavurun. 3 su bardağı su ilave edip kaynamaya bırakın. Suyunu çekince pilavı demlemeye bırakın. Pilav kıvamına gelince servis tabağına alıp yanında garnitür olarak domates ile birlikte servis yapın. |
KAYıSıLı KOLAY PILAV MALZEMELER 2 su bardağı Amerikan Pirinci 3 bardak su 3 çorba kaşığı soya yağı 2 su bardağı kuru kayısı 1 çorba kaşığı safran Yeterince tuz ve karabiber HAZIRLANIŞI Pirinci 20 dakika ılık tuzlu suda bekletin. Suyunu süzün ve kızgın yağda 10 dakika pirinçler tane tane oluncaya kadar kavurun. İçine 2 su bardağı kuru kayısı, 1 çorba kaşığı safran ve yeterince tuz ekleyip iyice karıştırın. 3 bardak su ilave edip pirinçler suyunu çekene kadar kaynatın. Suyunu çektikten sonra ateşten indirip 20 dakika dinlenmeye bırakın. Karabiber ile süsleyerek sıcak servis yapabilirsiniz. |
KAYıSıLı PILAV MALZEMELER 2 su bardağı Amerikan pirinci 5 su bardağı tavuk suyu 1 adet tavuk budu 1 baş soğan (irice) 4-5 adet mantar 1 çorba kaşığı kuş üzümü 1 çorba kaşığı kuru üzüm 1 çorba kaşığı badem 1 çay bardağı doğranmış kayısı 1 çorba kaşığı portakal kabuğu (doğranmış haşlanmış) 1,5 kahve fincanı sıvı yağ 1,5 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı karabiber Süslemek için misket domates ve dereotu 1 adet yufka HAZIRLANIŞI Önce ince doğranmış kuru soğan sıvı yağda pambeleştirilir, sırasıyla yine ince doğranmış tavuk budu (derisi hariç) kayısı, üzümler, baharatlar ve pirinç ilave edilip 2-3 dakika kavrulur. Tavuk suyu ilave edilip (sıcak) çok hafif ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Üzerine bir peçete örtülür 15-20 dakika demlendirilir. Sonra bir kek kabına veya çukur bir kaseye boşaltılıp hafif bastırılarak şekil alması sağlanır. İçine pişirilmiş yufka serilen bir servis tabağına ters çevrilir, üzeridere otu ve misket domateslerle süslenir. (Alta serilen yufkanın kenarları volanlı bir şekil verilerek kumaş havası verilir.) (Buharlaştırılmış tavuk suyuyla hafif ıslatılır.) |
KESTANELI PILAV MALZEMELER 500 gr Amerikan pirinci 500 gr kuşbaşı piliç eti 500 gr kestane 100 gr kuş üzümü 100 gr yeşil fıstık 100 gr kuru kayısı 1 su bardağı zeytinyağı 2 demet dereotu 3 soğan 1 yemek kaşığı toz şeker Tuz 1 yemek kaşığı zencefil, tarçın, karanfil karışımı HAZIRLANIŞI Pirinçleri tuzlu sıcak suda bekletin. Yıkayın süzün. Bir soğanı kıyın. Bir tencerede yağın yarısı ile pembeleştirin. Piliçleri ilave edin biraz kavurun iki bardak sıcak su ilave edin suyunu çekinceye kadar pişirin. Başka bir tencerede kalın yağda kıyılmış 2 soğanı pembeleştirin, pirinci ilave edin. Birkaç dakika kavurun, bütün baharatları, tuzu, şekeri, kıyılmış dereotunu ve 4 bardak sıcak suyu ilave edin. 10-15 dakika sonra kuş üzümünü, küçük kesilmiş kayısıları ve fıstığı ilave edin, karıştırın. En son etleri ve kestaneleri de koyarak 10 dakika daha pişirin. Dinlendirin. Tabağa alırken kestaneleri alın pilavı süsleyin. |
Türkiye`de Saat: 03:24 . |
Powered by: vBulletin Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2