Beşiktaş Forum  ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi


Geri git   Beşiktaş Forum ( 1903 - 2013 ) Taraftarın Sesi > Eğitim Öğretim > Dersler - Ödevler - Tezler - Konular > Sağlık Tıp

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03-02-2007, 21:21   #1
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
sağlığınıza dair ipuçları

Londra'daki King College Hastanesi Yaslanma Bilimi Enstitüsü tarafindan yapilan bir arastirma, vücudumuzun bize hayatimizi kurtaracak tam 15 ipucu verdigini ortaya koydu. Saglikli yasam konusunda birçok arastirmaya imzasini atan; Londra'daki King College Hastanesi Gerontoloji (yaslanma bilimi) Enstitüsü'nde arastirmalarini yürüten Prof. Dr. Robert Wale, "Sadece parmaklarinizin uzunlugu bile sizin sagliginiz hakkinda kayda deger bilgi sahibi olmamizi sagliyor aslinda. Siz de vücudunuzla ilgili önemli detaylara dikkat ederek sagliginizi koruyabilirsiniz " diyor ve ekliyor: "Vücudunuz; siz fark etmeden sagliginizla ilgili en önemli ipuçlarini veriyor. "Prof. Wale'ye göre, "hayatinizi kurtaracak 16 ipucu" dedigi test söyle:
1.Tirnaklar :Tirnaklariniza dikkatle bakin. Eger hafif mavilik yada; morluk görürseniz bu bir kalp hastaligiyla karsi karsiya oldugunuz anlamina gelebilir. Tirnaklarin asiri kalin olmasi ya da üstlerinde tümsekler olmasi da nefes alma hatta akciger sorunlariyla karsi karsiya oldugunuzu gösterebilir.
2. Nefeslerinizi sayin :Eger dakikada 15 kez ve daha altinda nefes alip veriyorsaniz saglikli cigerlere sahipsiniz. Eger 25 kez nefes alip veriyorsaniz o zaman sagliginiza dikkat etmelisiniz.
3. Gözler :Aynada gözlerinizden birine bakin. Iris'in etrafinda beyaz bir daire varsa kolesterol seviyeniz yüksek anlamina geliyor. Bu ayni sekilde yaklasan kalp sorunlarinin da en büyük habercisi.
4. Avuç içinize bakin: Avuç içlerinize bakin. Kirmizi ve lekelilerse karacigerinizde sorun var demektir.
5. Hafiza kontrolü: Bir tepsinin üstüne rasgele 10 esya koyun. Tepsiye sadece 10 saniye bakin. Kaç tanesini hatirlayabildiniz? Iyi bir hafiza Alzheimer'le karsilasma riskinin daha az olacagi anlamina geliyor.
6. Kas kontrolü: Sirt üstü yatin. Bir bacaginizi düz olarak havaya kaldirip bir kisinin ayaginiza bastirmasini isteyin. Bacaginiz yere düsüyorsa, kaslariniz da bir zayiflik oldugu anlamina geliyor.
7. Görünüs :Elmacik kemiginiz üzerine bir cetvel ve onun üstüne de bir kredi karti yerlestirin. Karti yakinlastirin. Ne kadar yakina gelirse gelsin karti rahat okuyabiliyorsaniz, bu göz sagliginizin iyi oldugu anlamina geliyor.
8. Tiroit misiniz? : Kollarinizi yere paralel olarak tam karsinizda birseye uzaniyormus gibi uzatin. Ellerinize dikkat edin. Eger elleriniz bu pozisyonda titriyorsa o zaman tiroit olma riskiniz çok.
9. Düz yürümek:Yere bir metre uzunlugunda bir çizgi çizin. Üzerinde rahat rahat yürüyebiliyorsaniz, vücudunuzun koordinasyonu iyi isliyor demektir.
10. Dogum kilonuz: Annenize kaç kilo dogdugunuzu sorun. 3 kilonun altinda dogmussaniz kalp sorunlariyla karsi karsiya kalabilirsiniz.
11. Beliniz kalin mi?: Vücut sekliniz elmaya benziyorsa, yani yaglariniz belinizin çevresinde toplaniyorsa, kalp sorunu yasama riskiniz daha fazla.
12. Tuvalet sikligi: Her 3 saatte bir tuvalete birden çok gitme ihtiyaci mi hissediyorsunuz? Diyabetin en erken alarmlarindan biri sik sik tuvalete gitmektir.
13. Nabiz kontrolü:Nabziniz ne kadar yavas atiyorsa o kadar uzun yasayacaksiniz demektir. Yani nabziniz 70'in altindaysa sagliklisiniz anlamina geliyor.
14. Dislerinizi firçalayin: Eger disleriniz kaniyorsa, kalbiniz tehlikede demektir.
15. Parmak uzunlugu:Isaret ve yüzük parmaklari ayni uzunlukta ise kalp krizi geçirme riski daha fazla.
16. Ayak bilekleri:Bas parmaginizla ayak bileginizin arka kismina bastirin. Eger bastirdiginiz noktada çok fazla çukurluk olusuyorsa, kalp, akciger, böbrek sorunlariyla karsi karsiya kalabilirsiniz.



İngiliz bilim adamları beynimizle ilgili "şehir efsanelerini" yıkan bir çalışma yaptılar. İşte beynimizin şifreleri ve beyin yaşını ölçme testi.

İnsanları hayvanlardan ayıran karmaşık düşünme gücünü sağlayan beyin, artık büyük bir gizem olmaktan çıktı. Çocukluktan bu yana inandıklarımız meğer söylentilerden ibaretmiş.

100 milyardan fazla nöron içeren ve bu nöronların her birinin, kendi gibi 10 bin nöronla bağlantı kurarak merkezi sinir sistemini yönettiği beyinle ilgili olarak İngiliz Sunday Times gazetesi de çok kapsamlı bir dosya hazırladı. Şimdiye kadar yapılmış bilimsel araştırmaları temel alan bu araştırmada, beyin konusunda “şehir efsanesine” dönüşmüş inanışlardan, çocuk beyninin gelişimine kadar birçok konuya açıklık getiriliyor.

Dahilerin beyni nasıl çalışıyor?
Ünlü ressam ve mucit Leonardo da Vinci, ya da Albert Einstein gibi dehalar, normalden farklı beyin yapılarıyla da diğer insanlardan ayrılıyor. 1955’te ölen ünlü fizikçi Albert Einstein’ın beyni alınarak saklanmıştı. Araştırmalar, diğer insanlara kıyasla, Einstein’ın beynindeki her bir nöron için daha fazla destek hücresi olduğunu ortaya çıkardı. Bu da beynin işlem yeteneğini artırıyordu. Ayrıca Einstein’ın beyninin sol bölümünde matematik yeteneğini sağlayan lob ise, incelenmiş tüm beyinlerdekinden daha büyüktü. Da Vinci ise bir proje üzerinde çalışırken beynin yaratıcılık bölgesi olağanüstü faaliyete geçiyor ve tamamen yenilikçi bağlantılar kurulabiliyordu.

Hesap makinelerinin bile yapmaya zorlandığı işlemleri saniyeler içinde yapabilen ünlü matematik dehası Rudiger Gamm ise, beynindeki uzun süreli hafıza deposunu tam kapasite kullanabiliyordu. Satranç ustalarının da beynin her iki tarafını kullanarak hem mantık hem de yaratıcılık açısından büyük gelişim gösterdikleri bilimsel olarak tespit edildi.

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA ZEKİ DEĞİL
Yapılan araştırmalar, ortalama olarak bir erkek beyninin, kadın beyninden daha büyük olduğunu gösteriyor, ancak bilimsel çalışmalar, beyin büyüklüğüyle zeka arasında önemli bir bağlantı olmadığını kanıtladı.

BEYNİ GÜÇLENDİREN GIDALAR
Çok aktif bir organ olan beyin, günlük kalorinin yüzde 20 ila yüzde 30 arası bir bölümünü kendi başına tüketir. Beyninizi korumak için;

Sinirleri koruyan ve beyin fonksiyonlarını düzenleyen omega-3 yağ asitlerinin bol olduğu yağlı balıklar yeyin.

Yeşil biber, turunçgiller, çilek ve brokoli gibi C vitamini depoları; havuç, ıspanak ve kayısı gibi beta-karoten kaynakları kadar, E vitamini açısından zengin olan badem, soya fasülyesi, zeytinyağı ve yapraklı sebzeler de beyni koruyor.

Meyve ve sebzedeki antioksidanlar, beyin hücrelerine zarar veren “serbest radikaller”i etkisiz hale getiriyor.

BUNLARA İNANMAYIN

* Beynimizin yüzde 10’unu kullanırız
Yanlış... Çünkü beyin taramasında kullanılan teknolojik aletler, genellikle beynimizin büyük bölümünü kullandığımızı ortaya koyuyor

* Baskın beyin bölgesi kişiliği belirler
Beyninin sol tarafı baskın olanlar ’mantıklı’, sağ tarafı baskın olanlar ise ’yaratıcı’ olur şeklindeki yaygın inanç aslında yanlış... Çünkü beyin tarama sonuçları, beynin iki tarafının birlikte çalıştığını gösteriyor.

* Yetişkinlikte beynimiz artık değişmez
Öğrenmeyle ortaya çıkan uyarımlar sayesinde nöronlara kan akışı artar böylece ömür boyu beynin etkinliği sürdürülebilir.

Dip Not: Bir alkolik ortalama olarak her gün 60 bin nöronunu kaybeder. Kronik hastalıklar, üzüntü ve tansiyon da nöron ölümünü hızlandırır.

Beyin yaşınızı öğrenin

Kendinizi giderek yaşlanıyor gibi hissettiğiniz anlar olabilir. Ancak bu kimi zaman, gerçek yaşınızdan ziyade, beyin yaşınızla ilgilidir. Yani beyinsel, düşünsel yaşlanma kimi zaman fiziksel yaşlanmadan daha ağır basabilir. Siz de aşağıdaki testi yanıtlayarak, beyin yaşınızı hesaplayabilirsiniz:

1- Arkadaşlarınıza sık sık kaç yaşınızda olduğunuzdan bahsediyor musunuz?

* Evet * Hayır

2- Değişim için çok yaşlı olduğunuza mı inanıyorsunuz?

* Evet * Hayır

3- Daha önce yapabildiğiniz zihinsel aritmatik işlemlerini artık bıraktınız mı?

* Evet * Hayır

4- Yaşınızdan ötürü kendinizi belirli faaliyetlerin (yeni bir meşgale ya da yeni bir iş bulmak gibi) dışında tutuyor musunuz?

* Evet * Hayır

5- Sık sık yaşınızı düşünüp endişeye kapılıyor musunuz?

* Evet * Hayır

6- Hafızanızdan şikayetçi misiniz?

* Evet * Hayır

7- Yere eğilirken vücudunuzda ağrı oluyor mu?

* Evet * Hayır

8- Arada sırada kamburunuzu çıkararak yürüdüğünüzü fark ettiğiniz oluyor mu?

* Evet * Hayır

9- Çok beğenmenize rağmen “genç işi” diyerek bazı giysileri almadığınız oluyor mu?

* Evet * Hayır

10- Hayatın bütün yenilik ve heyecanlarının geride kaldığını ve bundan sonra yaşamınızın sadece rutin bir zorunluluk olarak geçeceğini düşünüyor musunuz?

* Evet * Hayır

DEĞERLENDİRME

Her ”EVET” yanıtı için kendinize 1 puan vererek beyin yaşınızı ölçün:

7-10: Beyin yaşı skorunuz yüksek. Yani olduğunuzdan daha yaşlı hissediyorsunuz. Bunun yanı sıra - belki de bilinçsiz bir şekilde - kendinizi dışarıya yaşlı, hatta yaşlının da ötesinde bir insan olarak yansıtma eğilimindesiniz. Herhangi bir hastalığınız olmadığını varsayarasak, bu davranış biçiminiz, sürekli yaşınızla ilgili yakınmak gibi olumsuz alışkanlıklarınızla ilgili olabilir. Bunları keşfedip ortadan kaldırmaya çalışın.
4-6: Kendinizi yaşlı gibi görme eğilimine sahipsiniz. Yaşınızın tipik özelliği olan belli başlı düşünce kalıpları ve alışkanlıklar beyninizde oluşmaya başlamış. Bunları tespit edip onlardan kurtulun.

0-3: Kendinizi genç hissetme eğilimindesiniz. Ancak yaşınızla doğru orantılı olarak gelecek tecrübeleri ve olgunluğu gerektiği gibi yaşayamazsanız bu kez de çocuğunuzun evden ayrılması ya da işten çıkarılmak gibi bir durum sizde şok etkisi yaratabilir. Bunun sonucunda düşünce yapınız tamamen değişmek zorunda kalır
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Türkiye`de Saat: 20:35 .

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.2

Sitemiz CSS Standartlarına uygundur. Sitemiz XHTML Standartlarına uygundur

Oracle DBA | Kadife | Oracle Danışmanlık



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580